صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۴۹ - ۱۲ آذر ۱۴۰۰
دست برتر ایران در مذاکرات وین؛

تیم مذاکره‌کننده ایرانی مصمم به حصول توافق خوب است/ عدم تمرکز طرف غربی بر واقعیات میدانی

عملکرد تیم مذاکره‌کننده ایرانی از روز دوشنبه تابه‌حال و ارائه دو سند در خصوص رفع تحریم و موارد هسته‌ای نشان از تمرکز تهران بر واقعیات برای حصول به توافقی خوب دارد.
کد خبر : 625294

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، تیم مذاکره‌کننده ایرانی که روزهای شنبه و یکشنبه در وین به رایزنی با نمایندگان چین و روسیه در گفت‌وگوها پرداخت، روز دوشنبه هشتم آذرماه را که آغاز دور جدید مذاکرات با گروه ۱+۴ (انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین) بود به‌خوبی شروع کرد. ریاست جلسه را علی باقری، رئیس هیئت ایرانی و انریکه مورا، رئیس کمیسیون مشترک برجام و معاون سیاست خارجه اتحادیه اروپا بر عهده داشتند. ایران به‌خوبی جلسه را مدیریت کرد و شرکت‌کنندگان در نشست با اصرار تهران روز سه‌شنبه را برای برگزاری کارگروه رفع تحریم‌ها و روز چهارشنبه را برای برگزاری کارگروه هسته‌ای تعیین کردند.


لازم به ذکر است که آمریکا اگرچه به‌صورت مستقیم در مذاکرات حضور ندارد؛ اما رابرت مالی، نماینده واشنگتن در هتل کوبورگ محل برگزاری مذاکرات حضور دارد و دائماً با تروئیکای اروپایی در حال رایزنی است.


ایران توان تحمیل عقب نشینی راهبردی به آمریکا را دارد


به گفته بسیاری از تحلیلگران در این دور از مذاکرات، ایران اهرم‌های فشار بسیار مناسبی در دست دارد و از طرفی نقاط ضعفش هم به‌شدت کاهش‌یافته بنابراین ازنظر زمان و شرایط اوضاع به نفع ایران است و تهران می‌تواند با هوشیاری باعث شود که آمریکا به عقب‌نشینی راهبردی تن در دهد.



هتل کوبورگ در وین میزبان نشست ایران و گروه ۱+۴


حضور بیش از ۳۰ کارشناس و مقام برجسته شامل چهار معاون وزیر و نیز معاون بانک مرکزی در هیئت ایرانی نشان از این دارد که هدف تهران کاملاً مشخص است. یعنی اینکه می‌داند که چه می‌خواهد و نیز می‌داند که طرف مقابل مجاز به ارائه چه درخواست‌هایی است. این نحوه ورود به مذاکرات در طرف غربی مشاهده نمی‌شود یعنی اینکه کلاف مذاکرات هنوز برای کشورهای غربی سردرگم است.



کشورهای اروپایی‌ این مذاکرات از خودشان استقلال رأی ندارند و شدیداً وابسته به آمریکا هستند



دیدیم که جنیفر ساکی، سخنگوی کاخ سفید پس از اتمام روز اول مذاکرات گفت صحبت در مورد این گفت‌وگوها دشوار است. این عدم توانایی جن ساکی ریشه در این داشت که تیم‌های مذاکره‌کننده غربی که مسلماً از آمریکا خط می‌گیرند، با ترکیبی سیاسی – حقوقی به وین آمدند؛ اما ایران با یک ترکیب مسلط اقتصادی – حقوقی. این امر نشان می‌دهد که ایران می‌داند گره کارش را چگونه باز کند؛ اما طرف مقابل با خودش تعارف دارد و بیشتر قصد انجام مانور سیاسی برای وقت‌کشی و فرسایشی کردن مذاکرات را دارد.


تیم ایرانی همه ابزار لازم برای تصمیم‌گیری در کوتاه‌ترین زمان ممکن را با خود به وین برده اما هیئت‌های غربی احتمالاً باید برای تصمیم‌گیری بزرگ به پایتخت‌های خود بازگردند و این امر نوعی وقت‌کشی عمدی برای منصرف کردن ایران از اصرارش بر رفع تحریم‌ها است.


همان‌گونه که شب قبل از آغاز مذاکرات دیدیم دومنیک راب، وزیر خارجه انگلیس با یائیر لاپید، همتای اسرائیل خود یک مقاله مشترک خصمانه علیه ایران منتشر کردند تا روند مذاکرات را تحت تأثیر قرار دهند و به‌نوعی آن را سیاسی کنند؛ اما هوشیاری تیم مذاکره‌کننده ایرانی این توطئه را خنثی کرد.




بیشتر بخوانید:


برگزاری جلسه جمع‌بندی کمیسیون مشترک برجام در وین


بازگشت طرف‌های اروپایی به پایتخت‌هایشان برای بررسی پیشنهاد ایران




طرف غربی مانند سابق به دنبال بزرگنمایی و منفی جلوه دادن درخواست ایران برای رفع تحریم‌هاست به همین دلیل این موضوع را در رسانه‌ها برجسته می‌کند تا به خیال خودش به ایران فشار بیاورد و تهران را در مقابل جامعه جهانی مقصر شکست مذاکرات معرفی کند.


جالب اینجاست که طرف‌های اروپایی هیچ اقدام مؤثری در خصوص رفع تحریم‌های برجامی نداشته‌اند و در حال حاضر هم قصد ارائه مکانیسم برداشتن تحریم‌ها را ندارند یعنی به خواسته اصلی ایران توجهی عملی ندارند تا بعدازآن هم ایران به خواسته‌های طرف مقابل توجه کند.


غربی‌ها با روی آوردن به هیاهوی رسانه‌ای قصد دارند که پیش‌نویس ۶ دور مذاکرات در دولت حسن روحانی رئیس‌جمهور سابق ایران را برجسته کنند و از آن به‌عنوان پایه توافق استفاده کنند. ایران در پاسخ با این ادعا گفته با اینکه نتایج مذاکرات قبلی را رد نمی‌کند؛ اما آن را تنها یک پیش‌نویس پر از کاستی‌ها می‌داند که در مورد تعهد غربی‌ها برای برداشتن تحریم‌ها، راستی‌آزمایی و ارائه تضمین نظرات قطعی در برندارد.


مشکل اینجاست که اروپایی‌ها در این مذاکرات از خودشان استقلال رأی ندارند و شدیداً به آمریکا وابسته هستند. ایالات‌متحده هم که از این موضوع بسیار خرسند است اوضاع را به‌گونه‌ای شکل داده که اروپایی‌ها حتی در مواردی که مربوط به خودشان است هم به تصمیم واشنگتن تکیه کنند.


روشی که غرب در مذاکرات پیش‌گرفته کاملاً سیاست‌زده است و به یک طرح از پیش تعیین‌شده توسط اروپا، آمریکا و اسرائیل شبیه است که به دنبال وقت‌کشی و خسته کردن تیم ایرانی است که خود را تحت‌فشار ببیند و تصمیم به منصرف شدن از راهبرد خود بگیرد.



تیم مذاکره‌کننده ایرانی باید در مقابل عملیات روانی آمریکایی‌ها هوشیار باشد تا بدون اینکه به حاشیه کشیده شود بر اصل مذاکرات یعنی رفع تحریم‌ها به‌صورت یکجا و بدون کم‌وکاست تمرکز کند



برخی در داخل یا خارج کشور ممکن است که به بن‌بست رسیدن مذاکرات را به فراهم شدن زمینه حمله نظامی احتمالی به ایران گره بزنند که البته کاملاً بیراه است زیرا واشنگتن و تل‌آویو به‌عنوان دو نیرویی که بارها از گزینه روی میز صحبت کرده‌اند، اصلاً در جایگاهی نیستند که بتوانند علیه ایران دست به اقدامی خشن بزنند. ایران به‌عنوان یک قدرت نظامی و اقتصادی بزرگ در منطقه آماده دفاع از خود است. همین امر به تیم مذاکره‌کننده این اطمینان را داده که با صبر و حوصله کافی و بدون درگیر کردن ذهن خود به تهدیدات پوچ مطرح‌شده در رسانه‌های معاند بر رفع تحریم‌ها به‌عنوان یک پیش‌شرط مهم پافشاری کند.


ایران متحدتر و مقاوم‌تر همیشه در مسیر نیل به اهداف منطقه‌ای و بین‌المللی


ایران مدت‌هاست از وضعیت بحرانی اقتصاد وابسته به نفت گذشته و روابط راهبردی با چین و روسیه به‌عنوان دو ابرقدرت اقتصادی و نظامی برقرار کرده اما در طرف مقابل این آمریکا است که شکست سنگینی در افغانستان متحمل شد و درصحنه بین‌المللی نیز در حال واگذار کردن بازی به چین از بابت اقتصادی و روسیه از بابت نظامی است.



جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا مقهور مقاومت ملت ایران


این امتیازات ایران و نقاط ضعف آمریکا را که در کنار هم قرار دهیم متوجه می‌شویم که این آمریکایی‌ها هستند که به توافق با ما نیاز دارند اما به‌هرحال تمام توان خود را به کار می‌گیرند که شکست خود در مقابل ایران را به تعویق بیندازند. دیدیم که آمریکا تمام توان خود را تحت عنوان فشار حداکثری بر تهران وارد کرد اما نتیجه نگرفت.




بیشتر بخوانید:


واکنش تند هیئت ایران به قرائت بیانیه آمریکا


باقری: سند سومی هست که هنوز ارائه نکردیم




بهترین روشی که تیم مذاکره‌کننده ایرانی می‌تواند پیش گیرد این است که در مقابل عملیات روانی آمریکایی‌ها هوشیار باشد تا بدون اینکه به حاشیه کشیده شود، بر اصل مذاکرات یعنی رفع تحریم‌ها به‌صورت یکجا و بدون کم‌وکاست تمرکز کند، اجازه افزوده شدن موارد غیر برجامی به توافق را ندهد، از طرف مقابل تضمین پایبندی به تعهدات بگیرد و راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها را مورد تأکید قرار دهد.


توافقی که تیم مذاکره‌کننده ایرانی به دنبال آن است با تأکید بر راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها و تضمین پایبندی همان توافقی خواهد شد که منافع ملی کشور را تأمین خواهد کرد و تأثیر مثبت خود را بر معیشت مردم و نیز جایگاه همیشه رفیع ایران در صحنه بین‌المللی خواهد گذاشت.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر