صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۲۴ آبان ۱۴۰۰
تحلیلگران یمنی در گفت‌وگو با آنا:

پیروزی‌های انصارالله در مأرب میان فرماندهان ائتلاف سعودی شکاف ایجاد کرد/ بهانه‌تراشی برای فرار با توسل به توافق استکهلم

تحلیلگران یمنی با بیان اینکه با موفقیت‌های ارتش و نیروهای مردمی هیچ جایی برای چانه‌زنی یا ورود به مذاکره با دیگر طرف‌ها در عرصه یمن وجود ندارد تصریح کردند که اشغالگران، فرار را عمل به توافق استکهلم جلوه‌ می‌دهند.
کد خبر : 621259

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، در هفته‌های اخیر پیشروی‌های نیروهای انصارالله در مأرب تحولی شگرف در جنگ یمن به شمار می‌رود و آخرین و مستحکم‌ترین دژ عربستان و هم‌پیمانانش در یمن در حال فروریختن است. نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در روزهای گذشته موفق شدند روستاهای الجرشه، السوده، شعاب البیر، سویدا، مویس، عطفه، الضیق، صفحه و ارتفاعات الزیبه، السحل و عمود در شمال مدیریت الجوبه را آزاد کنند. این پیشروی‌ها باعث شد فاصله خط درگیری‌ها با شهر مأرب به ۳۴ کیلومتر برسد و به‌این‌ترتیب آزادسازی کامل مأرب خبری است که شنیدنش در ساعات و روزهای آینده دور از انتظار نخواهد بود.


ارتش و کمیته‌های مردمی یمن روز جمعه پیشروی خود را در غرب یمن آغاز کردند، ولی نیروهای ائتلاف سعودی-اماراتی در اقدامی ناگهانی از ده‌ها موضع خود در جنوب و شرق استان الحدیده (واقع در غرب یمن) خارج شدند؛ به‌این‌ترتیب پس از خروج نیروهای ائتلاف سعودی، نیروهای صنعا به سمت میدان فرودگاه الحدیده پیشروی کردند. طبق آخرین آمار، ارتش و کمیته‌های مردمی یمن مجموعه تولید مواد غذایی و لبنی الحدیده را به کنترل خود درآوردند. علاوه بر این، نیروهای صنعا امنیت را در ده‌ها موضعی که ائتلاف سعودی از آن‌ها خارج شده است، برقرار کرده‌اند. همچنین ارتش بر شهر الصالح، منطقه «کیلو ۱۶» و مجتمع اخوان ثابت واقع در شرق الحدیده مسلط شده‌اند. منطقه المنظر در اطراف فرودگاه الحدیده نیز به کنترل نیروهای صنعا درآمده است.


بسیاری از ناظران معتقدند اهمیت تسلط بر الحدیده کمتر از آزادسازی مأرب نیست و ضربه بزرگی به عربستان و ائتلاف متجاوز آن در جنگ یمن محسوب می‌شود. برای بررسی این موضوع و تحولات یمن با فهمی الیوسفی معاون وزیر اطلاع رسانی یمن و عبدالجبار الغراب، کارشناس یمنی گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه تقدیم می‌شود.


آنا: به نظر شما علت عقب‌نشینی ناگهانی مزدوران سعودی از ساحل غربی یمن چیست؟


الیوسفی: چند دلیل می‌توان برای عقب‌نشینی ناگهانی نیروهای مزدور وابسته به طارق عفاش از ساحل غربی برشمرد، ازجمله اینکه ممکن است این تصمیم کار خود طارق نباشد، بلکه معتقدم معمار تصمیم، کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر به‌علاوه اسرائیل و با هماهنگی عواملشان در سازمان ملل متحد هستند، به همین دلیل است که عقب‌نشینی همزمان با مانور مشترک آمریکا، دشمن صهیونیستی، بحرین و امارات در دریای سرخ و در راستای حمایت از منافع ناتو و اسرائیل برگزار می‌شود.



فهمی الیوسفی، معاون وزیر اطلاع رسانی یمن


همه داده‌ها حاکی از آن است که همکاری و هماهنگی میان نیروهای طارق عفاش و عوامل اطلاعاتی غربی، اسرائیلی و امارات با همکاری دلالان سازمان ملل متحد از زمانی که وی فرار کرد و راهی اروپا شد، آغاز شده است. ساحل غربی برای طارق و نیروهایش تنها راه خروج از معرکه بود و روند عقب‌نشینی با تصمیم اتاق فکر اطلاعاتی عربی-غربی گرفته شد؛ در غیر این صورت هم‌زمانی عقب‌نشینی مزدوران با برگزاری مانور آمریکایی‌ها و اسرائیل در دریای سرخ توجیهی ندارد.



غرب و ائتلاف متجاوز سعودی متوجه شده‌اند پس از تکمیل عملیات آزادسازی استان مأرب، ساحل غربی و استان تعز محل عملیات نیروهای ارتش خواهد بود



عقب‌نشینی مزدوران سعودی پس از شکست‌های ائتلاف متجاوز در مأرب انجام شد که نتوانستند با وجود قدرت و تجهیزات نظامی گسترده، مانع از تکمیل عملیات آزادسازی این شهر به‌وسیله نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی شوند. پیروزی‌هایی انصارالله به نفع صنعا به ایجاد خلأ و شکاف بزرگی میان فرماندهان ائتلاف متجاوز در استان مأرب منجر شد. بنابراین مجبور شدند بخشی از نیروهای طارق را به استان مأرب منتقل کنند تا خلأ موجود پر شود. این موضوع همچنین به ناتو و اسرائیل امکان می‌دهد تا از نیروی دریایی برای نظارت بر مکان‌هایی که نیروهای طارق در آن مستقر و زیر نظر نیروهای حافظ صلح بودند، استفاده کنند. درهرصورت، توافق صلح استکهلم پایان یافته و نماینده سازمان ملل متحد از ساحل غربی بازدید کرد.


غرب و ائتلاف متجاوز سعودی متوجه شده‌اند پس از تکمیل عملیات آزادسازی استان مأرب، ساحل غربی و استان تعز محل عملیات نیروهای ارتش خواهد بود. نیروهای متجاوز از حمله مجاهدان ارتش و کمیته‌های مردمی در ساحل غربی بیم دارند. آنها استان تعز، به‌ویژه منطقه البره را برای پایگاه سازی انتخاب کردند، ولی نیروهای طارق از الحدیده و پایگاه‌هایشان در جنوب جدا شوند و عقب‌نشینی کردند.




بیشتر بخوانید:


یمن قبرستان متجاوزان است/ پادشاهی شن‌ها چاره‌ای جز فرار ندارد/ ۳ دلیل عقب‌نشینی غیرمنتظره مزدوران سعودی از الحدیده


الحدیده یمن به‌زودی آزاد می‌شود




پس از آنکه ائتلاف سعودی نتوانست به اهداف خود دست یابد، راه جبران شکست‌های ناتو و اسرائیل را در عقب‌نشینی دیدند و غرب چاره‌ای جز انتقال ناوگان نظامی خود به دریای سرخ و شاید استفاده از سلاح‌های ممنوعه برای کنترل میدان نبرد نداشت. برنامه‌های آنها روی عملیات طارق و نیروهایش متمرکز بود که آنها نیز شکست خوردند و عقب‌نشینی کردند.


آنا: راهبرد ارتش یمن را برای بازپس‌گیری مناطق اشغال شده به‌وسیله مزدوران سعودی و غربی چگونه ارزیابی می‌کنید؟


الیوسفی: شفافیت مهم‌ترین رکن عملکرد نیروهای صنعاست؛ ارتش و کمیته‌های مردمی با هدفی کاملاً آشکار که مبتنی بر ایجاد تحولی مثبت در راستای نجات دولت صنعا از چنگال مزدوران است، وارد عمل شدند و اطلاع‌رسانی دقیق از نحوه عملیات‌ها، در عمل دستان مزدوران را از فضاسازی‌های کاذب بست. منشأ واقعی قدرت ارتش در آزادسازی وجب‌به‌وجب خاک یمن آن‌هم به‌صورت مسالمت‌آمیز و بدون خونریزی را باید مقاومت مردم یمن و اعتمادشان به نیروهای مقاومت مردمی دانست. گرچه مردم باید درک کنند بخشی از سرزمینمان همچنان در کنترل مزدوران است و اشغالگران سعودی، اماراتی یا انگلیسی و سایر نیروهای خارجی در مناطق جنوبی و بسیاری از جزایر یمن مستقر هستند.


با وجود این، تحرکات اخیر و عقب‌نشینی نیروهای مزدور جنوبی، باعث شد دست نیروهای ارتش و تیپ‌های نظامی برای تسلط بر مأرب و بخشی از الحدیده باز شود و این ارزشمند است. با توجه به موفقیت‌ها و پیشروی‌های نظامی مستمر ارتش و کمیته‌های مردمی، راهی برای بازگشت به وضع قبلی وجود ندارد. یمن از نجاست و حضور اشغالگران و مزدوران پاک‌سازی شده است و استان مأرب نیز در آستانه آزادسازی کامل قرار دارد.



در هیچ موردی عربستان به تعهدات خود عمل نکرد و اکنون نیز ادعا می‌کنند عقب‌نشینی آنها به خاطر تصمیم و مصوبه توافق استکهلم بوده است



الغراب: معتقدم با موفقیت‌های اخیر ارتش و نیروهای صنعا هیچ جایی برای چانه‌زنی، عقب‌نشینی یا ورود به مذاکره یا ابتکارات مشابه که از سوی عوامل خارجی پیشنهاد می‌شود وجود ندارد و تنها چیزی که باید منتظر شنیدنش باشیم، بیانیه آزادسازی استان مأرب است. اماراتی‌ها می‌خواستند مناطق جنوبی یمن را از شمال جدا کنند و باعث تجزیه این منطقه شوند، به همین دلیل «شورای انتقال» ایجاد کردند و با موفقیت‌های اخیر ارتش و کمیته‌های مردمی مجبور به عقب‌نشینی شدند و شکست را پذیرفتند؛ این شکست برای امارات هزینه سنگینی دربر خواهد داشت.



عبدالجبار الغراب، کارشناس یمنی


مدت‌ها پیش بود که اماراتی‌ها در منطقه جنوب نتوانستند توطئه تجزیه این مناطق را پیاده‌سازی کنند و به همین دلیل با عربستان دچار اختلاف شدند؛ با توجه به این موضوع آنچه اکنون پیش‌روی ائتلاف متجاوز است، جنگی فرمایشی است و ابتکار عمل آن را در عرصه میدان مردم، انصارالله و ارتش بر عهده دارند.


آنا: در گزارش‌ها آمده که امارات ادعا کرده عقب‌نشینی از ساحل غربی در راستای اجرای تصمیم سازمان ملل متحد بود، آیا این ادعا صحت دارد؟


الیوسفی: تاکنون ده‌ها جلسه مذاکره و چندین مصوبه با نظارت سازمان ملل متحد انجام شده است و حتی تصمیماتی برای اوضاع داخلی گرفته‌اند ولی در هیچ موردی عربستان به تعهدات خود عمل نکرد و اکنون نیز ادعا می‌کنند عقب‌نشینی آنها به خاطر تصمیم و مصوبه توافق استکهلم بوده است. سؤال اینجاست چرا اکنون که ورق برگشته و ارتش و نیروهای انصارالله میدان را در دست خود گرفته‌اند و مجبور شده‌اند از ترس به عقب فرار کنند این‌گونه اظهارات مطرح می‌شود؟ این ادعاها صحیح نیست و امارات به دلیل ضعف از الحدیده خارج شدند تا بر ضعف‌های خود سرپوش بگذارند.


الغراب: من هم معتقدم این ادعاها صحیح نیست. در حال حاضر ابتکار عمل در میدان مأرب و الحدیده در دست نیروهای ارتش و انصارالله است و دلیلی ندارد این‌گونه تحولات را بخواهیم ناظر بر تصمیمات سازمان ملل متحد بدانیم. خصلت اماراتی‌ها ترسو بودن است؛ یعنی هرگاه ببینند با شکست سیاسی و نظامی مواجه هستند یا از ناحیه‌ای تهدید می‌شوند، یا تغییر موضع می‌دهند یا موضوع سازش را مطرح می‌کنند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر