دانشگاههای کشور در مسیر حضوری شدن فعالیتهای آموزشی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ ازسرگیری آموزش حضوری در دانشگاهها دیگر به یکی از موضوعات اصلی دانشگاهها تبدیل شده است البته در این زمینه دانشجویان و اساتید نظرات مختلفی دارند برخی میگویند که آموزشها باید حضوری شود، عدهای بر این باورند که آموزشها بهصورت ترکیبی از حضوری و مجازی باشد. در این میان تعداد کمی عنوان میکنند که آموزشهای مجازی به همین میزان کنونی ادامه یابد و تغییر نکند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و مسئولان ارشد وزارت علوم معتقدند که ادامه آموزش مجازی به شکل کنونی بهنظام آموزش عالی کشور صدمه میزند، آنچنانکه براساس تصمیمهای اتخاذشده آموزشها در مدارس نیز حضوری شده است.
اولین مسئلهای که در موقعیت زمانی کنونی مطرح میشود، بحث امتحانات دانشجویان است. بر این اساس وزارت علوم در نامهای به دانشگاهها اعلام کرد که حتیالامکان امتحانات این ترم بهصورت حضوری برگزار شود. در این نامه یادآوری شده دانشگاههایی که در مناطق قرمز نیستند یا اینکه از نظر تعداد کلاسها و امتحانات و مسئله خوابگاه امکانات ندارند، میتوانند محدودتر آموزش حضوری را شروع کنند و تأکید شده که ترجیحاً امتحانات حضوری برگزار شود.
به گفته علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم؛ «دانشگاههای دیگر بهتدریج آموزش حضوری را شروع میکنند و با توجه به اینکه در مناطق مختلف کشور شرایط از نظر رنگبندی کرونایی متفاوت است شرایط دانشگاهها با یکدیگر متفاوت است.»
دانشگاهها میتوانند بهجای ۲ هفته تا یک ماه (۴ هفته) بازه زمانی برگزاری امتحانات را افزایش دهند تا بتوانند شرایط را مدیریت کرده و مشکلی پیش نیاید
ناگفته نماند که هماکنون تنها ۸ شهر در وضعیت قرمز کرونایی و ۵۸ شهر در وضعیت نارنجی کرونایی هستند و ۳۸۲ شهر در وضعیت زرد و آبی قرار دارند. بر اساس دستورالعملهای وضع شده از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا محدودیت در فعالیتهای حضوری بیشتر در شهرهای قرمز و نارنجی اجرایی میشود و شهرهای زرد و آبی به دلیل شیوع کم بیماری کرونا اکثر فعالیتها حضوری است.
به گفته خاکی صدیق؛ «دانشگاهها میتوانند به جای ۲ هفته تا یک ماه (۴ هفته) بازه زمانی برگزاری امتحانات را افزایش دهند تا بتوانند شرایط را مدیریت کرده و مشکلی پیش نیاید.»
بر این مبنا؛ برخی دانشگاهها مانند دانشگاه جامع علمی کاربردی، دانشگاه فنیوحرفهای و دانشگاه پیامنور که عمده دانشجویان آنها بومی هستند، اعلام کردهاند که امتحانات پایانترم خود را بهصورت حضوری برگزار میکنند. اما دانشگاههایی مانند دانشگاه تهران و یا دانشگاه صنعتی شریف که درصدی از دانشجویان آنها غیربومی هستند، از نظر خوابگاهی مشکل دارند و به همین دلیل این دانشگاهها هنوز تصمیم قطعی برای امتحانات نگرفتهاند و قرار است که بهزودی در این باره اطلاعرسانی کنند.
بیشتر بخوانید:
برنامه دانشگاه آزاد اسلامی برای برگزاری امتحانات
در این میان مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی نیز از ابتدای سال تحصیلی جاری اعلام کردند که قصد دارند امتحانات را حضوری برگزار کنند. در این زمینه دکتر محمد مهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرده بود: «اگر کلاسها مجازی باقی بماند امتحانات همه مقاطع حضوری برگزار میشود.»
بر اساس تقویم آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی امتحانات دانشجویان غیرپزشکی از ۱۸ دیماه آغاز خواهد شد و تا روز ۳۰ دیماه ادامه دارد. برای دانشجویان پزشکی این دانشگاه از ۲۵ دیماه تا ۷ بهمنماه امتحانات پایانی برگزار میشود.
برگزاری حضوری جلسات دفاع از پایاننامهها و رسالهها
از آنجایی که از زمان روی کارآمدن دولت سیزدهم واکسیناسیون با سرعت بیشتری دنبال شد، بسیاری از دانشگاهها برای فعالیتهای کمجمعیت نظیر دفاع از پایاننامهها و رسالهها شیوه حضوری را در پیش گرفتند. آنچنانکه به گفته خاکی صدیق؛ «در حال حاضر جلسات گروهها و دفاع از پایاننامهها و رسالهها بهصورت حضوری در دانشگاهها برگزار میَشود.»
به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی جلسات دفاع از پایاننامهها و رسالهها نیز بهصورت حضوری برگزار میشود. دکتر طهرانچی میگوید: با برنامه زمانی مشخص اعلام کردیم که دفاع پایاننامههای ارشد و رسالههای دکتری بهصورت حضوری برگزار میشود، همه آزمایشگاهها و کارگاهها با رعایت پروتکلها نیز بهصورت حضوری برگزار میشود.
برگزاری کلاسها بهصورت حضوری
وضعیت کرونایی کشور سبب شده که تعدادی از دانشگاهها تصمیم بگیرند که بهصورت محدود و با رعایت پروتکلهای بهداشتی کلاسها را حضوری برگزار کنند. به گفته خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم؛ «کلاسهایی بهصورت محدود در برخی از دانشگاهها که امکان آن را دارند آغاز شده است.»
کلاسهای دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در مناطق آبی حضوری است، در مناطق زرد و نارنجی ۴۰ درصد کلاسها مجازی و ۶۰ درصد کلاسها حضوری خواهد بود
دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز میگوید: کلاسها در مناطق آبی حضوری است، در مناطق زرد و نارنجی ۴۰ درصد کلاسها مجازی و ۶۰ درصد کلاسها حضوری خواهد بود. بر مبنای اعلام دکتر طهرانچی؛ تا نیمه آذرماه در همه مناطق غیر از شهرهای قرمز روند حضوری شدن با جدیت پیگیری میشود.
ضرورت بازگشت به فضای حقیقی آموزشی
آمارهای واکسیناسیون دانشگاهیان نشان میدهد که حدود ۷۰ درصد دانشجویان کشور واکسینه شدهاند، در این شرایط بازگشت به فعالیتهای حضوری منطقی به نظر میرسد. آن چنان که طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این باره میگوید: «بازگشت به فضای حقیقی آموزشی ضرورت است زیرا همه متخصصان فن بر این امر اشتراک نظر دارند که با مجازی بودن حق مطلب ادا نمیشود.»
ابراهیم صالحی عمران، رئیس دانشگاه فنیوحرفهای کشور نیز میگوید: «نزدیک به ۲ سال است که آموزشها در فضای مجازی پیش میرود، دیگر وقت آن است با رعایت پروتکلها، وارد فضای حقیقی شویم.»
به باور کاظم سلیمی، «با شیوع ویروس کرونا کیفیت آموزش عالی حداقل ۶۳ درصد افت داشته است زیرا زیرساختها، فرهنگ، نگرش و کاربری لازم در اختیار نبود و اساتید با اصول و فنون آموزش مجازی آشنایی نداشتند.»
وحید چگینی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب نیز در این باره اظهار میکند: «با افزایش جمعیت واکسینهشده و با بازگشت به فضای حقیقی آموزش، امیدواریم افت تحصیلی دانشجویان رفع شود.»
بر این اساس بسیاری از کارشناسان عنوان میکنند که هماکنون فعالیتهای زیادی در جامعه حضوری انجام میشود اما وقتی حرف از آموزش حضوری به میان میآید تردیدها شروع میشود، این در حالی است که آموزش مجازی به دلایل متعدد نمیتواند بهعنوان ابزار کلی آموزش مورد استفاده قرار گیرد. در این میان برخی با اصرار به محاسن آموزش مجازی نظیر صرفهجویی در وقت و هزینه بر ادامه آن پافشاری دارند، البته تقریباً تمام مسئولان ارشد آموزش عالی کشور بر این باور هستند که آموزش مجازی در برخی از دروس و برنامهها دنبال خواهد شد، بنابراین میتوان اطمینان داشت که هیچگاه فرصت آموزش مجازی نادیده گرفته نمیشود اما بازگشت به آموزش حضوری دیگر ضروری است.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/