صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۰۴ مهر ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

نفوذ نانو به صنعت قطعه‌سازی خودرو/ نیاز بازار داخلی به پلیمرهای تقویت‌شده رفع شد

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی با استفاد از نانوذرات کامپوزیت‌های پلیمری تقویت‌شده‌ای ساخته که در تولید قطعات خودروسازی کاربرد فراوانی دارد.
کد خبر : 610313

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، یکی از رایج‌ترین مواد اولیه در صنعت قطعات خودرو کامپوزیت‌های پلیمری است که معمولاً از کشورهای خارجی وارد می‌شود تا نیاز بازار داخلی تأمین شود. حال یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی با به‌کارگیری فناوری نانو کامپاندهای پلیمری تقویت‌شده‌ را براساس نیاز مشتریان و در گریدهای مختلف تولید می‌کند. این پلیمرهای تقویت شده براساس پلی‌آمید ۶و۶ و پلی‌آمید ۶ تولید می‌شوند و خواص مکانیکی، حرارتی و ضربه‌پذیری بالایی دارند. در تولید این کامپاندهای تقویت‌شده از نانوذرات مختلفی استفاده می‌شود و در برخی موارد چند نانوذره به صورت همزمان به کار می‌روند. نانوذرات خواص محصول نهایی را بهبود می‌بخشد و در درصدهای مختلف از یک تا پنج درصد به کامپاندها اضافه می‌شود. در مرحله بعدی این ترکیب با دستگاه اکسترودر به طور کامل مخلوط می‌شود.




بیشتر بخوانید:


قدرت‌نمایی فناوری در صنعت خودرو/ چاره ارتقای کیفیت «بی‌ام‌دبلیو» در دستان هوش مصنوعی


کاهش آلاینده‌های خودرو با نانوکاتالیست/ مجال نفس کشیدن هوا با نانوی ایرانی




اکسترودر نوعی دستگاه صنعتی محافظ و ماردون شکل است که مواد گرانولی را با نیروی حرکتی و حرارتی به داخل هدایت کرده تا در زمان خروج با فشار از انتهای دستگاه، محصولی به صورت خمیری یا نواری شکل تولید شود. استفاده از نانوذرات در تولید کامپاندهای تقویت‌شده نه‌تنها فرمولاسیون و شرایط فرایندی را بهبود می‌بخشد بلکه خواص مواد سازنده را افزایش می‌دهد. نانوسیلیکا، نانوکلی، گرافن، گرافیت و نانولوله‌های کربنی از جمله نانوذراتی هستند که در ساخت کامپاندهای پلیمری به کار می‌روند. نوع نانوذره به کاربرد محصول نهایی بستگی دارد، برای مثال برای تولید محصولی با خاصیت رسانایی از گرافن یا گرافیت استفاده می‌شود که قادر به هدایت جریان رسانا هستند.


کاربردهای پلیمر تقویت‌شده با نانوذرات چیست؟


به گفته سعید حنیفی، مدیر بخش توسعه و تحقیق شرکت دانش‌بنیان سازنده کامپاندهای پلیمری تقویت‌شده «یکی از محصولات تولیدی ما مواد پلی‌آمید ۶و۶ الیاف‌دار است که برای ساخت قطعات سر در رادیاتور خودرو به کار می‌رود. این پلیمر خاص به سفارش یک شرکت تولیدکننده رادیاتور خودرو ساخته شده است. قسمت بالایی رادیاتور با استفاده از مواد پلی‌آمید ۶و۶ الیاف‌دار نانویی شرکت ما تولید می‌شود. پلیمرهای تقویت‌شده با نانوذرات اغلب در صنعت خودرو و قطعات خودرو به کار می‌روند و اکثر مشتریان ما نیز در این صنف هستند. انواع قطعات خودرو با استفاده از پلیمرهای تقویت‌شده تولید می‌شوند. با یک نوع کامپاند پلیمری تقویت‌شده می‌توان ۱۰ نوع قطعه مختلف در خودروسازی تولید کرد.»


این شرکت کامپاند پلی‌پروپیلنی تولید می‌کند که حاوی سیلیس نانوساختار و نانوذرات کربنات کلسیم است و در ساخت سپر، اجزای سپر و قطعات پلیمری در صنایع مختلف به کار می‌رود. این کامپاند دارای تقویت‌کننده‌های نانویی است بنابراین مقاومت بالایی در برابر ضربه دارد و استحکام مکانیکی آن به طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. پلیمر پلی‌پروپیلن ارزان‌قیمت است، قالب‌پذیری و خواص مکانیکی فوق‌العاده بالایی دارد و در تولید ۵۰ درصد از مواد پلاستیکی صنعت خودرو به کار می‌رود. ترکیبات پلی‌پروپیلن در قسمت‌های مختلفی از خودرو مانند سپر، داشبورد و درها استفاده می‌شود. این ماده بسته به کاربردهای مورد نیاز صنعت در محصول نهایی با مواد مختلف ترکیب می‌شود تا خواص مورد نظر در آن توسعه یابد.


نانو؛ ترکیب جادویی پلیمرهای تقویت‌شده


به گفته حنیفی «پلیمرهای تقویت‌شده ما بر اساس نیاز مشتری تغییر و بهبود می‌یابد. برای مثال یک پلیمر وارداتی با گرید خاص باعث شکنندگی قطعات یا دفرمگی می‌شود یا خواص مکانیکی خاصی را ندارد، بنابراین مشتری از ما می‌خواهد آن را بررسی کرده و بهبود دهیم. در این روند پلیمر وارداتی مبنا قرار می‌گیرد اما مشکلات آن به کمک فناوری نانو رفع می‌شود، همچنین خواص مورد نیاز مشتری نیز با افزودن نانوذرات به پلیمر ایجاد می‌شود. بدون نانوذرات نمی‌توان خواص مورد نیاز قطعه‌سازان خودرو را در پلیمرها ایجاد کرد، در نهایت پلیمری تولید می‌شود که خواص بهتر و کیفیت بالاتری نسبت به نمونه خارجی دارد. مواد پلی‌آمید ۶و۶ با مجموعه‌ای از افزودنی‌ها و تقویت‌کننده‌های دیگر وارد دستگاه اکسترودر شده، ترکیب می‌شوند تا پلیمر تقویت‌شده‌ای به دست بیاید. دانش فنی‌ای که ما در اختیار داریم شامل انتخاب دقیق گرید مواد، افزودنی‌ها و فرایند بهینه‌سازی و تولید برای رسیدن به محصول نهایی می‌شود.»


مزایای پلیمر تقویت‌شده نانویی چیست؟


تحریم‌ها باعث شده که خرید مواد پلیمری در گریدهای خاص و واردات آنها به کشور با مشکلات زیادی مواجه شود، بنابراین تولید برخی قطعات خودرو در کشور ممکن نیست. پلیمرهای تقویت‌شده با نانوذرات این شرکت دانش‌بنیان در کنار کیفیت تولید بالا، قادر به تأمین نیاز بازار داخلی کشور هستند که یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این محصول به شمار می‌رود. تا پیش از تولید کامپاندهای پلیمری ایران‌ساخت گریدهای خاصی از این مواد برای تامین نیاز قطعه‌سازان خودرو وارد کشور می‌شد. در حال حاضر نیز اکثر مواد مورد استفاده در صنعت قطعه‌سازی خودرو کشور به صورت وارداتی تامین می‌شود. بنابراین ساخت مواد پلیمری در کشور می‌تواند مانع از خروج ارز از کشور شود. استفاده از نانوذرات در تولید کامپاندهای پلیمری امکان ایجاد خواص مورد نیاز صنعت را فراهم می‌کند و از سوی دیگر نیز نیاز بازار داخلی بدون واردات تامین می‌شود. این شرکت در تلاش است تا نیاز بازار داخلی را تامین کند، بنابراین تاکنون در زمینه صادرات اقدامی نکرده است.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر