صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۹:۳۸ - ۲۵ خرداد ۱۴۰۱

توقیف نفتکش‌های یونانی؛ پاسخ مقتدرانه و سریع در برابر دست‌درازی به منافع ایران

پس از اقدام دولت یونان در توقیف نفت‌کش ایرانی و در اختیار قرار دادن نفت آن به آمریکایی‌ها، ایران نسبت به این اقدام و دزدی آشکار غربی‌ها واکنش نشان داد و درحرکتی تنبیهی، دو کشتی یونانی را توقیف کرد.
کد خبر : 664678

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا،چند روز پیش بود که دولت یونان درحرکتی نامتعارف و برخلاف قوانین بین‌المللی به توقیف نفت‌کش ایرانی «لانا» و تحویل محموله آن به آمریکایی‌ها اقدام کرد. این اقدام غیرقانونی یونان اما با پاسخ سریع ایران مواجه شد و به فاصله چند روز، جمهوری اسلامی دو نفت‌کش یونانی را در آب‌های خلیج‌فارس توقیف کرد. اقدامی که منجر به واکنش‌های بسیاری در عرصه بین‌المللی شد و عزم جدی ایران در حمایت از منافع ملی خود را به نمایش گذاشت.


توقیف دو نفت‌کش یونانی در آب‌های خلیج‌فارس


چندی پیش، دولت یونان از حرکت یک فروند کشتی تحت پرچم ایران در سواحل خود جلوگیری و بار آن پس از هماهنگی با دولت آمریکا، توقیف کرد. پس از این دزدی آشکار دریایی و عدم توجه به درخواست ایران برای آزادسازی نفت‌کش ایرانی، رسانه‌ها گزارش دادند که گارد ساحلی ایران دو فروند نفت‌کش یونانی را در آب‌های خلیج‌فارس توقیف کرده است. این دو نفت‌کش که «دلتا بسودن» و «پردنت اند ریور» نام داشتند در سواحل بندرلنگه و عسلویه توقیف شدند. روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: نیروی دریایی سپاه امروز (جمعه ۶ خرداد ۱۴۰۱) ۲ فروند نفت‌کش یونانی را به دلیل تخلفات انجام گرفته در آب‌های نیلگون خلیج همیشه فارس توقیف کرد. هر دو کشتی توقیف شده ظرفیتی مجموعاً حدود ۳۰۰ هزار تن (هر کدام حدود ۱۵۰ هزار تن) معادل ۱.۸ میلیون بشکه نفت یا دیگر فرآورده‌های نفتی را دارند که در صورت بارگیری کامل، اکنون این مقدار از محصول در اختیار جمهوری اسلامی است.


احتمال توقیف دیگر کشتی‌های یونانی


به گزارش رسانه‌ها، هم‌زمان با توقیف دو نفت‌کش یونانی در آب‌های خلیج‌فارس، ۱۷ کشتی دیگر متعلق به یونان در منطقه خلیج‌فارس حضور داشتند که احتمال توقیف آن‌ها همچنان وجود داشت و سپاه پاسداران می‌توانست تعداد بیشتری کشتی را توقیف کند؛ بنابراین این اقدام جمهوری اسلامی نشانگر این است که ایران خواسته با توقیف دو نفت‌کش، پیام مدنظر خود را به‌طرف غربی برساند. همچنین روزانه تعداد زیادی کشتی باری و نفت‌کش از این محدوده عبور می‌کنند که ایران امنیت آن‌ها را تضمین می‌کند و مانعی در مسیر عبور قانونی آن‌ها ایجاد نمی‌کند. لیکن در این فقره بحث امنیت ملی در میان بود و در صورت عدم اقدام لازم و کافی، تبعات امنیتی بسیاری می‌توانست در آینده برای جمهوری اسلامی داشته باشد.


اعتراض یونان، اتحادیه اروپا و آمریکا به توقیف نفت‌کش‌ها


پس از اقدام جسورانه سپاه در توقیف نفت‌کش‌های متعلق به یونان، دولت این کشور خواستار آزادی هر چه سریع‌تر آن‌ها شد. وزارت امور خارجه یونان اعلام کرد که آتن روز جمعه به سفیر ایران در آتن به دلیل آنچه توقیف خشونت‌آمیز دو کشتی با پرچم یونان در خلیج‌فارس توسط نیروهای ایرانی خواند، اعتراض کرده است. نیروی دریایی آمریکا هم اعلام کرد که گزارش‌ها درباره توقیف دو نفت‌کش متعلق به یونان از سوی ایران را بررسی می‌کند. جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای در واکنش اتحادیه اروپا به توقیف دو نفت‌کش یونانی توسط ایران اعلام کرد که وضعیت را با نگرانی دنبال می‌کنیم و خواستار شفاف‌سازی و حل‌وفصل فوری سرنوشت دو کشتی یونانی توقیف شده توسط ایران هستیم. همه این واکنش‌ها در شرایطی صورت می‌پذیرد که این کشورها، در قبال دزدی دریایی آشکار یونانی‌ها هیچ واکنشی نشان ندادند و به‌صورت ضمنی از آن حمایت هم کردند.


رفع توقیف نفت‌کش ایرانی توسط دولت یونان


با توجه به اقدام سریع و پاسخ درخوری که ایران به دزدی دریایی یونانی‌ها داد، آن‌ها ناچار به بازنگری در سیاست خارجی خود نسبت به این واقعه شدند و حکم رفع توقیف نفت‌کش ایرانی را صادر کردند. در این خصوص سازمان بنادر و دریانوردی در بیانیه ای با اشاره به آخرین وضعیت توقیف بار کشتی ایرانی از سوی یونان، اعلام کرد: با اقدام سریع و مقتدرانه جمهوری اسلامی ایران و پیگیری ارگان‌های ذی‌ربط و حمایت‌های وزیر راه و شهرسازی، علی‌رغم حکم آمریکایی‌ها مبنی بر نگهداری کشتی و توقیف کالا به نفع این کشور و موافقت‌نامه معاضدت حقوقی بین آمریکا و یونان، در نهایت حکم بازگرداندن بار به صاحب آن صادر و دولت یونان دستور مربوطه را صادر کرد و اکنون شاهد رفع توقیف کشتی و بازگرداندن بار به صاحب آن هستیم.


با توجه به توصیفات فوق، می‌توان نتیجه گرفت که رویکرد ایران در مباحث مرتبط با امنیت ملی، مقابله سرسختانه و پاسخ سریع هست. عرصه بین‌الملل عرصه تعارفات مرسوم نیست و اگر در برابر زیاده‌خواهی‌ها، کشوری کوتاه بیاید منافع و امنیت ملی آن تحت تأثیر قرار گرفته و تهدید خواهد شد. همچنین باید این نکته را در نظر داشت که اقدام جمهوری اسلامی یک اقدام تلافی‌جویانه و پس از این بود که به حریم و منافع آن تعرض شد و پس رفع اثر از اقدام اولیه دولت یونان، این اقدام موقتی که صرفاً برای حراست از منافع ایران بود نیز به پایان رسیده و نفت‌کش‌های یونانی هم رفع توقیف خواهند شد.


انتهای پیام/۴۱۲۹/

انتهای پیام/

ارسال نظر