برخورد ضابطان با متهمان هنگام بازداشت، با اصول اسلامی سازگاری ندارد
سهراب سلیمزاده در گفتوگو با خبرنگار حوزه قضائی گروه جامعه خبرگزاری آنا، با اشاره به سخنان رئیس دستگاه قضا مبنی بر رعایت حقوق متهمان و احترام به این افراد گفت: در گذشته اینطور بین مردم جا افتاده بود که ضابطانی که برای بازداشت متهم به منزل فرد میروند، رفتار خوبی با متهم نداشتند و حتی برخی از این افراد با خانواده طرف نیز بدرفتاری میکردند. چنین رفتارهایی نه تنها موجب دلسرد شدن مردم بلکه موجب تحقیر فرد جلوی خانواده نیز میشد که جلوه خوبی نداشت. اما خوشبختانه رئیس دستگاه قضا عزم جدی در دوره تحول و تعالی مبنی بر حفظ حقوق شهروندی و احترام به حقوق متهمان دارد و در هفته گذشته نیز در جلسه شورای عالی قضائی تأکید بسیاری بر حفظ حقوق متهمان داشتند.
جلب و بازداشت افراد به منزله مجازات و اجرای احکام نیست
وی ادامه داد: رئیس قوه قضائیه معتقد هستند که ضابطان تا جایی که امکان دارد برای بازداشت افراد نباید از دستبند استفاده کنند. سخنان رئیس دستگاه قضا مطلب جدیدی نیست و در قانون اساسی و آیین دادرسی کیفری به رعایت حقوق متهمان اشاره شده است که متأسفانه تا به امروز این موضوعات مورد توجه ضابطان قرار نداشت. بارها دیده شده که ضابطان برای بازداشت متهمان سیاسی، دست به خشونت زدهاند و حتی برای برخی از متهمان که اصلاً لزومی به دستبند زدن آنها ندارد، از پابند الکترونیکی استفاده شده است. ضابطان باید بدانند که جلب و بازداشت افراد به منزله مجازات و اجرای احکام نیست و بعضاً افراد احضار میشوند تا درباره موضوعی خاص مورد سوال قرار بگیرند، لذا قضات باید به ضابطان آموزش دهند که تا جایی که امکان دارد برای بازداشت افراد به ویژه مقابل چشمان خانواده و فرزندان از دستبند استفاده نشود.
برخی از برخوردها در مراجع قضائی با متهمان امری طبیعی اما غیرقابل قبول است
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: البته که برخی از ضابطان خودشان را فراتر از قانون میدانند و مشکل هم از همین جا شروع میشود. این در حالی است که ضابطان باید تحت نظر قضات فعالیت کنند و فقط اجراکننده دستورات قضات باشند و امید است با صحبتهای اخیر رئیس قوه قضائیه مبنی بر حفظ حقوق متهمان، از این به بعد شاهد بدرفتاری ضابطان با متهم هنگام بازداشت یا جلب نباشیم. سخنان حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای مطابق با اصول حقوقی و آییننامه دادرسی است و قطعاً باید به آن توجه شود.
سلیمزاده گفت: متأسفانه عدم احترام به متهمان که از سوی برخی ضابطان صورت میگیرد، به دلیل فرهنگ غلط قضائی و پلیسی است که در جامعه رایج شده است. ضابطان و بعضاً کارکنانی که در مراجع قضائی هستند با هدف پیشگیری از وقوع جرم دست به رفتارهای غلط و خلاف قانون میزنند. این در حالی است که بدرفتاری با متهم هم موجب عدم همکاری متهم با مراجع قضائی شده و هم دید وی را نسبت به عدلیه بد میکند. چه بسا همین موضوع موجب دیر رسیدگی شدن به پرونده و اطاله دادرسی شود.
تعداد کارکنان قوه قضائیه با تعداد پروندههای ورودی به عدلیه تناسبی ندارد
وی افزود: دستگاه قضائی باید به پناهگاهی برای مردم تبدیل شود نه اینکه مردم به زور و اجبار به مراجع قضائی بروند. قوه قضائیه باید به جایگاهی برسد که با ضابطان و افرادی که هنگام بازداشت متهم با وی و خانوادهاش بدرفتاری میکنند، بهشدت و بر اساس قانون برخورد کند. این رویکرد بدان معنی است که دستگاه قضائی به دنبال حفظ حقوق شهروندی و احترام به حقوق متهمان به معنای واقعی کلمه است. البته ناگفته نماند که قوه قضائیه امروز از کمبود نیروی انسانی رنج میبرد و حال این تعداد نیرو باید با حجم انبوهی از پروندهها مواجه شوند، لذا برخی از برخوردها در مراجع قضائی با متهمان امری طبیعی اما غیرقابل قبول است که باید حل شود.
بارها دیده شده که ضابطان برای بازداشت متهمان سیاسی، دست به خشونت زدهاند و حتی برای برخی از متهمان که اصلاً لزومی به دستبند زدن آنها ندارد، از پابند الکترونیکی استفاده شده است
سالانه چیزی حدود ۱۰ میلیون پرونده قضائی وارد قوه قضائیه میشود و انتظار هم این است که به تمام پروندهها به بهترین نحو ممکن رسیدگی شود که این انتظار نیازمند ابزار است که یکی از آنها نیروی انسانی است، لذا این مشکل باید برطرف شود. کاهش عناوین مجرمانه منجر به پایین آمدن تعداد پروندههای ورودی به قوه و رسیدگی با کیفیت به پروندهها خواهد شد و در نتیجه وقتی تعداد پرونده های ورودی به قوه کاهش پیدا کند، رسیدگیها بهتر و نوع برخورد با متهمان نیز قابل قبول خواهد شد. البته که وجود مشکلات متعدد در دستگاه قضا توجیهی برای بدرفتاری برخی از کارکنان با متهمان نیست اما رفع مشکلات مذکور در راستای رعایت حقوق متهمان نیز تفسیر میشود.
بیشتر بخوانید:
بازدید سرزده محسنی اژهای از دادسرای کارکنان دولت/ عدم ارجاع غیرموجه پروندهها از مظاهر فساد است
عدم استفاده از دستبند برای برخی متهمان/ هیچ متهمی تحقیر نشود
این کارشناس حقوقی اظهار کرد: یکی دیگر از مشکلات در این حوزه این است که ضابطان گوشی تلفن همراه متهم را به دلیل پیدا کردن مستندات و ادله بازداشت، جمع میکنند و این رفتارها بیشتر درخصوص متهمان سیاسی رخ میدهد و قطعاً چنین رفتارهایی با اصول اخلاقی و اسلامی سازگاری ندارد و امید است بعد از سخنان رئیس دستگاه قضا مبنی بر حفظ حقوق متهمان، دیگر شاهد بدرفتاری با متهمان هنگام بازداشت نباشیم. در گذشته دید مردم نسبت به قوه قضائیه و دادگاهها و نوع برخورد با مردم و متهمان نامناسب بود و این نگاه به دلیل بی توجهی مسئولان قضائی به رعایت حقوق مراجعان و متهمان بود و از آنجا که رعایت حقوق شهروندی در این دوره مورد توجه قاضی القضات قرار گرفته است، امیدواریم با عملکرد مطلوب قوه قضائیه شاهد تغییر نگرش مردم نسبت به مهمترین قوه کشور شویم.
انتهای پیام/۴۱۷۴/پ
انتهای پیام/