صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۹ - ۰۳ مهر ۱۴۰۰
آنا بررسی می‌کند؛

آیا دلایل عراق برای عدم برگزاری همایش میلیونی اربعین منطقی است؟!

دولت عراق درحالی مدعی است که به‌دلیل شیوع کرونا، وضعیت بهداشتی و مشکلات اقتصادی نمی‌تواند میزبان تجمع میلیونی اربعین باشد که شواهد خلاف آن را نشان می‌دهد.
کد خبر : 610032

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، مقام‌های عراقی در هفته‌های اخیر در خصوص چرایی نپذیرفتن زوار ایرانی و برگزاری تجمع میلیونی اربعین در کربلا توجیهات مختلفی را مطرح کرده‌اند که عمده این توجیهات در موضوع شیوع کرونا و رعایت پروتکل‌های بهداشتی خلاصه می‌شود. مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق ابتدا دستور حضور ۳۰ هزار نفری زائران ایرانی و بعد از اینکه از سوی کشورمان مخالف و انتقاد شد، ۳۰ هزار نفر دیگر را به این تعداد افزود و آن را به ۶۰ هزار نفر افزایش داد. از سوی دیگر، نه ۳۰ هزار و نه ۶۰ هزار نفر، بلکه خواسته طرف ایرانی که بارها از زبان آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور کشورمان به‌عنوان یک مطالبه مطرح شد، باز شدن مرزهای زمینی و برگزاری پیاده‌روی اربعین (هرچند محدودتر از سال های گذشته) بود؛ موضوعی که بارها از سوی ایرج مسجدی، سفیر کشورمان در بغداد پیگیری شد و درنهایت به نتیجه مطلوب نرسید.


مخالفت دولت عراق درحالی است که تصاویر منتشر شده در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی عراق نشان‌دهنده همبستگی زائران عراقی با زائران ایرانی محروم از شرکت در زیارت اربعین حسینی (ع) با حمل تصاویری از سرداران شهید مقاومت و نیز نوشته‌هایی با عنوان «در هر گام، شما شیعیان ایران با ما هستید» به معنای زیارت به نیابت از ایرانیان غایب در راهپیمایی اربعین است.


پیش‌تر مازن البعیجی، تحلیلگر عراقی در انتقاد از سیاست دولت بغداد نوشته بود: چرا دولت عراق با ایران بازی ارقام به راه انداخته است؟ ۳۰ هزار و ۶۰ هزار و ۸۰ هزار چه تفاوتی دارد، وقتی در مراسم عاشورای حسینی در کربلا صدها هزار نفر حضور می‌یابند و بعد از آن شاهدیم آمار شیوع کرونا در کشور نه‌تنها افزایش نمی‌یابد، بلکه در برخی مواقع شاهد کاهش آن نیز هستیم. شاید باورپذیر باشد اگر بگوییم شیوع کرونا نمی‌تواند بهانه خوبی برای جلوگیری از فرهنگ زیارت اربعین و پیاده‌روی میلیونی ملت‌های مسلمان ایران و عراق باشد.



با بهانه‌جویی‌های دولت عراق، امسال از تجمع میلیونی زوار ایرانی در اربعین خبری نیست.


وی افزود: کرونا مگر دست و پا دارد یا می‌تواند یک روز باشد و روز دیگر نباشد، یا می‌تواند جایی باشد و جای دیگر نباشد، یا می‌تواند ایران باشد یا نباشد، یا می‌تواند در زیارت اربعین باشد یا نباشد؟ چرا ما مسلمانان می‌خواهیم شیوع کرونا را در حد یک بیماری مزمن خطرناک و در حد دشمن جان بشریت جلوه دهیم، درحالی‌که با توسل به زیارت ائمه اطهار و امام حسین(ع) می‌توانیم روح و جان خود را شست‌وشو دهیم، از خشونت‌ها جلوگیری کنیم و باور داشته باشیم نگرانی‌های روانی این روزهای ما که خود را در خشونت با دیگران جلوه‌گر کرده است، ریشه در دوری از ائمه اطهار و معنویت دارد و این همان چیزی است که دشمنان سال‌هاست برایش نقشه کشیده‌اند.


تاکنون دولت عراق بهانه‌های مختلفی را در زمینه مخالفت با برپایی تجمع میلیونی اربعین مطرح کرده است که ریشه همه آن‌ها به شیوع کرونا بازمی‌گردد. در ادامه به بررسی اجمالی برخی از این بهانه‌ها پرداخته شده است.


شیوع کرونا، دلیل دولت عراق برای عدم پذیرش زائران ایرانی


اگر علت مخالفت با زیارت میلیونی اربعین شیوع ویروس منحوس کروناست، نمی‌تواند توجیه درستی باشد، زیرا بسیاری از زوار ایرانی طالب زیارت اربعین بنا به دستور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران و نیز توصیه وزارت بهداشت عراق، مکلف به تزریق دو دُز واکسن کرونا هستند، باید پروتکل‌های بهداشتی را نیز رعایت کنند و تابع قوانین کشور میزبان باشند. علاوه بر این، بهانه دولت بغداد در زمینه شیوع کرونا کاملاً باطل و غیرقابل قبول است، زیرا اگر زائر خارجی آزمایش کرونا یا برگه واکسیناسیون همراه داشته باشد، دیگر تهدید بهداشتی محسوب نمی‌شود و اگر ترسی از شیوع کروناست، نخست باید کشورهای اعزام‌کننده زائر خارجی نگران باشند، زیرا طبق آمار رسمی وزارت بهداشت عراق، بیشتر شهروندان عراقی واکسن نزده‌اند.


افضل الشامی، معاون دبیرکل تولیت آستان مقدس عتبه حسینی (ع) با بیان اینکه منع زائران خارجی اباعبدالله الحسین (ع) برای ورود به عراق، اقدام درستی نیست، گفت: امروز زائران عراقی که در زیارت اربعین حسینی شرکت کرده‌اند شاید یک‌درصد هم پروتکل‌های بهداشتی ازجمله زدن ماسک را رعایت نمی‌کنند، درحالی‌که زائر خارجی ملزم است آزمایش کرونا (PCR) یا برگه واکسن همراه داشته باشد. در چنین وضعیتی کشورهای اعزام‌کننده زائر باید نگران سلامت زوار خود برای اعزام به عراق باشند. منع ورود زائران خارجی درست نیست و شاید در پس آن، دلایل سیاسی یا مسائل دیگری باشد.



اگر نگرانی عراق از محدود کردن زائران ایرانی از بابت شیوع کروناست، نخست باید کشورهای اعزام‌کننده زائر خارجی نگران باشند طبق آمار رسمی وزارت بهداشت عراق، بیشتر شهروندان عراقی واکسن نزده‌اند.



وی افزود: منع ورود زائران اباعبدالله الحسین (ع) از خارج کشور برای شرکت در اربعین حسینی، جرم محسوب می‌شود و باید هرچه زودتر این مشکل حل‌وفصل شود. محدودیت ایجاد کردن در برابر زائران اباعبدالله الحسین (ع) از نظر ما تعرض به زائران حسینی محسوب می‌شود و تولیت عتبه حسینی (ع) به این‌گونه تدابیر اعتقادی ندارد.


دستاویزی به نام مشکلات بهداشتی


طرح مشکلات بهداشتی بهانه نیز توجیه خوبی نیست. اینکه دولت عراق بخواهد به بهانه وضعیت بهداشتی، کشورهای خارجی را به پذیرش مسافرت هوایی زائران به نجف و کربلا مجبور کند (البته عمده زائران خارجی اربعین ایرانی‌ها هستند)، چالش عمده کشور میزبان را با شرایط اجتماعی خود نشان می‌دهد، زیرا اگر مسیر زمینی از لحاظ بهداشتی خطرناک باشد، به همین میزان مسیر هوایی هم خطرناک است؛ درحالی‌که می‌توان با اندکی مساعدت، زمینه‌های بهداشتی مسافرت زمینی و هوایی را مرتفع کرد.




بیشتر بخوانید:


امکان بازگشت زائران ایرانی اربعین از مرز مهران فراهم است


سهمیه‌بندی زائران ایرانی اربعین، زیر تیغ انتقاد عراقی‌ها/ بغداد رفتار سعودی‌ها در ماجرای منع ورود حجاج را تکرار نکند




در چنین شرایطی از کشور دوست و مسلمانی همچون عراق تحمیل هزینه‌های سنگین به مردم ایران که عاشق و طالب برپایی تجمع میلیونی اربعین هستند، انتظار نمی‌رود. درواقع مردم ایران از عراقی‌ها انتظار ندارند در سر راه زیارت اباعبدالله الحسین (ع) در تجمع میلیونی اربعین سنگ‌اندازی کنند. چنین قوانینی که یقیناً با روح مهمان‌نوازی و برادری ملت عراق سنخیتی ندارد و می‌توان از پس‌پرده دست‌های پنهان سعودی-آمریکایی را حس کرد، به روابط میان دو دولت دوست و برادر ایران و عراق آسیب می‌زند.


دولت عراق میزبان زوار اربعین است یا مردم ؟


یکی دیگر از بهانه‌هایی که مقام‌های عراقی مطرح کرده‌اند، ناتوانی دولت عراق در تأمین هزینه‌های میزبانی از زوار اربعین است. حال این سؤال از دولت بغداد مطرح می‌شود، مگر سال‌های گذشته به‌جز صدور مجوز برپایی موکب‌ها و حفظ امنیت مسیرهای راهپیمایی، هزینه‌های دیگری را متقبل شده‌اند؟ جزء به جزء هزینه‌های برنامه راهپیمایی میلیونی اربعین را که سال‌های گذشته انجام می‌شد، ملت عراق بزرگوارانه تقبل می‌کردند و موکب‌های ایرانی و عراقی میزبان زائران بودند. علاوه بر این، پذیرایی سخاوتمندانه عراقی‌ها اوج شکوه و برادری دو ملت را به جهان نشان می‌داد، برای عراق، رونق اقتصادی نیز به همراه داشت، زیرا ایرانی‌ها برای سفر از مرزها به کربلا و نجف بعضاً از خودروهای عراقی استفاده می‌کردند و به‌این‌وسیله برای بغداد منفعت نیز داشته است.


در راه حسین (ع) انحصارطلبی راه ندارد


زیارت اربعین چه دولت عراق بخواهد چه نخواهد، چه ایرانی‌ها کم یا زیاد حضور داشته باشند، باشکوه برگزار خواهد شد. «رنسانس حسینی» در عراق درحال رقم خوردن است و فوج فوج مردم عراق و ملت ایران زیر پرچم واحدی دور هم جمع می‌شوند و علاوه بر ذکر مصیبتی که بر خاندان اهل‌بیت (ع) روا داشته شده است، از قاتلان شهیدان مقاومت، قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس یاد می‌کنند و مطالبه اصلی آن‌ها مجازات آمران و عاملان دخیل در شهادت این بزرگواران است. به تعبیری دیگر، در راه اباعبدالله الحسین (ع) عراقی‌ها تنها زائرانش نیستند و ایرانی‌ها و ملت‌های آزاده عرب نیز حضور دارند. حسن سالم، نماینده مجلس عراق از ائتلاف فتح در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا دراین‌باره گفت: راه حسین (ع) اختصاص به گروه و فرقه خاصی ندارد و اعراب و خارجی‌ها، ازجمله زوار ایرانی می‌توانند به زیارت بپردازند.



حسن سالم، نماینده مجلس عراق از ائتلاف فتح


وی با بیان اینکه نمایندگان عراقی از دولت خواسته‌اند مرزها را برای حضور خیل انبوه زائران ایرانی باز کنند، افزود: باید در این زمینه هماهنگی‌های بیشتری میان دولت‌های ایران و عراق انجام شود.


و بالاخره اینکه، هر چند دولت عراق، ورود سایر زائران از کشورهای دیگر را ممنوع کرده، اما ممنوعیت زائران ایرانی به دلیل علقه‌های تاریخی و مذهبی، حساب جداگانه‌ای دارد؛ ماجرایی که نیازمند واکاوی و آسیب‌شناسی دقیق است.


انتهای پیام/۴۰۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر