آتش خشکسالی به خرمن گندم
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، خشکسالی از گذشته دور با اقلیم ایران همراه بوده است، اما طی سالهای گذشته با افزایش تعداد سالهای خشک و کم باران، کمآبی به یک معضل زیستمحیطی تبدیل شده است و از کشاورزی تا تأمین آب شرب با مشکلات فراوانی همراه شده است. کمبود منابع آبی در بخش کشاورزی امنیت غذایی کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد و میتواند زمینهساز واردات محصولات کشاورزی را به کشور فراهم کند.
امسال خشکسالی، میزان تولید گندم کشور را با کاهش قابل توجهی مواجه کرده است به نوعی که برای تامین نیاز کشور ناچار به واردات است از طرفی انتقادات به نرخ خرید تضمینی نیز موجب شده تا بخشی از کشاورزان رضایت چندانی برای کشت نداشته باشند که این موضوع امنیت غذایی کشور را با آسیب مواجه خواهد کرد.
بازده پایین کشاورزی سنتی
رحمتالله نوروزی، نماینده علی آباد کتول در مجلس شورای اسلامی با اشاره به کشت قراردادی گندم کشور میگوید که «مسئله گندم به امنیت غذایی ما مربوط میشود و باید با تحول در کشاورزی شرایط را برای خودکفایی فراهم کنیم متأسفانه کشت گندم به صورت سنتی انجام میشود و عملکرد برداشت در هر هکتار بهطور متوسط سه الی چهار تن در هکتار است که عملکرد مناسبی نیست و لازم است با همت نیروهای متخصص و جوان کشور بازده تولید را بالا ببریم».
قیمت خرید تضمینی گندم پایین است
وی با اشاره به تفاوت قیمت خرید گندم تضمینی از کشاورزان و واردات میگوید «از هر جای دنیا که به کشور گندم وارد کنیم بیش از ۱۰ هزار تومان در هر کیلوگرم هزینه خواهد داشت و این در حالی است که قیمت خرید تضمینی گندم در کشور ۷ هزار و ۵۰۰ تومان است و هرچند قیمت خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته که ۵ هزار تومان بود افزایش داشته اما با توجه به هزینههای کاشت، داشت و برداشت و تورم جامعه قیمت خرید کم است».
خشکسالی در کشور طبیعی است
علی خانمحمدی، فعال حوزه کشاورزی، خشکسالی را یک رخداد جوی میداند که نمیتوان از آن اجتناب کرد اما تصمیمگیری صحیح مدیریتی میتواند میزان خسارت واردآمده به بخش کشاورزی را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید:
بسته سیاستی حمایت از کشاورزی قراردادی گندم ابلاغ شد
صادرات بذر برای نخستینبار از کشور
وی با اشاره به کاهش بارندگی در سال آبی جاری میگوید: «آبیاریها در بخش کشاورزی جوابگوی خشکسالی امسال نیست چراکه با کم شدن نزولات آسمانی رطوبت زمین کاهش یافته بود و زمین بازدهی سالهای گذشته را نداشت و این خشک شدن زمین میزان تولید علوفه، گندم، ذرت و یونجه را نیز کاهش داد و دامداران سنتی و صنعتی در کشور برای تأمین نهاده موردنیاز با چالشهای جدی مواجه کرده است».
حمایتهای مقطعی جوابگو نیازهای کشاورزان نیست
خانمحمدی حمایتهای مقطعی دولت از بخش کشاورزی را به مُسکّن موقتی تشبیه کرد که دستاورد بلندمدتی نخواهد داشت و دولت برای مهار بحرانهای احتمالی در بخش کشاورزی باید زیرساختها در این بخش را مقاوم کند.
این فعال حوزه کشاورزی با بیان اینکه ایران همواره در رسته کشورهای خشک و کمآب جهان جای میگیرد، معتقد است باید به میزان آب در دسترس، ساختار دهیم اما در این زمینه بیتوجهی فراوانی را شاهد هستیم».
اقدامات مطالعاتی در ایران برای تقویت بذر ناکافی است
به گفته وی «تقویت بذر محصولات کشاورزی در دنیا رایج شده است اما کشاورز ایرانی نتوانسته است بهسادگی از آن عبور کند هرچند گامهایی در این مسیر برداشتهایم اما ناکافی هستند و نمیتوانند حال کشاورزی را بهبود ببخشد».
کاهش تولید گندم در کشور
خانمحمدی با بیان اینکه در ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار گندم دیمی و ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار گندم آبی داریم، از تأثیرگذاری ۷۰ درصدی خشکسالی بر میزان تولیدات کشاورزی خبر داد و گفت: «در سال جاری ۴.۵ میلیون تن گندم تولید کردیم اما پیشبینی ما از تولید امسال بالای ۱۰ میلیون تن بود. در سال گذشته دولت ۵.۸ میلیون تن گندم از گندمکاران خرید.»
وی با بیان اینکه میزان تولید گندم در چهل سال اخیر تغییر نکرده است اذعان کرد که «درصورتیکه روی بذر و بهرهوری صحیح از آب و تولید کشاورزی کار میکردیم در حال حاضر باید به تولید ۱۰ تن در هر هکتار میرسیدیم و علاوه بر تأمین نیاز داخل ۵ میلیون تن گندم نیز صادر میکردیم».
خانمحمدی با اشاره به نیاز کشور به تغییر رویکرد در بخش کشاورزی میگوید: «رویکرد ما در کشاورزی باید معطوف به افزایش کیفیت بذر و افزایش بازدهی تولید در هکتار باشد».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/