بحران فرونشست ۲۸ استان کشور را تهدید میکند/ بیشترین گسلهای فعال در تهران، تبریز و البرز
مهدی زارع استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی در گفتوگو با خبرنگار شهری گروه جامعه خبرگزاری آنا، در خصوص تعدد گسلها و اینکه غالبا در چه استانهایی فعالاند گفت: مهمترین گسلها در شهر تهران است که بیشترین تراکم جمعیت و بیشترین میزان ساختمان در اطراف گسلهای فعال احداث شده و هر چه جمعیت در اطراف گسلهای فعال بیشتر میشود، میزان آسیب ناشی از زلزلههای آینده هم بیشتر خواهد بود.
وی با بیان اینکه وقتی جمعیت افزایش پیدا میکند تعداد افرادیکه هم که در معرض آسیب قرار میگیرند هم بیشتر عنوان کرد: بنابراین خطر در محدوده تهران به لحاظ طبیعی و به لحاظ گسلها در امروز با ۱۰۰ سال و یک هزار سال پیش تفاوتی نداشته است یعنی میزان جنبشی که در اثر حرکت گسلها در محدوده تهران ارزیابی شده نسب به گذشتههای دور تغییری نکرده است و آنچه متغیر بوده میزان ریسک در آسیبپذیری است که وابسته به جمعیت است.
بیشتر بخوانید:
مصرف آبهایهای زیرزمینی و حفر چاههای عمیق منجر به فرونشست میشود/ فعال شدن گسلها با فرونشستهای زمین
شهر تهران ۱۲ هزار هکتار بافت ناپایدار دارد/ فرونشستها موجب ناامنی روانی شهروندان شده است
زارع با تاکیدبر اینکه که هر چه زمان میگذرد، میزان جمعیت و به دنبال آن خطرات آسیبها هم بیشتر میشود گفت: علاوه بر تهران شهر تبریز هم دارای گسلهای فعال زیادی است که حتی تعداد آنها از گسلهای شمال تهران هم بیشتر است منتهی فرق شهر تبریز با تهران این است که جمعیت در محدوده تبریز چیزی در حدود یک ششم یا یک هفتم جمعیت در محدوده تهران است بنابراین میزان ریسک در این شهر کمتر است.
تعداد گسلهای فعال در شهر تبریز بیشتر از تهران است
به گفته استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی با وجود اینکه تعداد گسلهای فعال در شهر تبریز بیشتر از تهران است اما سطح ریسک در آنجا خیلی کمتر از تهران است و این به دلیل تراکم جمعیت در اطراف گسلهای تهران است و به همین ترتیب بیشترین میزان ریسک در کشور مربوط به شهر تهران است.
وی به گسلهای فعال استان البرز هم اشاره کرد و افزود: شهر کرج که به نوعی جزء و دنباله شهر تهران است به دلیل تراکم جمعیت حتماً یکی از شهرهای پرریسک کشور محسوب میشود که در صورت بروز زلزله مهم در محدوده شهری، گرفتاریهای بزرگی را در سطح ملی ایجاد میکند.
زارع همچنین در مورد معضل فرونشستها عنوان کرد: در تمام مناطق شهری به دلیل بهرهبرداری گستردهای که از آبهای زیرزمینی صورت میگیرد، مسئله فرونشست وجود دارد. ولی مثلاً سه مرکز استان کنار دریای مازندران یعنی رشت، ساری و گرگان مسئله کمتری از نظر فرونشست در مقایسه با مرکز استانهایی مثل تهران، سمنان، کرج و کرمان دارند.
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی با تاکید بر اینکه تقریباً در ۲۸ مرکز استان معضل فرونشستها وجود دارد اظهار کرد: غالب فرونشستها در شهرهای بزرگ است که به دلیل افزایش آسیبهای ناشی از فرونشست، بغرنجتر و حادتر است.
انتهای پیام/۴۱۶۱
انتهای پیام/