صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۳:۴۰ - ۰۸ خرداد ۱۴۰۱
شاعر و منتقد ادبی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

برای انقلابی‌ماندن اهالی فرهنگ به روشنگری هنرمندان نیاز داریم/ اعتراض هنرمند انقلابی باید ایجابی و سازنده باشد

رضا اسماعیلی معتقد است که انقلابی ماندن و تداوم ارزش‌های انقلابی در حوزه فرهنگ با عدالت‌خواهی و ظلم‌ستیزی محقق می‌شود؛ نقش هنرمندان در این عرصه تبیین و روشنگری است.
کد خبر : 661671

به گزارش خبرنگار حوزه رسانه گروه فرهنگ خبرگزاری آنا،  هفته گذشته نمایندگان مجلس یازدهم پس از برگزاری انتخابات هیئت رئیسه در اجلاسیه سوم، به دیدار مقام معظم رهبری رفتند. رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نکات مختلفی را مطرح کردند. در این بین، یکی از مواردی که در بیانات ایشان قابل تأمل است تأکید بر اهمیت انقلابی ماندن است.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، انقلابی ماندن را مهم‌تر از انقلابی بودن خواندند و خاطرنشان کردند: بعضی افراد در سال‌های اول انقلاب بسیار پر شور و حرارت و به تعبیری سوپرانقلابی بودند اما استقامت و طاقت ماندن در این راه را نداشتند و نتوانستند در مسیر بمانند بنابراین مشکل‌تر از انقلابی بودن، انقلابی ماندن فردی و جمعیِ مجلس است.


به همین بهانه، با رضا اسماعیلی شاعر انقلابی و منتقد ادبی به گفت‌وگو پرداخته‌ایم که در ادامه از نظر می‌گذرانید.


انقلابی ماندن یعنی حرکت بر محور آرمان‌ها و ارزش‌ها


اسماعیلی درباره انقلابی‌ماندن و تاکید اخیر مقام معظم رهبری، گفت: انقلابی ماندن یعنی حرکت بر محور آرمان‌ها و ارزش‌ها، حرکتی هوشمندانه، منطبق بر واقع‌گرایی و متناسب با مقتضیات زمان. اگر به مرور تاریخ انقلاب‌های بزرگ جهان بپردازیم، در می‌یابیم که همیشه مسیر حرکت یک انقلاب، از نقطه آرمان‌گرایی آغاز و پس از عبور از منزل واقع‌گرایی در بستر ناکامی‌های اجتماعی، به نقطه روزمرگی ختم می‌شود. ولی اگر انقلاب بعد از گذر از منزل آرمان‌خواهی، در دایره واقع‌گرایی که نقطه اعتدال است به حرکت خود ادامه دهد، دچار روزمرگی نمی‌شود. با عنایت به این نکته‌، انقلابی واقعی کسی است که با گره زدن آرمان‌خواهی و واقع‌گرایی، در کوران بحران‌های سیاسی و اجتماعی ناامید نشود و با شب‌چراغ بصیرت انقلابی همچنان به راه خود ادامه دهد.


آرمان‌خواهی واقع‌گرایانه از مطالبات رهبری است


وی در ادامه افزود: یکی از مطالبات رهبری از نسل هنرمندان انقلاب، آرمان‌خواهی واقع‌گرایانه است. اما متأسفانه گاهی عده‌ای زیر نقاب آرمان‌خواهی به نفی همه دستاوردهای انقلاب اسلامی و دمیدن روح یأس و ناامیدی در جامعه می‌پردازند که قابل قبول نیست. رهبر فرزانه انقلاب با تاکید بر روحیه آرمان‌خواهی در نسل هنرمندان انقلاب و برای پیشگیری از سوء برداشت از این مفهوم، در بیانیه گام دوم به تعریف و تبیین درست این کلیدواژه پرداخته و می‌فرمایند: «جمهوری اسلامی، متحجّر و در برابر پدیده‌ها و موقعیت‌های نو به نو، فاقد احساس و ادراک نیست، اما به اصول خود به شدت پایبند و به مرزبندی‌های خود با رقیبان و دشمنان به شدت حساس است. با خطوط اصلی خود هرگز بی‌مبالاتی نمی‌کند و برایش مهم است که چرا بماند و چگونه بماند. بی‌شک فاصله‌ میان بایدها و واقعیت‌ها، همواره وجدان‌های آرمان‌خواه را عذاب داده و می‌دهد، اما این، فاصله‌ای طی‌شدنی است و در چهل سال گذشته در مواردی بارها طی شده است و بی‌شک در آینده، با حضور نسل جوان مؤمن و دانا و پرانگیزه، با قدرت بیشتر طی خواهد شد.»





بیشتر بخوانید:





عدالت‌خواهی؛ برجسته‌ترین مولفه انقلابی‌گری


این شاعر انقلابی درباره چگونگی انقلابی ماندن و تداوم ارزش‌های انقلابی در حوزه فرهنگی، اظهار کرد: اگر به بازخوانی کارنامه فرهنگی انقلاب بپردازیم، به روشنی متوجه می‌شویم که دغدغه اصلی اصحاب جبهه فرهنگی انقلاب عدالت‌خواهی بوده است. اصحاب فکر و فرهنگ از آغاز تا به امروز حنجره‌های خود را وقف فریاد برای عدالت‌خواهی کرده‌اند. در هنر و ادبیات برآمده از بطن انقلاب، روح عدالت‌خواهی موج می‌زند. متاسفانه امروز ما از این آرمان بزرگ و خجسته، بسیار فاصله گرفته‌ایم و در عرصه عدالت‌خواهی کشور ما در موقعیت خوبی به سر نمی‌برد. امروز اگر می‌خواهیم راه شهیدان و حضرت امام (ره) را ادامه دهیم و انقلابی بمانیم باید در این مسیر روشن حرکت کنیم. بی هیچ شکی یکی از برجسته‌ترین مولفه‌های انقلابی‌گری، عدالت‌خواهی است. مقام معظم رهبری نیز در بیانات اخیرشان، انقلابی ماندن را مشروط به پایبندی به ارزش هایی چون مردمی بودن، ساده‌ زیستی، و پرهیز از تجمل‌گرایی و اشرافیت دانسته‌اند.


هنرمند انقلابی جانی بی‌قرار و چشمی نگران دارد


وی خاطرنشان کرد: یکی از مطالبات مهم رهبر انقلاب از اصحاب فکر و فرهنگ و هنرمندان انقلاب، تقویت گفتمان عدالت‌خواهی و مبارزه با تبعیض و بی‌عدالتی و مفاسد اقتصادی در جامعه است. اما عده‌ای به اشتباه فکر می‌کنند که هنرمند انقلاب به اعتبار این که انقلابی است، در هر شرایطی بدون هیچ تحلیلی، آرام و سربه زیر باید همواره همسو و آفرین‌گوی سیاست‌های نظام باشد. با وجود چنین تصوری، هنرمند دغدغه‌مند و اصیل انقلاب به اقتضای رسالتی که بر دوش دارد، باید برای انقلاب دیده‌بانی بیدار، جانی بی‌قرار و چشمی نگران داشته باشد و هر زمان که موجودیت انقلاب را در خطر می‌بیند برای حفظ انقلاب به‌عنوان سخنگو و نماینده مردم، دولتمردان و مسئولان خاطی را بازخواست و مواخذه کند.


 سماعیلی تصریح کرد: البته نباید فراموش کرد که اعتراض هنرمند انقلابی، باید اعتراضی ایجابی و سازنده باشد، نه اعتراضی تخریبی و بازدارنده. اعتراض هنرمند انقلاب باید در چهارچوب گفتمان انقلاب اسلامی تعریف شود و از جنس امر به معروف و نهی از منکر باشد. اعتراضی که هدف غایی و نهایی آن افزایش ظرفیت نقدپذیری جامعه برای حرکت به سمت اصلاحات اصیل اسلامی است. چنان که رهبر انقلاب در دیدار در جمعی از شعرا در تاریخ ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ می‌فرمایند: «مراقب باشید زبان شما با زبان کسی که اعتراض به گفتمان انقلاب اسلامی دارد، یکی نشود. باید برای انقلاب حرف بزنید، باید برای گفتمان انقلاب تلاش و کار کنید.». انقلابی ماندن و تداوم ارزش‌های انقلابی در حوزه فرهنگ با عدالت‌خواهی و ظلم‌ستیزی محقق می‌شود؛ نقش هنرمندان در این عرصه تبیین و روشنگری است.


انتهای پیام/۱۱۰/


انتهای پیام/

ارسال نظر