صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۲۲ دی ۱۴۰۰
تحلیلگر فلسطینی:

رؤیاپردازی اردوغان به فروپاشی دولت ترکیه منجر خواهد شد/ احیای امپراتوری عثمانی عواقب دارد

رئیس‌جمهور ترکیه سیاست‌های توسعه‌طلبانه خود را در چند بُعد از شرق آسیا تا جنوب آفریقا ادامه می‌دهد که بخشی از آن در تنش با قدرتی همچون روسیه است و رؤیاپردازی اردوغان درنهایت می‌تواند به فروپاشی دولت ترکیه منجر شود.
کد خبر : 634051

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، بسام ابوشریف در گزارشی که روزنامه فرامنطقه‌ای رأی الیوم منتشر کرد، نوشت: رجب طیب اردوغان به تعهداتی که از جانب خود و دولت ترکیه در نشست‌های سوچی داده بود، عمل نکرد؛ بنابراین هیچ‌گونه عقب‌نشینی نظامیان ترکیه را از سوریه یا باز چینش نیروهای این کشور در شمال سوریه را شاهد نیستیم. طبعاً این‌گونه رفتارها نمی‌تواند حاکی از تعهد یا مسئولیت‌پذیری رئیس‌جمهور ترکیه در زمینه خروج تدریجی از سوریه تلقی شود. علاوه بر این، اردوغان سیاست‌های توسعه‌طلبانه خود را در چند بُعد ادامه داد که به‌طور خلاصه می‌توان این موارد را بیان کرد؛


نخست، جنگنده‌های F۱۶ ترکیه بر فراز مناطق مسکونی پرجمعیت یونان به پرواز درآمدند و چالشی آشکار برای فرانسه، اروپا و ناتو به وجود آمده است؛ زیرا اردوغان درحالی‌که خود را عضوی از ناتو می‌داند، تعهداتش در زمینه نقض نکردن حاکمیت یونان را با استقرار نیروی دریایی در مناطق پیرامونی این کشور نقض کرده است.



راهبرد و برنامه‌های اردوغان که درصدد اجرای آنهاست، به‌تدریج روابط تاریخی ترکیه را با برخی کشورها از بین می‌برد



دوم، اردوغان پهپادهای پیشرفته به اوکراین فروخت تا روسیه با فروش اس-۴۰۰ به آنکارا موافقت کند. این معامله باعث سردرگمی شدید در روابط آمریکا و روسیه شد. او از متحدانش در آذربایجان در مقابل ارمنستان حمایت و نیروهایش را به باکو اعزام کرد؛ آن هم درحالی‌که آذربایجان منطقه‌ای ترک‌نشین است که آنکارا می‌تواند همچون دوران عثمانی به‌عنوان نقطه اتکا به آن نگاه کند. در این میان چالش بزرگی برای روسیه وجود دارد که به‌سرعت نیروهایش را با هدف نظارت جدا و به مرزهای میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان اعزام کرد تا آذربایجان با ادامه درگیری‌ها منطقه را به نقطه خطر نرساند. رئیس‌جمهور ترکیه در بحبوحه این تحولات سلسله تحرکات دیپلماتیک انجام داد که در رأس آنها تماس با رئیس اسرائیل با هدف عادی‌سازی روابط و توسعه همکاری‌ها بود. او همچنین به چند کشور حاشیه جنوبی خلیج (فارس) و آفریقا سفر کرد تا دست خود را به سوی این کشورها با هدف اجرای نقشه‌هایش دراز کند؛ گویی اردوغان همه این مناطق را در زمره مایملک خود می‌داند. اما حرکت خطرناکی که به‌منزله هشدار و زنگ خطر برای اردوغان بود، آن چیزی است که در قزاقستان رخ داد.



پرواز جنگنده‌های F۱۶ ترکیه بر فراز مناطق مسکونی یونان چالشی برای فرانسه، اروپا و ناتو به وجود آورده است.


این تحلیلگر فلسطینی می‌نویسد: با توجه به فروپاشی اقتصاد ترکیه و رسیدن بهای لیر ترکیه به پایین‌ترین سطح خود در چند دهه اخیر و ازآنجایی‌که اردوغان وعده داده بود تا ۶ ماه آینده اوضاع اقتصادی به حالت عادی بازگردد، می‌توان گفت اردوغان عملی کردن وعده‌هایش را در کنفرانس حزب عدالت و توسعه آغاز کرد؛ چه اینکه طبق برنامه‌ریزی اردوغان و جاه‌طلبی‌هایش قصد دارد دولت ترکیه را به کشوری استعمارگر (دارای مناطق تحت سلطه خود) درآورد که از آنها بتواند سودهای کلانی کسب کند. اردوغان اعتقاد زیادی به این دارد که کنترل برخی کشورها مانند آذربایجان می‌تواند نقش مهمی در چانه‌زنی کشورهایی داشته باشد که ترکیه در تنش میان باکو و مسکو به آنها نیاز دارد و می‌تواند باج‌خواهی و بهایش را پیش‌پیش دریافت کند. به‌عنوان نمونه آذربایجان به اسرائیل اجازه داد تا از برخی فرودگاه‌هایش برای ضربه زدن به ایران استفاده کند، بنابراین اردوغان به ایران خیانت کرد؛ کشوری که در دوره‌های قبل کمک‌های زیادی به او کرد و ترکیه را از خطرات بزرگی نجات داد.




بیشتر بخوانید:


اردوغان به عربستان می‌رود


نخست‌وزیر ارمنستان برای دیدار با اردوغان شرط گذاشت




ابوشریف نوشت: راهبرد و برنامه‌های اردوغان که درصدد اجرای آنهاست، به‌تدریج روابط تاریخی ترکیه را با برخی کشورها از بین می‌برد و ایجادکننده تنش‌های زیادی است که هزینه‌های هنگفتی را به دوش دولت آنکارا می‌گذارد، ازجمله تأمین مالی، آموزش و تجهیز دولت به سلاح در برابر ارتش‌های کوچکی که قصد انجام اقدامات تروریستی دارند؛ آن‌ هم در مناطقی که اردوغان می‌خواهد به ترکیه ضمیمه کند. بر کسی پوشیده نیست بگوییم اردوغان سازمانی به نام «مناطق ترکیه» تأسیس کرد تا با گنجاندن همه این مناطق ذیل عنوان مناطق ترکیه، آنچه را در ذهن دارد، اجرایی کند.


عملیات بزرگی که از قزاقستان شروع شد


طبق این گزارش، آنچه در قزاقستان اتفاق افتاد برای بسیاری از تحلیلگران و حتی آمریکا که منافعی در این کشور دارد، گیج‌کننده است؛ یعنی ادعا می‌شود آمریکا از تلاش برای ایجاد مناطق تحت محاصره در قزاقستان، به‌عنوان بزرگ‌ترین و ثروتمندترین کشور دارای ذخایر اورانیوم بی‌خبر است. این همان چیزی است که آمریکا و کشورهای غربی را نگران می‌کند، زیرا ایالات متحده از زمان اشغال افغانستان به دنبال ایجاد مناطق و گروه‌های وفادار به خود در قزاقستان بود، ولی میزان آن مشخص نیست. همکاری میان این گروه‌ها در راستای آن چیزی است که اردوغان در داخل قزاقستان دنبال می‌کرد، یعنی فعالیت گسترده در دعوت و پایبندی به اسلام و بازگشت این مناطق به دورانی که بخشی از امپراتوری عثمانی بودند و بعدها در زمره کشور قزاقستان قرار گرفتند.



رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه


ناگهان اوضاع آرام این کشور به هم خورد، افراد مسلح شروع به تیراندازی به هر سویی کردند و حتی خانه‌های امن را هدف قرار دادند تا هرج‌ومرج ایجاد کنند؛ مناطقی که در آنها ناآرامی شد، در نفوذ ترکیه قرار داشت و این کشور را قادر می‌سازد اوضاع را در قزاقستان کنترل کند. کودتا از خیابان‌های قزاقستان آغاز و به بدنه ارتش کشیده شد، اما روسیه از ماجرا آگاه بود و به همین دلیل از زمانی که طالبان قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، مانورهای فشرده‌ای را با ارتش قزاقستان در مرز انجام دادند.



اردوغان عملیات نظامی خود را در خاک سوریه تشدید کرد که نشان می‌دهد ترکیه آشکارا به آنچه در سوچی توافق شده بود، پایبند نیست



تحلیلگر فلسطینی ادامه داد: افغانستان به منشأ ناآرامی‌های روسیه تبدیل شد و از ترس گسترش تروریسم از افغانستان به قرقیزستان مانور نظامی برگزار کردند. اما خطر واقعی داخل قزاقستان و از مناطق تحت کنترل ترکیه شکل گرفت که سلاح قاچاق کرده بودند و وضعیت آشفته‌ای شبیه کودتای خیابانی پدید آمده بود؛ روسیه نیز برای حفظ امنیت سرزمینی‌اش به کمک قزاقستان شتافت. طبعاً انتظار می‌رفت ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه ارتش خود را برای جلوگیری از کودتا در قزاقستان و مقابله با کارزار آماده کند.


ترکیه در خاورمیانه به تنش‌ها دامن میزند


ابوشریف نوشت: ترکیه نیز در منطقه خاورمیانه به تنش‌ها دامن می‌زند. همزمان اردوغان عملیات نظامی خود را در خاک سوریه تشدید کرد و جنگنده‌های بسیاری بر فراز مناطق شمال سوریه به پرواز درآمدند که نشان می‌دهد ترکیه آشکارا به آنچه در سوچی توافق شده بود، پایبند نیست و نخواهد بود. ترکیه در نبرد شدید با مسکو قرار دارد و اردوغان می‌خواهد روسیه را به چالش بکشد و طبعاً به تعهداتی که در نشست‌های مشترک داده عمل نمی‌کند و باید منتظر تنش‌های شدید میان روسیه و ترکیه بود که ممکن است به‌زودی آثار خود را نشان دهد و به چالش بزرگ یا حتی فروپاشی دولت اردوغان منجر شود. جالب است بدانیم این تشدید تنش ترکیه در سوریه با تشدید تنش آمریکایی‌ها همراه است، همچنین اسرائیل این روزها از سلاح‌های آزمایشی استفاده می‌کند که میزان دقت اصابت موشک‌های روسیه به موشک‌هایش را در حمله به خاک سوریه بسنجد.


تحلیلگر فلسطینی در پایان گزارش خود می‌نویسد: اردوغان در ترکیه نقش مضاعف ایفا می‌کند، از سویی در حال انجام عملیات برای اجرای طرحی است که آرزوهایش را در بازسازی امپراتوری عثمانی محقق کند و از سوی دیگر به دنبال کسب سود از آن است. می‌توان گفت سوریه بار دیگر به میدان نبرد تبدیل خواهد شد، زیرا نیروهای آمریکایی حضورشان را تقویت کرده‌اند و هزاران نظامی با سلاح‌های پیشرفته در مناطق و سکوهای نفتی سوریه مستقر شده‌اند و به دنبال احیای داعش برای انجام عملیات جنایت‌کارانه علیه غیرنظامیان سوری هستند و اسرائیل نیز حملاتش را به بنادر سوریه و حتی پایگاه حمیمیم، محل استقرار نیروهای روسی تشدید می‌کند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر