مالیات خانههای خالی در گیر و دار اما و اگرها/ قانونی که جدی گرفته نمیشود
به گزارش خبرنگار حوزه مسکن و شهرسازی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، دو روز تا پایان مهلت وزارت راه و شهرسازی برای ارسال لیست خانههای خالی به سازمان مالیاتی مانده است اما به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی هنوز این لیست ارسال نشده و قرار است در پایان آذر این لیست به صورت کامل در اختیار این سازمان قرار گیرد.
بر اساس قانون دریافت مالیات از خانههای خالی، واحدهای مسکونی در شهرهای با جمعیت بالای ۱۰۰ هزار نفر اگر ۱۲۰ روز در سال خالی باشد، مشمول پرداخت مالیات میشود که بر اساس آن در سال اول، دو و سوم به ترتیب ۶، ۱۲ و ۱۸ برابر مالیات متعلقه پرداخت کند.
جمع آوری این اطلاعات بر عهده وزارت راه وشهرسازی قرار گرفت و از مرداد سال گذشته در چندین نوبت با تمدید مهلت ثبت نام مواجه شد.
شناسایی ۲.۳ میلیون واحد مسکونی خالی
به گفته محمود محمود زاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی شده است که از این میزان حدود یک میلیون واحد مربوط به اشخاص حقوقی است.
همچنین محمودزاده از معرفی یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی به سازمان امور مالیاتی خبر داد اما سازمان امور مالیاتی با رد این ادعا اعلام کرده است که هنوز برای دریافت لیست منتظر وزارت راه و شهرسازی است.
ریشه اختلاف وزارت راه و شهرسازی با سازمان مالیاتی چیست؟
محمودزاده از قطعی بودن دریافت مالیات از ۱.۳ میلیون واحد مسکونی خبر میدهد و پرده از اختلاف با سازمان امور مالیاتی بر میدارد به گفته معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی «سازمان مالیاتی اعتقاد دارد دریافت مالیات خانههای خالی بر اساس سیستم MPLS و طبق سند دولتی صورت گیرد به این شکل که راهاندازی سیستم میان وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیاتی با محوریت وزارت ارتباطات و فناوری تکمیل شود.
اطلاعات مسکنهای خالی دریافت نشده است
محمود علیزاده معاون فنی و حقوقی سازمان امور مالیاتی نیز توضیحاتی درباره گفتههای معاون وزیر راه و شهرسازی برای اخذ مالیات از خانههای خالی ارائه کرده است، به گفته وی« ۱.۳ میلیون واحد مسکونی خالی که معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده، اطلاعات آنها به سازمان امور مالیاتی اعلام شده، در سیستم سازمان امور مالیاتی وجود ندارد، زیرا به موجب ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم قبل از اصلاحیه سال ۱۳۹۹ باید یک واحد مسکونی حداقل یک سال خالی مانده باشد و از سال دوم به میزان ۵۰ درصد اجارهبها مشمول مالیات شود و مدت زمان خالی بودن خانه مورد نظر باید به سازمان امور مالیاتی با اطلاعات مربوطه اعلام شود».
بیشتر بخوانید:
چرا اوراق تسهیلات مسکن گران شد؟
معاون سازمان امور مالیاتی ادامه میدهد« هیچ اطلاعاتی از سامانه مؤدیان مبنی بر اینکه واحد مسکونی از چه زمانی خالی بوده، از سوی سامانه املاک و اسکان دریافت نشده است و زمانی که سازمان امور مالیاتی چنین خروجی را نداشته باشد، امکان مطالبه مالیات از خانههای خالی برای قبل از اصلاح قانون وجود ندارد».
علیزاده در پاسخ به اینکه گفته میشود سازمان امور مالیاتی درخواست کرده اطلاعات واحدهای مسکونی خالی یکبار دیگر از طریق سامانه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ارسال شود، میگوید«چنین چیزی وجود ندارد و ملاک تشخیص، ماخذ و مطالبه مالیات، خروجی و اعلام دقیق سامانه املاک و اسکان است».
برگههای تشخیص مالیاتی برای خانههای خالی در دی ماه ارسال میشود
داود منظور رئیس سازمان امور مالیاتی نیز در این باره میگوید« دی ماه امسال اولین سری برگه تشخیص مالیاتی برای مالکان خانههای خالی ارسال خواهد شد تا خانههایی که از ابتدای سال جاری تا مرداد ماه خالی مانده باشند، مشمول این قانون میشوند».
باید منتظر ماند و دید چه تعداد خانه خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی میشود و این سازمان برای اخذ مالیات اقدام میکند یا خیر، زیرا تاکنون در راستای شناسایی خانههای خالی و معرفی به سازمان امور مالیاتی ابهاماتی وجود دارد و وزارت راه و شهرسازی از معرفی بیش از یک میلیون خانه خالی خبر میدهد و سازمان امور مالیاتی این موضوع را رد میکند.
تمدید زمان ثبتنام در سامانه املاک و اسکان
در حالی رئیس سازمان امور مالیاتی از صدور برگه های مالیاتی از دی ماه خبر داده که محمود محمودزاده معاون وزیر راه و شهرسازی، اظهار میکند« وزارت راه و شهرسازی با توجه به اینکه برخی متقاضیان مسائلی مانند صدور سند و امثال این داشتند که زمانبر شده، برای آنکه مشکلات ناشی از عدم ثبت اطلاعات سکونتی برای آنها پیش نیاید درخواست تمدید مهلت را داده است».
وی با بیان اینکه درخواست تمدید را به مجلس شورای اسلامی و دبیرخانه ستاد سران قوا (ستاد عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا) ارائه کردهایم، می گوید« امیدواریم مهلت تمدید شود تا همه مردم با فرصت مناسب اجازه ثبت اطلاعات سکونتی خود را در سامانه املاک و اسکان داشته باشند».
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان میکند« تمدید مهلت ثبت اطلاعات در دو مرحله است؛ یک مرحله تا آخر سالجاری مطرح شده است. مرحله دیگر نیز تقسیمبندی شهرها و استانهای مختلف برای این کار با توجه به حجم اطلاعاتی که قرار است آمده و وارد سیستم شود، است. از این رو جدول متنوعی برای این کار در دست تهیه است که به زودی اطلاعرسانی درباره آن صورت میگیرد».
روی زمین ماندن قانون دریافت مالیات از خانههای خالی میتواند بازار مسکن را با فشارهای فراوانی مواجه کند و باید در این خصوص شفافسازی شود که کدام یک از این دو سازمان در انجام امور محوله خود کم کاری کردهاند جایی که وزارت راه و شهرسازی از ارسال لیست واحدهای خالی به سازمان امور مالیاتی خبر میدهد اما سازمان امور مالیاتی مباحث دیگری را مطرح میکند.
البته در این میان راه اندازی سیستم برای ارتباط میان این دو سازمان توسط وزارت ارتباطات و فناوری نیز باید مورد توجه قرار گیرد به نظر می رسد تا زمانی که این سامانه راه اندازی نشود نمی توان به اجرای دقیق این قانون امیدوار بود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/