صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۱۷ - ۲۵ آبان ۱۴۰۰
به بهانه بزرگداشت ماری کوری؛

ماری کوری؛ نخستین زنی که جایزه نوبل را دریافت کرد/ کشف عناصر رادیواکتیوی و استفاده از آن برای درمان سرطان

ماری کوری فیزیکدان، شیمی‌دان و نخستین زنی بود که جایزه نوبل را دریافت کرد و با کشف عناصر مختلف در زمینه‌های مختلف از جمله پزشکی و صنعتی کاربرد بسیاری دارد.
کد خبر : 621524

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، ماری کوری نخستین زنی بود که برنده جایزه نوبل در فیزیک شد همچنین با موفقیت خود در زمینه شیمی اولین نفری شد که برای بار دوم افتخار کسب جایزه نوبل را به‌دست آورد. تلاش‌های ماری کوری و همسرش منجر به کشف پلونیوم و رادیوم شد. او در توسعه اشعه x یک قهرمان است. ماری‌کوری در زمینه فیزیک و شیمی دست‌آوردهای بسیار بزرگی پیدا کردند که به جامعه بشریت کمک‌های موثری کرده است.




بیشتر بخوانید:


آشنایی با ۱۰ بانوی دانشمند برتر/ زنانی که دنیا را متحول کردند


حقایقی در مورد آلن تورینگ/ از پدر هوش مصنوعی چه می دانید؟




ماریا اسکلودوفسکا که به ماری‌کوری معروف است در هفت نوامبر به‌دنیا آمده است و پنج فرزند هستند که ماری از همه جوان‌تر است. پدر و مادر ماری هر دو معلم هستند. پدر او مدرس ریاضی و فیزیک است. ماری زمانی‌که تنها ۱۰ سال سن داشت مادر خود را از دست داد. کوری به پدر خود بسیار شباهت داشت و جا پای او گذاشته بود. او بسار باهوش بود و ذهن کنجکاوی داشت. کوری علی‌رغم این‌که در دبیرستان خود دانش آموز ممتازی بود، نتوانست در دانشگاه مردانه ورشو شرکت کند. او در عوض تحصیلات خود را در دانشگاه شناور ورشو که مجموعه ای از کلاس های زیرزمینی، غیررسمی و مخفیانه بود ادامه داد. ماری کوری و خواهرش هر دو آرزوی تحصیلات رسمی در خارج از کشور را داشتند اما به‌دلیل مشکلات مالی آن‌ها نتوانستند شهریه خود را واریز کنند.


ازدواج او با پیر کوری و سفر به پاریس


ازدواج ماری و پیر کوری ازدواج ذهن‌های واقعی است. ماری و همسرش در مسیر عشق به علم و تحقیق با یک‌دیگر آشنا شدند. آن‌ها در کنار یک‌دیگر شانه به شانه کار و زندگی می‌کردند. ماری کوری در سال ۱۸۹۱ به فرانسه سفر کرد و در پاریس دانشگاه سوربن ثبت نام کرد. فیزیک‌دان لهستانی ماری را به پیری کوری معرفی کرد و آن‌ها طی ملاقات های بسیار با یک‌دیگر آشنا شدند و تحت تأثیر قرار گرفتند. اکتشافات علمی جدید و جایزه نوبل را با یک‌دیگر به اشتراک می‌گذاشتند. هنگامی‌که پیری کوری از ماری خواستگاری کرد ماری به دلیل بازگشت به لهستان برای کار درخواست وی را قبول نکرد. اما زمانی‌که ماری را در دانشگاه کراکوف پذیرش نکردند پیری او را متقاعد کرد تا به پاریس برگردد و آن‌ها در ۲۶ جولای ۱۸۹۵ ازدواج دانشجویی کردند و ماری کوری به جای انتخاب لباس عروس لباس آبی تیره انتخاب کرد و در ادامه گفت که من جز لباسی که هرروز آن را می‌پوشم لباس دیگری ندارم.


دستاوردهای ماری و پیر کوری


ماری کوری فیزیکدان، شیمی‌دان، مخترع و یک انسان بشر دوست بود. او علاوه بر این‌که بخاطر کشف دو ماده رادیواکتیو معروف است بلکه بخاطر کمک به تکامل بشریت، کمک در طول جنگ ها و مراقبت های بهداشتی عموم مردم از وی قدردانی کردند. در سال ۱۹۰۳ این زوج جایزه نوبل را درزمینه فیزیک به‌دست آوردند. برای اولین بار اسم ماری کوری را که با پیر کوری درباره تشعشعات تحقیق کردند ثبت نکردند اما هنگامی که پیر کوری شکایت کرد اسم  او را اضافه کردند و او نخستین زنی شد که جایزه نوبل را دریافت کرد. در سال ۱۹۰۶ اتفاق تلخی رخ داد که پیر کوری به گاری اسب برخورد کرد و زیر چرخ‌ها افتاد و کشته شد. ماری کوری در عین حال که بسیار از این اتفاق ناراحت شد تمام تلاش خود را کرد تا از نام شوهر خود به‌خوبی یاد شود.


کشف رادیوم و پلونیوم و کاربرد آن در درمان سرطان


عنصر رادیوم برای اولین بار در سال ۱۸۹۵ توسط ماری کوری و همسرش در پاریس کشف شد. عنصر رادیوم در گذشته برای تولید رنگ‌های براق، رنگ‌های شب‌نما، ساعت‌های شب‌نما، کلیدهای هواپیما، صفحات سوختی هسته‌ای و کیلومترشمار ماشین استفاده می‌شود. ماری کوری درباره خواص رادیواکتیو از جمله توریم و چند کانی اورانیوم تحقیق کردند. او در استنباط این‌که اشعه اورانیوم چگونه در هوا افزایش پیدا کرده موفق شد. وقتی او در آزمایشگاه خود کار می‌کرد در فرآیند کشف رادیوم کشف پلونیوم را تمام کرد. برای اولین بار ماری کوری کلمه رادیو اکتیو را بیان کرد و برای درمان سرطان از آن استفاده کرد. رادیوم در پزشکی کاربرد بسیار زیادی دارد همچنین از کلرید رادیوم برای تولید گاز رادون جهت درمان سرطان استفاده می‌شود.  این عنصر در اندازه‌ها و انواع مختلفی که به دلیل شکل‌شان سوزن به آن‌ها اطلاق می‌شد رایج شدند. سوزن‌های رادیوم و سایر اشکال در تومورهای سرطانی کاشته شدند. تا از رشد این بیماری جلوگیری کنند. رادیوم می‌تواند ار خود اشعه گاما ساطع کند بنابراین در درمان سرطان از آن استفاده می‌شود.


کاربرد رادیوم در جواهرسازی و رادیوگرافی


رادیوم  یک فلز کمیاب و گران‌بها است و به علت درخشان بودن و رنگ سفید و براق بودن در ساخت جواهرات و زیورآلات به کار می‌رود. همچنین کاربرد رادیوم در آبکاری جواهرات است. از رادیوم برای ساخت کامل یک جواهر استفاده نمی‌شود زیرا  به دلیل کمیاب بودن این عنصر استخراج آن بسیار سخت بوده و همچنین به علت سخت و شکننده بودن و نداشتن حالت چکش‌خواری فقط برای آبکاری و روکش جواهرات استفاده می‌شود.




بیشتر بخوانید


زادروز ماریا مایر؛ دومین زن برنده نوبل فیزیک پس از ماری کوری


نوابغ ایرانی مرزهای علم ریاضیات را جابه‌جا می‌کنند/ دانشمندان آریایی بر بلندای افتخار




بسیاری از مصارف رادیم به‌علت خطرناک بودن با سایر مواد رادیواکتیو جایگزین شده است ولی همچنان امروزه از رادیوم در رادیو گرافی استفاده می‌کنند. سی سال پیش رادیو اکتیو که خاصیت رادیوم از آن جدا شده مشخصه‌ای است که آن را در درمان بیماری‌ها ارزشمند می‌کند. همچنین تشعشعات رادیو اکتیو بر فعالیت‌های سلولی اثر منفی دارد و ممکن است اثرات جبران‌ناپذیری را بر بدن باقی بگذارد.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر