صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۵۹ - ۱۱ آذر ۱۴۰۰
نخبگان زیر ذره‌بین آنا(۱۳)؛

تأثیر دستاوردهای نخبگان در ارتقای رتبه علمی کشور

دستاوردهای نخبگان سبب شده تا ایران بتواند به رتبه ۱۶ علمی در جهان صعود کند.
کد خبر : 625178

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ نخبگان برای هر حاکمیتی از اهمیت خاصی برخوردارند، برای اینکه دولت‌ها بتوانند به پیشرفت دست یابند باید روز به روز فضای کار و ایده پردازی نخبگان را فراهم کنند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب درباره نخبگان می‌گویند: «ملت ایران، ملتی بالقوه نخبه است و به همین علت از دیرباز هدف جنگ نرم تحقیرکننده استعمارگران قرار داشته تا استعدادها و توانایی‌های خود را فراموش کند و حتی منکر شود و دروغ بزرگ «ما نمی‌توانیم» را بپذیرد.»


«احساس مسئولیت نخبگان» نکته دیگری بود که رهبر انقلاب در این دیدار به آن می‌پردازند و تأکید می‌کنند: «هم مسئولان باید به وظایف خود درباره نخبگان عمل کنند، هم جوان نخبه باید در قبال مسائل کشور احساس مسئولیت کند و ضمن مبارزه با موانع و پذیرش برخی سختی‌های گاه اجتناب‌ناپذیر، اجازه ندهد نامهربانی‌هایی که در برخی دستگاه‌ها به نخبگان می‌شود، او را از ادامه راه و تلاش و احساس مسئولیت باز دارد.»




بیشتر بخوانید:





رتبه مناسب علمی ایران در جهان


بررسی‌ها نشان می‌دهد که نخبگان توانستند دستاوردهای متعددی را در کشور به دست آورند. بر اساس گزارش موسسه بین‌المللی اطلاعات علمی (ISI)، هم‌اکنون رتبه تولید علمی ایران ۱۶ است. بر این اساس شاهد هستیم که در بسیاری از فناوری‌ها نه‌تنها خودکفا شده بلکه به کشور صادرکننده خدمات فنی مهندسی در حوزه‌های صنعت نفت، کشاورزی، بهداشت، سدسازی، تراکتورسازی، هسته‌ای، خودروسازی، سلول‌های بنیادین و ... تبدیل شده است.


در عرصه علوم نوین، دانشمندان ایرانی توانسته‌اند تا مرزهای جدید دانش بشری پیش روند و در مواردی از این مرزها نیز عبور کنند. موفقیت‌های دانشمندان ایرانی در زمینه‌های سلول‌های بنیادین، نانو تکنولوژی، مهندسی ژنتیک، علوم هسته‌ای، علوم فضایی و ... از این موارد است.


برخی از دستاوردهای علمی نخبگان


در این میان سازمان فضایی ایران اعلام کرده که طراحی چهار ماهواره و آماده‌سازی پنج ماهواره برای قرار دادن در فضا از برنامه‌های صنعت فضایی ایران است.


بر اساس گزارش سازمان فضایی ایران، ماهواره‌های مخابراتی ناهید یک و دو، ذوالجناح، سیمرغ و ماهواره‌های سنجش از دور طلوع، پارس ۱، ظفر ۲ برای تثبیت در مدار «لئو» (LEO؛ مدار نزدیک به زمین در ارتفاع بین ۱۶۰ تا ۲ هزار کیلومتر از سطح زمین) در دست طراحی و تولید هستند.


در حوزه انرژی هسته‌ای نیز دستاوردهای زیادی از سوی نخبگان کشور ثبت شده است. انرژی هسته‌ای در حوزه‌هایی همچون سلامت، صنعت و کشاورزی فعالیت‌های شایان ذکری دارد، ولی در ظاهر امر اغلب مردم فقط با سانتریفیوژ و غنی‌سازی آشنا شده‌اند.


در این میان به دنبال شیوع پاندمی کرونا و نیاز مبرم کشور به واکسیناسیون عمومی علیه ویروس کووید و در زمانی که هنوز فاز مطالعات بالینی هیچکدام از واکسن‌های حال حاضر جهان به اتمام نرسیده، امکان واردات واکسن‌های آینده مشخص نبود، مطالعه بر روی واکسن با پلتفرمی مشابه با واکسن‌های در حال توسعه شرکت‌های سازنده واکسن، در دستور کار تیم‌های پژوهشی قرار گرفت. محققان توانستند ساخت ۹ واکسن را در دستور کار قرار دهند هر کدام از این واکسن در مراحل خاصی از مطالعه تا تولید قرار دارد.


رتبه ایران در مهاجرت نخبگان


به‌تازگی در گزارشی مهاجرت نخبگان از ۱۷۳ کشور مورد بررسی قرار گرفته است که نشان می‌دهد اوضاع ایران در مقایسه با سایر کشورها خیلی بد نیست. بر اساس آخرین آمارهای «گلوبال ایکانومی» (Globaleconomy)، ایران در جمع کشورهایی که با بیش‌ترین میزان پدیده خروج نیروی انسانی مواجه هستند، جای ندارد.


در این گزارش شاخص مهاجرفرستی بین ۱۷۳ کشور جهان و با ضریب ۱ تا ۱۰ از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۲۱ مشخص شده است. بر اساس این تحلیل کشور ساموآ با ضریب ۹.۹۰ در جایگاه نخست قرار دارد. جامائیکا و فلسطین رتبه‌های دوم و سوم مهاجرفرستی را به خود اختصاص داده‌اند.


بر اساس آخرین داده‌ها ایران در بین ۱۷۳ کشور با ضریب ۵.۳۰ در سطح متوسط و در رتبه ۹۶ است، موضوعی که نشان می‌دهد ایران در جمع کشورهای مهاجرفرست نیست.


لزوم حمایت دولت از نخبگان


با این حال نیاز است که دولت از نخبگان حمایت ویژه داشته باشد. شیوا قاسمی‌پور، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نخبگان سرمایه‌های انسانی بسیار ارزشمندی هستند که محور توسعه و ثروت‌آفرینی کشور محسوب می‌شوند، می‌گوید: «متأسفانه در دولت پیشین بی‌اهمیت بودن به نخبگان باعث به حاشیه رفتن آن‌ها شد. بر این اساس یکی از دغدغه‌های اصلی مقام معظم رهبری حفظ سرمایه‌های انسانی کشور است.»


قاسمی‌پور با بیان اینکه امروزه یکی از ظرفیت‌های بالقوه کشور برای رسیدن به پرچم‌داری علمی جهان فارغ‌التحصیلان و نخبگان دانشگاهی هستند، تصریح می‌کند: «نقشه راه برون‌رفت از مشکلات مختلف اقتصادی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است، اگر به توصیه‌های آن توجه شود در مدت زمان کوتاهی می‌توان چرخ دنده‌های اقتصاد کشور را به راه انداخت، این در حالی است که دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت نخبگان، جوانان با استعداد و ایده‌های نوآورانه آن‌ها در حل مسائل کشور استفاده کند.»


انتهای پیام/۴۰۴۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر