صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۲ - ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با آنا:

یارانه‌های جدید تبعات اجتماعی و اقتصادی نخواهد داشت

هادی حق‌شناس گفت: با توجه به مبالغی که برای سه دهک پایین نفری ۴۰۰ هزار تومان و ۳۰۰ هزار تومان برای دهک های چهارم تا نهم برای دو ماه پیشاپیش پرداخت می‌شود، تبعات اقتصادی و اجتماعی این موضوع حداقلی خواهد بود.
کد خبر : 657815

هادی حق‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در ارزیابی خود از آغاز واریز یارانه‌های ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به حساب سرپرستان خانوار اظهار کرد: در اینکه اصلاحات اقتصادی باید صورت بگیرد، تردیدی وجود ندارد. در این میان چند نکته بدیهی وجود دارد، نخست اینکه ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی که در ابتدا شاید شامل حدود ۲۰ قلم کالا می‌شد، از سال ۹۷ و آغاز طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به مرور بخش قابل توجهی از آن کالاها حذف شد و از شمول تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی خارج شد تا به ۵ - ۶ قلم آخر رسید که مهم‌ترین آنها هم دارو و نان است.




بیشتر بخوانید:


یارانه واریزی فعلا قابل برداشت نیست




وی اضافه کرد: بنابراین در اینکه ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی باید تغییر می‌کرد و قیمت‌ها واقعی می‌شد، تردیدی وجود ندارد و این به‌عنوان یک اصل مهم در زمینه تخصیص یارانه‌ها باید در نظر گرفته شود.


کارشناس حوزه اقتصادی به مصرف نان به‌عنوان قوت لایموت مردم به‌عنوان اصل مهم دیگر یاد کرد و ادامه داد: در اینکه خط فقر بسیار افزایش پیدا کرده و نان به‌عنوان قوت لایموت مردم نباید مشمول این افزایش قیمت‌ها شود هم نباید تردید کرد. به‌ هر حال ممکن است به دلیل ارزان بودن نان، ضایعاتی اتفاق بیفتد؛ اما اگر موضوع فقط به دلیل جلوگیری از ضایعات باشد، باید گفت که ضایعات کم‌ارزش‌تر دیگری هم در زندگی مردم وجود دارد که آنها باید در اولویت حذف قرار بگیرند، نه ضایعات نان که امروز در واقع اصلی‌ترین کالا بر سفره‌های مردم است. بنابراین این هم یک اصل مهمی است که به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت.


حق‌شناس افزود: نکته سوم استفاده از تجربه گذشته است، سال ۸۹ هدف از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها این بود که از اتلاف منابع یا حامل‌های انرژی جلوگیری شود. یعنی دولت و مجلس وقت تصمیم گرفتند که با هدفمند کردن یارانه‌ها، قیمت بنزین اضافه شود تا منابع آن صرف زیرساخت‌های حمل و نقل شود.


حق‌شناس متذکر شد: دو نکته اولی که اشاره کردم، یعنی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و موضوع نان در جای خود محفوظ است، دلیل اینکه این نکات اصلی را ذکر می‌کنم این است که اقتصاد را همیشه باید به شکل یک بسته کامل دید. نمی‌شود با اقتصاد جزیره‌ای برخورد کرد؛ اگر جزیره‌ای برخورد کنیم، نتایج آن مورد نظر سیاست‌گذار نخواهد بود.


وی خاطرنشان کرد: نکته بعدی این است که طبیعتاً برای مردم این سؤال پیش می‌آید که چرا می‌خواهیم قیمت حامل‌های انرژی یا گندم و آرد را واقعی کنیم؟ پاسخ این است که هم برای جلوگیری از اتلاف منابع و هم برای جلوگیری از قاچاق باید این کار انجام شود.


باید از افزایش نقدینگی و ایجاد تورم جلوگیری شود


وی تأکید کرد: سیاست‌های پولی و مالی باید سیاست‌های متقنی باشند. باید از افزایش نقدینگی و ایجاد تورم جلوگیری شود؛ چراکه اگر قیمت بنزین، آرد، نان، گندم، ماکارونی و ... که افزایش پیدا می‌کند، یکی از دلایل‌اش این است که تورم، دولت‌ها را وادار به افزایش قیمت‌ها خواهد کرد. تورم منجر به این شده است که همه کارکنان دولت بگویند حقوق ما مکفی نیست و حقوق ما را زیاد کنید.


این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: بنابراین سیاست‌های پولی علت‌العلل هستند، وگرنه در هر مقطع زمانی حتماً نیاز به اصلاحات است و اصلاحات باید انجام بگیرد؛ اما یادمان باشد در هر بخش که اصلاحات انجام بگیرد، یک جزء از کل است و باید ابتدا به اصلاحات کلی پرداخته شود.


حق‌شناس در خصوص تبعات اقتصادی و اجتماعی پرداخت یارانه‌ها به شکل جدید گفت: به‌نظرم با توجه به این مبالغی که می‌خواهند پرداخت کنند و برای سه دهک پایین که ۴۰۰ هزار تومان برای هر نفر و برای دو ماه پیشاپیش پرداخت می‌شود و برای دهک های چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر پرداخت می‌شود، تبعات اقتصادی و اجتماعی این موضوع حداقلی خواهد بود.


وی در خصوص موضوع افزایش قیمت بنزین هم توضیح داد: رئیس جمهور روز گذشته عنوان کرد که افزایش قیمت بنزین منتفی است و به هیچ وجه تغییری نخواهد کرد.


انتهای پیام/۴۱۰۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر