طراحی در صنعت انجام میشود/ توسعه چیزی به جز ایجاد فرهنگ نیست
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سورنا ستاری در مراسم افتتاحیه دومین کنگره و نمایشگاه بینالمللی محصولات بیوتکنولوژی، پزشکی و صنایع وابسته که پیش از ظهر امروز در مرکز همایشهای بینالمللی هتل المپیک برگزار شد، بیان کرد: در روزهای ابتدای فعالیتم وزرای قدیمی میگفتند که سرمایهگذاری در پژوهش جواب نمیدهد بسیاری از آنها در حوزه پژوهش سرمایهگذاری کرده بودند و جواب نگرفته بودند. مشکل کار کجا بود که نتوانستیم با وجود نیروی انسانی متخصص آن مشکل را حل کنیم؟ از ابتدا بر این باور بودم که برای پیشرفت به اکوسیستم نیاز داریم.
وی افزود: پول دولتی در این حوزه مشکلی را حل نمیکند. تفاوت بسیاری میان سرمایهگذاری دولت و کارآفرین وجود دارد، ماهیت این دو بسیار متفاوت است. ۴۰۰ میلیارد تومانی که کارآفرین برای تحقیق و توسعه در بیوتکنولوژی خرج میکند حتی با ۴ هزار میلیارد سرمایهگذاری دولتی نیز قابلمقایسه نیست و کارآفرین نتیجه بسیار بهتری میگیرد. فناوری حاصل سرمایهگذاری بخش خصوصی در پژوهش است. بخش خصوصی زمانی میتواند در پژوهش سرمایهگذاری کند که اکوسیستمی برای آن وجود داشته باشد.
معاون علم و فناوری ریاست جمهوری گفت: بخش خصوصی میداند و میفهمد که روی چی و کی سرمایهگذاری کند. این امر کار دولت نیست. کار دولت تسهیل اخذ مجوز، ایجاد اکوسیستم و حذف بوروکراسیهای اداری است. با پول دولتی نمیتوان در حوزه پژوهش و فناوری سرمایهگذاری کرد. فناوری خلق الساعه ایجاد نمیشود.
ستاری با بیان این که هر شرکتی را بررسی میکنم به این نکته توجه میکنم که ۵ سال قبل کجا بوده است، مطرح کرد: هیچ فناوری با پول و به طور ناگهانی ایجاد نمیشود. دولت در حوزه فناوری سرمایهگذاری میکند تا ریسک سرمایهگذاری را برای بخش خصوصی کاهش دهد. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ۱۴۰ خدمت به شرکتها ارائه میدهد و تمام آنها مالی نیستند.
وی با اشاره به این خانههای نوآوری و خلاق فیس جدید کشور هستند، بیان کرد: برای تغییر حوزه بیوتکنولوژی خون جگرها خوردیم، درواقع برای شکستن تابوها در این حوزه خون جگرها خوردیم. بسیاری از ما در یک جبهه در برابر اقتصاد نفتی و فرهنگ نفتی مبارزه میکنیم. توسعه هیچ چیزی به جز ایجاد فرهنگ نیست.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: کشور در حوزه بیوتکنولوژی بسیار پیشرو است، شرکتهای بسیاری به صورت جدی در حوزه دام و طیور کار میکنند. بیوتکنولوژی میتواند مشکل غذای کشور را حل کند، باوجود شرکتهای فعال در این حوزه نباید وارداتی در این حوزه وجود داشته باشد.
ستاری با اشاره به این که صنعت محلی برای طراحی است، گفت: کارخانهها باعث پسرفت هستند چراکه تنها کار مونتاژ در آنها انجام میشود. در حال حاضر ۲۰ نوع واکسن در حوزه دام و طیور وارد کشور میشود، واکسنهایی که شرکتهای داخلی قادر به تولیدشان هستند. سالانه ۴ میلیارد دلار مرغ وارد کشور میشود، مسئولان خط تولید راه انداختهاند و فکر میکنند که کار میکنند در حالی که اصل ارزش افزوده جای دیگری است.
وی افزود: هر جا که تعداد شرکتهای دانشبنیان کم باشد، کشور بیشترین ضرر را میدهد و بیشترین میزان سوپسیدها را در این حوزهها داده میشود. غذا حوزه مهمی است و بازار تضمین شدهای دارد بنابراین شرکتهای بیشتری میتوانند وارد این حوزه شوند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به قانون تولید جهش دانشبنیان بیان کرد: این قانون جهتگیری اکوسیستم دانشبنیان طی ۲۰ سال آینده را تعیین میکند. حرکتی جدی برای آینده کشور و جهتگیری آن است. قانون دانشبنیانها که سال ۸۹ تصویب شده تنها قانونی است که ۹۵ درصد از آن اجرایی شده است.
انتهای پیام/۴۱۴۴/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/