صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش|

حباب قیمت برنج می‌ترکد؟

اول آذرماه واردات برنج آزاد خواهد شد و به گفته فعالان بخش خصوصی قیمت هر کیلوگرم برنج ۸ هزار تومان کاهش می‌یابد.
کد خبر : 619112

به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، قیمت برنج در سال جاری با رشد ۶۲ درصدی، رکورد افزایش قیمت در چند دهه اخیر را شکست، با توجه به اینکه قیمت برنج بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود، به عقیده بسیاری از کارشناسان کمبود عرضه این محصول در بازار، علت اصلی گرانی آن است.


مصرف سالانه برنج در کشور به طور میانگین ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است که حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن از آن در داخل تولید می‌شود و مابقی آن باید از طریق واردات تأمین شود. بنا بر آمار گمرک در ۴ ماهه نخست سال ۵۰۰ هزار تن برنج وارد شد و مابقی نیاز کشور از آذر به بعد وارد می‌شود.


بر اساس قانون، ممنوعیت ثبت سفارش و واردات فصلی برنج از ابتدای آذر لغو خواهد شد. با آزاد شدن واردات برنج مشکل کمبود عرضه برنج حل خواهد شد و  درپی آن باید شاهد کاهش قیمت برنج باشیم اما آیا علت واقعی گرانی برنج، کمبود عرضه است؟ ستاد تنظیم بازار با هدف کاهش قیمت برنج وارداتی و تنظیم عرضه و تقاضا، ۱۵۰ هزار تن برنج وارداتی را در ۳ ماهه اخیر با قیمت مصوب در دو مرحله وارد بازار کرد، ۱۰۰ هزار تن در شهریور و ۵۰ هزار تن در مهر عرضه شد. برنج‌های خارجی عرضه‌شده هندی با قیمت ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان، پاکستانی ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان و تایلندی ۱۲ هزار و ۵۰۰ عرضه می‌شود. این در حالی است که بخش خصوصی شرکت بازرگانی دولتی را متهم به گرانفروشی کرده و مدعی شده این شرکت برنج‌هایی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شده را با قیمت بالاتر به بازار عرضه کرده است.


بر اساس گزارش میدانی خبرنگار کشاورزی، صنعت تعاون خبرگزاری آنا، عرضه ۱۵۰ هزار تن برنج خارجی که با هدف کاهش قیمت انجام شده بود نه نتها این هدف را محقق نکرد بلکه در مواردی باعث افزایش قیمت این نوع برنج‌ها شد به طور مثال قیمت آزاد برنج‌های هندی از ۲۰ تا ۲۳ هزار تومان به ۲۵ تا ۲۹ هزار تومان رسیده است. به عقیده کارشناسان عرضه برنج با نرخ مصوب می‌تواند آثاری چون کاهش فروش برنج داخلی، افزایش قیمت برنج داخلی شود که در نهایت به ضرر شالیکاران و تولیدکنندگان داخلی است به طور مثال قیمت برنج هاشمی از ۵۵ هزار تومان در مهر ۱۴۰۰ به بیش از ۶۰ هزار تومان در آبان رسیده است.




بیشتر بخوانید:


مقصر گرانی برنج، ممنوعیت واردات یا خشکسالی؟




مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج درباره میزان واردات برنج پس از لغو ممنوعیت واردات فصلی آن، می‌گوید «۸۵ هزار تن برنج مانده در گمرک از اول آذر و همزمان با لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج ترخیص و وارد بازار می‌شود».


کشاورز درباره تعدیل قیمت برنج بیان می‌کند «بیش از ۱۵۰ هزار تن برنج تا پایان سال وارد کشور می‌شود بدین ترتیب با آغاز واردات برنج حباب ۷ تا ۸ هزار تومانی برنج پاکستانی و ۳ تا ۴ هزار تومانی برنج هندی از بین می‌رود».


وی معتقد است «قیمت برنج ایرانی باید کاهش یابد و خود را به قیمت برنج خارجی نزدیک تر کند در غیر این صورت تقاضا برای برنج خارجی و نیاز به واردات بیشتر خواهد شد».


سید جعفر حسینی، مشاور اسبق نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به دلایل گرانی برنج در بازار اظهار می‌کند «افزایش هزینه‌های تولید، قیمت نهایی محصول را تحت تاثیر خود قرار داده است و صرفا گرانی اخیر قیمت برنج، تابع عرضه و تقاضا نیست».


حسینی می‌گوید «مافیای واردات با ایجاد جو روانی به دنبال واردات برنج هستند و همواره با بیان اظهارات مختلف و مباحث روانی خواهان واردات بیشتر هستند».


علی اکبریان، عضو هیئت مدیره انجمن برنج نیز درباره میزان عرضه این محصول در سال جاری می‌گوید: با توجه به تعطیلی رستوران‌ها و کاهش ۲۵ درصدی مصرف مراسم در ایام محرم، ماه رمضان و برگزاری عروسی و جشن‌ها افت ۱۰ تا ۱۵ درصدی تولید تاثیر چندانی ندارد.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر