صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۱۱ - ۲۱ شهريور ۱۴۰۰
آنا بررسی کرد؛

چرایی آمار پایین صدور کارت‌ اعتباری در کشور

به نسبت سایر کشورها صدور کارت اعتباری در کشور روند سریعی را طی نمی‌کند در حالی که به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی، استفاده گسترده از کارت‌های اعتباری می‌تواند موجب افزایش تقاضا در بازار شود.
کد خبر : 605523

به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، این روزها بازار اعداد و ارقام بسیار گرم است. از نقدینگی، قیمت دلار و تورم تا میزان واردات واکسن‌های چینی به کشور که محافل مختلفی را درگیر خودکرده است. یکی از اعدادی که بسیار به چشم آمد میزان صدور کارت بانکی تا مردادماه امسال بود. عددی که تصور کردن آن‌هم بسیار سخت و دشوار است. تعداد کارت‌های بانکی در کشور ما به بیش از ۴۰۱ میلیون عدد می‌رسد. این کارت‌ها متشکل از کارت برداشت، اعتباری، هدیه و کارت‌پول الکترونیک است.


بر اساس گزارش بانک مرکزی تا پایان مردادماه امسال ۲۶۳ میلیون عدد کارت‌بانکی از نوع برداشت در کشور وجود دارد که سهم بانک ملی از تمامی بانک‌ها بیشتر است.




بیشتر بخوانید:


پرداخت تسهیلات تکمیلی صندوق توسعه ملی


اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی به کمترین مقدار خود رسید




در ادامه آمار بانک مرکزی آمده است حدود ۱۳۰ میلیون کارت هدیه در شبکه بانکی کشور وجود دارد و مورداستفاده قرارگرفته است که همانند کارت اعتباری و برداشت، بانک ملی در جایگاه اول قرار دارد.


آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد که حدود دو میلیون عدد کارت‌پول الکترونیک نیز تا پایان مردادماه سال جاری در کشور وجود دارد که عمده آن در اختیار بانک ملت قرار دارد.


همچنین طبق آخرین اعلام بانک مرکزی نزدیک به ۶ میلیون کارت از نوع اعتباری توسط بانک‌ها صادرشده است که بانک ملی ایران با صدور ۲ میلیون کارت اعتباری رده نخست را به خود اختصاص داده است.


به نسبت سایر کشورها صدور کارت اعتباری در کشور روند سریعی را طی نمی‌کند در حالی که به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی، استفاده گسترده از کارت‌های اعتباری می‌تواند موجب افزایش تقاضا در بازار شده و به نسبت سهم خود از نقدینگی در گردش، چرخ‌ های اقتصاد را به‌ ویژه در شرایط رکودی به حرکت درآورد.


در آمریکا هر نفر ۳.۵ کارت اعتباری دارد


مجید شکوهی مشاور فناوری اطلاعات بانک ملی در خصوص میزان صدور کارت‌های بانکی در سایر کشورها می‌گوید: «بر اساس آمارهای منتشرشده در آمریکا، نزدیک به ۶۰ درصد تراکنش‌های کارتی از طریق کارت‌های اعتباری انجام می‌شود و هر فردی که واجد شرایط کارت اعتباری است، به‌طور متوسط ۳.۵ کارت دارد. همچنین در این کشور از ۱۴ نوع وام یا تسهیلات بانکی، ۹ مورد آن در قالب کارت‌های اعتباری ارائه می‌شود. این آمار نشان می‌دهد در جامعه آمریکا بحث کارت اعتباری و مدل‌ها و محصولات مختلف آن، کاملاً رشد پیداکرده است.


در اتحادیه اروپا به‌طور متوسط ۲۶ درصد تراکنش‌ها از طریق کارت‌های اعتباری انجام می‌شود که البته این میانگین در بعضی کشورها کمتر است و در بعضی دیگر بیشتر، در ترکیه به‌عنوان یکی از کشورهای همسایه بر اساس آماری که موجود است تقریباً ۳۶، ۳۷ درصد تراکنش‌های کارتی آن‌ها، به کارت‌های اعتباری مرتبط می‌شود.»


تسهیلات خرد به‌صورت کارت اعتباری پرداخت می‌شود


کامران ندری کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با آنا درباره کارت اعتباری می‌گوید: « معمولاً وام و تسهیلات خرد را بانک‌ها به‌صورت کارت اعتباری پرداخت می‌کنند، حجم اعتبار در کارت‌ها بسیار مهم است و زمانی که مبلغ خرج شده دیگر محل بحث قرار نمی‌گیرد. حجم اعتبار یک تقاضای بالقوه است یعنی من مبلغی را اعتباردارم و از فروشگاه خرید می‌کنم و بانک این مبلغ را به‌صورت وام به من پرداخت کرده است. اگر اعتبار در کارت وجود داشت میزان حجم آن می‌توانست یک تقاضای بالقوه باشد».




وی می افزاید: «در شرایط فعلی اگر کسی اعتبار داشته باشد به‌سرعت خرج می‌کند زیرا نرخ سود بانک نهایت ۱۸ درصد باشد و نرخ تورم نزدیک ۵۰ درصد است و هر شخص ترجیح می‌دهد کالایی را خریداری نماید تا اینکه در بانک پول خود را نگهداری کند».


ندری در خصوص ضوابط صدور کارت اعتباری در کشور می‌گوید: «ما در این موضوع از سایر کشورها بسیار عقب هستیم. اعتباری که بانک‌ها به افراد عادی پرداخت می‌کنند بسیار پایین است. حجم اعتباری که به عموم مردم توسط بانک‌ها پرداخت می‌شود بسیار اندک است».


کارت اعتباری در هیچ‌کدام از عقود اسلامی نمی‌گنجد


احمد حاتمی یزد کارشناس بانکی در گفت‌وگو با آنا درباره چرایی سهم اندک کارت‌های اعتباری در سیستم بانکی کشور می‌گوید:« کارت‌های اعتباری قرار است اعتباری را به مردم بپردازند و بابت مدتی که از آن استفاده می‌شود سودی را به بانک پرداخت کنند. تاکنون پرداخت سود به بانک اکثرا در غالب عقود اسلامی بوده است و کارت اعتباری در هیچ‌کدام از عقود اسلامی مشهور در سیستم بانکی نمی‌گنجد».


وی بیان می‌کند:« دارنده کارت اعتباری به دنبال آن است که با این پول هر نوع خریدی را انجام دهد از خرید یخچال و لوازم‌خانگی تا خرید خدمات آموزشی اما تاکنون هیچ غالب شرعی برای پرداخت سود به بانک‌ها توسط کارت‌های اعتباری در نظر گرفته نشده است و افراد متخصص در حوزه بانکداری اسلامی باید برای آن راهی پیدا کنند».


حاتمی یزد می‌افزاید:«کارت اعتباری به‌تنهایی با عقود اسلامی در تناقض نیست. اما افراد متخصص در حوزه بانکداری اسلامی می‌گویند اگر قرار است کارت اعتباری به مردم داده شود به‌صورت قرض‌الحسنه این امر صورت گیرد، کارت اعتباری اگر بهره نداشته باشد هیچ تضادی با موازین شرعی ندارد. اما بانک‌ها نمی‌توانند به‌صورت قرض‌الحسنه این منابع و کارت‌ها را تحویل مردم دهند».


به گفته کارشناسان فراوانی کارت‌های اعتباری تورم‌زا نیست و اقتصاد را ضعیف نمی‌کند مهم‌ترین مسئله حجم کارت‌های اعتباری است. کشورهای دیگر هم با تعدد کارت‌های اعتباری روبه‌رو هستند اما در میزان تورم و نقدینگی آن تفاوت چندانی به وجود نیامده است.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر