چالشی که آناتولی
به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه جامعه خبرگزاری آنا، جمعه 18 فروردین ماه با بالا رفتن شاخص آلودگی در پایتخت کشور، تهران به عنوان آلودهترین شهر جهان معرفی شد، چراکه شتخص آلودگی به عدد 500 رسید و اندازه ذرات گرد و غباری که در هوای کلانشهرهای ایران از جمله تهران بود به حدود 1.10 میکرون رسیده بود.
طبق گفته کارشناس هواشناسی؛ براساس تصاویر ماهوارهای منشأ این گردوخاک کشور عراق بود، اما جوابِ چرایی تشکیل کانون گرد و خاک را فقط در عراق و سوریه نمی توان یافت و در ادامه این خبر ویدئویی از علت اصلی تشکیل این گرد و غبار آمده کردیم که میتوانید مشاهده کنید.
برخی کارشناسان می گویند علت تشکیل گرد و غبار پروژه سدسازی ترکیه است
پروژه «آناتولی جنوب شرقی» با نام اختصاری گاپ که پرهزینهترین پروژه تاریخ ترکیه است.
طبق پروژه «گاپ» ۱۴ سد بر روی فرات و ۸ سد بر روی دجله ساخته میشود
وزیر آب و جنگلداری ترکیه سال ۱۳۹۶ اعلام کرد که ۷۲۷ سد تاکنون در ترکیه ساختهشده است و با تکمیل سدهای در دست ساخت، تعداد آنها در سال ۱۴۰۲ به 2 برابر خواهد رسید.
رئیس جمهور ترکیه آبان ۱۴۰۰ «ایلی سو» دومین سد بزرگ ترکیه را بعد از سد «آتاترک افتتاح کرد.
ظرفیت این سد ۳ برابر «کرخه»، بزرگترین سد ایران و ظرفیت آتاتورک به اندازه مجموع تمام سدهای ایران است!
سد «آتاترک» بر روی فرات و سد «ایلی سو» بر روی دجله بسته شده است. سد «آتاترک» ۷۵ درصد آب فرات را ذخیره می کند و «ایلی سو» نیز مانع ورود قریب به ۶۰ درصد منابع آبی به عراق میشود
در صورتی که پروژه «گاپ» به سرانجام برسد، عراق، سوریه و در نهایت بخشهایی از تالار «هورالعظیم» خوزستان خشک خواهد شد.
مدیر گروه مطالعات آب مرکز پژوهشهای مجلس گفت: «با اجرای کامل طرح گاپ، ترکیه عملاً کنترل آبهای بالادست منطقهای را در اختیار میگیرد.
این کارشناسان می گویند آب رودخانههای دجله و فرات به واسطه سد سازیهای ترکیه کم شده و دشت بین النهرین به منبعی برای تولید گرد و غبار تبدیل شده است.
برخی دیگر از کارشناسان مدعی اند
خشک شدن تالابها و رودخانهها مرتبط با دجله و فرات مثل رودخانه «حسکه» که یکی از کانونهای اصلی این طوفان بوده ربطی به پروژه گاب ندارد.
پدیده گرمایش جهانی خصوصا در منطقه خاورمیانه و افزایش جمعیت در ترکیه، سوریه، ایران و و عراق در عرض چهل سال گذشته شرایط تغییر اقلیم را تشدید کرده است.
حدود 90 درصد کانون های فعال گرد و غبار در بخش های زیادی از کشورهای ترکیه، سوریه، ایران و عراق قرار دارد و هیچ راهی جز مدیریت یکپارچه کانون های گرد و غبار در حوزه دجله و فرات وجود ندارد،
در واقع به جای ایجاد تنش در منطقه و مقصر دانستن کشورها باید به فکر برنامه ای جامع بود چون هیچ راهی جز مدیریت یکپارچه کانون های گرد و غبار در حوزه دجله و فرات وجود ندارد،
انتهای پیام/