عادیسازی روابط، بهانه عربستان برای مداخله در انتخابات لبنان است/ بیصبری ریاض برای تداوم خوی مقابله با حزبالله
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روز گذشته (یکشنبه) دفتر نخستوزیر لبنان با انتشار بیانیهای خبر داد، ولید البخاری سفیر عربستان در بیروت که بهتازگی به لبنان بازگشته، در تماسی تلفنی علاوه بر تبریک حلول ماه مبارک رمضان از نجیب میقاتی، نخستوزیر این کشور برای شرکت در مراسم افطار در محل سفارت عربستان در بیروت دعوت کرده است.
این بیانیه میافزاید: سفیر عربستان تلاشهای نخستوزیر لبنان در راستای حمایت از منافع این کشور در اوضاع سخت کنونی و بازگشت روابط بیروت-ریاض به حالت عادی را ارزشمند دانست.
به تعبیری بیانیه دفتر نخستوزیر لبنان و تأیید این تماس تلفنی تأکیدی بر تلاش عربستان برای عمق بخشیدن به روابطش با لبنان در آستانه انتخابات پارلمانی این کشور است. دفتر میقاتی در این راستا اعلام کرد، درباره پیگیری همکاریهای «برادرانه و مثبت» در راستای حفظ منافع و عربیت لبنان، میان دو طرف توافق به دست آمده است. تلاشهای عربستان برای نزدیکی روابط با دولت میقاتی در حالی انجام میشود که پنجشنبه گذشته کشورهای عربستان و کویت بازگرداندن سفیران خود به بیروت را اعلام کردند و بهنوعی به بحران دیپلماتیک ایجاد شده با لبنان بعد از پنج ماه پایان دادند.
ایستادگی بیروت در برابر دیکتههای ریاض
الخنادق دراینباره در گزارشی نوشت: ریاض ۲۹ اکتبر ۲۰۲۱ (۲۹ مهر ۱۴۰۰) ولید البخاری، سفیر خود را از بیروت فراخواند و بهدنبال اظهارات جورج قرداحی، وزیر سابق اطلاعرسانی لبنان که جنگ هفت ساله عربستان در یمن را بیهوده خوانده بود، مدعی قطع روابط با لبنان شد. عربستان در ماههای آخر سال گذشته و اوایل سال جاری میلادی با وجود استعفای قرداحی فشارهایش را بر دولت لبنان افزایش داد و در موردی خاص یکبار بهوسیله حسام زکی، معاون دبیرکل اتحادیه عرب دیکتههای خود را برای دولت بیروت ارسال کرد و بار دوم پیام خود را بهوسیله شیخ احمد ناصر المحمد الصباح، وزیر امور خارجه کویت به لبنان رساند، ولی بیروت هر بار ثابتقدم ماند و تسلیم دیکتههای سعودی نشد.
بیشتر بخوانید:
سفیر عربستان، نخستوزیر لبنان را به افطاری دعوت کرد
کشورهای عربی از ثبات لبنان حمایت میکنند/ بازگشت سفرای کویت و عربستان به بیروت
طبق این گزارش، درحالیکه تاکنون هیچیک از شروط عربستان برای لبنان محقق نشده است، البخاری در اقدامی واقعی هفتم آوریل (۱۸ فروردینماه) بدون تشریفات خاصی به محل سفارت ریاض در «الحمرا» بازگشت. به نظر میآید برگزاری انتخابات پارلمانی در لبنان که قرار است ۳۵ روز دیگر برگزار شود چهره واقعی سعودیها را به لبنان نشان داده و باعث شده است عربستان از شروطی که در گذشته مطرح کرده بود، دست بکشد و از هر آن چیزی که با نام «اصلاحات» مدنظر داشت، کوتاه بیاید.
ریاض بیصبرانه و جدی بهدنبال تداوم خوی و خط فکری گذشته خود در لبنان، یعنی مقابله با حزبالله است
الخنادق مینویسد: وعده اصلاحات سرابی بود که برخیها (در لبنان) فریبش را خوردند و بهسرعت خود را با آن هماهنگ کردند؛ ولی دولت بیروت زیر بار آن نرفت و حتی برای شنیدن شروط ریاض که مدعی بازگشت روابط به قبل بودند، درخواست ملاقات با مقامهای سعودی را مطرح نکردند. علاوه بر این، وعده بازگشت روابط به حالت قبل آن هم در آستانه انتخابات لبنان بیانگر تلاش سعودیها برای مداخله در امر انتخابات است. سمیر جعجع، رئیس حزب نیروهای لبنانی نخستین گزینه ریاض برای ملاقات بود؛ شاید او را بهترین فرد به جای سعد حریری میدانست که مجبور به پایان دادن به فعالیتهای سیاسیاش کردند. البته او قبل از ترک البخاری از بیروت دیدارهای زیادی با سفیر عربستان داشت و همین موضوع باعث شده در چشم سعودیها جلوه کند.
این گزارش میافزاید: عربستان یک شخصیت مسیحی را به شخصیتی اهلسنت ترجیح داد و حتی حاضر شد برای دیده شدنش در میان اهلسنت بهویژه مناطق شمالی (طرابلس و عکار) پول خرج کند و کمپین انتخاباتی تشکیل دهد تا آرای هواداران جریان المستقبل را به خود اختصاص دهد. علاوه بر این، در همان ملاقاتها بود که نامزدی جریان نیروهای لبنانی را در حوزه شمالی به فردی کاتولیک همچون ملحم الریاشی داد و نامزدی حزب سوسیال ترقیخواه در ناحیه سوم بقاع به وائل ابو فاعور رسید. گزینههای مدنظر عربستان ماه مارس برای دیدار با مقامهای ارشد سعودی به ریاض رفتند؛ موضوعی جنجالی که علامت سؤال بزرگی را در برابر حمایت عربستان از برخی نامزدهای انتخابات پارلمانی برجای گذاشت.
وعده اصلاحات سعودیها سرابی بود که برخیها در لبنان فریبش را خوردند
الخنادق نوشت: الریاشی در پایتخت عربستان با جمعی از لبنانیهای مقیم سعودی دیدار کرد و در همان برنامه از اهمیت بازگشت روابط لبنان با عربستان به حالت قبل گفت. همچنین به نظر میآید ملاقات نامزدها با یکدیگر ترفندی برای پر کردن خلاء اختلافات سیاسی و شکاف میان دو جریان «نیروهای لبنانی» و «سوسیالترقیخواه» باشد و درواقع لازمه حضورشان در برنامههای انتخاباتی است؛ بهویژه پس از آنکه رسانههای لبنانی بهنقل از ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیال ترقیخواه از احتمال از دست رفتن کرسیهای ابوفاعور پس از کنارهگیری حریری از انتخابات خبر دادند. البته سفر ماه مارس تنها سفر به ریاض نبود و در ماه دسامبر ۲۰۲۱ نیز سفر و ملاقاتهای دیگری انجام شد.
در پایان گزارش الخنادق آمده است: همه این موارد حاکی از مداخله آشکار عربستان در امور داخلی لبنان در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی است و نشان میدهد ریاض بیصبرانه و جدی بهدنبال تداوم خوی و خط فکری گذشته خود در لبنان، یعنی مقابله با حزبالله است. عربستان انتخابات پارلمانی و حمایت از برخی احزاب سیاسی را ابزاری میداند که میتواند با آن اهداف خود را محقق کند، اما خط و مشی کورکورانهای را در پیش گرفته است؛ چهاینکه خلیل نصرالله، خبرنگار لبنانی و کارشناس امور منطقهای معتقد است، احتمال شکست نقشههای عربستان در لبنان وجود دارد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/