درسی که پوتین از شکست تحریمهای آمریکا علیه ایران گرفت/ روسیه، بزرگترین برنده دور نخست تقابل با غرب
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، عبدالباری عطوان در گزارشی که روزنامه فرامنطقهای رأی الیوم منتشر کرد، نوشت: ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در حالی در کییف، پایتخت این کشور از انظار عمومی ناپدید شد که اخبار منتشرشده دال بر فرار وی به شهر لویو، در نزدیکی مرز لهستان با هدف حفظ جانش است. وی درعینحال از ارتش کشورش خواست محکم بایستند و تسلیم نشوند. اگر این گزارشها درست باشد، ما را به یاد کیسههای پر از دلار اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان میاندازد که میلیونها دلار برداشت، از کابل فرار کرد و به تبعیدی باشکوه و امن در ابوظبی رفت و قدرت را به طالبان سپرد تا حامیانش با سرنوشتی مبهم دستوپنجه نرم کنند. همچنین ما را یاد عبدربه منصور هادی، رئیس دولت در تبعید یمن میاندازد که در عربستان اقامت گزیده است.
طبق این گزارش، در صورت تأیید فرار میتوان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را برنده بزرگ میدان دانست، زیرا برجستهترین کارش صدور دستور حمله به نیروهای خودی برای نفوذ به شرق اوکراین بود و ادامه ارتش روسیه به سمت کییف، پایتخت اوکراین رفتند تا با ساقط کردن دولت زلنسکی، رئیسجمهوری وفادار بر سر کار بگذارند که احتمالاً از ژنرالهای ارتش اوکراین باشد. وضعیت زلنسکی را از پشت دوربینها میتوان حدس زد؛ وقتیکه از روی عصبانیت به رهبران غربی و در رأس آنها جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا که او را در مقابل حمله روسیه تنها گذاشتند، انتقاد و مواضعی تند را درباره تنها گذاشتن او و کشورش در مقابل نیروهای روسی مطرح کرد. اوج این اقدام در شبکههای اجتماعی رخ داد و رئیسجمهور اوکراین با توقف دنبال کردن حسابهای کاربری رهبران دنیا که او را تنها گذاشتند، نشان داد از عملکرد و اقدام اروپاییها ناراضی است. زلنسکی متوجه شد غربیها او را فریب دادند و با او همچون یک عروسک خیمهشببازی رفتار کردند.
زلنسکی اوکراین را به ورطه نابودی کشاند
این تحلیلگر عربزبان مینویسد: زلنسکی (با تکیه به غرب) کشورش را به ورطه نابودی و آیندهای خونین کشاند که بیثباتی و ناامنی که شاید سالها طول بکشد، بخشی از نتیجه آن است. اکنون نیز در این کشور مردم در حال مهاجرت به کشورهای همسایه هستند تا در برابر بولدوزری اتمی به نام پوتین قرار نگیرند.
وی نوشت: هیچکس نمیداند در ذهن رئیسجمهور روسیه چه میگذرد و نمیتوان گامهای بعدی او را پیشبینی کرد، اما آنچه مسلم است، تسلط نظامی روسیه بر کییف ایستگاه بعدی اقدام نیروهای روس خواهد بود. واضح است پوتین از تهدیدات آمریکا به تحریم اقتصادی نمیترسد، زیرا تحریمها در ۴۰ سال گذشته در برابر استواری ملت ایران شکست خورد و نتوانست این کشور را به زانو درآورد.
زلنسکی کشورش را به ورطه نابودی و آیندهای خونین کشاند که بیثباتی و ناامنی بخشی از نتیجه آن است
عطوان افزود: این تحریمها و تبعات آن اکنون وبال گردن دولت ایالات متحده شده و همانطور که از روند مذاکرات هستهای در وین مشهود است، نتوانست ایران را به کرنش وادارد. طبعاً در بحث اوکراین نیز واشنگتن نمیتواند به اهداف خود در به زانو درآوردن پوتین دست یابد، زیرا میداند پاسخ روسیه قاطعتر خواهد بود. گزینه دیگری نیز وجود دارد و آن این است که ایالات متحده امکان دارد علاوه بر تهدید و تحریمهای اقتصادی، به ایجاد گروهکهای مسلح مردمی برای عقبنشینی پوتین و نیروهایش از اوکراین روی آورد؛ مشابه آنچه در افغانستان در زمان اشغال شوروی در دهه ۸۰ قرن گذشته رخ داد.
بیشتر بخوانید:
ارتش روسیه وارد دومین شهر بزرگ اوکراین شد/ سفر هیئت مسکو به بلاروس برای مذاکره با اوکراین
رئیس کمیسیون اروپا: غرب متعهد است روسیه را از سوئیفت حذف کند
وی افزود: گزینه مذکور چندان تضمینشده و معتبر نیست، زیرا پیوستگی عقیدتی وجود ندارد و مهمتر از همه اینکه «روسیه پوتین» بسیار عالی عمل میکند و تجربه برخورد با شبهنظامیان مسلح را در جنگ با افراطیون اسلامگرا در سوریه و قبل از آن در چچن، گرجستان و ازبکستان داشته است. از سوی دیگر هرچند محاصره اقتصادی غرب در اضمحلال و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ موفق بود، اما این محاصره بیش از ۸۰ سال طول کشید تا به ثمر بنشیند. مگر پوتین خواهد گذاشت این روند آغاز شود؟ روسها ناپلئون و بعد از او هیتلر را شکست دادند و باور نداریم با حضور رهبری مانند پوتین که در جنگ هستهای تردید نمیکند و دارای زرادخانه اتمی با بیش از ۷ هزار کلاهک اتمی است، روسیه تسلیم آمریکا شود. مسکو علاوه بر کلاهکهای هستهای، دهها هزار موشک مافوق صوت و هزاران هواپیمای جنگی مدرنتر از آمریکا دارد و به همه اینها باید ارتشی از زیردریاییهای هستهای را افزود.
اقتصاد اروپا، بزرگترین قربانی تحریمهای آمریکا
عبدالباری عطوان در بخش دیگری از گزارش خود نوشت: پوتین تاکنون در قامت بزرگترین پیروز دور نخست تقابل با آمریکا ظاهر شده، زیرا کشورش بهعنوان بزرگترین صادرکننده گاز و نفت جهان درآمدهایش را در چند روز گذشته افزایش داده است. در حال حاضر هر بشکه نفت به ۱۰۷ دلار رسیده و گاز ۳۵ درصد افزایش یافته است و دایره تنش هر روز گستردهتر میشود. بیتردید اقتصاد اروپا بزرگترین قربانی تحریمهای آمریکا خواهد بود، نهتنها به دلیل قیمت بالای سوخت، بلکه به دلیل ناامنی، بی ثباتی و شکافهای گسترده در داخل و شاید میان اتحادیه اروپا و آمریکا.
با استفاده از پیوند ساختاری میان ارزهای محلی چین، روسیه و سایر ارزها میتوان انتظار پایان یافتن قدرتنمایی سوئیفت را در نظام بانکی جهانی داشت
این تحلیلگر عربزبان در پایان نوشت: برگ برنده تحریمهای آمریکا، اخراج روسیه از سیستم مالی سوئیفت خواهد بود که این گام با ایجاد سیستم مالی جایگزین روسیه و چین که به دلار وابسته نیست و حتی برای مبارزه با آن کار میکند، خنثی خواهد شد. با استفاده از ارزهای محلی مانند یوان چین، روبل روسیه و هر ارز محلی دیگر کشورهایی که خواهان سیستم مالی جدید و جایگزین سوئیفت هستند، میتوان انتظار پایان یافتن قدرتنمایی سوئیفت را در نظام بانکی جهانی داشت.
وی افزود: بحران اوکراین و پیامدهای آن ممکن است تأثیر و پیامدهای مشابه سال ۱۹۵۶ که امپراتوریهای بریتانیا و فرانسه سرنگون و تجزیه شدند، بر آمریکا داشته باشد. موضوع خطرناک این است، کسانی که از نزدیک پوتین را میشناسند میدانند، اگر مجبور شود، از فشردن دکمه هستهای تردید نخواهد کرد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/