صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۲۹ آذر ۱۴۰۰
المیادین:

فرجام مذاکرات وین به تضمین آمریکا بستگی دارد/ باید از آوردگاه وین انتظار خبر خوش داشت؟

المیادین در گزارشی به موضوع مذاکرات رفع تحریمها علیه ایران در وین پرداخت و احتمال اینکه دور هشتم مذاکرات وین، آخرین دور مذاکرات باشد را بررسی کرد.
کد خبر : 628991

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، علی باقری مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای کشورمان چندی پیش خبر داد، طرف‌های مذاکره‌کننده غربی با پیشنهادهای جدید ایران در وین موافقت کرده‌اند. بر این مبنا در دور هفتم مذاکرات ایران دیدگاه‌های خود را درباره گفت‌وگوهای پیشین میان هیئت ایرانی و ۱+۴ اعلام کرد که مهم‌ترین نکته مذاکرات این است طرف مقابل که با دیدگاه جدید جمهوری اسلامی در قبال مذاکرات و آغاز دور تازه گفت‌وگوها موافقت نمی‌کرد، با مواضع ایران همراه شد. میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین روز گذشته (شنبه) در پیامی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: به نظر می‌آید نشانه دلگرم‌کننده از سوی تروئیکای اروپایی وجود دارد در زمینه اینکه مذاکرات حسب آمادگی ایرانی‌ها، می‌تواند از ۲۳ دسامبر ازسر گرفته شود.


نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در این زمینه ادامه داد: امیدوارم با توجه به فوریت موضوع و اینکه واقعاً هیچ توجیهی برای به تأخیر انداختن مذاکرات تا سوم ژانویه وجود ندارد، ازسرگیری مذاکرات از ۲۳ دسامبر تأیید شود.


ایران به‌سرعت در وین می‌تازد


المیادین در گزارشی به موضوع مذاکرات رفع تحریم‌ها علیه ایران در وین پرداخت و نوشت: زمان برای طرف‌های مذاکره‌کننده بین‌المللی رو به اتمام و به‌سرعت در حال گذر است و ایران در آستانه عبور از محدودیت‌های تولید اورانیوم غنی‌شده قرار دارد؛ موضوعی که یکی از نتیجه‌های آن تولید سلاح هسته‌ای است و این روند همه شرکت‌کنندگان در گروه ۱+۴ و آمریکا را به وحشت می‌اندازد. مدت‌زمانی که برای این کار در نظر گرفته شده بیشتر از چند هفته نیست؛ یعنی مدت‌زمانی که کشورهای اروپایی برای دستیابی به توافق تعیین کرده‌اند و در غیر این صورت توافقنامه منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای بی‌اثر خواهد شد.



طرف‌های غیراروپایی می‌گویند در مذاکرات پس از توافق اروپایی‌ها برای گفت‌وگو بر سر پیش‌نویس‌های جدید ایران، سرعت گفت‌وگوها از چند جهت افزایش یافت



طبق این گزارش، انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام با تأکید بر محدودیت‌های زمانی موجود، به ایران درباره محتاطانه گام برداشتن هشدار می‌دهد و می‌گوید «مهلت توافق نه چند ماه، بلکه چند هفته است» و همه باید نسبت به پایان زمان مذاکره حساس باشند. مورا معتقد است که همه طرف‌ها باید مسئولانه برای دستیابی به توافق در دور بعدی مذاکرات تلاش کنند.


امکان توافق در دور بعدی مذاکرات وجود دارد؟


المیادین می‌نویسد: طرف‌های غیراروپایی شرکت‌کننده در مذاکرات می‌گویند در مذاکرات هفته گذشته و در دور هفتم، به‌ویژه در دو روز آخر و پس از توافق اروپایی‌ها برای گفت‌وگو بر سر پیش‌نویس های جدید ایران، سرعت گفت‌وگوها از چند جهت افزایش یافت. این افزایش سرعت گفت‌وگوها در زمینه‌های کمیته‌های فنی مرتبط با پرونده‌های در دست اقدام، لغو تحریم‌ها و برنامه هسته‌ای و حتی درباره موضوعات اقتصادی، تبادلات تجاری و مالی و همچنین پرونده‌ای که ایران بر آن اصرار دارد؛ یعنی دوره نظارت و راستی آزمایی اجرای تعهدات آمریکا در زمینه لغو تحریم‌ها و تعهد ایران به بازگشت به سطح توافق ۲۰۱۵ در زمینه برنامه هسته‌ای ملموس بود.



قرار است در دور بعدی مذاکرات وین آخرین نکات مورد اختلاف بررسی شود که نیازمند تصمیم‌گیری سیاسی از سوی تهران و پایتخت‌های اروپایی است.


کمیته‌های فنی در حال حاضر نگارش پیش‌نویس توافق‌نامه واحد را آغاز کرده‌اند که دربرگیرنده همه پیش‌نویس های گذشته است و منابع غیراروپایی شرکت‌کننده در مذاکرات می‌گویند، پیشرفت‌هایی انجام شده است و به سمت تنظیم پیش‌نویس حرکت کرده‌اند. در توافق‌نامه مدنظر بیش از ۹۰ درصد موارد تفاهم شده تصویب خواهد شد.




بیشتر بخوانید:


اولیانوف: تردیدی ندارم که ایران برای دستیابی به توافق بسیار جدی است


دروغ دسامبر آمریکا با زدن برچسب «جدی نبودن» به ایران




به نوشته المیادین، قرار است در دور بعدی مذاکرات که گمان می‌رود ۲۷ دسامبر (۶ آذرماه) باشد، آخرین نکات مورد اختلاف بررسی شود که نیازمند تصمیم‌گیری سیاسی از سوی تهران و پایتخت‌های اروپایی است. این اختلاف‌ها که هماهنگ‌کننده اروپایی آن‌ها را «موارد استثنایی ساده» توصیف کرد، به چندین شاخه تقسیم می‌شوند که نخستین مورد آن تضمین آمریکا در زمینه خارج نشدن از توافق هسته‌ای است. در اینجا، بحث بر سر جست‌وجوی گزینه‌هایی است که این روند را برای ایران تضمین کند.



اگر طرف‌های شرکت‌کننده بدون استثنا برای بازگشت به برجام جدی باشند، این یعنی دوره توقف برنامه هسته‌ای ایران مانعی برای مذاکرات آینده نخواهد بود



مورد دوم، دوره توقف برنامه هسته‌ای ایران و بازگشت به نسبت غنی‌سازی است که از ۳.۶۷ درصد فراتر نرود. اینجا پیشرفت واضحی به نفع ایران به وجود آمد. همه طرف‌های درگیر در مذاکرات بر بازگشت کامل به توافقنامه ۲۰۱۵ اصرار کردند و این یعنی دوره توقف غنی‌سازی چالشی برای مذاکرات آینده نخواهد بود و طبق مفاد توافقنامه ۲۰۱۵، در سال ۲۰۳۰ پایان می‌یابد.



به نظر می‌آید راه‌حل پرونده سانتریفیوژهای پیشرفته ایران ذخیره‌سازی آن‌ها تا بازه زمانی مقرر، یعنی سال ۲۰۲۵ است.


المیادین در پایان گزارش می‌نویسد: درباره غنی‌سازی اورانیوم به نظر می‌آید راه‌حل پرونده سانتریفیوژهای پیشرفته ایران ذخیره‌سازی آن‌ها تا بازه زمانی مقرر در توافق‌نامه وین یعنی تا سال ۲۰۲۵ است. در این زمینه به نظر می‌آید توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای قرار دادن دوربین‌های مداربسته در تأسیسات کرج، مقدمه‌ای برای ذخیره‌سازی سانتریفیوژهای پیشرفته در آنجا باشد. اگر طرف‌های شرکت‌کننده به قول وزارت امور خارجه روسیه بدون استثنا برای بازگشت به توافق ۲۰۱۵ جدی باشند، این یعنی دوره توقف برنامه هسته‌ای ایران مانعی برای مذاکرات آینده نخواهد بود.


در این گزارش آمده است: همان‌طور که معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت، همه در وین اتفاق‌نظر دارند چند قدم آخر برای دستیابی به توافق مستلزم تصمیمات سیاسی مهم است؛ به‌ویژه درباره ایران و آمریکا. انتظار می‌رود این تصمیمات در دوره تعطیلی مذاکرات با بررسی‌های واقع‌گرایانه به فرجامی خوش منتهی شوند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر