صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۲۶ دی ۱۴۰۰
تراژدی زندان‌های کدخدا پایان ندارد؛

گوانتانامو نمونه نقض سازمان‌یافته حقوق بشر توسط آمریکا/ سیاه‌چال مدرن یانکی‌ها ۲۰ ساله شد

دولتمردان کاخ سفید که به بهانه مبارزه با تروریسم، زندان گوانتانامو را در خاک کوبا در اوایل ژانویه سال ۲۰۰۲ تأسیس کردند، در اقدامات ضد حقوق بشری روی همه خون‌خواران تاریخ را سفید کرده‌اند.
کد خبر : 634923

گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ بخشی از تاریخ بشر را اعمال و رفتار خون‌خوارانی ازجمله شاه لئوپلد دوم پادشاه بلژیک، آتیلا فاتح ترک‌تبار بسیاری از مناطق اروپا، نرون یکی از بی‌رحم‌ترین و خون‌خوارترین امپراتوران تاریخ، فرانسیسکو پیزارو حاکم بی‌رحم اسپانیایی الاصل پرو، ایوان مخوف که در قرن ۱۶ بر روسیه حکمرانی می‌کرد، پل پوت حاکم بی‌رحم کامبوج، جوزف استالین یکی از ظالم‌ترین حاکمان دوره اتحاد جماهیر شوروی سابق، آدلف هیتلر صدراعظم آلمان، چنگیز خان جنگجوی خون‌خوار مغول و بسیاری دیگر به خود اختصاص داده‌اند و درست به همین دلیل نام آنان در کتب تاریخی در همه جای دنیا به چشم می‌خورد. در دوره معاصر اما حاکمان مغرور ایالات‌متحده آمریکا پا جای پای افراد یادشده گذاشتند و با راه‌اندازی سیاه‌چالی مدرن به نام بازداشتگاه گوانتانامو اجازه ندادند که اوراق کتاب تاریخ از ذکر نام باپرستیژترین خون‌خواران همه دوران خالی بماند.


لازم به یادآوری است که در یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ اعضای شبکه تروریستی القاعده به سرکردگی اسامه بن‌لادن به چند هدف مهم ازجمله برج‌های دوقلوی تجارت جهان در نیویورک و ساختمان پنتاگون حمله کردند. این حمله صدها نفر کشته بر جای گذاشت. جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور وقت آمریکا به افغانستان و سپس عراق لشکرکشی و منطقه غرب آسیا را برای دو دهه اسیر جنگ و خونریزی کرد. آمریکا این حملات بی‌مورد نظامی خود را جنگ علیه تروریسم نام داد و بازداشتگاه‌های مخوفی را در افغانستان، عراق و کوبا راه‌اندازی کرد تا فارغ از مسائل حقوق بشری و قوانین بین‌الملل بدون تعقیب قانونی دست به هر اقدامی که می‌خواهد بزند.



دونالد رامسفلد وزیر دفاع دولت جورج دبلیو بوش و از بانیان اصلی تأسیس زندان گوانتانامو


روند آزاد کردن زندانیان در گوانتانامو هم سیاسی بود


به مبحث بررسی پیدایش بازداشتگاه گوانتانامو باز می‌گردیم. روز یازدهم ژانویه سال ۲۰۰۲ بود که اولین هواپیمای نظامی آمریکایی در پایگاه نظامی آمریکا در خلیج گوانتانامو به زمین نشست و با خود زندانیانی را به یکی از بدنام‌ترین بازداشتگاه‌های جهان آورده بود که به قول "دیک چنی"، معاون رئیس‌جمهور وقت آمریکا "بدترین بدترین‌ها" بودند.


"جمعه الدوساری" با دارا بودن شهروندی بحرین و عربستان چند روز پس از افتتاح بازداشتگاه به گوانتانامو آورده شد. وی تحت عنوان دشمن خطرناک به اتهام عضویت در شبکه تروریستی القاعده اسیر و به گوانتانامو آورده شده بود. الدوساری فقط بر مبنای ادعاهای غیر مستند بدون اینکه ضربه‌ای به آمریکا، شهروندان و هم‌پیمنانش زده باشد اسیر شده بود.



مقامات زندان گوانتانامو هم می‌دانستند که بیشتر افرادی که به‌عنوان تروریست به آنجا آورده شده بودند فقط در زمان نادرست و در مکان نادرست قرارگرفته بودند



به صورتی عجیب اما مشابه اغلب افرادی که در گوانتانامو بازداشت شده بودند اقدامات خصومت‌آمیز علیه آمریکا و متحدانش انجام نداده بودند اما متأسفانه پس از گذشت ۲۰ سال که اولین زندانیان به گوانتانامو آورده شدند این بازداشتگاه مخوف هنوز به ادعای مقامات اجرایی واشنگتن به دلیل مخالفت کنگره به کار خود ادامه می‌دهد.


بازداشتگاه گوانتانامو به بهانه زندانی کردن افرادی راه‌اندازی شده بود که در جنگ به‌اصطلاح علیه تروریسم پس از حمله تروریستی یازدهم سپتامبر به اماکنی در خاک آمریکا اسیر شده بودند. تئوری دولت آمریکا این بود که ترجیح می‌دهد اسرای خارجی در خارج از ایالات‌متحده محاکمه شوند تا متهمان نتوانند از امتیازات قضایی داخل آمریکا برخوردار شوند به این معنی که بازداشت‌شدگان از هیچ قانونی برای دفاع از خود برخوردار نشوند.


در سال ۲۰۰۴ دادگاه عالی ایالات‌متحده در پرونده "رسول در مقابل بوش" این‌گونه گفت که بازداشت‌شدگان گوانتانامو هم می‌توانند از طریق ارائه دادخواست با وکیل ملاقات کنند. تا آن زمان همه متوجه شده بودند که دولت زندانیان گوانتانامو را تروریست قلمداد کرده بود تا نتوانند مانند بازداشت‌شدگان عادی از حق وکیل برخوردار شوند اما حتی خود مقامات بازداشتگاه گوانتانامو هم می‌دانستند که بیشتر افرادی که به‌عنوان تروریست به آنجا آورده شده بودند فقط در زمان نادرست در مکان نادرست قرارگرفته بودند.


در این گیرودار سال‌های اولیه جنگ به‌اصطلاح علیه تروریسم، "جاشوا کولانجلو-برایان" که وکیل و مشاور دیده‌بان حقوق بشر است در اکتبر سال ۲۰۰۴ به گوانتانامو سفر کرده و با الدوساری دیدار می‌کند.




بیشتر بخوانید:


زندان گوانتانامو نمونه کوچک ساختار بی‌رحم آمریکاست/ بایدن فاقد اراده جدی برای تعطیل کردن آن


شکایت یکی از زندانیان شکنجه‌شده در گوانتانامو از آمریکا




وی اظهار می‌دارد: از همان ابتدا هم قبول نداشتم که بازداشت‌شدگان در گوانتانامو به آن صورتی که "دونالد رامسفلد" وزیر دفاع وقت آمریکا گفته بود جنایتکارانی حیوان‌صفت و تعلیم‌دیده باشند. اصلاً به نظر نمی‌رسید که جمعه الدوساری فرد خشنی باشد. لبخند بر لب داشت. ما به‌سرعت وارد صحبت شدیم. در خصوص فیلم‌های آمریکایی ازجمله "جومانجی" صحبت کردیم. جمعه از من پرسید "آیا تو یهودی هستی؟". گفتم نه. او ناراحت شد و گفت که شنیده‌ام بهترین وکلای آمریکایی یهودی هستند اما بلافاصله افزود مطمئنم شما هم وکیل خوبی هستید.


برایان در ادامه از ملاقات‌هایی که با جمعه داشته سخن می‌گوید و به آزارها و بلاهایی که زندانبان‌ها بر سر جمعه می‌آورده‌اند اشاره می‌کند. آزارهایی از قبل به کار بردن الفاظ بسیار رکیک برای صدا کردن بازداشتی، ضرب و شتم در بیهوشی و حبس درازمدت در سلول انفرادی.


برایان ادامه می‌دهد: در چهارمین دیدارم از گوانتانامو، جمعه مأیوس بود. او پس از مرخص شدن از بیمارستان در پی اعتصاب غذا، برخلاف آنچه پزشک وعده داده بود، دوباره به سلول انفرادی بازگردانده شده بود. یک ساعت بعد از جلسه ما، او از من خواست که اتاق را ترک کنم تا بتواند از حمام استفاده کند. بلافاصله پس از خروج، احساس اضطراب کردم و در سلول را باز کردم. جمعه را دیدم که از گردنش آویزان شده بود، بی‌هوش بود و خون از بریدگی بازویش جاری بود. او تحت عمل جراحی اورژانسی قرار گرفت و خوشبختانه جان سالم به در برد. پس‌ازاین اقدام به خودکشی، من درخواست کردم که جمعه از انزوا خارج شود.



اگرچه جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا مانند باراک اوباما و جورج دابلیو بوش روسای جمهور قبل از وی ادعای تلاش برای متوقف کردن فعالیت گوانتانامو را دارد اما به عقیده وکلا و تحلیلگران سیاسی امیدی به محقق شدن این قول‌ها در آینده نزدیک نیست



وی افزود: زمانی که فرمانده نظامی بازداشتگاه این درخواست را رد کرد، تیم حقوقی ما به فکر مداخله از طریق دادگاه افتاد. دولت ایالات‌متحده معتقد بود که جمعه در سلول انفرادی به حال خود رها نشده بود زیرا نگهبانان از شکاف در به او غذا می‌دادند. درنهایت دادگاه به این نتیجه رسید که صلاحیت لازم برای صدور دستور به‌منظور تغییر وضعیت جمعه را ندارد.


برایان در ادامه از ناامید شدن گروه حقوقی برای رهایی جمعه می‌گوید و اینکه خلاص شدن این بازداشتی نیاز به کار سیاسی داشت و فعالیت حقوق به‌تنهایی کفایت نمی‌کرد.


به گفته برایان همه بازداشت‌شدگانی که اهل کشورهای غرب اروپا بودند از طرق دیپلماتیک به کشورهای خود بازگشته بودند اما وقتی برای تبعه بحرین که از هم‌پیمانان آمریکا هم بود این درخواست را کرد بود سه سال طول کشید تا در جولای سال ۲۰۰۷ بعد از چند تلاش برای خودکشی جمعه درنهایت بر اساس توافقی سیاسی به عربستان اعزام شد.



زندان گوانتانامو


ربایش و بازداشت غیر قانونی و غیرانسانی نزدیک به ۸۰۰ نفر در گوانتانامو


جمعه الدوساری پنج سال بدون اینکه هیچ وابستگی به گروه‌های تروریستی داشته باشد در بدترین شرایط در گوانتانامو بازداشت بود.


هم‌اکنون ۲۰ سال پس از راه‌اندازی گوانتانامو، کل موضوع پیدایش این‌گونه بازداشتگاه‌ها، نحوه دستگیری و انتقال و بازداشت زیر سؤال است. ۷۳۲ زندانی سال‌ها در این سیاه‌چالی مدرن بدون دلیل و مدرکی که بتواند ارتباط آن‌ها را با گروه‌های تروریستی ثابت کند به سر بردند. هم‌اکنون ۳۹ زندانی در گوانتانامو به اتهام محاربه در حبس هستند. ۱۳ نفر حکم تبرئه گرفته‌اند اما هنوز در بازداشت هستند. پنج نفر به اتهام مشارکت در حملات ۱۱ سپتامبر منتظر محاکمه هستند.




بیشتر بخوانید:


پذیرایی از زندانیان آمریکایی با شکنجه‌های قرون وسطایی/ از خشونت جنسی تا نبرد گلادیاتورها!


وزیر دفاع جورج بوش پسر که بود و چه جنایاتی مرتکب شد؟ ناگفته‌هایی از رامسفلد، بنیان‌گذار دو جنگ آمریکا علیه افغانستان و عراق




گوانتانامو نمونه بارز نقض سازمان‌یافته حقوق بشر توسط دولت آمریکا است و از بابت هزینه هم هر زندانی سالانه ۱۳ میلیون دلار ضرر به مالیات‌دهندگان آمریکایی تحمیل می‌کند اما به دلیل اینکه کنگره ایالات‌متحده نمی‌خواهد بازداشت‌شدگان را به زندان‌های داخل آمریکا منتقل کند و اعزام بازداشت‌شدگان به کشورهایشان را هم محدود کرده گوانتانامو کماکان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.


اگرچه جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا مانند باراک اوباما و جورج دابلیو بوش، روسای جمهور قبل از وی ادعای تلاش برای متوقف کردن فعالیت گوانتانامو را دارد اما به عقیده وکلا و تحلیلگران سیاسی امیدی به محقق شدن این قول‌ها در آینده نزدیک نیست.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر