صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۵ - ۳۰ شهريور ۱۴۰۰
گزارش آنا؛

استرالیا به تبعیت از سیاست ضدچینی آمریکا مجبور شد/ کانبرا «گاو شیرده» واشنگتن در اقیانوسیه می‌شود؟

هفته گذشته وقتی واشنگتن به کمک لندن توانست به هر صورتی که شده کانبرا را مجاب به خرید زیردریایی هسته‌ای آمریکایی کند، ثابت شد که آمریکا نقطه ثقل سیاست‌های خود را از غرب به شرق آسیا تغییر داده است.
کد خبر : 609194

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روز شانزدهم سپتامبر ایالات‌متحده، بریتانیا و استرالیا اعلام کردند که کانبرا با خرید اولین زیردریایی‌های هسته‌ای آمریکایی موافقت کرده است یا به عبارتی عملاً خود را با سیاست ضد چینی آمریکا هماهنگ و همسو ساخته است.


اخبار در خصوص توافق شانزدهم سپتامبر به‌شدت باعث نگرانی ساکنان شرق دور ازجمله دوستان و دشمنان غرب شد؛ زیرا تقریباً مشخص‌شده بود که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا تصمیم گرفته به قول خود برای تمرکز بر سیاست مهار چین عمل کند. در این میان قرعه به نام استرالیا افتاد تا به‌زور هم که شده نقش نیروی نیابتی ضد چینی کاخ سفید را در شرق دور بازی کند.


با عملیاتی شدن سیاست ضد چین آمریکا باید منتظر مسابقه تسلیحاتی اتمی در اقیانوسیه و شرق دور باشیم


این‌طور به نظر می‌رسد که استرالیا از قبل درصدد تشکیل نیروی دریایی قوی‌تر با استفاده از ۱۲ زیردریایی فرانسوی و با سرمایه‌ای حدود ۹۰ میلیارد دلار بوده اما با خرید این زیردریایی اتمی آمریکایی طرح قبلی را کنار گذاشته است. اما نظر کارشناسان امنیتی متفاوت است. آن‌ها معتقدند استرالیا برای محافظت از خود در برابر خصومت ایالات‌متحده تصمیم به خرید زیردریایی‌های آمریکایی گرفته است.



درواقع این معامله فروش زیردریایی اتمی به استرالیا بین آمریکا و انگلیس انجام شد اما منبع مالی آن از استرالیا تأمین شد تا واشنگتن نیروی نیابتی خود علیه پکن را به زمین‌ بازی بکشاند و لندن هم یک سیلی محکم به اتحادیه اروپا مخصوصاً فرانسه بزند



شاید جو بایدن نام نخست وزیر استرالیا را فراموش کرده باشد، اما اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا می‌داند که قرار است برای چه کسانی کار کند. در ۱۹۷۵ ایالات متحده و بریتانیا کودتایی علیه «گاف ویتلم»، نخست‌وزیر وقت استرالیا که کشور خود را به سمت استقلال سوق می‌داد، طراحی کردند. تعداد کمی در ایالات متحده این موضوع را به خاطر می‌آورند اما سیاستمداران استرالیایی آن را به‌خوبی به یاد دارند؛ زیرا کشور آن‌ها از آن زمان تاکنون همان‌طور که آمریکا و انگلیس دستور داده‌اند عمل کرده است. موریسون نمی‌خواهد با مقاومت در مقابل خواسته‌های آمریکا کشور و مردمش را تحت فشار واشنگتن ببیند.


از طرفی به گفته بسیاری از کارشناسان نظامی خرید زیردریایی اتمی آمریکایی مدلی از خریدوفروش ساده تسلیحات نیست بلکه امری بسیار مهم و استراتژیک است یعنی اینکه حتماً در راستای عملی کردن یک راهبرد جدید یا تمرکز بیشتر بر یک راهبرد قدیمی انجام‌شده است. اینکه گفته شود استرالیا تصمیم گرفته از فناوری آمریکایی و انگلیسی برای پیکربندی ناوگان زیردریایی خود استفاده کند تنها یک پوشش است و باید به دنبال دلایل دیگری برای توجیه این اقدام بود.



گفته‌شده که این معامله از بابت قیمتی برای بریتانیا که مشخص است چه جایگاهی برای استرالیا دارد بسیار مناسب بوده اما در ضمن باعث شده که استرالیا حاکمیت خود بر بودجه و انتخاب فروشنده را از دست بدهد. درواقع این معامله بین آمریکا و انگلیس انجام شد اما منبع مالی آن از استرالیا تأمین شد تا دولت بایدن در کوتاه‌مدت به یک پیروزی بزرگ برسد و نیروی نیابتی خود علیه چین را به زمین‌ بازی بکشاند و در ضمن لندن هم یک سیلی محکم به اتحادیه اروپا مخصوصاً فرانسه بزند.




بیشتر بخوانید:


هشدار چین به آمریکا برای ساخت زیردریایی هسته‌ای؛ کمک به استرالیا مصداق اشاعه سلاح هسته‌ای‌ است


روابط فرانسه با آمریکا برای نخستین بار وارد یک بحران عمیق شده است




بله درست است؛ این معامله یک سیلی به چهره فرانسه و اتحادیه اروپا قلمداد می‌شود. جالب اینجاست که دقیقاً ۲۴۰ سال پیش نیروی دریایی فرانسه، نیروی دریایی انگلیس را در خلیج چساپیک شکست داد و راه را برای پیروزی در یورک تاون و استقلال ایالات‌متحده هموار کرد و حالا بعد از ۲۴۰ سال این انگلیس است که راه را بر ورود فرانسه به شرق دور و اقیانوسیه می‌بندد.


از طرفی این قرارداد نیوزیلند، اندونزی و البته چین را خشمگین خواهد کرد. این امر رژیم بین‌المللی عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای را بر هم خواهد زد و ممکن است منجر به هسته‌ای شدن بیشتر ارتش کره جنوبی و ژاپن نیز شود. لازم به ذکر است که زیردریایی‌های هسته‌ای نیز به‌عنوان تجهیزات نظامی تهاجمی تلقی می‌شوند نه سلاح‌های دفاعی معقول بنابراین کشورهای بیشتری به مسابقه تسلیحاتی اتمی کشیده خواهند شد.


استرالیا، با تنها ۲۵ میلیون نفر جمعیت، در حال خرید موشک‌های اتمی است و این امر مطمئناً مورد استقبال اندونزی با جمعیت ۲۵۰ میلیون نفر قرار نخواهد گرفت. نیوزیلند هم اجازه نخواهد داد که زیردریایی‌های اتمی استرالیا به بندرهایش نزدیک شوند.


تنها با منتشر شدن خبر فروش زیردریایی هسته‌ای به استرالیا، روشن است که چگونه آمریکا زمین‌ بازی خود را در آینده مشخص کرده است. می‌توان گفت همان بلایی که بر سر کشورهای شیخ‌نشین عرب در منطقه غرب آسیا آمد و آن‌ها را مجبور کرد که صدها میلیارد دلار تسلیحات از غرب تهیه کنند بر سر کشورهای شرق دور و اقیانوسیه هم خواهد آمد.



تنها دلیلی که باعث شد استرالیا ازنظر سیاسی و نظامی علیه چین جبهه بگیرد، باج‌گیری ایالات‌متحده است



استرالیا در حال حاضر ۶ زیردریایی کلاس کالینز دارد که دیزلی هستند. این زیردریایی‌ها دارای طراحی سوئدی هستند و به‌خوبی در استرالیا شناخته شده‌اند. زیردریایی‌های کالینز نسبتاً کند هستند و برد و استقامت متوسطی دارند. آن‌ها بین سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۳ ساخته و بیشتر برای استفاده دفاعی در نظر گرفته شده‌اند. در هنگام ساخت زیردریایی‌های کالینز مشکلات زیادی به وجود آمد زیرا استرالیا فاقد قابلیت‌های فنی و صنعتی مناسب برای ساخت چنین تولیدات پیچیده‌ای بود. درنهایت محصول ساخت استرالیا خیلی خوب عمل نکرد و به همین دلیل کانبرا در ابتدا تصمیم گرفت که با فناوری بهتر و طراحی فرانسوی اقدام به ساخت ۱۲ فروند زیردریایی جدید کند که همان‌گونه که ذکر شد کلاً متوقف شد تا استرالیا به صورتی ناخواسته وارد بازی جدید واشنگتن شود.


ما در حال حاضر می‌دانیم که مذاکرات در مورد لغو قرارداد با فرانسه به نفع خرید زیردریایی هسته‌ای ساخت ایالات‌متحده در آوریل ۲۰۲۰ آغاز شد و در اجلاس ایالات‌متحده، استرالیا و انگلیس در اوایل ژوئن ۲۰۲۱ نهایی شد.



ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در مصاحبه‌ای با فرانس اینفو گفت: این یک ضربه خنجر از پشت است. ما با استرالیا رابطه‌ای بر اساس اعتماد متقابل برقرار کرده بودیم و در این اعتماد به ما خیانت شد.


استرالیا به ناچار امنیت خود را بر استقلالش ترجیح داد


از طرفی، ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در مصاحبه‌ای با فرانس اینفو در این خصوص گفت: «این یک ضربه خنجر از پشت است. ما با استرالیا رابطه‌ای بر اساس اعتماد متقابل برقرار کرده بودیم و در این اعتماد به ما خیانت شد.»


او افزود: از این وضعیت بسیار عصبانی است و تأکید کرد چند روز قبل که با همتای استرالیایی خود صحبت کرده بود هیچ نشانه جدی از این اقدام خیانت‌آمیز ندیده بود. بر اساس توافقی که روز چهارشنبه هفته گذشته توسط جو بایدن رئیس‌جمهور ایالات‌متحده، در استرالیا اعلام شد، بریتانیا و ایالات‌متحده ائتلاف جدیدی را با نام AUKUS تشکیل می‌دهند که در آن سه کشور فناوری‌های پیشرفته را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. به‌عنوان بخشی از پیمان جدید، کانبرا باید قرارداد زیردریایی خود با فرانسه را کنار می‌گذاشت.


زیردریایی‌های انگلیسی و آمریکایی از راکتورهای هسته‌ای با اورانیوم بسیار غنی‌شده (اچ.ای.یو ۶۰ درصد) استفاده می‌کنند. ازآنجاکه استرالیا در حال حاضر تصمیم به خرید این زیردریایی‌های گرفته است، برای همیشه به این تأمین‌کنندگان یعنی آمریکا و انگلیس وابسته خواهد بود.




بیشتر بخوانید:


اروپا: آمریکا بی‌وفاست


دعوای انگلیس و فرانسه بالا گرفت




در اینکه ایالات‌متحده استرالیا را در یک برنامه درازمدت که از ۱۹۷۵ شروع شد به دام انداخته است شکی نیست. بنابر این می‌توان گفت تنها دلیلی که استرالیا از نظر سیاسی و نظامی علیه چین روی آورده است، باج‌گیری ایالات‌متحده است. دو سال پیش جان مرشایمر، دانشمند علوم سیاسی آمریکایی به استرالیا آمد تا به استرالیایی‌ها توضیح دهد که معنی همسو بودن یا نبودن با سیاست‌های ایالات‌متحده چه منافع و تبعاتی برای کانبرا در بر خواهد داشت.


او یادآور شد که «اکنون برخی می گویند یک جایگزین وجود دارد: شما می‌توانید با چین بروید. در اینجا شما حق انتخاب دارید. می‌توانید با چین و نه ایالات متحده بروید. در این باره دو مورد را بیان می‌کنم. شماره یک، اگر با چین بروید یعنی که دشمن ما هستید یا قصد دارید دشمن ما بشوید.»


وی به صورت غیرمستقیم مقامات استرالیایی را تهدید کرد و گفت: «ما در مورد یک رقابت شدید امنیتی صحبت می‌کنیم»، یعنی اینکه با رفتن به سوی چین امنیت خود را به خطر خواهید انداخت.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر