صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۳۵ - ۰۶ بهمن ۱۳۹۴
محدودیت تسهیلات رفاهی دانشگاه‌ها در برابر تعداد زیاد دانشجویان

«سنواتی شدن» مشکلات دانشجویان را افزایش می‌دهد

سنواتی شدن دانشجویان هزینه‌های خوابگاه و غذای آن‌ها را افزایش می‌دهد؛ دانشجویانی که گاه مشکلات مالی، خانوادگی یا شخصی‌شان باعث تمام نشدن درس‌هایشان شده است.
کد خبر : 63662

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، خوابگاه‌های دانشجویی خانه‌های دانشجویانی هستند که دور از خانه مشغول تحصیل‌اند. خانه‌هایی که البته دیگر کم‌کم از حالت حق دانشجوی غیربومی، تبدیل شده‌اند به لطفی که دانشگاه در حق دانشجویانش می‌کند. «با توجه به امکانات» و «تعداد متقاضیان» معیارهای ارائه خوابگاه به دانشجویان شده‌اند. براساس جدیدترین آیین‌نامه واگذاری و اداره خوابگاه دانشجویی صندوق رفاه دانشجویان، که در سال 83 تصویب شده است دانشجویان دوره‌های کارشناسی پیوسته و دکتری تخصصی حداکثر 8 نیم سال و دانشجویان دوره‌های کارشناسی‌ارشد ناپیوسته حداکثر 4 نیم سال حق استفاده از خوابگاه و سایر امکانات رفاهی آن را دارند. بر این اساس ترم 9 برای دانشجویان دوره‌های کارشناسی و دکتری تخصصی و ترم 5 برای دانشجویان کارشناسی ارشد ناپیوسته، به عنوان ترم سنوات اضافه محسوب می‌شود و طبق دستورالعمل صندوق رفاه دانشجویان، اجاره‌بهای خوابگاه برای این دانشجویان افزایش می‌یابد.


براساس دستورالعمل مربوط به اجاره‌بهای خوابگاه‌های دانشجویی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی مصوب 85/12/14 صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مبنای نرخ اجاره‌بهای خوابگاه دانشجویان که به دلیل طولانی‌شدن مدت تحصیل، وارد ترم سنوات شده‌اند و متقاضی استفاده از خوابگاه هستند تا سقف 3 نیم سال تحصیل به این شرح است:

















نمیسال اول سنواتی 50 %
نیمسال دوم سنواتی 100 %
نیمسال سوم سنواتی 150 %

بر اساس جدول بالا، می‌شود اجاره بها را برای دانشجویان کارشناسی، کارشناسی‌ارشد و دکترای تخصصی در صورت سنواتی شدن به این ترتیب محاسبه کرد:



هزینه‌هایی که برخلاف اجاره‌بهای پیش از آن به صورت نقدی است و صندوق رفاه وامی برای اجاره بها دیگر پرداخت نمی‌کند. افزایش هزینه‌ها طبیعی است که با نارضایتی دانشجویانی که سنواتی شده‌اند همراه باشد. دانشجویانی که احتمال مشکل‌دار بودن آن‌ها بیشتر از دانشجویان دیگر است و بالا رفتن هزینه‌ها به مشکلات‌شان اضافه می‌کند.


احسان، دانشجوی دانشگاه تهران، به آنا گفت: «مقرراتی در وزارت علوم وجود دارند، به دلیل اینکه هیچ نظارتی از سوی سازمان بالاتری بر آن قوانین نیست، جریان‌هایی را در دانشگاه‌ها به وجود آورده است که یکی از آنها مشکل سنواتی‌شدن دانشجویان است. چند سال پیش در وزارت علوم چیزی به اسم دانشجوی سنواتی تعریف شد که در این مقررات مهمترین دلیلی که وزارت علوم ادعا کرده است این است که عدم تلاش علمی دانشجو سبب سنواتی شدن او خواهد شد. برای این امر هم تنبیهاتی در نظر گرفته شده است از قبیل جریمه نقدی، افزایش شهریه و ... .» محمد، دانشجوی دیگر این دانشگاه، این‌گونه حرف‌های احسان را ادامه می‌دهدد: «بخشی از مشکل سنواتی شدن دانشجویان ناشی از استادان است. بسیار اتفاق می‌افتد که استادان دانشجویان را به دلایل مختلف برای ترم 5 و حتی ترم 6 نگه می‌دارند».


محمد، دانشجوی سنواتی هم می‌گوید این دانشجویان فشارهای مالی زیادی را متحمل می‌شوند: «در فرآیند سنواتی‌شدن دانشجو تحت فشار است. از یک طرف هزینه اسکان زیاد می‌شود و از طرف دیگر جمعیت اتاق‌ها را افزایش می‌دهند، همچنین هزینه تغذیه دانشجویان نیز افزایش پیدا می‌کند. این موارد از اهم مشکلات دانشجویان سنواتی است، حتی خیلی از دانشجویان که واقعا توان مالی ندارند مجبور به انصراف از ادامه تحصیل آن هم در اواخر دوره تحصیلی‌شان می شوند».


محمد، دانشجوی دانشگاه تهران: بخشی از مشکل سنواتی شدن دانشجویان ناشی از استادان است. بسیار اتفاق می‌افتد که استادان دانشجویان را به دلایل مختلف برای ترم 5 و حتی ترم 6 نگه می‌دارند

یکی دیگر از دانشجویان گفت: «وزارت علوم اعلام کرده است دانشگاه‌هایی که توانایی دارند، می‌توانند با افزایش 100درصد هزینه‌ها برای ترم اول سنوات و 150درصد برای ترم دوم سنوات، خدمات خوابگاه و تغذیه و سایر امور رفاهی را ارائه دهند. که این هزینه‌ها از توانایی دانشجویان خارج است. همه دانشجویان حداقل یک ترم سنوات دارند و به نظر من این امر در راستای خصوصی‌سازی خوابگاه‌هاست که پابه‌پای بومی‌گزینی توسط مسوولین هدایت می‌شود. در حالیکه سیاست‌ها باید به گونه‌ای باشد که فضا را توسعه دهند تا دانشجویان بتوانند در این فضا مسیر علمی خود را دنبال کنند».


در همین راستا اعضای شورای صنفی حدود 40 دانشگاه کشور در نامه‌ای خطاب به رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، خواستار بازنگری در حداقل ترم اول سنواتی شدن داشنجویان شدند. در این نامه آمده است: «مطالبه کنونی و ضروری ما تغییر در ماده چهار آیین‌نامه نحوه واگذاری و اداره خوابگاه دانشجویی صندوق رفاه است که دانشجویان ‏مقطع کارشناسی و دکتری به مدت هشت نیم‌سال و دانشجویان مقطع کارشناسی‌ارشد ناپیوسته به مدت چهار ‏نیم‌سال حق اسکان در خوابگاه‎ ‎و استفاده از دیگر خدمات رفاهی را دارند. دانشجویان به‌ناچار و با توجه به مشکلات عدیده مالی، آموزشی، رفاهی و... وارد ترم سنوات می‌شوند. افزایش نامعقول نرح تغذیه و اسکان سنوات از توان بسیاری از دانشجویان خارج است. تقاضا داریم که ترم اول سنوات برای کلیه مقاطع تحصیلی از ‏شمول قانون سنوات خارج شود. همچنین ‌بعد از این، ترم ١٠ در مقطع کارشناسی و دکترا، ترم شش در مقطع کارشناسی‌ارشد، ترم‌های نخست سنوات محسوب شود و هزینه مازاد اخذشده از ‏دانشجویان ترم ١٠ کارشناسی و دکترا و ترم شش کارشناسی‌ارشد به صورت اقساط دریافت شود».‏


نامه و نارضایتی‌های دانشجویی که ابوالحسن ریاضی، معاون امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، در این مورد به خبرنگار آنا گفت: «با توجه به تقاضاهای بسیار زیاد برای خوابگاه‌های دانشجویی و محدودیت تعداد فضاها برای دانشجویان، همیشه سقف مشخصی برای بهره‌مندی وجود دارد. اگر این سقف نباشد، تعدادی از دانشجویان کل دوره تحصیلشان را از خوابگاه استفاده می‌کنند و گروهی هم در کل دوره تحصیل باید از خوابگاه محروم باشند». او گفت: «قاعده گذاشتن سقف زمانی همیشه به دلیل محدودیت امکانات بوده است».


انتهای پیام/

ارسال نظر