صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۰۵ مهر ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

گرم‌ شدن ۲ درجه‌ای کره خاکی/ زمین آماده تغییرات آب‌وهوایی شدید می‌شود

با تداوم وضع فعلی، زمین در آستان تغییرات اقلیمی جدی خواهد بود که بر بسیاری از عارصه‌های زندگی تأثیر منفی خواهد گذاشت.
کد خبر : 602331

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بر اساس آخرین گزارش IPCC، دانشمندان در حال مشاهده تغییرات آب‌وهوایی زمین در تمام مناطق و در کل سیستم آب‌وهوایی جهان هستند. بسیاری از تغییرات مشاهده‌شده در آب‌وهوا در هزاران سال اخیر بی‌سابقه است و برخی از تغییرات در حال حاضر (مانند افزایش سطح آب دریا) تا صدها هزار سال برگشت‌ناپذیر است.


بر اساس آخرین گزارش هیئت بین‌دولتی تغییر اقلیم (IPCC) که به‌تازگی منتشر شد، دانشمندان تغییرات آب‌وهوایی زمین را در هر منطقه و در کل سیستم اقلیمی مشاهده کردند. بسیاری از تغییرات مشاهده‌شده در آب‌وهوای اخیر در نوع خود نادر بوده و برخی از تغییرات در حال حاضر (مانند افزایش سطح آب دریا) تا صدها هزار سال برگشت‌ناپذیر است.




بیشتر بخوانید:


هوش مصنوعی؛ آخرین تلاش انسان برای نجات زمین/ بحران در کمین زمینی‌ها!


انسان خود را با تغییر شرایط محیطی وفق داده‌است




با این حال کاهش شدید و مداوم انتشار دی‌اکسیدکربن (CO۲) و دیگر گازهای گلخانه‌ای تغییرات آب‌وهوایی را محدود می‌کند. بر اساس گزارش گروه کاری IPCC، «تغییرات آب‌وهوایی ۲۰۲۱: بنیاد علم فیزیک» که روز جمعه توسط ۱۹۵ دولت عضو IPCC تأیید شد در حالی که مزایای کیفیت هوا به‌سرعت قابل دستیابی است اما ۲۰ الی ۳۰ سال طول می‌کشد تا دما در جهان ثابت شود.


زمین با سرعتی بی‌سابقه در حال گرم شدن است


هوسونگ لی(Hoesung Lee) رئیس IPCC می‌گوید: «این گزارش نشان‌دهنده این است که ما مستلزم تلاش‌های فوق‌العاده‌ای در این شرایط استثنایی هستیم. نوآوری‌های این گزارش و پیشرفت‌هایی که در علم آب‌وهوا داشته است، ورودی ارزشمندی برای مذاکرات و تصمیم‌گیری‌های اقلیمی خواهد بود.»



تغییرات آب‌وهوایی در تمام نقاط جهان حس خواهد شد


این گزارش تخمین‌های جدیدی از شانس عبور از سطح گرمایش جهانی در حدود ۱.۵ درجه سانتی‌گراد در دهه‌های آینده ارائه می‌دهد و مشخص می‌کند که به جز حالتی که طی آن کاهش فوری، سریع و گسترده‌ای در انتشار گازهای گلخانه‌ای ایجاد شود، در دهه‌های آینده افزایش گرما تا نزدیک ۱.۵ درجه سانتی‌گراد(یا حتی ۲ درجه) اجتناب‌ناپذیر است.




بیشتر بخوانید:


بررسی تاثیر افزایش دمای آب دریاها بر زندگی آبزیان




همچنین در قسمت دیگری از گزارش آمده است انتشار گازهای گلخانه‌ای ناشی از فعالیت‌های انسانی مسئول حدود ۱.۱ درجه سانتی‌گراد گرم شدن از سال ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ است. به طور متوسط ‌در ۲۰ سال آینده، دمای کره زمین ۱.۵ درجه سانتیگراد یا بیشتر از ۱.۵ درجه سانتی‌گراد گرم‌تر خواهد شد. این ارزیابی بر اساس مجموعه داده‌هایی است که برای ارزیابی گرمایش تاریخی و همچنین درک علمی واکنش سیستم آب‌وهوایی به انتشار گازهای گلخانه‌ای انجام شده است.


تمام مناطق جهان تغییر را حس خواهند کرد


بسیاری از ویژگی‌های تغییرات اقلیمی به طور مستقیم به میزان گرم شدن زمین بستگی دارد اما آنچه مردم تجربه می‌کنند اغلب با متوسط ‌جهانی بسیار متفاوت است. به عنوان مثال گرم شدن زمین بیش از میانگین جهانی است و در قطب شمال بیش از دو برابر بیشتر است.


پانمائو ژای(Panmao Zhai)، رئیس گروه کاری IPCC می‌گوید: «تغییرات آب‌وهوایی در حال حاضر همه مناطق روی کره زمین را به طرق مختلف تحت تأثیر قرار داده است. تغییرات ما با گرم شدن زمین بیشتر نیز خواهد شد.»



رویدادهای شدید سطح دریا که قبلاً ۱۰۰ سال یک بار اتفاق می‌افتاد می‌تواند در پایان این قرن هر سال رخ دهد.



این گزارش نشان می‌دهد که در دهه‌های آینده تغییرات آب‌وهوایی در همه مناطق افزایش می‌یابد. پس از ۱.۵ درجه سانتیگراد گرم شدن کره زمین، امواج گرما افزایش می‌یابد، فصول گرم طولانی‌تر و فصول سرد کوتاه‌تر خواهد شد. از سوی دیگر با ۲ درجه سانتی‌گراد گرم شدن زمین، گرمای شدید اغلب به آستانه بحرانی برای کشاورزی و بخش سلامت می‌رسد.


تغییرات اقلیمی وسیعی در راه است


اما این فقط مربوط به دما نیست. تغییرات آب‌وهوایی تغییرات مختلفی را در مناطق مختلف به ارمغان می‌آورد که همه آنها با گرم‌تر شدن مرتبط هستند. این موارد شامل تغییرات در رطوبت و خشکی، باد، برف و یخ، مناطق ساحلی و اقیانوس‌هاست. به عنوان مثال تغییرات آب‌وهوایی چرخه آب را تشدید می‌کند. این امر باعث بارش شدیدتر و سیلاب‌های همراه و همچنین خشکسالی شدیدتر در بسیاری از مناطق خواهد شد.



گزارش جدید IPCC تغییرات آب‌هوایی را در دهه‌های آتی قطعی قلمداد می‌کند


تغییرات آب‌وهوایی بر الگوهای بارندگی تأثیر می‌گذارد. در عرض‌های جغرافیایی زیاد، احتمال بارش افزایش می‌یابد، در حالی که پیش‌بینی می‌شود در قسمت‌های وسیعی از مناطق نیمه‌گرمسیری دما کاهش خواهد داشت. تغییراتی در بارش باران‌های موسمی پیش‌بینی می‌شود که منطقه به منطقه متفاوت خواهد بود.




بیشتر بخوانید:


تغییرات اقلیمی در کمین زمین/ به فجایع آب‌وهوایی عادت کنیم!




مناطق ساحلی در طول قرن بیست‌ویکم با بالا آمدن سطح دریا روبه‌رو خواهند شد که به سیلاب‌های مکرر و شدید در بنادر و سواحل در مناطق کم‌ارتفاع و فرسایش ساحلی خواهد انجامید. رویدادهای شدید سطح دریا که قبلاً در ۱۰۰ سال یک بار اتفاق افتاده بود، می‌تواند در پایان این قرن هر سال رخ دهد.


گرم شدن بیشتر باعث افزایش ذوب شدن یخبندان دائمی و از بین رفتن پوشش برفی فصلی، ذوب شدن یخچال‌ها و ورقه‌های یخ و از بین رفتن یخ‌های تابستانی دریای قطب شمال خواهد شد.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر