صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۴۹ - ۲۶ آبان ۱۴۰۰
حسینی در گفت‌وگوی مشروح با آنا:

برای اصلاح قیمت بنزین در آبان ۹۸ باید به ملاحظات جامعه‌شناختی توجه می‌شد/ دولت روحانی در ارتباط با جامعه لکنت داشت

کارشناس ارشد جامعه‌شناسی سیاسی گفت: دولت روحانی برای اصلاح قیمت بنزین در آبان ۹۸ باید ملاحظات جامعه‌شناختی را در نظر می‌گرفت ولی به دلیل عدم رعایت این موضوع، افزایش قیمت بنزین در آن دوره اثرات مخربی بر کشور وارد کرد.
کد خبر : 621985

گروه سیاست خبرگزاری آنا، دولت دوازدهم در نیمه‌شب ۲۴ آبان ۱۳۹۸ بدون اطلاع و اعلام قبلی، قیمت بنزین را افزایش داد. درنتیجه این امر، اجتماعات اعتراضی در برخی نقاط کشور تشکیل شد و با سوءاستفاده دشمنان، در مواردی این اعتراضات به اغتشاش تبدیل و موجب ناامنی و تخریب اموال عمومی شد. به باور کارشناسان اگر دولت وقت در این خصوص اطلاع‌رسانی دقیق و کاملی داشت و دلایل این افزایش قیمت را صادقانه به مردم اعلام می‌کرد، قطعاً این حوادث تلخ و ناگوار رخ نمی‌داد یا از حجم آن کاسته می‌شد.


در همین رابطه، سید جواد حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، با بیان اینکه اتفاقات آبان ۹۸ دارای یک بٌعد فنی و اقتصادی است، گفت: مشکلات در زمینه حامل‌های انرژی و یارانه پنهان برای این امر که در بودجه کشور ما وجود دارد، باید در دوره دولت روحانی مرتفع می‌شد. از سوی دیگر اعضای دولت روحانی از ابتدای دوره مسئولیت‌شان در سال ۱۳۹۲ به دلیل ملاحظات سیاسی و اجتماعی که داشتند، قیمت بنزین را افزایش ندادند و این باعث تلنبارشدن بدهکاری‌ها در این زمینه و ایجاد کسری سنگین در بودجه شد.


دولت روحانی افزایش قیمت بنزین را بدون شناخت از تبعات آن در جامعه انجام داد


وی افزود: یارانه پنهان سوخت در کشور بسیار هزینه‌زا بود و به همین دلیل اصلاح و ایجاد تغییرات در این خصوص لازم بود ولی تشخیص شیوه و زمان مناسب اجرای آن نیازمند فهم سیاسی و شناخت کامل از جامعه بود و متأسفانه دولت وقت در این زمینه به‌صورت کارشناسی عمل نکرد. دولت وقت نباید این اصلاح قیمت سوخت و برداشتن یارانه پنهان برای این امر را این‌قدر دیر و پس از ایجاد فشار سنگین به بودجه کشور انجام می‌داد.




بیشتر بخوانید:


بی‌اعتنایی مسئولان به مردم در حکومت دینی فساد است/ فساد مسئولان روحیه پاک‌دامنی و درستکاری را در جامعه از بین می‌برد


۱۰۰ نفر از محکومان امنیتی و حوادث آبان سال ۹۸ مشمول عفو شدند


برای مبارزه با فساد همه بخش‌ها باید وارد میدان شوند/ضرورت گزارش فساد از سوی مردم


زندگینامه و سوابق یوسف نوری، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش + تصاویر




عضو هیئت‌علمی دانشگاه امام صادق (ع) اظهار کرد: دولت روحانی به دلیل فشارهای درونی و بیرونی که خودش مقصر ایجاد آن بود، به این نتیجه رسید که باید اصلاح قیمت سوخت را انجام دهد ولی نکته این است که حکومت وقتی می‌خواهد تصمیمی بگیرد باید ظرفیت جامعه را بشناسد؛ زمانی که جامعه در وضعیت توسعه است، مردم اموال و درآمد خوبی دارد، رشد اقتصادی برقرار است و درنتیجه فشار اقتصادی در جامعه وجود ندارد، می‌توان چنین سیاست اقتصادی را اعمال کرد ولی زمانی که جامعه در فشار اقتصادی است و بحران‌های اقتصادی مختلفی در کشور وجود دارد، نباید دست به چنین اقدامی زد.


حسینی ادامه داد: قبل از اتفاقات آبان ۹۸، بحران‌هایی مانند افزایش دلار در سال ۹۷ و ناآرامی‌های دی‌ماه ۹۶ را پشت سر گذاشته بودیم ولی دولت وقت باوجود فشارهای اقتصادی که برای مردم وجود داشت، بحث گرانی قیمت بنزین را مطرح کرد.


وی با تأکید بر اینکه انرژی در اقتصاد ایران یک شاه‌کلید است و افزایش قیمت آن‌همه چیز را افزایش می‌دهد، گفت: البته بخشی از این قضیه به دلیل مسائل روانی و کاذب است. به دلیل این تأثیر انرژی بر اقتصاد کشور، باید ملاحظات جامعه‌شناختی در این زمینه اعمال می‌شد ولی به دلیل عدم رعایت این موضوع، افزایش قیمت بنزین در آن دوره اثرات مخربی در جامعه گذاشت که مشخصاً در آبان ۹۸ مشاهده شد.



وزارت کشور دولت روحانی تخمینی از واکنش جامعه به افزایش قیمت بنزین نداشت


کارشناس ارشد جامعه‌شناسی سیاسی در تشریح دلایل اتخاذ این شیوه از افزایش قیمت بنزین توسط دولت دوازدهم تصریح کرد: یک تحلیلی که در این خصوص وجود دارد این است که به این دلیل که مدیران دولت روحانی اکثراً شخصیت‌های امنیتی بودند، پروسه افزایش قیمت را به شیوه امنیتی انجام دادند. تحلیل دیگر این است که وزارت کشور و دستگاه‌های امنیتی دولت تخمینی از واکنش جامعه به این افزایش قیمت نداشتند و به همین دلیل فکر نمی‌کردند که این شوکی که به جامعه وارد می‌شود، واکنش‌های این‌چنینی داشته باشد.


حسینی با اشاره به اینکه تغییر در قیمت بنزین در دولت‌های قبل هم اتفاق افتاده بود، تصریح کرد: در زمان دولت دهم هم وقتی هدف‌مندی یارانه‌ها انجام شد، عده‌ای چند پمپ‌بنزین را آتش زدند؛ یعنی باید میزانی از کنش اجتماعی در این خصوص را پذیرفت ولی باید برای این سطح از کنش اجتماعی مطالعه می‌شد و گسل‌ها، شکاف‌ها، آسیب‌ها و بحران‌های اجتماعی که در حاشیه شهر تهران وجود دارد، شناسایی می‌شد که مبتنی بر این شناسایی بحران‌های فراگیر اتفاق نیفتد.


وی افزود: در این خصوص ما نمی‌گوییم که اصلاح قیمت بنزین نباید رخ می‌داد، بلکه مشکل اینجاست که دولت وقت تخمینی از میدان نداشت و به همین دلیل وقتی‌که این مسئله اجرایی شد، تنش‌های جدی در کشور به وجود آمد.


عضو هیئت‌علمی دانشگاه امام صادق (ع) با تأکید بر اینکه دولت روحانی در ارتباط با جامعه لکنت داشت، خاطرنشان کرد: دولت تدبیر و امید در برقراری ارتباط بین جامعه و دولت ضعیف بود و این ضعف موجب این شد که در اقناع جامعه ناتوان باشند. دولت روحانی مدت طولانی سخنگو نداشت و همین مسئله نشان‌دهنده این ضعف در برقراری ارتباط با جامعه است.


دولت باید برای مردم اطمینان ایجاد کند که تصمیمات‌اش به نفع آن‌هاست


حسینی در پاسخ به این پرسش که باید چه تغییراتی در رابطه بین حکومت و ملت اعمال شود که دیگر شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم، گفت: اولین گام این است که دولت باید این اطمینان را برای مردم به وجود بیاورد که تصمیمی که می‌گیرد، به نفع آن‌هاست. نکته بعد این است که دولت باید سیاست‌های حمایتی را در جامعه لحاظ کند؛ در آن دوره عدم وجود این مهم ملموس بود و جامعه احساس نمی‌کرد که دولت سیاست حمایتی در قبال آن‌ها دارد.


کارشناس ارشد جامعه‌شناسی سیاسی ادامه داد: مسئله بعدی رعایت زمان مناسب در این خصوص است؛ وقتی قرار است چنین تحولی در جامعه رخ بدهد، باید در یک‌زمان بلندمدت یا میان‌مدت توسط رسانه‌ها و ابزارهای دیگر جامعه را آماده و اقناع کرد. نکته بعدی این است که در چنین مواردی رئیس‌جمهور، معاون اول، وزیر کشور و سایر مسئولان مربوطه باید با حضور میدانی‌شان با مردم ارتباط گرفته و آن‌ها را آرام کنند، نه اینکه با غیبت‌شان در میدان، به این مشکلات بیافزایند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر