صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۱۵ - ۰۴ آبان ۱۴۰۰
خطیب‌زاده:

نشست تهران درباره افغانستان فردا توسط رئیس‌جمهور افتتاح می‌شود

سخنگوی وزارت امور خارجه با ابراز امیدواری درباره آینده امن و با ثبات افغانستان، اعلام کرد نشست همسایگان این کشور در تهران، فردا توسط آیت‌الله رئیسی افتتاح خواهد شد.
کد خبر : 616828

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشستی با خبرنگاران به تشریح نشست کشورهای همسایه افغانستان به‌اضافه روسیه که قرار است روز چهارشنبه (فردا) پنجم آبان ماه در تهران برگزار شود، پرداخت.


وی درباره نشست فردا گفت: اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان فردا چهارشنبه با حضور وزرای خارجه ۶ کشور همسایه افغانستان به‌اضافه روسیه در تهران برگزار خواهد شد و این اجلاس با حضور چهار تن از وزرای خارجه شامل ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و پاکستان که به‌تدریج وارد تهران شده یا شده‌اند و با حضور آنلاین وزرای خارجه روسیه و چین و حضور نمایندگان ویژه این دو کشور به‌صورت حضوری برگزار می‌شود.


سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: فردا اجلاس در محل وزارت خارجه برگزار خواهد شد و جناب دکتر رئیسی رئیس‌جمهور جلسه را افتتاح خواهد کرد. سفرای خارجی مستقر در تهران دعوت شده‌اند و بعد وارد مباحث محتوایی نشست خواهیم شد و انتظار داریم این جلسه تا چند ساعت به‌صورت محتوایی ادامه یابد و بعد در خصوص بیانیه مشترکی تلاش خواهد شد به جمع‌بندی برسیم.


نشست تهران نشستی برای یک راه‌حل افغانی خواهد بود


خطیب‌زاده خاطرنشان کرد: نشست تهران نشستی برای یک راه‌حل افغانی خواهد بود و تشریک‌مساعی کشورهای همسایه افغانستان برای کمک به صلح و ثبات پایدار در افغانستان است. این نشست در ادامه ابتکاری است که به‌صورت مجازی وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان چندی پیش نشستی را داشتند و به اصول پایه‌ای رسیدند ازجمله این‌که آینده افغانستان باید بر اساس اراده و خواست مردم افغانستان شکل بگیرد. در اجلاس مجازی توافق شد بر یک دولت فراگیر در افغانستان تأکید شود، دولتی که در چارچوب آن تنها می‌شود به یک افغانستان با ثبات که بخشی از یک ترتیبات همکاری‌های منطقه‌ای فراگیر باشد، فکر کرد.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: به نظر می‌رسد مردم افغانستان دولتی مدنظرشان است که بازتاب‌دهنده ترکیب جمعیتی و قومیتی افغانستان باشد. ایران طی ۴ دهه گذشته تلاش کرد به‌عنوان همسایه افغانستان در کنار این کشور باشد.


سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به حضور آوارگان افغانستان بیان کرد: آنچه امروز در افغانستان شاهدیم همراه با نگرانی‌ها و ملاحظاتی است و درعین‌حال امیدهایی است که امیدواریم با کمک کشورهای مسئول و بدون دخالت خارجی شاهد سازوکار فراگیر باشیم.


خطیب‌زاده گفت: به هیئت حاکمه فعلی افغانستان گفتیم تلاش خود را بکنند به‌عنوان هیئت حاکمه مسئول عمل و شرایط امنیتی را فراهم کنند. بمب‌گذاری و اقدامات تروریستی در شهرهای مختلف افغانستان ازجمله قندوز و هرات بسیار نگران‌کننده است. این نگرانی درباره امکان حضور تروریسم و خشونت و افراطی‌گری در افغانستان وجود دارد.


هدف اصلی نشست تهران، تشریک‌ مساعی کشورهای همسایه افغانستان


سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: تلاش خواهد شد که با کمک همه از این دوران گذار به‌سلامت مردم افغانستان عبور کنند. جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان کنشگر مسئول تلاش کرده ضمن جلوگیری و رد دخالت‌های خارجی و ضمن اینکه به تمامیت ارضی و خواست مردم افغانستان احترام بگذارد همراه مسئول باشد و تلاش کند مردم افغانستان به آنچه اعتقاد دارند و می‌خواهند بخشی از این تلاش سخت را محقق کنند.


درباره هدف نشست تهران و پیام آن نیز سؤال شد که خطیب‌زاده بیان کرد: هدف اصلی، تشریک‌مساعی کشورهای همسایه افغانستان است. نشست تهران مجمعی خواهد بود برای مشارکت و همراهی. نقش ما نقش تسهیل‌کننده و روشن‌کننده خطوطی است که آینده افغانستان را هیئت حاکمه افغانستان به آن احترام بگذارد. روی اصولی که جامعه بین‌المللی و کشورهای همسایه نظر جمعی دارند تلاش خواهد شد این خطوط در بیانیه به‌روشنی وارد شود.


وی افزود: آنچه روشن است این است که پیام واحدی به داخل افغانستان ارائه شود که افغانستان نمی‌تواند محلی برای خشونت و ترور باشد. افغانستان با صلح و ثبات شریک همکاری منطقه‌ای است. مردم افغانستان دولتی را به‌عنوان دولت افغانستان خواهند پذیرفت که بازتاب‌دهنده اراده آن‌ها باشد. تهران تلاش خواهد کرد به همه نشان داده خواهد شد راه‌حل افغانی برای مشکل افغانستان چیزی است که همه باید به دنبال آن باشیم.


خطیب‌زاده همچنین گفت: دبیر کل سازمان ملل پیامی درباره این نشست خواهد داد و حمایت خود را از این ابتکار و تلاش کشورهای همسایه و تهران اعلام خواهد کرد. این‌ها نشان می‌دهد تهران محل دیپلماسی فعالی در منطقه خواهد بود که خود کشورهای منطقه برای حل مشکل امروز افغانستان کمک کنند.


وی گفت: آنچه به‌عنوان فرار فاجعه‌بار و مفتضحانه آمریکا از افغانستان می‌بینیم که بعد از اشغال ماحصلی جز تخریب بنیان‌های افغانستان نداشت. آمریکا مسئولیت تاریخی را در خصوص وضعیت افغانستان متوجه خودش کرد.


خطیب‌زاده ادامه داد: فردا نگاه‌ها معطوف به تحقق اراده مردم افغانستان خواهد بود. آنچه مردم افغانستان از کشورهایی مثل ایران انتظار دارد این است که اراده آن‌ها محقق شود. امروز میزبان بیش از چهار میلیون افغانستانی هستیم. تصورم این است که هیئت حاکمه افغانستان باید گوش شنوایی برای شنیدن اراده و خواست مردم افغانستان داشته باشد و در این صورت می‌تواند خود را به‌عنوان هیئت حاکمه مسئول بشناسد.


وی درباره حضور نمایندگان افغانستان در نشست تهران افزود: سازوکار وزرای خارجه کشورهای همسایه این است که با رضایت و اجماع اقدامات صورت بگیرد. درخواست‌هایی از طرف‌های داخل و بیرون افغانستان برای حضور در اجلاس داشتیم و درخواست‌های برای کنشگران بین‌المللی داشتیم ولی چون سازوکار اجماعی است فردا تمام درخواست‌ها توسط ایران ارائه خواهد شد و درباره این موارد که احتمالاً در نشست بعدی در پکن خواهد بود تصمیم‌گیری خواهد شد. در اجلاس تهران وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان است و بخشی از کار پرداختن به درخواست‌ها و پیشنهاداتی است که مطرح‌شده است.


خطیب‌زاده بیان کرد: روسیه در نشست اول نبود و روسیه درخواست داشت شرکت کند و لذا روسیه در نشست دوم به جمع اضافه خواهد شد.


وی در پایان گفت:‌ ان‌شاءالله افغانستان با صلح و ثبات و مأمنی برای همکاری‌های منطقه‌ای باشد و امیدوارم شاهد آن روز افغانستان باشیم.


انتهای پیام/۴۱۰۶/


انتهای پیام/

ارسال نظر