صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۹:۵۰ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۰
گزارش آنا از آیین بزرگداشت حکیم نظامی؛

پرچم حکیم نظامی در تمام نمایندگی‌های ایران در سراسر دنیا به اهتزاز درآمد

اسماعیلی: ما به حکیم نظامی به نشانه وحدت همه اقوام فارسی زبان نگاه می‌کنیممراسم بزرگداشت حکیم نظامی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت برگزار شد.
کد خبر : 647355

به گزارش گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، مراسم بزرگداشت حکیم نظامی، با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر ایران، احمد شالویی مشاور وزیر فرهنگ و جمع کثیری از استادان ادبیات و هنرمندان، در تالار وحدت آغاز شد.


رئیس‌جمهور: برجسته‌سازی صفات اخلاقی از ویژگی‌های بارز شاعران نامی فارسی زبان است


 محمدمهدی اسماعیلی در تالار وحدت متن پیام آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور به آیین بزرگداشت حکیم نظامی را قرائت کرد.


در متن پیام ریاست محترم جمهوری به مراسم بزرگداشت حکیم نظامی آمده است: بسم الله الرحمن الرحیم


همه عالم تن است و ایران دل نیست گوینده زین قیاس خجل (حکیم نظامی)


ادبیات در تعالی جوامع بشری نقشی پیشرو داشته است. معماری واژگان و جملات بر پایه‌ی نظم و نثر بر اساس روح فرهنگ حاکم بر جامعه‌ی ایرانی که از سرچشمه‌ی فضایل انسانی و معارف توحیدی سیراب است، بزرگ‌ترین خدمت شعرای متعهد تاریخ ایران بوده است.


برجسته‌سازی صفات اخلاقی و دمیدن روح پایداری و مقاومت در عرصه‌های مختلف زندگی بر پایه‌ی کرامت‌های انسانی و اخلاقی، از ویژگی‌های بارز شاعران نامی فارسی‌زبان است. زبان فارسی و اندیشه ایرانی - اسلامی، جوهره و عصاره‌ای ایران بزرگی است که جان آن با یکتایی و دانایی سرشته شده است، زبانی سرشار از تخیل و اندیشه که نه‌تنها برگذشته‌ی ایران پرتوافکنی ‌می‌کند که بر امروز و فردای ما نیز نور می‌تاباند و رازگشایی می‌کند.


زبان و خط فارسی در کنار دین اسلام، تاریخ و جغرافیا، یکی از ارکان اساسی هویت ملی ایرانیان و بخشی از فرهنگ و تمدن جهان اسلام است که نقشی تمدن ساز به‌ویژه در خلق گستره‌ی ایران فرهنگی ایفا کرده و جایگاه خود را از مجموعه‌ای از نشانگان و واژگان فراتر برده است در این بین بی‌گمان شعرِ یکی از عناصر تداوم‌بخش حیات زبان فارسی در جامعه ایران است که پیوند آن با هویت دینی ما، ناگسستنی است، همچنان که نخستین بار کلام وحی به زبان فارسی ترجمه شد، امتزاج و اختلاط زبان دین با زبان شعر در جامعه ایرانی، سابقه و تبار تاریخی بسیار طولانی دارد و همواره پیوستگی خود را حفظ نموده است.


حکیم نظامی یکی از استوانه‌های استوار فرهنگ و ادب فارسی و از قله‌های رفیع اندیشه و هنر اسلامی است که آثارش سرشار از اشاره به تاریخ، اساطیر و روایات کهن است، توجه به آموزه‌های و حیاتی در تمام آثارش به‌ویژه دیباچه‌های «پنج گنج»، حکایت از اعتقاد راسخ او به تعالیم اخلاقی و عرفانی قرآن و دل‌بستگی و به پیامبر اعظم (ص) دارد او شاعری ایران‌دوست است که شعرش به زبان اقانه و روایت‌های دل‌انگیز، حقایق بزرگ و اندرزهای سترگ را به مخاطبان خود می‌دهد.


سخنوری که دعوت به یگانگی می‌کند و ما را از دل‌بستگی‌های دروغین می‌رهاند و به فضای معرفتی رهنمون می‌سازد. از این منظر، شعر نظامی کانون تولید فضیلت، معنویت و عدالت است و آموزه‌های آن، اکسیر جان‌بخشی است که همچنان برای انسان امروز تازگی دارد.


نام حیات‌بخش حکیم نظامی زمینه و بهانه‌ای است برای چیرگی بر گسست‌ها و شکاف‌های تاریخی نظامی نسخه‌ای برای انسان امروز تجویز می‌کند که سرانجام آن، گام نهادن در طریق صواب و درستی است.


نظامی به زبان مادری چندین ملت و قوم در ایران و برخی کشورهای همسایه می‌سراید و مجرای ارتباط فارسی‌زبانان در ورای مرزها، که نفرت پراکنی ها و جدایی افکنی ها تأثیری بر آن نداشته و نخواهد داشت.


همان‌قدر که کوشش‌های نظامی شناسان و نظامی پژوهان گران‌قدر در جای‌جای ایران عزیز ستودنی است؛ تلاش‌های دوستداران نظامی در دیگر کشورها در گسترش زبان فاخر فارسی و بزرگداشت چهره‌هایی چون نظامی و نیز بزرگانی چون رودکی، فردوسی، ناصرخسرو و خاقانی شایسته تقدیر است.


جمهوری اسلامی ایران از طریق فرهنگیان، دانشگاه‌ها، نمایندگی‌های فرهنگی خارج از کشور و مجامع علمی و فرهنگی از هیچ همکاری و کوششی در گسترش و پاسداشت این زبان و بزرگداشت بزرگان و فرهیختگان ادب فارسی فروگذار نخواهد کرد.


امیدوارم با همت و پشتکار همه نهادهای علمی، فرهنگی و پژوهشی و با عزم راسخ دولت مردمی که در تلاش است تا مقام ارجمند فرزانگان دین‌مدار و پاک‌نهاد این مرزوبوم را ارج گذارد و نسبت به معرفی آن‌ها به طبقات مختلف جامعه خاصه جوانان همت گمارد، زمینه‌ها و فرصت‌های تازه‌ای پدید آید تا اندیشه‌های عمیق عرفانی و عواطف ژرف انسانی مشاهیر ادب و عرفان، به زبانی روزآمد و جهانی ارائه گردد و نسل جوان نیز با احساس تعلق بیشتری به این منابع و ذخایر ارزنده بتواند قدرت نوآوری و رویارویی خود را با تحولات جهانی شتاب بیشتری ببخشد.


فرارسیدن سال روز بزرگداشت حکیم نظامی فرصت مغتنمی است که از دانش و نگرش این شاعر بزرگ که نیاز جهان امروز است و شرایط اخیر حاکم بر جهان اهمیت آن را دوچندان ساخته، بهره جسته و قدر او را بیشتر بدانیم. از درگاه خداوند منان رسیدن به روزهای روشن و فرداهایی بهتر را برای ایران و ایرانیان آرزومندم و توفیق و بهروزی همگان را مسئلت دارم.



اسماعیلی: ما به حکیم نظامی به نشانه وحدت همه اقوام فارسی زبان نگاه می‌کنیم


محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیدر آیین بزرگداشت حکیم نظامی ضمن خوشامدگویی به مهمانان این مراسم در تالار وحدت، گفت: همه علاقه‌مندان شعر و ادب فارسی اینجا جمع‌ هستند و آنان که نیامده‌اند نیز از رسانه‌های دیگر بیننده و شنونده این رویداد هستند. 


وی افزود: بهانه این نشست حکیم بزرگ ایرانی، حکیم نظامی است، مفاخر ایران هر کدام سرلوحه‌ای بزرگ برای این کشور هستند و ما خوشبختیم که حکمای اندیشمند، در این سرزمین و در دسترس هستند. 


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه نظامی از مفاخر بزرگ همیشگی ایران است، اظهار داشت: ایران فرهنگی با خط‌کشی‌ها از هم جدا نمی‌شود. ما به حکیم نظامی به نشانه وحدت همه اقوام فارسی‌زبان نگاه می‌کنیم و او نشانه همگرایی است نه واگرایی. نظامی یکی از محورهای وحدت‌آفرین برای کسانی است که به اعتلای فرهنگ فکر می‌کنند.


اسماعیلی افزود: در ابتدای کار دولت مردمی سیزدهم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم کار ما متمرکز بر بزرگداشت نام‌آوران این سرزمین بود. این نشست‌ها با برنامه‌ریزی و اندیشمندی بزرگان، به اجرا درآمده است. ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برنامه داریم که بزرگان ایران را هرچند وقت، به این شکل تقدیر کنیم و از آنان قدردانی کنیم. 


وی در ادامه با تشکر از همه‌کسانی که همراهی کردند تا این نشست‌ها و این آیین به خوبی و عظمت برگزار شود، پیام رئیس‌جمهوری را قرائت کرد.


پرچم حکیم نظامی در تمام نمایندگی‌های ایران در سراسر دنیا به اهتزاز درآمد


محمود شالویی، رئیس ستاد بزرگداشت حکیم نظامی، در مراسم بزرگداشت حکیم نظامی خبر داد: پرچم حکیم نظامی، در کنار پرچم ایران در تمام نمایندگی‌های ایران در سراسر دنیا به اهتزاز درآمد.


شالویی در آیین بزرگداشت حکیم نظامی ضمن خوشامدگویی به مهمانان این مراسم در تالار وحدت، گفت: همه نهادها و سازمان‌های مرتبط، همه همکاری خویش را به کار گرفتند تا بزرگداشتی در خور حکیم نظامی برگزار کنیم.


وی افزود: از روز ۱۵ اسفندماه با شروعی نیکو در حرم امام رضا(ع) در گنجینه و موزه آستان قدس رضوی، کار این بزرگداشت آغاز شد و پس از آن همه شهرها میزبان بودند و هیچ شهری را پیدا نمی‌کنید که برنامه‌ای نداشته باشند.


شالویی گفت: با برپایی همایش‌ها جلسات و نشست‌های متعدد، به‌ویژه برنامه‌هایی از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، شاهد غنای قابل‌توجه برنامه‌ها بودیم.


مشاور وزیر فرهنگ ادامه داد: امروز پرچم نظامی در کنار پرچم کشورمان در همه نمایندگی‌های وزارت امور خارجه به اهتزاز درآمده است که نشان دهیم او متعلق به ایران است و هیچ کشوری نمی‌تواند درباره این شاعر ادعا داشته باشند.


وی اظهار داشت: همه دست در دست یکدیگر نسبت به این حکیم نامدار احساس مسئولیت کردند، از اینکه جمع بزرگی از هنرمندان را در کنار خود داریم، به خود و نام حکیم نظامی می‌بالیم.


به گزارش ایرنا، حکیم نظامی را بی‌شک باید در شمار بزرگان شعر فارسی و از استادان مسلم این زبان دانست. اگرچه داستان‌سرایی در زبان فارسی به‌وسیله نظامی شروع نشده است، لیکن تنها شاعری که تا پایان قرن ششم هجری توانست شعر تمثیلی را در زبان فارسی به‌حداعلای تکامل برساند، نظامی است.


او در انتخاب الفاظ و کلمات مناسب و ایجاد ترکیبات خاص تازه و ابداع و اختراع معانی و مضامین نو و دلپسند و توصیف طبیعت و اشخاص و احوال آن‌ها در شمار کسانی محسوب می‌شود که بعد از خود نظیری نیافته است. هر سال ۲۱ اسفندماه در تقویم رسمی کشور، بزرگداشت این شاعر نامدار در نظر گرفته شده است.


انتهای پیام/۴۱۲۹/


انتهای پیام/

ارسال نظر