تغییرات خزانهداری آمریکا تحریمها را ماناتر و زهردارتر خواهد کرد/ حمایت از تولیدکننده آمریکایی نقطه عطف مدرنسازی فشارها
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، به نظر میرسد که وزارت خزانهداری آمریکا بهعنوان ماشین تولید تحریم ایالاتمتحده علیه کشورهای مستقل غیرغربگرا این بار روزنامه والاستریت ژورنال را بهعنوان تریبون تبلیغاتی خود انتخاب کردند تا با تیتری فریبنده به سیاستمداران سادهلوح کشورهای تحت تحریم، این امید را تزریق کند که به راه خود برای نزدیک و وابسته کردن کشورشان به کاخ سفید ادامه دهند زیرا دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا درصدد این است که در طرحی نو، سیاست تحریمی واشنگتن را محدود کند.
متأسفانه تیتر حرفهای والاستریت ژورنال در این خصوص کار خود را کرد و بسیاری را به کاهش اثرات تحریمها علیه مردم کشورهای تحت تحریم امیدوار کرد اما دیری نپایید که گزارش مفصل وزارت خزانهداری آمریکا در خصوص تغییرات در نحوه اعمال تحریمها منتشر شد تا آشنایان به مسائل حقوقی، بانکی و بازرگانی مطمئن شوند که این تغییرات نهتنها هیچ سودی برای مردم کشورهای تحت تحریم در بر نخواهد داشت بلکه با کمتر کردن اثرات سوء تحریمها بر تولیدکنندگان آمریکایی و کشورهای همپیمان واشنگتن و درعینحال متحدتر کردن کشورهای همسو با آمریکا، نیش تحریمها علیه کشورهای هدف بهویژه مردم آن کشورها را زهردارتر خواهند کرد.
هشدار به کشورهای مستقل و ناهمسو با غرب در خصوص تحریمهای مدرنیزه شده آمریکا
شکی نیست که عدم موفقیت سیاست اعمال فشار حداکثری آمریکا علیه برخی کشورهای مستقل ازجمله ایران، روسیه، ونزوئلا و کره شمالی انگیزه اصلی این تغییرات بوده است. در همین راستا، والاستریت ژورنال هم نوشته است که دولتهای خارجی زیادی ازجمله برخی از متحدان آمریکا استفاده واشنگتن از تحریمهای اقتصادی را زیر سؤال بردهاند زیرا در حال حاضر سیستمهای مالی جایگزین ازجمله رمزارزها توانستهاند به کشورهای تحت تحریم برای ادامه مبادلات تجاری کمک کنند. از سویی تحریمهای آمریکا نتوانستند از غنیسازی اورانیوم در ایران جلوگیری کنند، موفق به متوقف کردن آزمایش موشکهای بالستیک در کره شمالی نشدند و جلوی فعالیتهای برونمرزی روسیه را هم نگرفتند.
نکته مهمی که در نوسازی تحریمهای آمریکا مدنظر گرفتهشده مسئله رمز ارزهاست که در بسیاری از کشورهای تحت تحریم برای مقابله با محدودیتهای اعمالشده در سیستم رایج معاملات بانکی استفاده میشود و هژمونی دلار را به چالش کشیده است
والاستریت ژورنال با این توهم که مخاطبان، کمتر به متن گزارش مفصل خزانهداری آمریکا دست پیدا نخواهند کرد از تفاوت دولت بایدن با دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا سخن به میان آورده بود و از ارائه معافیتهای بشردوستانه بایدن به ایران، افغانستان و ونزوئلا نوشت. این موضع والاستریت ژورنال و حتی روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت را که در کنار مقاله تریتا پارسی، مؤسس شورای ملی ایرانی-آمریکاییها موسوم به «نایاک» منتشرشده در وبسایت اندیشکده کوئینسی میگذاریم مشخص میشود که نهتنها معافیتی علیه ایران صورت نگرفته بلکه بایدن حتی به درخواست دور از انتظار تیم مذاکرهکننده ایرانی هم اصلاً توجهی نکرده بود.
تریتا پارسی در مقاله خود نوشته بود: «تیم مذاکرهکننده ایرانی در آخرین دور مذاکرات به طرف آمریکایی میگوید تضمین کلی برای متعهد شدن به عدم خروج از برجام نمیخواهیم، فقط تضمین بدهید در دوره ریاست جمهوری بایدن به توافق برجام عمل خواهید کرد و از آن خارج نخواهید شد و به مفاد آن ازجمله رفع تحریمها پایبند خواهید ماند اما دولت بایدن آن را هم نپذیرفت. این تصمیم بایدن حتی اروپاییها را نیز شوکه کرد.»
بیشتر بخوانید:
اگر این موضوع نشان میدهد که بایدن حتی در دوره چهارساله صدارتش بر کاخ سفید هم راضی نشده بر اساس یک توافق موردقبول نهاد بینالمللی مهمی همچون سازمان ملل متحد تحریمها علیه ایران را لغو کند و اصلاً محدود کردن تحریمها علیه کشورهای ناهمسو ازجمله ایران به معنی لغو یا کاهش تحریمها نیست بلکه قرار است این تحریمها با سازوکار جدید وزارت خزانهداری آمریکا هدفمندتر و کشندهتر شوند.
گزارشهای بسیاری از تأثیر نامطلوب تحریمها علیه ایران، روسیه، سوریه و دیگر کشور بر تولیدکنندگان آمریکایی و اروپایی وجود دارد و درست همین امر است که جو بایدن را واداشته تا در اعمال تحریمها تغییر ایجاد کند
از مبحث رسانه و ادعا اندکی دور میشویم و به متن گزارش وزارت خزانهداری آمریکا در خصوص تغییرات در اجرای تحریمها رجوع میکنیم تا به جزئیات بیشتری در این خصوص دست یابیم.
نکته اول این است که به احتمال بسیار زیاد، دولت بایدن در خلال چند ماهی که از ریاستجمهوریاش میگذرد شدیداً مشغول بازبینی سیاست تحریمها بوده تا از پیامدهای ناخواسته تحریمها بر گروههای در معرض خطر (تولیدکنندگان کوچک آمریکایی و کشورهای همپیمان) بکاهد و تبعات ژئوپلیتیکی و اقتصادی را که به تحریمکننده آسیب میرساند، نیز به حداقل برساند.
نکته مهمی که در بازسازی و نوسازی تحریمها مدنظر گرفتهشده مسئله رمزارزهاست که در بسیاری از کشورهای تحت تحریم برای مقابله با محدودیتهای اعمالشده در سیستم رایج معاملات بانکی استفاده میشود. این موضوع اولین اعتراف وزارت خزانهداری است که درواقع هژمونی دلار را به چالش کشیده است. در واقع، آمریکا به دنبال راهی است که معامله با این رمزارزها را کنترل کند و راههای تنفس اقتصادی کشورهای تحت تحریم را تا حد ممکن ببندد. تا اینجا که خبر خوشی برای مردم در کشورهای تحت تحریم به دست نیامده است.
درواقع جو بایدن به ناکارآمدی سیستم جاری اعمال تحریمها واقف شده و درصدد مدرنسازی آن است
دومین موردی که در بیانیه وزارت خزانهداری خیلی بر آن تأکید شده، راهی برای هماهنگتر کردن کشورهای همپیمان آمریکا برای مؤثرتر کردن تحریمهاست. یعنی وزارت خزانهداری هم میخواهد همپیمانانش در اعمال تحریم به آن کمک کنند و هم میخواهد با سازوکاری جدید از تأثیر تحریمها بر بخش اقتصادی کشورهای تحریمکننده و همپیمان بکاهد.
ضرورت ایجاد جبهه متحد برای غلبه بر ساختار جدید تحریمها
گزارشهای بسیاری از تأثیر نامطلوب تحریمها علیه ایران، روسیه، سوریه و دیگر کشور بر تولیدکنندگان آمریکایی و اروپایی وجود دارد و درست همین امر است که جو بایدن را واداشته تا در اعمال تحریمها تغییر ایجاد کند البته نه به نفع مردم کشورهای تحت تحریم بلکه به نفع اقتصاد کشورهای تحریمکننده.
در گزارش وزارت خزانهداری میخوانیم که دولت بایدن در اعمال گونه جدید تحریمها از وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی آمریکا بیشتر کمک خواهد گرفت. وزارت خارجه به شناسایی بیشتر کشور هدف و یافتن بهترین راهکارهای اقتصادی، حقوقی و بیمهای برای مؤثرتر کردن تحریمها مشغول خواهد بود و شورای عالی امنیت ملی آمریکا هم گروههای اقتصادی آسیبپذیر در آمریکا را شناسایی خواهد کرد تا دولت بتواند بهگونهای تحریمها را اعمال کند که آنها زیان کمتری را تجربه کنند و در ضمن ایالاتمتحده با معضلات امنیتی روبرو نشود.
بیشتر بخوانید:
آمریکا هفت مقام چینی را تحریم کرد
آمریکا گروه صنعتی ماموت و چند شرکت وابسته به آن را از تحریم خارج کرد
واشنگتن ۶ شرکت روسی فعال در عرصه تکنولوژی را تحریم کرد
درواقع جو بایدن به ناکارآمدی سیستم جاری اعمال تحریمها واقف شده و درصدد مدرنسازی آن است. وزارت خزانهداری برای این امر یعنی مدرنسازی ماشین تحریم و به کار گرفتن نیروهای متخصص و کارآمد سرمایهگذاری کلان و درازمدت خواهد کرد.
با این تفاسیر و تصمیماتی که در رأس قدرت ایالاتمتحده گرفتهشده به نظر میرسد امیدواری به برداشتن دائم تحریمها بیحاصل باشد زیرا تحریم دیگر بهعنوان یک ابزار همیشگی در دست مقامات واشنگتن برای تنبیه کشورهای ناهمسو بدل شده است. اگر کشور تحت تحریم، نظام سیاسی و اقتصادی خود را با ارزشهای آمریکا هماهنگ کند، تضمینی وجود ندارد که صورتمسئله کلاً پاک شود اما اگر بخواهد بر اصول خود پافشاری کند با مذاکره و امتیاز دادن نخواهد توانست خود را از تیغ تحریمهای ایالاتمتحده برهاند.
از سوی دیگر، پروپاگاندای سنگین برخی داخلیها مبنی بر اینکه ایران برای رفع تحریمها تعلل میکند در حالی که آمریکا بارها آمادگی خود را اعلام کرده، حاکی از یک روایت مغرضانه و به دور از واقعیت است. حال که آمریکا خود را برای مدرنسازی نحوه اعمال تحریمها آماده کرده است، کشورهای تحت تحریم ازجمله ایران نیز باید رویکرد بهتری نسبت به سابق برای غلبه بر این رویکرد ظالمانه بیابند.
انتهای پیام/۴۱۵۵/پ
انتهای پیام/