برتریهای وب ۳ بر وب ۲ چیست؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، گاهی عدهای مفهوم وب را با اینترنت مترادف میدانند در صورتی که این دو واژه علیرغم نزدیکی بسیار زیادی که در کارکردشان هست، تفاوتهای بنیادینی با هم دارند. به زبان ساده اینترنت یک شبکه بزرگ از کامپیوترهای به هم متصل است اما شبکه جهانی وب تعداد بسیار زیادی از صفحات وب است که در شبکه اینترنت راهاندازی میشود. به عبارت دیگر مرورگر سیستم از شبکه اینترنت برای دسترسی به شبکه وب استفاده میکند. از لحظهای که برای مثال صفحهای در گوگل را باز میکنیم که خبری را بخوانیم چند فرآیند و به عبارتی چند فناوری در زمان واحد دخیل هستند. محتوای وب از وبسرور به سرویسگیرندهها یا اشخاص از ۳ فناوری شامل زبان HTML، مرورگر وب، پروتکل HTTP تشکیل شده است که هرکدام مقولههایی تخصصی است که در حوصله این بحث نمیگنجد. به زبان ساده HTML زبانی پایهای برای ارتباط میان سرویسدهندهها و سرویسگیرندههاست. البته زبانهای دیگری هم وجود دارد ولی HTML زبان پایه است. پروتکل HTTP، این مطلب را تعیین میکند که پیامها به چه نحوی باید منتقل شوند و وبسرورها و مرورگرها به چه شکلی باید به فرمانهای مختلف عکسالعمل نشان دهند. مرورگر هم نرمافزاری است که محتوای وبسایت را به نمایش میگذارد.
مبدع شبکه جهانی وب، تیم برنرز لی است. سال ۱۹۸۹ این سیستم را راهاندازی کرد، تا در آن شرکتی که فعالیت داشت و دانشمندانی که از ۱۰۰ کشور مختلف بودند و تعدادشان ۱۷۰۰ تن بود، بتوانند دادههای آزمایشهایشان را با دیگران به اشتراک بگذارند و از آن زمان تا به امروز این پدیده مدام در حال پیشرفت است و نسلهای مختلف وب را تا عصر حاضر همچون وب۱ و وب۲ دیدهایم. با پیشرفت وب ۱ و تکامل آن و ورود وب۲ به عرصه و سهیم شدن کاربر اینترنتی برای انتقال و استفاده داده، به تدریج زمزمههایی مبنی بر تکامل و پیشرفت وب۲ میان متخصصین این عرصه شنیده شد. وب۳ اصطلاحی است که در مورد وب آینده به کار رفت و پس از اینکه وب۲ و تکامل و پیشرفت آن میان متخصصین رواج یافت، اصطلاح وب۳ را برای موج تغییراتی که در آینده در شبکه جهانی اینترنت رخ میدهد به کار بردند. با تکامل وب۱ کاربران اینترنت با انبوهی از دادهها و اطلاعات رو به رو میشدند که خود یک مشکل بزرگ محسوب میشد و از اینجا بود که نرمافزارهای مبتنی بر وب به کمک کاربران آمدند. نرمافزارهای مبتنی بر وب محیط ساده وب را به محیطی سهبعدی تبدیل کردند که امکان ارتباطات فردی و کار گروهی را فراهم میکند و در همین فضا بود که شبکههای اجتماعی پا به عرصه گذاشتند.
به طور کلی در مورد ویژگیهای وب۲ میتوان گفت بستری است که هر مدل نرمافزاری را برپایه آن میتوان ساخت تا کاربران فارغ از نیاز به نصب آن بر روی کامپیوتر شخصی خود بتوانند از هر جایی به آنها دسترسی داشته باشند. شاید بهترین تعبیر برای وب۲، وارد کردن کاربر سایبری برای مشارکت در اکثر برنامههای اینترنتی است تا کاربر در کنار دیگر اعضا بتواند نظرات و یا خواستههای خود را در فضای وب اعمال کند. برای مثال ویکیپدیا یک سایت وب۲ است و دایرةالمعارفی است که مؤلفی خاص ندارد و توسط کاربرانش توسعه پیدا میکند اما دایرةالمعارف «بریتانیکا» یک سایت وب۱ است زیرا تعداد محدودی مؤلف هستند که مقالات این سایت را بهروز میکنند و بر روی سایت قرار میدهند. ارزش و سودمندی وب۲ همچنان بر برخی پوشیده است و باید گفت پتانسیلها و ظرفیتهای بسیاری را در خود جای داده است که صرفاً اندکی از آن را به دلیل عدم تخصص مشاهده میکنیم. با یک تعریف کلی میتوان گفت وب۱ داده محور، وب۲ انسانمحور و وب۳ ماشینمحور است. نگاهی به تاریخچه اینترنت نشان میدهد که اینترنت، در حال حرکت به سمت هوشمندتر شدن است. اگر چه در ابتدا دادهها به صورت ایستا به کاربران ارائه میشد، اما پس از گذشت مدت زمان کوتاهی، کاربران توانستند با آن دادهها به صورت پویا در تعامل باشند. در حال حاضر تمام این دادهها توسط الگوریتمها برای بهبود تجربه کاربر و آشنایی بیشتر با وب استفاده میشوند.
وب نسل سوم یا وب۳، اگر چه هنوز در حال تکامل است، اما میتواند در فناوریهایی مانند بلاکچین، نرمافزارهای متن باز، واقعیت مجازی و حتی اینترنت اشیا (IOT)، مورد استفاده قرار بگیرد. اگرچه هیچکس بهدرستی نمیداند که نسل سوم وب دقیقاً چه شکلی خواهد داشت، اما میتوان گفت Web۳ آمده است تا فضای اینترنت را به یک پایگاه داده بزرگ تبدیل کند. از نسل وب۳ که وب هوشمند یا مفهومی نیز خوانده میشود، انتظار میرود که بتواند منظور کاربران را به درستی درک کند و آنها را در کمترین زمان ممکن، به نتایج دلخواهشان برساند. ویژگیها و مزایای وب۳ شامل عدم نیاز به نهاد مرکزی کنترلکننده، حفظ مالکیت اطلاعات کاربران، اجرای برنامهها بر روی تمام دستگاهها، رفع نیاز کاربران در سریعترین زمان ممکن و کاهش هک و سرقت اطلاعات کاربران است. فضای اینترنت با سرعت بسیار زیادی به سمت هوشمندتر شدن و اساساً یکی شدن با بشریت میرود که علاوه بر مزایای بسیاری، ترس برخی صاحبان اندیشه را هم برانگیخته که مبحث پیچیده و قابل تأملی است که پرداختن به آن از حوصله خارج است.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/