پرواز سیمرغ بر فراز زمین/ دانشمندان ایرانی از افسانه، واقعیت میسازند
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- مریم اویسی؛ بهمنماه ۸۸ بود که برای اولین بار از سیمرغ ایرانی رونمایی شد. روز ملی فناوری فضایی و اولین سالگرد پرتاب ماهواره امید بهانهای شد تا چشم جهان به روی ماهوارهبر چندمرحلهای ایرانی که ساخت سازمان هوافضا بود، روشن شود؛ اما سیمرغ ایرانی چه ویژگیهای منحصربهفردی دارد که توانسته جای سفیر، پیشتاز در عرصه صنعت ماهوارهای باشد؟
چرا «سیمرغ» از «سفیر» بهتر است؟
ماهوارهبر سیمرغ ۲۶ متر و نیم طول و ۸۷ تن وزن دارد. مجموع مدتزمان پرواز سیمرغ برای رسیدن به مدار نزدیک به زمین حدود ۴۹۰ ثانیه است، جدا شدن مرحله اول آن در ارتفاع ۹۰ کیلومتری و در سرعت ۲۳۰۰ متر بر ثانیه اتفاق میافتد، همزمان با جدا شدن مرحله اول، موتورهای مرحله دوم نیز وارد عمل شده و در مدتزمان اندکی، دماغه ماهوارهبر اینجکت میشود و یعنی از ماهوارهبر به بیرون پرتاب میشود، در همین زمان نیز محموله به سرعت ۷۴۰۰ متر بر ثانیه میرسد و سپس در مدار موردنظر خود تزریق میشود. میتوان گفت که سیمرغ توان قرار دادن یک ماهواره ۲۵۰ تا ۳۵۰ کیلویی یا یک منظومه تا سوارهای در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین را داراست که همین موضوع این ماهوارهبر را نسبت به سایر نمونهها، خاصتر میکند.
دانشمندان و محققان ایرانی سعی کردند برخلاف ماهوارهبر نسل قبلی یعنی سفیر، سیمرغ بتواند بهصورت عمودی بر روی سکوی پرتاب مونتاژ شود و در هر مرحله ماهوارهبر بهصورت افقی در کارخانه تولید میشود و سپس به سکوی پرتاب آورده میشود. علاوه بر اینکه این ماهوارهبر، توانسته وزن محموله پرتابی را تا ۲۵۰ کیلوگرم افزایش دهد، میتوان گفت که سیمرغ ساخته دست محققان ایرانی، برای اولین بار، میتواند بهطور همزمان سه ماهواره را به فضا پرتاب کند که شامل یک ماهواره تحقیقاتی و دو ماهواره مکعبی یا همان کیوبست میشود.
لحظه تاریخی بال گشودن سیمرغ در فضا
حالا و در این روزهای سرد دیماه ۱۴۰۰، در بحبوحه اخبار کرونایی و زمزمههای ورود اُمیکرون به کشور، تنها خبرهای خوش میتواند دل مردم را گرم کند، خبرهایی از جنس بهبود وضعیت اقتصادی، روشن شدن روزنههای عدالت محوری و البته خبرهایی از جنس موفقیت دانشمندان و محققان ایرانی. مأموریت سیمرغ هم در این روزهای سخت، فقط ارسال محموله به فضا نبود، سیمرغ برای ۸۴ میلیون ایرانی نویددهنده روزهای خوشی است که نحسی کرونا را از بین میبرد. بامداد پنجشنبه نهم دیماه، ماهوارهبر سیمرغ از پایگاه فضایی امام خمینی (ره) در استان سمنان به فضا پرتاب شد و توانست با سرعت ۷۳۵۰ متر بر ثانیه، خود را به ارتفاع ۴۷۰ کیلومتری از سطح زمین برساند. با توجه به اینکه سیمرغ به مدار ۴۷۰ کیلومتری زمین رسیده و به گفته سازمان فضایی پیشازاین، ماهواره «نور» فقط توانسته بود تا مدار ۲۵۰ کیلومتری زمین حضور فعال داشته باشد، فعالیت این ماهوارهبر در فضا یک نقطه روشن و دستاورد بزرگ محسوب میشود.
در فیلم زیر لحظه پرتاب این ماهوارهبر را از پایگاه فضایی امام خمینی (ره) در سمنان میبینید:
بیشتر بخوانید:
پرتاب موفقیتآمیز ۳ ماهواره با ماهوارهبر سیمرغ
«اسپوتنیک» اولین شیء دستساز بشر در فضا بود؟
به گفته سید احمد حسینی، سخنگوی فضایی وزارت دفاع، «طبق روال علمی مرسوم، قبل از پرتاب ماهوارههای اصلی و گرانقیمت، باید مجموعه آزمودنهایی در شرایط واقعی فضا انجام شود و ما نیز پرتاب تحقیقاتی اخیر را با همین هدف انجام دادیم که خوشبختانه توانستیم تا فاصله ۴۷۰ کیلومتری و سرعت ۷۳۵۰ متر بر ثانیه، ارتباط و انتقال پیام را داشته باشیم. بنابراین، این پرتاب تحقیقاتی موفقیتآمیز بوده و ما را یک گام به استفاده عملیاتی از این فناوری در آیندهای نهچندان دور نزدیک کرده است. هدف ما در پرتاب اخیر، آزمودن فناوریهای ماهوارهبر و دستگاهها و زیرمجموعههای آن بود که خوشبختانه توانستیم برای نخستین بار، مرحله تحقیقاتی پرتابهای چندگانه را کلید بزنیم و به سمت منظومه حرکت کنیم»
ققنوس و ماهوارههای مکعبی، بر دوش سیمرغ
اینکه پرنده افسانهای ایرانی چه محمولهای را با خود به فضا برد هم پرسشی است که رسانهها برای پیدا کردن پاسخ آن سراغ سردار سید مهدی فرحی جانشین وزیر دفاع رفتند. فرحی دراینباره میگوید؛ «خوشبختانه با طی کردن موفق فرآیند پرتاب ماهوارهبر سیمرغ ۶ که حامل ماهواره ققنوس و دو کیوبست (ماهواره مکعبی) در حوزه فضایی تقریباً دو گام جلو آمدیم. این افتخاری بزرگ است و اهلفن میدانند که ایران گام بسیار بزرگی در جهت توسعه و بلوغ فناوریهای ماهوارهبر و پرتاب ماهوارههای چندگانه برداشته است.»
حالا و در این روزهای سرد دیماه ۱۴۰۰، در بحبوحه اخبار کرونایی و زمزمههای ورود اُمیکرون به کشور، تنها خبرهای خوش میتواند دل مردم را گرم کند، خبرهایی از جنس بهبود وضعیت اقتصادی، روشن شدن روزنههای عدالت محوری و البته خبرهایی از جنس موفقیت دانشمندان و محققان ایرانی. مأموریت سیمرغ هم در این روزهای سخت، فقط ارسال محموله به فضا نبود، سیمرغ برای ۸۴ میلیون ایرانی نویددهنده روزهای خوشی است که نحسی کرونا را از بین میبرد. بامداد پنجشنبه نهم دیماه، ماهوارهبر سیمرغ از پایگاه فضایی امام خمینی (ره) در استان سمنان به فضا پرتاب شد و توانست با سرعت ۷۳۵۰ متر بر ثانیه، خود را به ارتفاع ۴۷۰ کیلومتری از سطح زمین برساند.
عزم جزم ایران برای تسخیر مدار ۳۶ هزار کیلومتری زمین
فرحی اما با خبر پرتابهای بیشتر ماهوارهبر تا پایان سال از رشد ایران در صنعت فضایی هم خبر داد. حالا میتوان به آیندهای امیدوار بود که رهبر معظم انقلاب برای صنعت فضایی کشور ترسیم کردند یعنی دسترسی به مدار ۳۶ هزار کیلومتری زمین که در اردیبهشتماه ۹۹ در گفتوگویی با فعالان این صنعت، بر آن تأکید کردند. رئیسجمهور نیز در اولین جلسه شورای عالی فضایی که پس از یک دهه توقف در آذرماه امسال برگزار شد؛ به این موضوع اشاره کرد. به گفته رئیسی؛ «همه بخشهای فعال در این صنعت باید با همپوشانی و همگرایی و استفاده از تجربیات یکدیگر و پرهیز از کارهای موازی دستبهدست هم بدهند و خواسته مقام معظم رهبری را برای رسیدن به مدار ۳۶ هزار کیلومتری محقق سازند. البته دستیابی به این هدف یک مسیر حداقل ۱۰ ساله است، اما مطمئن هستیم که به فضل خداوند باروحیه جهادی متخصصین کشور و با حمایتی که دولت سیزدهم خواهد کرد این مسیر کوتاه و کوتاهتر خواهد شد.»
پسازاین سخنان رئیسجمهور؛ عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به عزم جدی این نهاد برای عملی شدن منویات رهبری و دستور رئیسجمهور اشاره کرد و گفت: دستور رئیسجمهور برای ما غافلگیرانه بود اما معتقدیم با کار شبانهروزی و مجاهدانه و حمایت دولت میتوانیم به فضل خداوند به موفقیت برسیم. رسیدن به مدار ۳۶ هزار کیلومتری را از طریق بلوکهای انتقال مداری امکانپذیر است. بلوک انتقال مداری سامان آماده آزمودن است و میتواند ماهوارهها را از ۴۰۰ کیلومتر به ۷ و ۱۰ هزار کیلومتری انتقال دهد.
عزم جدی مسئولان در کنار تلاش بیوقفه دانشمندان عرصه فضایی، نشان از این دارد که ۱۴ بهمنماه امسال، همزمان با ایام دهه فجر و روز ملی فناوری فضایی باید منتظر اخبار خوشی از آسمان باشیم که نام ایران و ایرانی را در فضا نیز طنینانداز کند تا به جهان ثابت شود که راه کمی برای تحقق افسانههای ایرانی باقیمانده است.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/