ناتوانی بایدن در ارائه تضمین به ایران/ چه موانعی باعث وقفه در مذاکرات وین شدند؟
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، نزدیک به دو ماه پیش بود که تیمهای مذاکرهکننده ایران و گروه ۱+۴ شامل انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان به کشورهای خود بازگشتند تا مذاکرات وین بر سر رسیدن به توافق برای بازگرداندن آمریکا به برجام به یک وقفه نسبتاً طولانی مواجه شود.
نهتنها تحلیلگران بلکه هیئت مذاکرهکننده ایرانی نیز دلیل اصلی متوقف شدن مذاکرات را تعلل دولت آمریکا در ارائه تضمین کافی برای اجرای تعهدات احتمالیاش به برجام میداند.
واضح است که این نقطهنظر تیم مذاکرهکننده ایرانی به اطلاع مقام مرتبط اتحادیه اروپایی با مذاکرات وین یعنی انریکه مورا هماهنگکننده مذاکرات هم رسیده بود. به همین دلیل وی در سفر اخیر خود به تهران بهعنوان آخرین تلاش برای تعیین تکلیف مذاکرات احیای برجام در وین و گرهگشایی از وقفه رخداده با مقامات ایران دیدار کرد.
اروپا به دلیل فشار جنگ اوکراین موقتاً تشنه توافق با ایران است
مورا که از وقفه طولانی در مذاکرات احیای برجام نگران بود در سفر خود به تهران تلاش کرده راهی برای برطرف کردن این مشکل بیابد.
البته اروپاییها متوجه فشارهای شدیدی که درنتیجه جنگ اوکراین و افزایش قیمت نفت برای قاره سبز پیشآمده هم هستند بنابراین بیش از گذشته به دنبال حل موضوع برجام و ورود ایران به بازار جهانی انرژی هستند.
مهمترین موضوعی که اروپاییها باید متوجه آن شوند این است که مشکل آمریکا درباره این مسئله به صحنه سیاست داخلی این کشور برمیگردد. ناگفته پیداست که تیم مذاکرهکننده ایرانی از همان ابتدای دور هفتم مذاکرات توانست بسیاری از خواستههای خود را بهدرستی پیگیری و انجام آنها را محقق کند.
شاید همین کار بیعیب و نقص ایرانیها بود که سبب بروز اختلاف و دودستگی در هیئت مذاکرهکننده آمریکایی شد. واشنگتن تا جایی از کارکرد ناموفق نمایندگانش در وین که بهصورت غیرمستقیم در مذاکرات حضور داشتند ناراضی بود که دستور خروج برخی از اعضای تیمش ازجمله ریچارد نفیو، نویسنده کتاب «هنر تحریمها» را صادر کرد تا وضعیت بهتری در مذاکرات داشته باشد.
رسانههای صهیونیستی در تلاش هستند که با به حاشیه بردن اصل مشکل که همان نبود عزم سیاسی در آمریکا است توپ را در زمین ایران بیندازند و با انتشار اخباری مبنی بر اینکه موضوع رفع تحریمهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تنها دلیل وقفه در مذاکرات مسائل اختلافی را تنها به این موضوع منحصر کنند
مشخص است که در داخل آمریکا اختلافات قابل زیادی بر سر شیوه مذاکره تیم آمریکایی بوجود آمده بود. اما به عقیده کارشناسان، تغییر در نفرات تیم آمریکایی مشکل اساسی نبود بلکه واشنگتن در پی وقتکشی و فرسایشی کردن گفتوگوها بود. اما جنگ در اوکراین بهیکباره ورق را برگرداند و باعث شد غربیها بفهمند که فرسایشی شدن مذاکرات برایشان مقرونبهصرفه نیست.
موضوع دیگر واکنش کنگره آمریکا به گزارش آقای رابرت مالی از مذاکرات بود. کنگره موضع منفی نسبت به گزارش رابرت مالی گرفت و تأکید کرد که دولت آمریکا عقبنشینی زیادی در برابر ایران داشته است.
بیشتر بخوانید:
اولیانوف: انتظار نتیجه از مذاکره وین بیفایده است
وزیر امور خارجه ایران: در صورت وجود عزم سیاسی در آمریکا توافق قابل دسترس است
آمریکا بازهم توپ مذاکرات وین را به زمین ایران انداخت
برخی از تحلیلگران نیز گفتهاند که تعلل دولت آمریکا در اتخاذ تصمیم نهایی نسبت به روند مذاکرات و خواستههای ایران به دلیل برابر شدن قدرت موافقان و مخالفان برجام در آمریکا است.
شاید این نظریه هم تا حدی درست باشد که نزاعی جدی میان دولت و کنگره بر سر تعامل با ایران شکل گرفته است بهویژه جمهوریخواهان مخالف بازگشت آمریکا به برجام هستند. هرچقدر این تنش داخلی بین دو حزب اصلی در آمریکا عمیقتر شود دولت ایالات متحده بیشتر بر سر دوراهی تصمیمگیری معطل خواهد ماند بهویژه اینکه آمریکا انتخابات کنگره در پاییز را در پیش دارد. این همان فقدان عزم سیاسی یا اتفاقنظر در ساختار نظام سیاسی ایالاتمتحده است که بارها از آن نام برده شده.
علاوه بر عملکرد بد دولت جو بایدن در خصوص مذاکرات وین، کاخ سفید موضع نامناسبی هم در خصوص جنگ در اوکراین اتخاذ کرد و بهجای پیشبرد راهحل دیپلماتیک بر طبل جنگ کوبید. به همین دلیل دولت بایدن در تلاش است هرچه سریعتر موضوع برجام را حلوفصل کند تا بتواند با ایجاد ثبات نسبی در عرصه سیاست خارجی، بر موضوع اوکراین تمرکز کند.
میتوان نتیجه گرفت که نزدیکی به انتخابات آمریکا امکان توافق را برای دولت این کشور کمتر کرده است و درعینحال فشار جنگ اوکراین بر تمایل آمریکا و اروپا به توافق با ایران افزوده است بهویژه در این زمان که وضعیت اقتصادی اروپا و آمریکا بهتدریج در یک سیر نزولی در حال حرکت است و نیاز آنها به توافق با ایران بیشتر میشود.
البته در این روند رسانههای صهیونیستی در تلاش هستند که با به حاشیه بردن اصل مشکل که همان نبود عزم سیاسی در آمریکا است توپ را در زمین ایران بیندازند و با انتشار اخباری مبنی بر اینکه موضوع رفع تحریمهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تنها دلیل وقفه در مذاکرات شده است، کوشیدهاند مسائل اختلافی را تنها به این موضوع منحصر کنند.
در یککلام میتوان گفت که مشکل وقفه در مذاکرات در واشنگتن است وگرنه سایر کشورهای طرف برجام هیچ مشکلی با پیشنهادهای ردوبدل شده ندارند آنها همه آماده هستند و این آمریکا است که باید تصمیم خود را بگیرد تا توافق اعلام شود
این در حالی است که دستگاه دیپلماسی ایران همیشه از رسانهها و افکار عمومی داخل و خارج کشور خواسته است که کلیت قضیه یعنی عدم پایبندی آمریکا به تعهدات برجامی و خروج از این توافق بینالمللی را از یاد نبرند و فریب رسانههای صهیونیستی را نخورند.
واضح است که اگر همینالان آمریکا موافقت کند که سپاه را بهطور کل از لیست سازمانهای خارجی تروریستی خارج میکند، وضعیت جاری تغییر نمیکند و نمیتوان از تحقق توافق برای احیای برجام صحبت کرد زیرا هنوز چند مسئله باقیمانده که اصلیترین آنها به موضوع تضمین دولت آمریکا درباره تعهدات احتمالیاش باز میگردد حل نشدهاند.
اگر آمریکا اراده سیاسی نشان دهد توافق اعلام خواهد شد
کاخ سفید تاکنون نپذیرفته است که اجرای برجام را حتی در دوره ریاست جمهوری بایدن تضمین کند.
ایران حتی قبول کرد که اگر بایدن نمیتواند نسبت به رویکرد دولت بعدی درباره برجام تضمین دهد، دستکم نسبت به تعهدات دولت خودش تا پایان کار در چهارچوب توافق احتمالی تضمین دهد اما دولت آمریکا این را هم نپذیرفت. یعنی آمریکاییها حاضر به پذیرش ضمانت حداقلی هم نیستند.
اخذ تضمین برای ایران شرط اصلی ادامه مذاکرات است زیرا اخذ تضمین میتواند نفع اقتصادی ایران از احیای برجام را به همراه داشته باشد.
در یککلام میتوان گفت که مشکل وقفه در مذاکرات در واشنگتن است وگرنه سایر کشورهای طرف برجام هیچ مشکلی با پیشنهادهای ردوبدل شده ندارند آنها همه آماده هستند و این آمریکا است که باید تصمیم خود را بگیرد تا توافق اعلام شود.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/