کانون منسجم دانشجویان افغانستانی حول محور «تدبیر»/ حمایتهایی که دلگرمکننده و شورآفرین است
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ اکنون هزار و ۴۱۰ کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور فعال و دارای مجوز، اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص هستند.
یکی از رویکردهای مهم معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، اهمیت به فعالیتهای فرهنگی دانشجویی از طریق تسهیل، تعمیق و گسترش کانونهاست که این مهم با اصلاح آییننامه اجرایی کانونها و ابلاغ آن در شهریور ۹۹ در دستور کار قرار گرفته است. حوزه معاونت فرهنگی دانشجویی واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور نیز از فعالیت کانونهای فرهنگی اجتماعی حمایت میکنند و تا حد امکان تسهیلات و لوازم مورد نیاز را در اختیار آنها قرار میدهند.
بیشتر بخوانید:
وقتی کانونهای فرهنگی ایدهها را عملیاتی میکنند
پیشبرد اهداف فرهنگی با تمرکز و جدیت در حوزه «هنر»
از جدال شبانهروزی با کرونا تا تزریق روزانه ۳ هزار دُز واکسن
کانونهای دانشجویی یکی از قالبهای مهم و اثرگذار فعالیتهای دانشجویی هستند که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامههای دینی، انقلابی، فرهنگی و هنری دانشگاه ایجاد شدهاند و هرقدر زمینههای فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیاز فرهنگی مخاطب دانشگاهی در کانونها بیشتر دیده شود، طبیعتاً میتواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.
خبرنگار خبرگزاری آنا در سلسله گزارشها و گفتوگوهایی با دبیران کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، عملکرد، فعالیتها و مأموریتهای این کانونها را در قالب پرونده خبری «کانونهای دانشجومحور» بررسی میکند که در این شماره گفتوگو با مرتضی فقیهی دبیر کانون تدبیر دانشجویان اتباع خارجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم و دانشجوی مقطع کارشناسی رشته مترجمی زبان انگلیسی را میخوانیم.
آنا: کانون فرهنگی اجتماعی تدبیر را با ذکر جزئیات، چگونگی تشکیل و نوع و حیطه کارکرد آن(زمینه های کاری) معرفی کنید.
فقیهی: کانون علمی فرهنگی تدبیر با هدف برقراری انسجام و هماهنگی میان دانشجویان افغانستانی، اطلاعرسانی شفاف، آشنایی و آگاهی دانشجویان نسبت به مسائل مختلف و ایجاد بستری مناسب برای فعالیتهای دانشجویان افغانستانی با تلاش جمعی از دانشجویان این کشور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، سال ۱۳۹۴ تشکیل شد و در زمینههای مختلف علمی، پژوهشی، آموزشی، فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، هنری، ادبی، ورزشی و... فعالیت میکند.
آنچه که بهطور ویژه میتواند باعث تقویت توانمندی کانونها شود، قطعا افزایش حمایتها از سوی مسئولان و افزایش مشارکت از سوی دانشجویان است. آنا: جایگاه و وظایف کانونهای فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
فقیهی: دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان، زمینه تحصیل را برای تعداد بسیار زیادی از دانشجویان فراهم کرده است و جوانان زیادی از سایر ملل نیز مشغول به تحصیل در واحدهای مختلف این دانشگاه هستند.
کانونهای دانشجویی با توجه به تعداد زیاد دانشجویان از ارزش و اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند و وظایف زیادی را برعهده دارند؛ چراکه میتوانند ظرفیتها، استعدادها و علاقهمندیهای دانشجویان را شناسایی و نسل جدید را بهخوبی به جامعه معرفی کنند، کانون تدبیر نیز از این قضیه مستثنی نبوده و همواره سعی در همکاری با دانشجویان برای پیشبرد اهداف دانشجویان و کانون بوده است.
آنا: کانون های فرهنگی اجتماعی بهعنوان هستههای فعال تخصصی در دانشگاه چه نقشی در پیشبرد اهداف فرهنگی دانشجویی و توسعه علم دارند؟
فقیهی: پیشبرد اهداف، توسعه علم و انجام فعالیتهای تخصصی در زمینههای مختلف و... از اهداف اولویتدار تشکیل کانونهاست. بهعنوان مثال در کانون علمی فرهنگی تدبیر، زمینهسازی و بسترسازی فعالیت دانشجویان برای شکوفایی و کشف استعدادها و افزایش مهارتها و تخصص آنان را بهعنوان هدف تعیین کردهایم.
آنا: حمایت از کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی می دانید؟
فقیهی: کانونهای دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی از سطوح فعالیت بسیار بالایی برخوردار هستند و افراد متخصص در این عرصهها بسیار زیادند. قطعاً حمایت بیشتر از کانونها، شوراها و اعضای کانونها، نوآوری، افزایش تخصص و مهارتها، جذب بیشتر دانشجو، افزایش علاقهمندی جوانان به تحصیل و شرکت در فعالیت فرهنگی اجتماعی و... را در پی دارد.
مسائل اقتصادی در صدر چالشهای پیش روی کانونهاست که باید با توجه به میزان توانمندی کانونها به برنامهریزی برای حل این مسائل پرداخت. کانون تدبیر از ابتدا همکاریهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم را شاهد بوده و دانشجویان غیرایرانی این دانشگاه، همواره در تعامل با مسئولان بودهاند.
آنا: کانونهای فرهنگی اجتماعی چگونه تقویت میشوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند؟
فقیهی: پاسخ این سؤال میتواند مشابه پاسخهای پرسشهای قبلی باشد؛ اما آنچه که بهطور ویژه میتواند باعث تقویت توانمندی کانونها بشود، قطعاً افزایش حمایتها از سوی مسئولان و افزایش مشارکت از سوی دانشجویان است.
دانشجویان از ابتدای همهگیری ویروس کرونا بهوجود آمدن قرنطینهها و دوری از فضای دانشگاهی و آموزشی، تمایلات کمتری برای فعالیت در کانونها از خود نشان میدهند، هرچند موضوع معرفی کانونها هم تأثیرگذار است و بسیاری از دانشجویان آگاهی کاملی از فعالیت کانونها ندارند.
آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط (حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه) در دانشگاه با کانون متبوع شما چگونه بوده است؟
فقیهی: معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم تعامل بسیار زیادی با دانشجویان این دانشگاه دارد و ارتباطات با کانون علمی فرهنگی تدبیر نیز بسیار عالی است. همکاریهای بسیار زیادی را از سوی حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه شاهد هستیم.
بیشتر بخوانید:
حمایت از کانونهای فرهنگی همهجانبه و واقعی باشد
بزرگترین جشنواره گویندگی و اجرای صحنه در انتظار دانشجویان
تبلور فعالیت دانشجویان در جدال ۲ساله با کرونا
از ابتدای تشکیل کانون علمی فرهنگی تدبیر، این کانون ایده برگزاری و میزبانی مراسم و مسابقات مختلفِ استانی و کشوری را بر عهده داشته است و همواره از مسئولان همکاری دیدهایم و بسیار قدردان هستیم. شورای فرهنگی دانشگاه توجه خاصی به فعالیتهای دانشجویان و کانونها دارد و این امر بسیار دلگرم کننده است.
آنا: چنانچه فعالیتهای اجتماعی، علمی، فرهنگی، افتخارات، موفقیتها و دستاوردهایی داشتهاید، تشریح کنید؟
فقیهی: کانون علمی فرهنگی تدبیر از آغاز فعالیت خود توانسته است، نخبگان، ورزشکاران، هنرمندان، ادیبان و پژوهشگران زیادی را میان دانشجویان شناسایی و معرفی کند، بهعنوان مثال از اعضای کارگروه ورزشی کانون تدبیر، مهدی جعفری در مسابقات کشوری و آسیایی مدالهای طلا، نقره و برنز را در رشتههای رزمی کسب کرده است.
کارگروههای دانشجویی روانشناسی، زبان خارجه، فنی و مهندسی، پزشکی، پیراپزشکی، حقوق، هنر و ادبیات، قرآن و عترت، رسانه و تولید محتوا و... بهعنوان زیرمجموعههای کمیته علمی و کمیته فرهنگی کانون تدبیر فعال هستند.
هرساله در ایام دهه نخست محرم، اجتماع بزرگ عاشورایی دانشجویان افغانستانی برگزار میشود و در دوران شیوع کرونا بهصورت مجازی و با همکاری هیئت مذهبی برنامه برقرار بوده است.
علاوه بر همکاری اعضا در انتشار نشریات مختلف، نشریه دانشجویی کانون تدبیر تاکنون توانسته است رتبه سوم کشوری ۱۳۹۶، رتبه چهارم کشوری ۱۳۹۵، رتبه دوم استانی ۱۳۹۶، رتبه سوم استانی ۱۳۹۵ و... را کسب کند، لوگوی کانون تدبیر نیز در سال ۱۳۹۵ جایزه لوگوی شایسته سپاس را دریافت کرد.
برگزاری نخستین دوره مسابقات کشوری سازه ماکارونی ویژه دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۳۹۶، برگزاری همایش دانشجویی ازدواج سال ۱۳۹۷، میزبانی مراسم ملی سالگرد شهادت شهید وحدت ملی کشور افغانستان استاد عبدالعلی مزاری سال ۱۳۹۷، کنگره استانی شعر نفحات سال ۱۳۹۵، میزبانی نشست علمی گفتمان تخصصی دولت فراگیر افغانستان در اندیشههای شهید وحدت ملی افغانستان استاد عبدالعلی مزاری سال ۱۴۰۰، شرکت در آیین غبارروبی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها)، برگزاری مراسم مختلف مناسبتی، برگزاری کارگاههای آموزشی و مشاوره، نشستهای دانشجویی، دورههای آموزشی زبان، شرکت در جشنواره سراسری رشد، شرکت در اردوهای دانشجویی مشهد مقدس و کاشان، و... جزء شاخصترین فعالیتهای کانون علمی فرهنگی تدبیر میان دانشجویان معرفی شده است، علاوه بر این فعالیتها، مشارکت در شناسایی راهحل برای رفع مشکلات دانشجویان در تعامل با مسئولان نیز جزء موفقیتهای کانون علمی فرهنگی تدبیر است.
کارگروههای دانشجویی روانشناسی، زبان خارجه، فنی و مهندسی، پزشکی، پیراپزشکی، حقوق، هنر و ادبیات، قرآن و عترت، رسانه و تولید محتوا و... بهعنوان زیرمجموعههای کمیته علمی و کمیته فرهنگی کانون درحال فعالیت هستند، کارگروه مشاوره روادید تحصیلی ویژه دانشجویان غیرایرانی نیز بهصورت مداوم در حال فعالیت و همکاری با دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی قم است.
آنا: آیا در کانون تدبیر موفق به تولید محصول و یا موفقیتهای دیگری شدهاید؟ (بهویژه فعالیتهای کرونایی)
فقیهی: دوران شیوع ویروس کرونا و قرنطینه، باعث شد بسیاری از دانشجویان از فضای کانونها فاصله بگیرند؛ اما اعضای کانون علمی فرهنگی تدبیر توانستند بخشی از فعالیتهای خود را بهصورت مجازی انجام دهند، ابتکار عمل نیز داشتیم، بهعنوان مثال، پخش زنده مراسم عزاداری محرم با عنوان حسینیه مجازی انجام شد که صفحه اینستاگرام کانون تدبیر هر شب دهه اول محرم ۱۳۹۹ میهمان یک محفل از عزاداران افغانستانی در ایران و کشورهای مختلف جهان بود.
برگزاری جشن بزرگ عیدغدیر، برگزاری سلسله لایوهای آموزشی و سیمنارهای یکروزه انسان موفق، سمینار بزرگ جعبه ابزار موفقیت، گپ و گفتهای آنلاین دانشجویی با چهرههای مطرح جامعه مهاجرین از جمله شرکتکنندگان افغانستانی مسابقه تلویزیونی عصر جدید، مسابقه هنری ادبی شب یلدا، لایوهای حقوقی و آموزشی، و... بهعنوان مهمترین فعالیتهای مجازی کانون علمی فرهنگی تدبیر، توانستند رضایت و تحسین دانشجویان و مسئولان دانشگاه را بهدنبال داشته باشند.
کانون تدبیر در میان کانونهای فرهنگی دانشجویی پیشتاز فعالیتهای مجازی بوده است، پس از آغاز همهگیری ویروس کرونا، فعالیتهای مجازی رشد چشمگیری داشته است بهگونهای که اکنون طرحها و ایدههای مختلف دانشجویان بهصورت مجازی پیشنهاد و استقبال خوبی از آنها میشود.
به گزارش آنا، سلسله گزارشها و گفتوگوهای خبرگزاری آنا درباره فعالیتها، عملکرد و چالشهای کانونهای فرهنگی دانشجویی واحدهایی دانشگاهی با عنوان «کانونهای دانشجومحور» در اختیار اداره کانونهای فرهنگی-دانشجویی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی نیز قرار میگیرد. با توجه به بیان برخی از مشکلات از سوی دبیران کانونها در مسیر فعالیت دانشجویان - که معمولاً موردی است- دانشجویان و فعالان فرهنگی میتوانند در تماس با شماره ۴۷۳۵۱۴۲۴ (خانم رازقی) پیگیر رفع و حل مشکلات خود در کانونهای فرهنگی دانشجویی باشند.
انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۲/
انتهای پیام/