صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۱۰ - ۲۰ دی ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

ایمن‌ترین روش برای حفاظت از اطلاعات شخصی در وب چیست؟/ گذواژه‌های بیومتریک جایگزین رمزهای عبور

تأمین ایمنی کاربران در دنیای دیجیتال موضوعی حیاتی است و استفاده از رمزهای عبور غیرقابل تشخیص و مبتنی بر فناوری بیومتریک خطر ناشی از حمله‌های سایبری را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.
کد خبر : 633529

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، همه انسان‌ها عادت‌های نامناسبی دارند که باید آن‌ها را ترک کنند. یکی از این عادات آسیب‌زننده به بشر در قرن بیست و یکم انتخاب رمز عبور ساده و قابل حدس است. بررسی‌ شرکت‌های امنیت شبکه حاکی از آن است که کاربران زیادی در سراسر دنیا دستورالعمل‌های ایمنی را برای انتخاب رمز عبور رعایت نمی‌کنند و حتی در مواردی گذرواژه خود را در دسترس افراد غریبه قرار می‌دهند.


انتخاب گذرواژه‌های کوتاه و قابل حدس راه نفوذ هکرها به حساب‌های کاربری را هموار می‌کند. طبق بررسی‌های انجام شده در هزاران پرونده حمله سایبری بیشترین میزان افشای اطلاعات مربوط به حساب‌های کاربری است که رمز عبور ساده‌ای برای آن‌ها تعیین شده است. رمزهای عبور قابل حدس معمولاً از فهرست مشخصی انتخاب می‌شود و فاقد ایمنی لازم برای محافظت از اطلاعات خصوصی است. به عنوان مثال گذرواژه «۱۲۳۴۵۶» متداول‌ترین رمز عبور در سراسر دنیا و پس از آن کلمه «qwerty» بیشتری میزان انتخاب به‌عنوان گذرواژه از سوی کاربران را دارد.


توصیه‌های امنیتی برای انتخاب رمز عبور ایمن


کارشناسان سال‌هاست به عموم کاربران توصیه می‌کنند از اسم اشخاص معروف و مکان‌های شناخته‌شده به‌عنوان رمز عبور استفاده نکنند. توصیه‌نامه‌های امنیتی معمولاً کاربران را به سمت انتخاب رمز عبور پیچیده هدایت می‌کند ولی مشخص شده است ترکیب حروف و اعداد در کلمه‌ای همانند «Password» سیستم دفاعی حساب کاربری را قوی‌تر نمی‌کند زیرا هکرها با چنین ترکیب‌هایی آشنایی دارند و می‌توانند آن‌ها را شناسایی کنند.




بیشتر بخوانید:


تکامل هوش مصنوعی به سرعت برق و باد/ کامپیوترها از آدم‌ها هوشمندتر می‌شوند؟


تحقق رؤیای تعطیلات در فضا/ هتل‌های کیهانی میزبان گردشگران زمینی می‌شوند




ایمن‌ترین کلمه‌ها به‌عنوان رمز عبور ترکیب‌هایی هستند که با واژگان کم‌کاربرد آغاز شده و در ادامه از اعداد و نمادها در آن‌ها استفاده می‌شود. قطعاً به خاطر سپردن چنین گذرواژه‌هایی سخت است و احتمالاً کاربران آن‌ها را فراموش می‌کنند از همین رو توصیه می‌شود رمز عبور خود را یادداشت کرده و در محلی امن نگهداری کنید. متأسفانه در چند سال اخیر شدت و تعداد حمله‌های سایبری به شبکه‌های اجتماعی افزایش یافته و در مواردی زیادی نیز اطلاعات میلیون‌ها کاربر این برنامه‌ها افشا شده است. داشتن رمز عبور مطمئن در چنین شرایطی می‌تواند تا حد قابل توجهی ایمنی حساب‌های کاربری را تأمین کند.



تغییر رمز عبور در بازه‌های زمانی کوتاه مدت


با وجود رعایت تمامی نکات حفاظتی در تعیین گذر واژه بازهم توصیه می‌شود رمز عبور را در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت تغییر دهید. با این اقدام حتی پس از افشا شدن اطلاعات ثبت‌شده در شبکه‌های اجتماعی هکرها برای نفوذ به حریم خصوصی کاربران با مانعی مستحکم روبه‌رو می‌شوند. از ساده‌ترین روش‌های موجود برای تعریف گذرواژه ایمن استفاده از اپلیکیشن‌های مدیریت رمز عبور است. این برنامه‌ها تمامی رمزهای عبوری را که کاربر برای اکانت‌های خود در سامانه‌های آنلاین تعریف کرده است بررسی و سطح ایمنی هرکدام از آن‌ها را مشخص می‌سازد. همچنین این اپلیکیشن‌ها در هنگام تعیین گذرواژه پیشنهادهایی را به کاربر می‌دهد. از مهم‌ترین توصیه‌های بیان‌شده در برنامه‌های مدیریت رمز عبور عدم استفاده از چند گذرواژه یکسان برای حساب‌های کاربری مختلف است.


دسته‌ای از برنامه‌های مدیریت رمز عبور به طور خودکار گذرواژه‌های تعیین شده در حساب‌های کاربری را تغییر می‌دهد تا افرادی که با صاحب حساب آشنایی دارند نتوانند به حریم خصوصی او وارد شوند. این اقدام از آن سو انجام می‌شود که احتمال حدس زدن گذرواژه‌های تعیین‌شده بر اساس جزئیات زندگی خصوصی کاربران به صفر برسد. از طرفی در این حالت اگر یکی از رمزهای عبور افشا شود بقیه گذرواژه‌ها مصون می‌ماند. این برنامه‌ها دسترسی‌های خاصی به کاربران می‌دهد که هر کاربر با استفاده از آن‌ها می‌تواند علاوه بر همگام‌سازی رمزهای خود این گذرواژه‌ها را با دوستان و اعضای خانواده نیز به اشتراک بگذارند.


سرویس مدیریت رمز عبور در مرورگرها


در چند سال اخیر تعدادی از مرورگرهای پرکاربرد در اینترنت نیز برای تأمین ایمنی کاربران سرویس‌های مدیریت رمز عبور را عرضه کرده‌اند. البته شیوه ارائه این خدمات از سوی مرورگرهای وب مورد انتقاد تعداد زیادی از کاربران قرار دارد زیرا طبق بررسی‌های صورت گرفته گذرواژه‌های تعیین شده در در یک مرورگر خاص با سایر مرورگرها هماهنگی ندارد و از همین رو اختلال‌هایی در فرایند جست‌وجو ایجاد می‌شود. مدیران برخی از مرورگرهای شناخته‌شده وب ضمن تأیید نواقص موجود و اعلام برنامه خود برای رفع این مشکلات می‌گویند «برای استفاده از سرویس‌های مدیریت رمز عبور هیچ الزامی وجود ندارد و کاربران می‌توانند به انتخاب خود روش دلخواه برای رعایت مسائل امنیتی را انتخاب کنند.»



ایمنی بالای گذرواژه‌های بیومتریک


حساسیت بالای اطلاعات موجود در فضای وب موجب شده حفاظت از آن‌ها در اولویت کاری بسیاری از شرکت‌های فناوری قرار گیرد. این شرکت‌ها با وجود استفاده از الگوریتم‌های پیچیده و رمزگذاری شده در سرویس‌های مختلف به کاربران توصیه می‌کنند از گذرواژه‌های بیومتریک استفاده کنند. بیومتریک به دسته‌ای از رمزهای عبور اطلاق می‌شود که بر پایه جنبه‌های فیزیکی و خصوصیات رفتاری انسان‌ها است. از جمله رمزهای عبور بیومتریک می‌توان به اثر انگشت و تشخیص چهره و صدا اشاره کرد. با توجه به منحصر به فرد بودن ویژگی‌های بیومتریک در هر کاربر به‌کارگیری گذرواژه مبتنی بر این مشخصه‌ها از امنیت حساب‌های کاربری را تا حد مطمئنی افزایش می‌دهد. به دلیل تجهیز انواع گوشی‌های هوشمند و تبلت به حسگرهای تشخیص اثر انگشت، صدا و چهره هم اکنون بسیار از سامانه‌های موجود در اینترنت دارای قابلیت هماهنگی با گذرواژه‌های بیومتریک هستند و کاربران می‌توانند از طریق مشخصات ظاهری خود وارد برنامه‌های مختلف شوند.




بیشتر بخوانید:


تبدیل اینترنت به فضایی عاری از اخلاق با فعالیت آزادانه ترول‌ها/ نابسامانی فضای سایبری محدود به ایران نیست


نفرت‌پراکنی با الگوریتم‌های شبکه‌های اجتماعی/ کاربران؛ قربانی همیشگی سیاست‌های افراط‌گرایی و نژادپرستی




کارشناسان فناوری معتقدند فناوری استفاده از بیومتریک نقطه عطفی در ارتقای امنیت فضای مجازی است و استفاده از این گذرواژه‌ها مزیت‌های زیادی دارد که از جمله آن می‌توان به خداحافظی با فراموشی رمز عبور اشاره کرد. البته رمزهای عبور بیومتریک خالی از عیب نیستند زیرا تنها خود کاربر قادر به ورود به حساب کاربری با استفاده از مواردی مثل اثر انگشت است و در شرایطی که نیاز باشد شخص دیگری وارد اکانت محافظت‌شده با رمز عبور بیومتریک شود عملاً هیچ راهی برای دسترسی به اطلاعات ذخیره‌شده وجود ندارد.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر