صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۴۷ - ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

وزارت کار چه سهمی از اقتصاد دانش‌بنیان کشور دارد؟/ لزوم تغییر ریل‌گذاری وزارت کار در اکوسیستم دانش‌بنیان

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تغییر سیاست‌های اجرایی خود در خصوص حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان زمینه رفع بسیاری از چالش‌های پیش روی مجموعه‌های خلاق را فراهم می‌سازد.
کد خبر : 664400

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی همانطور که از نام آن مشخص است ارتباط مستقیمی با آحاد مختلف جامعه دارد و تصمیم‌هایی که مدیران این وزارت خانه اتخاذ می‌کنند شرایط زندگی و کاری میلیون‌ها نفر را در کشور تحت تأثیر قرار می‌دهد.


به دلیل اهمیت فعالیت‌های گسترده و ارتباطات وسیع این وزارتخانه با عموم مردم همواره خبرهای وزارت کار مورد توجه قرار داشته و حقوق‌بگیران و کارفرمایان ارتباط نزدیکی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارند. باتوجه گستردگی حوزه خدمات وزارت کار نمایندگان ملت حساسیت زیادی نسبت به شایستگی فرد معرفی شده به عنوان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارند و عملکرد این وزارتخانه نیز زیر ذره‌بین نهادهای مختلفی قرار دارد. در ماه‌های اخیر به واسطه آغاز اصلاحات گسترده اقتصادی که از سوی دولت، وزارت کار نیز بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و انتظارات مردم از این دستگاه اجرایی و شخص وزیر کار افزایش یافته است. در دولت سیزدهم سرانجام پس از گذشت ۱۰ ماه از زمان آغاز وزارت عبدالملکی، وزیر کار به طور رسمی استعفای خود را اعلام و رئیس جمهور نیز با درخواست او موافقت کرد. استعفای وزیر کار گویای این موضوع است که مسئولان این وزارتخانه باید سیاست‌های کلان خود در ارتباط با اکوسیستم دانش‌بنیان کشور را تغییر دهند.


در این گزارش می‌کوشیم از بعدی متفاوت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مورد بررسی قرار دهیم. این وزارتخانه در سال‌های اخیر به دلیل تغییر سیاست‌های اقتصادی، سیاسی و علمی کشور راه‌اندازی تعداد زیادی شرکت‌ دانش‌بنیان را از طریق شرکت‌ها و سازمان‌های تابعه در دستور کار قرار داده و هم اکنون مجموعه‌های خلاق و نوآور متعددی زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فعالیت می‌کنند. اکنون در سراسر دنیا بخش قابل توجهی از درآمد ناشی از تولید ناخالص ملی به فعالیت‌ شرکت‌های دانش‌بنیان اختصاص دارد و این مجموعه‌های نوپا تأثیر به‌سزایی در رونق بخشیدن به چرخ‌های اقتصاد دارند و لازم است توجه به این حوزه در دستگاه‌های مختلف کشورمان نیز نهادینه شود.


خدمات و سرویس‌های در حال ارائه از سوی مجموعه‌های دانش‌بنیان محدود و مربوط به حوزه‌ای خاص نیست و دستاوردهای این شرکت‌ها در تمامی صنایع کاربرد دارد. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جمله نهادهایی است که تعداد قابل توجهی شرکت دانش‌بنیان تحت نظارت این وزارتخانه در حال فعالیت هستند. بر اساس اسناد منتشر شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیش از ۶۲ شرکت در حوزه‌های مختلف زیرمجموعه این وزارتخانه قرار دارند. البته با نگاهی گذرا به فهرست اسامی این شرکت‌ها به سرعت می‌توان دریافت تمامی آن‌ها شرکت‌هایی بزرگ و سرمایه‌های عظیم هستند و تعداد زیادی مجموعه دانش‌بنیان نیز زیر نظر همین شرکت‌ها مطرح وجود دارند. از همین رو می‌توان مجموعه‌های دانش‌بنیان تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را بسیار بیش از چند ده شرکت نام‌آشنا دانست.


تعداد بالا و گستردگی حوزه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان وزارت کار نمایگر این مهم است که این وزارتخانه می‌تواند نقش پررنگی را در توسعه اکوسیستم فناوری و دانش‌بنیان کشور ایفا کرده و بستر لازم برای اشتغالزایی و رفع بسیاری از مشکلات میلیون‌ها جوان مستعد ایرانی را فراهم کند. با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری بر لزوم توجه تمامی دستگاه‌های اجرایی به ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و نامگذاری سال ۱۴۰۱ به اسم «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» هنوز سهم دانش‌بنیان‌ها از تولید ناخالص ملی کشور اندک است و چالش‌های اقتصادی متعددی در اکوسیستم فناوری کشور وجود دارد.


به نظر می‌رسد در برهه‌ای از زمان که مجموعه‌های دانش‌بنیان و خلاق می‌توانند گره‌گشای بسیاری از مشکلات اقتصادی مردم باشند و دستاوردهای ارزشمندی را در حوزه‌های علمی، فرهنگی و فناوری ارائه دهند وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نتواسته جایگاه خود را در نقشه کلان علم و فناوری کشور مشخص سازد. بررسی‌های انجام شده حاکی از آن است که مدیران وزارت کار در سال‌های اخیر بیش از آن که به فراهم‌سازی بستر به‌کارگیری نخبگان در شرکت‌های دانش‌بنیان توجه کنند جنبه‌های اقتصادی فعالیت شرکت‌های تابعه این وزارتخانه را در نظر گرفته‌اند. بسیاری از فعالان اکوسیستم دانش‌بنیان کشور معتقدند وزارت کار به دلیل بهره‌مندی از ظرفیت‌های عدیده در حوزه‌های حمل‌ونقل، پتروشیمی، مخابرات و شبکه‌های ارتباطی، دارویی و انرژی باید بیش از پیش به توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان توجه کرده و سیاست‌های بیان شده در اسناد بالادستی اجرایی کند.




بیشتر بخوانید:


تأکید رهبری برای توسعه صنایع خلاق عامل کاهش مهاجرت نخبگان است


محتوای نامه ستاری به رهبر انقلاب چه بود؟




وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حالی موضع منفعلانه در بهره‌برداری از شرکت‌های دانش‌بنیان را در پیش گرفته است که به تازگی سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب خواستار همسو شدن سه قوه و نهادهای حاکمیت برای توسعه صنایع خلاق شد و رهبر فرزانه انقلاب در حاشیه این نامه مرقوم کردند: «به مسئولان ذیربط در این باره تأکید شود.» انتظار می‌رود از این پس مسئولان وزارت کار رویه تعامل سازنده و راهگشا با مجموعه‌های دانش‌بنیان را در پیش گیرند و کم‌کاری‌های گذشته را جبران کنند.


انتهای پیام/۴۱۴۴

انتهای پیام/

ارسال نظر