صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۲۸ - ۲۵ دی ۱۴۰۰

سرنخ‌های جدیدی درباره نحوه عملکرد بو در مغز/ آیا ملخ‌ها حس بویایی دارند؟

آزمایش‌های شرطی شدن کلاسیک روی ملخ سرنخ‌های جدیدی درباره نحوه عملکرد بو در مغز ارائه می‌دهد.
کد خبر : 634868

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از «ساینس آلرت»، داشتن حس بویایی یکی از نعمت‌های بزرگ الهی است که باعث می‌شود افراد از عطر دم کردن قهوه گرفته تا بوی باران که خاک را نیز خیس می‌کند، تشخیص دهند و از آن لذت می‌برند.


این‌که مغز چگونه بوهایی مانند قهوه را بدون توجه به فصل، مکان یا زمان تشخیص می‌دهد و درک می‌کند، سوال بسیار پیچیده‌ای است که دانشمندان در تلاشند تا به آن پاسخ دهند. تعداد زیادی نورون وجود دارد که پیاز بویایی را نیز تشکیل می‌دهد و به افراد کمک می‌کند تا رایحه‌های اطراف را به‌خوبی درک کنند.


محققان از ملخ استفاده کرده تا متوجه شوند که چگونه بوهایی مانند قهوه همیشه عطر خاص خود را داشته حتی با وجود تعداد بی‌شماری از بوهای دیگر یا سایر عوامل محیطی که می‌تواند مانع از پخش عطر آن شود. تیمی از دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس مطالعات خود را نیز آغاز کرده‌اند. این تیم ابتدا نسخه‌ای از پاسخ‌دهنده پاولوفی را برای شرطی‌سازی حشرات به‌ویژه ملخ آمریکایی انجام دادند. شرطی شدن کلاسیک نوع یادگیری همخوان یا تداعی است. آزمایش‌های شرطی شدن کلاسیک روی ملخ سرنخ‌های جدیدی درباره نحوه عملکرد بو در مغز ارائه می‌دهد.


در شرطی شدن کلاسیک جانور یاد می‌گیرد که بین یک محرک بی‌اثر، با یک پاداش یا تنبیه کردن ارتباط برقرار کند. اصطلاح شرطی شدن کلاسیک نخستین بار توسط ایوان پاولف، فیزیولوژیست روسی، پیشنهاد شد. آن‌ها در کنار آنتن ملخ‌ها یک محرک بو قرار دارند و سپس به آن‌ها جایزه دادند.


این امر باعث باز شدن قسمت‌های دهان خارجی ملخ‌ها به‌نام فک بالا شد که محققان برای سهولت کار خود آن را سبزرنگ کردند. در بندپایان فک بالا، ساختارهای جفتی هستند که برای چشیدن و دستکاری غذا استفاده می‌شود. ملخ‌ها پس از استشمام بوی خوش، کف فک بالا را نیز باز می‌کنند و این پاسخ به معنای آن است که ملخ‌ها بو را به‌خوبی تشخیص می‌دهند. ملخ‌ها همچنین از حسگرهای کوچکی استفاده می‌کنند که فعالیت‌های عصبی را نیز کنترل می‌کند. پاسخ‌های عصبی نیز بسته به شرایط متغیر است.


انتهای پیام/۳۰۰۴/پ


انتهای پیام/

برچسب ها: ملخ حس بویایی مغز
ارسال نظر