حباب قیمت برنج چقدر است؟
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت تعاون اقتصاد خبرگزاری آنا، قیمت برنج امسال همانند بسیاری از کالاهای دیگر با رشد مواجه بوده است؛ اما طی هفتههای اخیر این رشد قیمت شتاب بیشتری در بازار به خود گرفته است که طی سالهای اخیر در این بازه زمانی بیسابقه است.
دلایل مختلفی برای گرانی برنج ذکر میشود از کاهش بارندگی تا خشکسالی که امسال کشور با آن روبهرو بود تا افزایش هزینههای تولید همانند قیمت سم، کود، بذر و سایر هزینههایی که در زمان برداشت محصول کشاورزان متحمل شدند.
به گفته کشاورزان درحالیکه دولت باید از کشاورزان در تأمین نهاده، از جمله سم و کود حمایت میکرد، این کار را صورت نداد و آنها مجبور شدند این نهادهها را از بازار آزاد با قیمتهای بسیار بالا تأمین کنند؛ بنابراین قیمت تمامشده افزایش یافته است. هرچند قیمت برنج در بازار با افزایش بسیاری روبهرو بوده است اما نباید فراموش کرد که تنها بخشی از این افزایش قیمت نصیب کشاورزان شده و مابقی به جیب دلالان میرود.
به گفته علیاکبریان، نایبرئیس انجمن برنج، امسال تولید ارقام پرمحصول برنج مثل ندا و فجر و طارم در شمال بسیار خوب بوده و کشاورزان قیمت برنج را بالا نمیفروشند بلکه حباب کاذب قیمتی توسط دلالان به وجود میآید و بالاترین قیمت برنج طارم در استانهای مازندران ۳۵ هزار تومان است.
نبود نظارت برنج را گران کرد
جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج نیز درباره گرانی برنج گفت: عدم نظارت بر بازار مهمترین دلیل اتفاقات بازار برنج است.
به گفته وی؛ به دلیل نبود نظارت فروشندگان با هر قیمتی که تمایل دارند، برنج را عرضه میکنند و دستگاههای مسئول هم هیچ کاری برای مدیریت آن انجام نمیدهند.
دبیر انجمن برنج افزود: هر کیلوگرم برنج طارم هاشمی بدون اختلاط در شمال بین ۳۴ تا ۳۵ هزار تومان است، اما همین برنج با ناخالصی در بازار تهران با قیمت چشمگیری به فروش میرسد.
شایق خاطرنشان کرد: امسال حداقل ۲ میلیون و ۲۵۰ تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن برنج در کشور تولید میشود ضمن اینکه میزان نیاز ما حدود ۳ میلیون تن است.
نقش دلالان در گرانی قیمت برنج
در همین باره قاسمعلی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی در گفتوگو با آنا، اظهار کرد: قیمت برنج ایرانی از ابتدای سال تاکنون ۴۸ درصد افزایش داشته است.
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی با بیان اینکه طی سه هفته اخیر روند افزایش قیمت برنج شتاب گرفته است، گفت: برنجی که توسط بنکداران طی هفتههای گذشته با قیمت ۳۱ هزار تومان فروخته میشد در حال حاضر با قیمت ۴۶ هزار تومان عرضه میشود، این در حالی است که بنکداران کالاهای خود را با سود ۳ درصدی عرضه میکنند.
وی افزود: البته با توجه به سود ۱۲ درصدی خردهفروشیها قیمت عرضه برنج ایرانی بیشتر از ارقام ذکر شده است.
بیشتر بخوانید:
افزایش قیمت برنج در ماههای آینده پیشبینی میشود
حسنی بیان کرد: افزایش قیمت سم، کود، بذر و رشد دستمزد کارگر تا ۵۰۰ هزار تومان از عوامل افزایش قیمت برنج است.
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی تصریح کرد: زمانی که شکر ۹۰ درصد، کره ۳۰ درصد و روغن ۳۵ درصد گران میشود، طبیعی است که کشاورز هم محصول خود را گران میکند.
وی تأکید کرد: هرچند هزینه حملونقل افزایش داشته و در قیمت تأثیر گذاشته اما نمیتوان نقش دلالان و سودجویی آنها را در این میان انکار کرد که با سلفخری با قیمت پایین محصول را از کشاورز خریداری میکنند و با قیمت بالاتر عرضه میکنند.
وی گفت: فصل برداشت برنج بهتازگی آغازشده است و هنوز میزان برداشت سال جاری بهطور دقیق مشخص نیست اما هیچ کمبودی در بازار در خصوص برنج ایرانی و خارجی وجود ندارد و این کالای اساسی بهوفور در بازار موجود است. میزان بارندگیهای امسال کاهشیافته است اما میزان تولیدات داخلی بهاندازهای بوده که نیازی به رفع ممنوعیت واردات برنج نیست و رفع ممنوعیت واردات برنج کمکی به تعدیل قیمت نمیکند.
سرانه برنج در ایران سالانه بین ۳۶ تا ۳۶.۵ کیلوگرم
بر اساس آمار اعلامشده، میانگین مصرف سرانه برنج در ایران سالانه بین ۳۶ تا ۳۶.۵ کیلوگرم و نیاز سالانه کشور به برنج حدود سه میلیون تن است که بیش از ۲.۲ میلیون تن آن در داخل و بقیه از محل واردات تأمین میشود.
استانهای گیلان با ۲۲۰ هزار هکتار اراضی، مازندران با ۲۱۴ هزار هکتار، گلستان با ۱۰۰ هزار هکتار و خوزستان با ۱۸۰ هزار هکتار عمدهترین تولیدکنندگان برنج کشور هستند که البته در ۱۵ استان دیگر درمجموع ۹۰ هزار هکتار برنج کشت میشود. از مجموع برنج تولیدی کشور در سال جاری ۳۲ درصد مربوط به استان مازندران، ۲۶ درصد گیلان، ۱۸ درصد خوزستان، ۱۵ درصد گلستان و هشت درصد مربوط به سایر استانهای کشور بوده است.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/