صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
گزارش آنا؛

نقایص مدرن‌ترین هواپیمای جنگی جهان آبروی صنایع هوایی آمریکا را برد/ چرا «اف-۳۵» درون دریا سقوط می‌کند؟

جنگنده‌های اف-۳۵ مدرن‌ترین هواپیمای جنگی جهان به‌شمار می‌روند، ولی نقایص فاحش آن‌ها که پنتاگون نیز به آن اعتراف کرده، برای صنایع هوایی آمریکا رسوایی به‌بار آورده است.
کد خبر : 662743

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، بلومبرگ در گزارشی به‌نقل از گزارش دفتر بازرسی آمریکا به کمیته فرعی خدمات نیروهای مسلح مجلس نمایندگان این کشور اعلام کرد شمار زیادی از جت‌های جنگنده از آغاز ۲۰۲۰ به علت نداشتن موتور عملیاتی و آماده، توانایی پرواز را از دست داده‌اند.


طبق ارزیابی این نهاد، میزان آمادگی این نوع هواپیماهای نیروهای هوایی، دریایی و تفنگداران دریایی آمریکا از ۲۰۱۹ به بعد افزایش یافته، اما هنوز از اهداف برنامه تعیین‌شده عقب هستند. میزان پرواز و اجرای مأموریت‌های محول شده به این هواپیماها از ۳۹ درصد در ۲۰۲۰ به ۳۸ درصد در سال مالی ۲۰۲۱ کاهش یافت که بسیار کمتر از اهداف ۷۲ درصدی برای نیروی هوایی و ۷۵ درصد برای نیروی دریایی و تفنگداران دریایی است.


پرات اند ویتنی، وابسته به شرکت ریتون تکنولوژیز تاکنون ۷۸۸ فروند از هواپیماهای جنگنده نامرئی را به نیروهای مسلح آمریکا و مشتریان در خارج از این کشور تحویل داده است که پرهزینه ترین و گران‌ترین برنامه تسلیحاتی جهان به‌شمار می‌رود.


دو حادثه مبهم جنگنده‌های اف-۳۵


نیروی دریایی انگلیس، ناو هواپیمابر ملکه الیزابت و برنامه اف-۳۵ در انگلستان هر کدام به‌تنهایی در سال‌های اخیر محلی پر از سؤال و حاشیه و مشکلات بوده است. از کاهش ناوگان و درصد آمادگی در کل نیروی دریایی انگلیس تا تأخیر در ساخت ناو هواپیمابر و بروز انواع ایرادها و مشکلات در آن و همچنین حضور پر حاشیه این متحد ویژه آمریکا در پروژه اف-۳۵ که درنهایت باعث محدود شدن سفارش‌های این کشور شد. پس از حواشی بسیار ناوگان انگلیس برای نخستین‌بار بعد از سال‌ها به سمت منطقه شرق آسیا به راه افتاد.




جنگنده اف-۳۵ در مدل C، مخصوص عملیات از ناوهای هواپیمابر مانند کلاس نیمیتز بوده و در حال حاضر صرفاً نیروی دریایی آمریکا تنها کاربر این مدل از جنگنده موردنظر است



از دست دادن یک ملوان به‌دلیل خودکشی، خراب شدن چندین باره یکی از ناوشکن های نوع ۴۵ در ناوگروه و شیوع کرونا، همه از حواشی این سفر طولانی بود. اما در زمان بازگشت و دریای مدیترانه در ۲۶ آبان ماه سال گذشته بود که یک اف-۳۵ بی، در لحظه برخاستن از ناوهواپیمابر ملکه الیزابت دچار مشکل شد و سقوط کرد.


در ابتدا دلیل خاصی برای این حادثه اعلام نشد، ولی با منتشر شدن تصاویر لحظه سقوط مشخص شد جنگنده مورد نظر ظاهراً به سرعت کافی برای پرواز نرسیده و در همان آستانه جدا شدن از ناو، خلبان اقدام به ایجکت می‌کند.




بیشتر بخوانید:


حادثه جنگنده اف-۳۵ آمریکا ۷ ملوان را زخمی کرد


رایزنی مقام‌های آمریکایی با سوئدی‌ها برای فروش جنگنده‌های اف-۳۵




روایتی که درباره دلیل این حادثه مطرح می‌شود، این است که خدمه فنی اطراف هواپیما قبل از شروع پروسه پروازی فراموش کردند پوشش‌های مربوط به ورودی هوای موتور را بردارند و همین موضوع باعث شتاب نگرفتن مناسب و درنهایت سقوط جنگنده شده. فیلم مربوط به این سقوط که از دید یکی از دوربین‌های مداربسته روی ناو گرفته شده بعد از مدتی پخش شد، اما گفته می‌شود عامل انتشار این فیلم بازداشت شده است.





لاشه جنگنده اف-۳۵ انگلیسی بعد از بازیابی از دریای مدیترانه


در این حادثه آسیبی به کسی وارد نشد، ولی بعد از سقوط، نگرانی زیادی برای انگلیس و متحدان حاضر در پروژه اف-۳۵ آغاز شد. در منطقه مدیترانه و در نزدیکی محل سقوط شناورهای مختلف روسی نیز حضور داشتند و ترس رسیدن آن‌ها به لاشه جنگنده مورد نظر باعث نگرانی فراوان انگلیس و آمریکا شد، لذا تیم مشترکی از شناورهای انگلیسی، آمریکایی و ایتالیایی در جست‌وجوی این لاشه با ارزش مشغول به کار شدند و بعد از مدتی موفق به کشف و بازیابی این لاشه از کف دریا شدند، اما این تمام حاشیه‌های اخیر اف-۳۵ نبود.


اف-۳۵ یانکی‌ها هم به زیر آب رفت


جنگنده اف-۳۵ در مدل C، مخصوص عملیات از ناوهای هواپیمابر مانند کلاس نیمیتز بوده و در حال حاضر صرفاً نیروی دریایی آمریکا تنها کاربر این مدل از جنگنده موردنظر است. چندی پیش یک فروند جنگنده اف-۳۵ سی نیروی دریایی آمریکا متعلق به ناو هواپیمابر یو اس اس کارل وینسون دچار حادثه شد و به زیر آب رفت که این اتفاق در دریای چین جنوبی رخ داد. در این حادثه هفت نفر از ملوانان ناو مجروح شدند و خلبان نیز بعد از ایجکت موفق، به‌وسیله بالگرد از آب خارج شد. همچنین برخی از ملوانان برای مراقبت‌های پزشکی بیشتر به فیلیپین منتقل شدند.


بروز این حادثه در منطقه‌ای حساس و پر از اختلاف میان چین و آمریکا باز هم باعث بروز حساسیت درباره احتمال دستیابی چین به لاشه این جنگنده شد. در عین حال پخش شدن تصاویری از لحظات آخر تقرب این جنگنده به سمت ناو قبل از سقوط و تصویری از آن بعد از سقوط در حالی که روی آب شناور شده، در شبکه‌های اجتماعی بسیار پر بازدید شد.


زمین‌گیر شدن جنگنده‌های اف-۳۵


جنگنده‌های اف-۳۵ مدرن‌ترین هواپیمای جنگی جهان به‌شمار می‌روند و شناسایی این هواپیماها به واسطه شکل خاص و پوشش بیرونی آن برای رادار دشمن دشوار است.


برنامه این جنگنده درواقع بر مبنای طرحی بسیار بلندپروازانه برای جایگزینی چهار پلت‌فرم اصلی یعنی جنگنده‌های اف-۱۶، اف-۱۸، AV-۸B و A-۱۰ پیشنهاد شد و از همان ابتدا نیز با توجه به گستردگی بسیار بالای طرح، شرکای زیادی را به این پروژه افزود. شرکت لاکهید مارتین بعد از پیروزی در رقابت توسعه این طرح کار را آغاز کرد، ولی از همان ابتدا مشخص شد زمان‌بندی و هزینه‌های برآورد شده اولیه برای این طرح بسیار غیرواقعی بوده است.



برخی از مشکلات سطح بالا و عجیب در جنگنده‌های اف-35 باقی مانده که برخی از آن‌ها احتمالاً هیچ‌گاه قابلیت حل شدن ندارند



نکته قابل توجه اینکه برخی از مشکلات سطح بالا و عجیب در این جنگنده باقی مانده که برخی از آن‌ها احتمالاً هیچ‌گاه قابلیت حل شدن ندارند. برای نمونه هر دو مدل B و C این جنگنده که به‌تازگی دچار حادثه شده‌اند، توان پرواز ادامه‌دار به‌صورت مافوق صوت را ندارند و اگر این نوع از پرواز را بعد از مدت زمانی کوتاه متوقف نکنند، قابلیت پنهان‌کاری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین خاصیت‌های آن دچار خدشه خواهد شد.


علاوه بر این، معضل تعمیر موتور این جنگنده‌ها و پیامدهای آن برای آمادگی نیروهای مسلح آمریکا ابهاماتی را درباره علت ناتوانی پنتاگون برای کاهش هزینه ۱ تریلیون و ۳۰۰ میلیارد دلاری عملیاتی و فعال نگه داشتن این هواپیماها در دوره پیش‌بینی شده ۶۶ ساله ایجاد کرده که از مشکلات به‌وجود آمده در برنامه ۳۹۸ میلیارد دلاری طراحی و ساخت این جنگنده، جداست.


پرات اند ویتنی افزود: میزان خرابی و اشکالات فنی موتورهای این هواپیماها خیلی بیشتر از میزان پیش‌بینی شده نیست، اما تعمیر با تعویض آن‌ها در صورت خرابی بیشتر از زمان پیش‌بینی شده طول می‌کشد که بخشی به این علت است که برطرف کردن خرابی از بخش پیشرانه، نیازمند فعالیت زمان نبرد است و پنتاگون حتی با وجود افزایش شمار اف-۳۵ها ذخیره‌سازی کافی برای ظرفیت تعمیراتی ایجاد نکرده است.


جان گارامندی، رئیس دموکرات این کمیته فرعی با ابراز تأسف از این اشکال در موتور اف-۳۵ خواستار حضور نمایندگان پرات اند ویتنی برای دادن توضیح دراین‌باره شد.


مقام‌های وزارت دفاع آمریکا نداشتن ظرفیت ذخیره‌سازی کافی برای تعمیر موتور این هواپیما و برآورده کردن تقاضا برای موارد پیش‌بینی نشده و شده تعمیرات موتور را پذیرفته‌اند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/

انتهای پیام/

ارسال نظر