صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با حضور دکتر طهرانچی؛

مراسم رونمایی از اولین کتاب زبان اشاره ایرانی در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد

مراسم رونمایی از اولین کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در واحد بین‌الملل فرشتگان برگزار شد.
کد خبر : 627962

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، مراسم رونمایی از اولین کتاب زبان اشاره ایرانی با نام «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و علی مقداری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل فرشتگان در تالار جبار باغچه‌بان واحد فرشتگان برگزار شد.


تالیف کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» یکی از برون‌دادهای بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی است


دکتر طهرانچی در این مراسم گفت: بسیار خوشحالم که در آغازین روزهای هفته پژوهش و فناوری، دانشگاه آزاد اسلامی از کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» به عنوان یکی از برون‌دادهای بزرگ خود رونمایی می کند.


وی با بیان اینکه بدون شک دانشگاهی که متوجه جامعه خود نباشد، دانشگاه نیست، تصریح کرد: دانشگاه در زیست‌بومی زندگی می‌کند که باید در این زیست‌بوم اثر گذاشته و تأثیر بپذیرد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه بعد از افتتاح مدرسه برای ناشنوایان توسط مرحوم باغچه‌بان که حدود یکصد سال پیش اتفاق افتاد، اقدامی در عرصه آموزش عالی برای این مخاطبان صورت نگرفته بود، اظهار داشت: این موضوع نشان از یک غفلت بزرگ در جامعه علمی نسبت به مخاطبان ناشنوا و کم‌شنوا که بخش مستعد جامعه را تشکیل می دهند، دارد که دانشگاه آزاد اسلامی برای رفع این موضوع، نسبت به راه اندازی دانشگاهی ویژه مخاطبان ناشنوا و کم‌شنوا اقدام کرد.


وی افزود: خداوند در سوره الرحمن به جلوه رحمانیت حضرت حق اشاره دارد و به این وجهه رحمانیت چندین نسبت می دهد. اولین وجهه این است که خداوند در این سوره می فرماید «عَلَم القرآن» یعنی به انسان کتاب هدایت را عرضه داشت و آیات نخستین را با «اقراء» شروع کرده است. بر این اساس، کتاب‌محوری و هدایتی که بر مبنای کتاب است، هدایتی مستمر در طول تاریخ و بدون تحریف است که بسیار حائز اهمیت است.


دکتر طهرانچی ادامه داد: وجهه دوم رحمانیت در سوره الرحمن «خلق الانسان» است. خداوند در این کره خاکی انسان را با تمام ویژگی‌هایش خلق کرد. روزی که خداوند حضرت آدم ابوالبشر را خلق کرد، فرشتگان گفتند خدایا تو موجودی را می آفرینی که در زمین فساد کرده و خون می ریزد، اما خداوند فرمود من آنچه از این انسان سراغ دارم، شما نمی‌دانید. یعنی فرشتگان جلوه سیاه رفتار انسان‌ها را دیدند، اما انسان‌ها جلوه سفیدی نیز دارند. دکتر مقداری یکی از همین جلوه های سفید است که در این دو سال تمام تلاش خود را در واحد فرشتگان به اجرا گذاشته است و در فضایی که انسان‌ها همه چیز را برای خود می خواهند، او همه چیز را برای جامعه‌ای می خواهد که در جامعه علمی فراموش شده است.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه سومین وجهه رحمانیت در سوره الرحمن «علمَه البیان» است، گفت: این موضوع بسیار حائز اهمیت است؛ خداوند در این آیه به جای سخن گفتن، به «بیان» تأکید دارد. بیان گاهی با زبان کلام و گاهی با زبان اشاره صورت می گیرد. خداوند به انسان بیان را آموخت که بتواند با همنوع خود به مفاهمه رسیده و ادراکات خود را به اشتراک بگذارد که ماحصل آن، خلق علم است.


وی افزود: اگر بیان وجود نداشت، هیچ‌گاه علم در جامعه بشری جاری و ساری نمی‌شد و دانسته‌ها در نزد دانشمندان محبوس می ماند. جامعه علمی ما نیز باید بتواند در این زمینه برای مخاطبان ناشنوا و کم‌شنوا راه‌حلی داشته باشد. اگر دانشگاه در این زمینه وجود نداشته باشد، زبان اشاره کمال نمی‌یابد و محدود به مراودات می ماند.


دکتر طهرانچی با بیان اینکه تألیف کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل فرشتگان، گامی نخست در این راه است، اظهار داشت: رسالت این واحد در کنار تربیت جوانان، رشد علم در جامعه بااستعداد ناشنوا و کم‌شنوا است و رشد علم نیز اتفاق نمی‌افتد مگر آنکه زبان علمی آن فراهم شود. در این زمینه به زبان اشاره ایرانی علمی نیازمندیم و این موضوع در بستر زندگی دانشگاه فراهم خواهد شد. با تألیف این کتاب، دانش نهان به دانش آشکار و مستند تبدیل شد که شایسته قدردانی است.


وی تأکید کرد: این نکته بسیار حائز اهمیت است که زبان علم خلق و به اشتراک‌ گذاشته شود.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پایان ابراز امیدواری کرد تلاش واحد بین‌الملل فرشتگان در تألیف این کتاب که در نوع خود منحصربه‌فرد و مهم بود، روز به روز رشد کرده و به کمال برسد.


کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» به صورت رایگان از وبگاه واحد بین‌الملل فرشتگان در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد


در ادامه این مراسم، علی مقداری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل فرشتگان با بیان اینکه از اولین دستاورد مهم این واحد دانشگاهی که تألیف کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» است، رونمایی شد، گفت: در ابتدا دو مأموریت اصلی در چشم‌انداز این واحد دانشگاهی نوپا مد نظر بود؛ یکی توانمندسازی قشر علاقمند به تحصیل و کسب علم که نیازمند یک محیط آموزش و پژوهش مناسب‌سازی شده هستند و دیگری ترویج فرهنگ و زبان رایج جامعه ناشنوا و کمک به طرح و پیگیری نیازهای آنها در بین سایر اقشار جامعه بود.


مقداری با بیان اینکه در حال حاضر ۱۹ رشته فعال در واحد بین‌الملل فرشتگان وجود دارد، تصریح کرد: ۷ رشته در مقطع کاردانی، ۱۰ رشته در مقطع کارشناسی و ۲ رشته در مقطع کارشناسی ارشد در این واحد دانشگاهی فعال هستند.


وی خاطرنشان کرد: واحد بین‌الملل فرشتگان به دنبال مناسب‌سازی فضا و محیط کار و زندگی برای حضور و خدمت مؤثرتر جامعه ناشنوا و کم‌ناشنوا در جامعه است. از آنجا که زبان از ویژگی های مهم بشر و عنصر وجودی انسان است و زبان اشاره راهکاری برای رفع نیازهای شفاهی و ارتباطی ناشنوایان با سایر اعضای جامعه است، تأکید این واحد دانشگاهی بر ترویج آموزش و یادگیری زبان اشاره ناشنوایان ایرانی بوده است. بر این اساس، گروه متخصصی از زبان‌شناسان این حوزه، گردهم آمدند تا برای نخستین بار برنامه های رشته های کاردانی و کارشناسی مترجمی زبان اشاره ایرانی تدوین شد و پس از حدود یک سال پیگیری و بحث های کارشناسی، به تصویب وزارت علوم رسید.


مقداری با بیان اینکه واحد بین‌الملل فرشتگان در حال حاضر تنها واحد دانشگاهی در کل کشور است که مجوز اجرای این رشته‌ها را دارد، گفت: در این زمینه با موافقت رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، شورای انتشارات ویژه کتب دانشگاهی مرتبط با جامعه مخاطب تشکیل و در آن مصوب شد که اولین کتاب ما در حوزه معرفی و مقدمه زبان اشاره ایرانی باشد.


رئیس واحد بین‌الملل فرشتگان با اشاره به اینکه برای تألیف این کتاب، با شناسایی افراد توانمند و صاحب علم و دانش، چهار نفر انتخاب شدند، گفت: نویسندگان این کتاب فرزانه سلیمان بیگی، اردوان گیتی، دکتر سارا سیاوشی و دکتر مینو عالمی هستند. دو نفر اول دانشجوی دکتری زبان‌شناسی یکی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و دیگری در دانشگاه گالودت آمریکا هستند که هر دو ناشنوا هستند، نویسنده سوم استادیار رشته زبان‌شناسی اشاره واحد فرشتگان و چهارمین دانشیار رشته زبان‌شناسی کاربردی واحد تهران غرب است. طراح جلد کتاب، اجرای اشاره‌ها و عکاس همگی از جامعه مخاطب واحد فرشتگان بوده‌اند. این کتاب توسط مؤسسه انتشارات دانشگاه صنعتی شریف به چاپ رسیده است.


مقداری خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» اولین در نوع خود در ایران است. در شورای انتشارات واحد تصمیم گرفته شد که تعداد نسخ چاپی این کتاب اندک باشد، اما فایل PDF به صورت رایگان از وبگاه واحد بین‌الملل فرشتگان و انتشارات دانشگاه صنعتی شریف در اختیار علاقمندان در ایران و جهان قرار گیرد.


وی در پایان تأکید کرد: شاید مهمترین رسالت این واحد دانشگاهی، توسعه و نهادینه کردن علمی زبان اشاره در طی یک فرآیند ۱۰ ساله باشد. از طرفی هر کاری در ابتدا نواقص و اشتباهاتی دارد که به مرور قابل رفع هستند، به شرطی که این فعالیت‌ها ادامه‌دار و مستمر باشد. بنا داریم در گام بعدی، کمیته واژه‌گزینی زبان اشاره ایرانی را در این واحد دانشگاهی با مشارکت افراد ذی‌فن تشکیل دهیم تا در آینده شاهد اشاره های متنوع‌تری از مفاهیم علمی، فنی، پزشکی و هنری باشیم تا بتوانیم جایگاه این زبان را در فرهنگستان زبان و ادب فارسی باز کنیم.


در ادامه، حجت‌الاسلام‌ مرتضی جلیلی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران گفت: نکته مهمی که از آیات و روایات برمی‌آید، این است که انسان از تمام موجودات عالم مهم‌تر دیده شده و خداوند چیزی در انسان به عنوان اشرف مخلوقات به ودیعه گذاشته و آن تعقل و تفکر است. تمام کشفیات، پیشرفت و رشد بشریت با ابزار تعقل و تفکر اتفاق می افتد.


مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران اظهار کرد: مهم‌ترین ویژگی بشریت فکر کردن و اندیشیدن است و باقی مسائل ابزاری در خدمت تعقل است. در این زمینه زبان اشاره نیز ابزاری در خدمت تعقل خواهد بود و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. اقدام واحد فرشتگان در تألیف کتاب «مقدمه‌ای بر زبان اشاره ایرانی» قابل تقدیر است.


انتهای پیام/۴۱۶۷/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر