صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۳ - ۱۵ شهريور ۱۴۰۰
وب‌سایت افشاگر انگلیسی؛

افشای ارتباط MI۶ با گروه‌های شبه‌نظامی افغانستان/ جاسوسان انگلیسی به‌تازگی با طالبان مذاکره کرده‌اند

یک وب‌سایت تحلیلی انگلیسی با اشاره به ارتباط درازمدت سرویس خارجی جاسوسی انگلیس (ام. آی. ۶) با گروه‌های شبه‌نظامی در افغانستان به افشاگری در خصوص مذاکرات این سازمان با طالبان در خلال تخلیه شهروندان خارجی از فرودگاه کابل پرداخت.
کد خبر : 605652

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، وب‌سایت افشاگر «دیکلسیفاید یو. کی.» گفت‌وگوهای پنهانی بین طالبان و ام.آی.۶ در خلال انتقال شهروندان خارجی و اتباع افغانستانی را که با نهادها و افراد خارجی همکاری کرده بودند، آخرین نمونه از ارتباط سرویس جاسوسی انگلیس با گروه‌های شبه‌نظامی افراطی در افغانستان قلمداد کرده و ادامه می‌دهد که اگرچه بیشترین بخش از ارتباط‌ها مخفی مانده‌اند؛ اما یکی از عوامل جاسوسی انگلیس تا حدی که توانسته دست به افشاگری در این خصوص بزند.


«دیکلسیفاید یو. کی.» در خصوص این جاسوس می‌نویسد: «در ۱۹۸۱ جان فولرتون که یک خبرنگار ۳۱ ساله بریتانیایی بود در یک نهار کاری پای صحبت اعضای ام.آی.۶ نشست. اعضای سرویس مخفی از فولرتون خواستند که نام پنج شهر مورد علاقه برای ادامه کارش را ذکر کند.»


استفاده دستگاه جاسوسی انگلیس از خبرنگاران برای نفوذ در گروه‌های شبه‌نظامی افغانستان


فولرتون با اشاره به علاقه‌اش برای فعالیت در نزدیکی مرزهای افغانستان برای پوشش جنگ گروه‌های شبه‌نظامی علیه ارتش اشغالگر اتحاد جماهیر شوروی به «دیکلسیفاید یو. کی.» گفت که در آن نهار کاری اسم چند شهر را نوشتم اما شهر پیشاور در پاکستان در صدر لیست قرار داشت.


وی ادامه داد: «اتحاد جماهیر شوروی (سابق) افغانستان را اشغال کرده بود اما من هنوز نتوانسته بودم به‌عنوان خبرنگار آزاد راهی به آنجا پیدا کنم. هیچ خبرنگاری هم تحولات در افغانستان تحت اشغال را پوشش نمی‌داد. من می‌خواستم که جنگ را پوشش بدهم و ام.آی.۶ هم می‌خواست که من را استخدام کند تا به اهدافش از طریق من برسد. این‌گونه بود که همکاری من با سرویس اطلاعاتی بریتانیا شروع شد.»


البته فولرتون پیشینه نسبتاً خوبی در ام.آی.۶ از سال‌ها قبل داشت که به تقابل فولرتون و نیکلاس الیوت یکی از نفرات برجسته‌ ام.آی.۶ بازمی‌گشت. الیوت به خاطر این مشهور بود که با «کیم فیلبی»، مأمور دوجانبه سرویس اطلاعاتی اتحاد جماهیر شوروی (سابق) درگیر شده بود. الیوت وقتی مدیر بازنشسته‌ ام.آی.۶ بود متوجه مقاله‌ای از فولرتون شد که درگیری بین پلیس و ارتش در آفریقای جنوبی دوره آپارتاید را فاش کرده بود.



مارگارت تاچر به مبحث جاسوسی در امور بین‌الملل علاقه زیادی داشت و بسیار سعی کرد که به این امر اهمیت دهد



فولرتون در کیپ‌تاون آفریقای جنوبی بزرگ شده بود و تا قبل از اینکه به انگلستان، کشور محل تولدش بازگردد، به‌عنوان ویراستار شب نشریه «کیپ تایمز» مشغول به کار بود. همان موقع بود که سازمان اطلاعات انگلیس فولرتون را به‌عنوان عامل قراردادی که خیلی ارزان‌تر از افسر اطلاعاتی بود به کار گرفت.



فولرتون در این خصوص می‌گوید: «سازمان جاسوس انگلیس بسیاری از نیروهای خود را به‌صورت قراردادی و از میان افرادی با پیشینه حضور در ارتش جذب می‌کند.»




بیشتر بخوانید:


پس از ۲۰ سال؛ مأموریت اشغالگرانه انگلیس در افغانستان پایان یافت


هیپی: لندن حق اقدام مجدد نظامی در افغانستان را محفوظ می‌داند!




البته در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ سازمان جاسوسی انگلیس از بابت حجم نیروها خیلی کوچک شد و به‌عنوان‌مثال در آمریکای لاتین تعداد نیروهایش به صفر رسید. این کاهش نیرو در زمان مارگارت تاچر، نخست‌وزیر اسبق انگلیس جبران شد. تاچر در خصوص امور اطلاعاتی به‌صورت غیررسمی از الیوت مشاور می‌گرفت. تاچر به مبحث جاسوسی در امور بین‌الملل علاقه زیادی داشت و بسیار سعی کرد که به این امر اهمیت دهد.


فولرتون در این زمینه به «دیکلسیفاید یو.کی.» گفت: «لرد کارینگتون، وزیر امور خارجه دولت تاچر خیلی مشتاق بود که صحنه جنگ افغان‌ها علیه کمونیست‌ها را به صفحه تلویزیون بکشاند.»


کارینگتون در دهه ۱۹۸۰ با فراغت بال و تحت حمایت دولت تاچر تجهیزات فیلم‌برداری از صحنه حملات نیروهای اتحاد جماهیر شوروی به روستاهای افغانستان را در اختیار مبارزان افغان قرار داد تا همان‌گونه که می‌خواست به‌اندازه کافی فیلم و عکس مستند برای محکوم کردن ارتش شوروی در اختیار داشته باشد. کارینگتون این کار را از طریق فولرتون انجام داد و از نفوذ وی در گروه‌های شبه‌نظامی استفاده کرد.



به‌موازات عملیات جاسوس ام. آی. ۶، یک عملیات را هم آمریکایی‌ها به نام «سایکلون» توسط سازمان سیا در افغانستان انجام می‌دادند



به همین دلیل بود که وقتی فولرتون چند ماه بعدازاین ماجرا اسم پیشاور را برای کار در صدر لیست خود نوشت، ام.آی.۶ این خبرنگار ۳۱ ساله را به «فورت مانکتون» مرکز آموزش اطلاعاتی جاسوسی در جنوب انگلیس فرستاد تا فولرتون آموزش جمع‌آوری اطلاعات، تخلیه اطلاعاتی از طریق مصاحبه و دیگر فنون کار اطلاعاتی و جاسوسی را یاد بگیرد.



عملیات گروه‌های شبه‌نظامی در افغانستان از لنز دوربین جاسوس-خبرنگاران انگلیسی


وزارت خارجه انگلیس ۳۰ سال بعد از ماجرای افغانستان رویکردی مشابه را در جریان جنگ داخلی سوریه دنبال کرد و از طریق تزریق مالی به تعداد زیادی از شهروند خبرنگاران سوری خوراک رسانه‌های غربی برای اتهام زدن به دولت دمشق را فراهم کرد.


عملیات جاسوسی سازمان سیا به‌موازات همتایان انگلیسی خود


در دهه ۱۹۸۰ عملیات روانی بریتانیا در افغانستان خیلی ملموس‌تر و میدانی‌تر شده بود زیرا فولرتون تعداد زیادی فیلم‌بردار محلی میان گروهای شبه‌نظامی مجاهدین داشت که در پاکستان مستقر بودند و هرازگاهی به درون خاک افغانستان می‌رفتند و از صحنه‌های نبرد فیلم‌برداری می‌کردند تا فولرتون بتواند به پوشش خبری جنگ علیه ارتش سرخ به‌صورتی که ‌ام.آی.۶ می‌خواست بپردازد.


جزئیات عملیات جاسوسی فولرتون در جبهه‌های افغانستان در یک رمان به نام «بازی جاسوسی» که شامل تجربیات میدانی خودش نیز هست به رشته تحریر کشیده شده‌اند. فولرتون ارزش ویژه‌ای برای دستگاه جاسوسی انگلیس داشت زیرا ام.آی.۶ هرگز سوابق عملیاتی وی علیه اتحاد جماهیر شوروی را منتشر نکرد.




بیشتر بخوانید:


افشای مذاکرات محرمانه سرویس اطلاعاتی انگلیس با طالبان


انگلیس برای خروج شهروندان جا مانده در کابل دست به دامان طالبان شد




گفتنی است که به‌موازات عملیات جاسوسی فولرتون، یک عملیات را هم آمریکایی‌ها به نام «سایکلون» توسط سازمان سیا در افغانستان انجام می‌دادند که در زمان جیمی کارتر در ۱۹۷۹ شروع شد و در دوره رونالد ریگان هم ادامه داشت.


فولرتون از ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۳ در پیشاور برای ام.آی.۶ کار کرد و بعدازآن بود که به رویترز پیوست و از جامعه جاسوسی فاصله گرفت. به گفته فولرتون در دهه ۱۹۸۰ سازمان جاسوسی انگلیس فعال‌تر شد و تمام تلاشش را برای نزدیک شدن به احمدشاه مسعود فرمانده برجسته دوره مبارزه با اشغالگران کمونیست به کار گرفت؛ زیرا حزب جمعیت اسلامی به رهبری احمدشاه مسعود سازمان موردعلاقه فولرتون بود. اطلاعات دقیقی در خصوص میزان نفوذ فولرتون در حزب جمعیت اسلامی تابه‌حال فاش نشده است.


فولرتون که هم‌اکنون در منزل خود در اسکاتلند زندگی می‌کند به «دیکلسیفاید یو.کی.» گفت که درنهایت همه تلاش‌ها برای تحمیل شکست به اتحاد جماهیر شوروی موفقیت‌آمیز بود؛ اما درعین‌حال باعث شد که ایجاد صلح پایدار در افغانستان خیلی سخت‌تر شود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر