شکست محافظهکاران انگلیس در انتخابات محلی زنگ خطری برای انتخابات ۲۰۲۵/ وقتی مردم جزیره به دولت جانسون "نه" گفتند
گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ انتخابات محلی در انگلیس را شاید بتوان بهعنوان نمونه کوچکتر از انتخابات سراسری در این کشور دانست یعنی اینکه در بسیاری از موارد ثابتشده وقتی انتخابات محلی به نفع یک حزب رقم بخورد آن حزب شانس بیشتری برای کسب کرسیهای بیشتر در پارلمان را نیز خواهد داشت.
دولت فعلی انگلیس به نخستوزیری بوریس جانسون در دست محافظهکاران است و رسواییهای گسترده جانسون در زیر پا گذاشتن قوانین قرنطینه بدون شک در نتیجه انتخابات محلی دخیل هستند و بهاحتمالزیاد بر انتخابات سراسری سال ۲۰۲۵ هم تأثیر خواهند گذاشت.
روز جمعه بسیاری از حامیان بوریس جانسون یا بهصورت کلیتر حزب محافظهکار این کشور، به حزب حاکم پشت کردند تا جانسون و حزبش در رأیگیری محلی با شکست مواجه شوند.
نتایج انتخابات محلی روز جمعه نشان داد که محافظهکاران حتی کنترل پایگاههای سنتی خود در لندن و بخشهایی از جنوب انگلیس را از دست دادهاند. به عقیده بسیاری از تحلیلگران رأیدهندگان در انتخابات شوراهای شهر نخستوزیر و دولت او را به خاطر یک سری رسواییها و بحران هزینههای زندگی مجازات کردند.
البته برخی از تحلیلگران هم معتقدند که اگرچه حزب محافظهکار در این انتخابات شکست خورد اما حزب کارگر که مخالف دولت است هم نخواهد توانست به دستاوردهای مورد انتظارش برسد.
درصد احتمال بازسازی جبهه محافظهکاران در مقابل احزاب رقیب تا انتخابات ۲۰۲۵ رو به کاهش است
در تجربهای کمسابقه، حزب جانسون، آراء محله بزرگ "واندزورث" در جنوب لندن را از دست داد. این محله نماد اقدام محافظهکاران برای دریافت مالیات کمتر است که برای اولین بار در سال ۱۹۷۸ یعنی یک سال قبل از به قدرت رسیدن مارگارت تاچر نخست وزیر سابق، به محافظهکاران پیوست. بعلاوه محله بزرگ دیگری به نام "وست مینیستر"، ناحیهای که اکثر نهادهای دولتی در آن واقع شدهاند و محله "بارنت" در شمال لندن نیز به حزب جانسون رأی ندادند.
محافظهکاران همچنین در مناطق جنوبی انگلیس که از مراکز قدرت این حزب به حساب میآید و جایی است که بسیاری از رأیدهندگان طبقه متوسط مخالف برگزیت هستند، جایگاه خود را به لیبرال دموکراتهای میانهرو باختند. لازم به ذکر است که برگزیت یا همان خروج انگلیس از اتحادیه اروپا مبحثی بود که جانسون خیلی از آن دفاع میکرد و در نهایت آن را عملی کرد.
به عقیده برخی از تحلیلگران حزب محافظهکار خیلی هم نباید ناامید باشد زیرا اپوزیسیون اصلی یعنی حزب کارگر در خارج از پایتخت، بهویژه در شمال انگلیس موفقیت خیلی بزرگی کسب نکرد یعنی اینکه هرگونه بهبود در عملکرد دولت جانسون خواهد توانست وی و حزبش را بار دیگر در انتخابات سراسری به قدرت برساند.
جانسون در انتخابات سراسری سال ۲۰۱۹ با وعدههایی مبنی بر بهبود اوضاع اقتصادی و ایجاد فرصتهای بیشتر در داخل کشور پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، موفق شد آراء چنین مناطقی را به نفع خود جلب کند حال اگر بتواند در فرصت باقیمانده تا انتخابات سراسری ۲۰۲۵ بخشی از وعدههای خود را عملی کند خواهد توانست شکست در انتخابات محلی را جبران کند.
در خصوص بزرگی شکست محافظهکاران، گاوین بارول، رئیس دفتر ترزا می، نخستوزیر سابق، گفته است که شوراها حتی وقتیکه تونی بلر نخست وزیر سابق با پیروزی قاطع حزب کارگر در انتخابات در سال ۱۹۹۷ به قدرت رسید، و زمانی که محافظهکاران پس از سال ۲۰۱۰ و در دوره نخست وزیری ترزا می، اقدامات ریاضتی را اعمال کردند، در دست محافظهکاران بود
پس از انتخابات روز جمعه، کییر استارمر، رهبر حزب کارگر، از "نتیجه فوقالعاده" و "یک نقطه عطف بزرگ برای حزبش" سخن گفت که بهواقع غلو هم نکرده است. باید توجه داشت که دور شدن رأیدهندگان انتخابات محلی از حزب جانسون یکشبه اتفاق نیفتاد که نخستوزیر و دوستانش بتوانند بهسادگی نظر آنها عوض کنند به این معنی که حزب محافظهکار در چالش و فشار است و کار کردن مخصوصاً بهقصد جبران و خشنود کردن رأیدهندگان زیر این فشار بسیار سخت است.
انتخابات محلی تقریباً هفت هزار کرسی شورا، ازجمله تمام کرسیهای لندن، اسکاتلند و ولز، و یکسوم کرسیها در اکثر نقاط انگلیس را تعیین میکند و درست به همین دلیل است که از اهمیت ویژهای برخوردار است. تغییر نگرش در انتخابات محلی به رأیدهندگان این جرئت را میدهد که در انتخابات سراسری نیز نظر خود را به کرسی بنشانند.
بوریس جانسون حتی قبل از این شکست انتخاباتی هم برای بقای خود میجنگید و در پی این عدم موفقیت احتمالاً مشکلات جدیتری پیش رو داشته باشد زیرا با اعلام نتایج، برخی از رهبران محلی محافظهکار از جانسون خواستند استعفا دهد هرچند "اولیور داودن"، رئیس حزب محافظهکار، از نخستوزیر بهعنوان فردی که توان ایجاد تغییر را دارد دفاع و رهبری جسورانه او را تحسین کرد.
البته مشخص است که این تعریف و تمجیدها برای بالا بردن روحیه جانسون است زیرا خود وی در پی شکست در انتخابات از "شب سخت در برخی بخشهای کشور برای محافظهکاران" سخن گفت.
بیشتر بخوانید:
افزایش انتقادات از بوریس جانسون علیرغم عذرخواهی بابت «پارتی گیت»
جاسوسی اسرائیل از دفتر نخستوزیر انگلیس
استعفای جانسون به مطالبه اکثر انگلیسیها تبدیل شد
برخی از همحزبیهای جانسون همان موقع که وی به دلیل رعایت نکردن مقررات قرنطینه زیر سؤال رفت و جریمه شد، خواستند به وی رأی اعتماد برای ادامه نمایندگی حزب بهعنوان نخستوزیر ندهند زیرا پیشبینی میکردند که این اقدامات وی بعلاوه محقق نشدن وعدههای اقتصادی دولتش تیر خلاص را در انتخابات محلی یا سراسری به پیکره حزب خواهد زد اما رأی عدم اعتماد به جانسون نوعی خودزنی هم بود و میتوانست حزب را برای مدتها از گردونه قدرت کنار بزند.
اوضاع در ایرلند شمالی هم برای محافظهکاران خوب نبود. حزب ناسیونالیست ایرلند، شین فین، پس از انتخابات پارلمانی، در مسیر بدل شدن بهعنوان بزرگترین حزب در ایرلند شمالی قرار گرفت. تحلیلگران این پیروزی شین فین را تغییر سیاسی لرزان که میتواند امیدها را برای اتحاد ایرلند ایجاد کند، اما همچنین ناآرامی را در منطقهای حساس ایجاد کند. یعنی اینکه شکل تقسیم قدرت که صلح را برای دو دهه حفظ کرده بود میتواند بار دیگر از هم بپاشد.
در خصوص بزرگی شکست محافظهکاران، گاوین بارول، رئیس دفتر ترزا می، نخستوزیر سابق، گفته است که شوراها حتی وقتیکه تونی بلر نخست وزیر سابق با پیروزی قاطع حزب کارگر در انتخابات در سال ۱۹۹۷ به قدرت رسید، و زمانی که محافظهکاران پس از سال ۲۰۱۰ و در دوره نخست وزیری ترزا می، اقدامات ریاضتی را اعمال کردند، در دست محافظهکاران بود.
بارول در همین زمینه افزود: از دست دادن شوراها زنگ خطری برای حزب محافظهکار است.
اخبار بدتر برای حزب محافظهکار در اسکاتلند رقم خورد. در اسکاتلند بر اساس تحلیل کارشناسان بیبیسی حتی حزب لیبرال دموکرات هم در مقایسه با گذشته وضعیت بهتری نسبت به محافظهکاران دارد.
بخش عمدهای از تحلیلگران نسبت به ادعاهای کییر استارمر مبنی بر اینکه نتایج انتخابات محلی یک "نقطه عطف عظیم" برای حزب او بود، تردید کردهاند زیرا مناطق موسوم به "دیوار قرمز" در شمال و وسط انگلیس زمانی در تسلط کامل این حزب بودند اما رأیدهندگان در انتخابات عمومی ۲۰۱۹ بهطور انبوه به محافظهکاران روی آوردند
عقبنشینی محافظهکاران در حالی رخ میدهد که اوضاع اقتصادی انگلیس در حال بدتر شدن است و فشار مالی شدیدی بر مردم این کشور وارد میشود. انتظار میرود که رشد اقتصادی در سال آینده به کمترین میزان در میان کشورهای "گروه هفت" برسد و صورتحسابهای انرژی داخلی درست زمانی که دولت مالیاتها را افزایش داده است، افزایش مییابد. روز پنجشنبه هم، بانک مرکزی انگلیس نرخ بهره را افزایش داد و درعینحال هشدار داد که تورم ممکن است به ۱۰ درصد برسد.
ائتلاف حزب کارگر با دیگر احزاب مخالف دولت، کار جانسون و محافظهکاران را تمام خواهد کرد
نباید فراموش کرد که حزب کارگر تنها تهدید برای جانسون نیست و عملکرد خوب لیبرال دموکراتهای میانهرو و سبزها هشدار دیگری برای آقای جانسون بهحساب میآیند. خطری که برای او وجود دارد این است که پیشرفتهای حزب کارگر در شهرهای بزرگ میتواند در شرایطی اتفاق بیفتد که لیبرال دموکراتها یا سبزها در بخشهایی از جنوب انگلستان که مرکز سنتی محافظهکاران هستند، به دستاوردهایی شگرف رسیدهاند.
ذکر این موضوع ضروری است که بخش عمدهای از تحلیلگران نسبت به ادعاهای کییر استارمر مبنی بر اینکه نتایج انتخابات محلی یک "نقطه عطف عظیم" برای حزب او بود، تردید کردهاند زیرا مناطق موسوم به "دیوار قرمز" در شمال و وسط انگلیس زمانی در تسلط کامل این حزب بودند اما رأیدهندگان در انتخابات عمومی ۲۰۱۹ بهطور انبوه به محافظهکاران روی آوردند.
جیمز جانسون، که مسئول نظرسنجی "ترزا می" بود، در توییتر شخصی خود نوشت که این نتایج منادی بهبود چشمگیر برای حزب کارگر نیست اما نشان میدهند که حزب کارگر در دیوار قرمز به همان خوبی عمل میکند که آخرین باری که برگزار شد عمل کرد.
گفتنی است که دهنکجی جانسون به مقررات قرنطینه برای حزب محافظهکار خیلی گران تمام شد. بهعنوان نمونه، مارسل آرامبورو، ۶۲ ساله، که سالهای زیادی است که ساکن محله واندزورث است گفت: "من همیشه خود را محافظهکار معرفی میکردم، اما این رأی امروز رأیی بود برای نشان دادن اینکه من با دولت موافق نیستم."
آرامبورو برای مخالفت با جانسون به نمایندگان حزب کارگر رأی داد.
او گفت: «من از افرادی که این کشور را اداره میکنند ناراضی هستم. "هر چیزی که از دهان آنها بیرون میآید دروغ است."
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/