میکرودستگاهی برای تبدیل نور نامرئی به مرئی ساخته میشود
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از تک اکسپلوریست، نور یک موج الکترومغناطیسی متشکل از میدانهای الکتریکی و مغناطیسی نوسانی است که در فضا منتشر میشود. هر موجی فرکانس خود را دارد که به تعداد نوسانات در ثانیه بر حسب هرتز اندازهگیری میشود. چشمان انسان میتوانند فرکانسهای طیف مرئی از ۴۰۰ تا ۷۵۰ تریلیون هرتز یا تراهرتز را تشخیص دهند.
حسگرهای نور در دوربینهای تلفن همراه میتوانند فرکانسهای کمتر از ۳۰۰ هرتز را شناسایی کنند در حالی که فیبرهای نوری که برای اتصالات اینترنتی استفاده میشود، به ۲۰۰ تراهرتز حساس هستند. در فرکانسهای پایینتر، انرژی انتقال یافته از نور برای تحریک گیرندههای نوری در چشمان انسان یا حسگرهای دیگر کافی نیست. این امر مشکلات زیادی ایجاد میکند چراکه اطلاعات غنی در فرکانسهای زیر ۱۰۰ تراهرتز، طیف متوسط و دور مادون قرمز، وجود دارد.
حال محققان از موسسه اکول پلیتکنیک فدرال لوزان، موسسه فناوری ووهان، دانشگاه پلیتکنیک والنسیا و موسسه تحقیقاتی AMOLF در هلند موفق به توسعه راه نوینی برای شناسایی نور مادون قرمز شدند که از طریق تغییر فرکانس نور مرئی انجام میشود. این دستگاه میتواند دید آشکارسازهای معمولی و بسیار حساس نور مرئی را تا عمق مادون قرمز گسترش دهد. تغییر فرکانس کار آسانی است. فرکانس نور عاملی کلیدی به شمار میرود که به دلیل قانون بقای انرژی نمیتوان آن را با انعکاس نور بر سطح یا ورای یک ماده تغییر داد.
دستگاه جدید ویژگیهای جالبی دارد. فرایند تبدیل منسجم است یعنی تمام اطلاعات موجود در نور مادون قرمز اصلی به درستی روی نور مرئی تولیدی، ایجاد میشود. این امر امکان ایجاد طیفسنجی مادون قرمز با وضوح بالا از طریق آشکارسازهای استاندارد مانند نمونههای موجود در دوربین گوشیهای همراه را میدهد. از سوی دیگر طول و عرض این دستگاه حدود چند میکرومتر است، به این معنی که میتوان آن را در آرایههای پیکسل بزرگ گنجاند. پیشرفتهای اخیر منجر به ایجاد کلاس جدیدی از سنسورهای فشرده برای تصویربرداری حرارتی و شیمیایی یا بیولوژیکی میشود.
انتهای پیام/۴۰۲۱
انتهای پیام/