صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۱۴ - ۲۷ مرداد ۱۴۰۰
دانستنی‌های علمی/ ۲۵۰؛

توفان تندری چگونه شکل می‌گیرد؟

توفان تندری شکلی از آب و هواست که با افزایش رطوبت و دما در روزهای گرم تابستانی شروع می‌شود.
کد خبر : 601649

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، توفان تندری یا تندرتوفان نوعی آب‌وهوای آشفته است که به دلیل وجود آذرخش و اثر صوتی آن در جو زمین تندر نامیده می‌شود. تمام توفان‌های تندری‌ با رطوبت و افزایش هوای گرم شروع می‌شود. این پدیده در یک روز گرم تابستانی اتفاق می‌افتد، زمانی که نور خورشید برای ساعت‌ها زمین را گرم کرده است.


هوای گرم و مرطوبی که بالاتر از سطح زمین وجود دارد، نسبت به هوای سرد و خشک، تراکم بیشتری دارد که این امر منجر به بارش باران می‌شود. وقتی هوای گرم و مرطوب بالاتر می‌رود، بخار آب موجود در آن شروع به سرد شدن کرده و تبدیل به قطرات آب متراکم می‌شود که باعث شکل‌گیری یک ابر و آزادسازی گرما می‌شود. با بالا رفتن هوای گرم، جریانی قدرتمند ایجاد می‌شود.


طی ۳۰ دقیقه ابرهای رعد و برقی شکل می‌گیرند و به ارتفاعات ۱۰ کیلومتر می‌رسند. بالاتر از این ارتفاع، دما با افزایش ارتفاع کاهش نمی‌یابد. این امر بدین معناست که جرم در حال افزایش هوا دیگر به سمت بالا شناور نیست. درعوض گسترش می‌یابد و سندانی شکل می‌شود که امری معمول در ابرهای توفانی است.


با متراکم شدن بخار آب در داخل ابر، قطرات آب با هم ادغام شده و بزرگ می‌شوند. در این حین ذرات یخ نیز در قسمت بالایی و بسیار سرد ابر شکل می‌گیرند. وقتی قطرات آب و ذرات یخ به اندازه کافی سنگین شوند، بارش باران یا تگرگ شروع می‌شود. به دنبال ریزش باران یا تگرگ، جریانی از هوای سرد به سوی پایین روانه شده و گسترش می‌یابد. این امر بادهای قوی در سطح زمین ایجاد می‌کند و دما را نیز کاهش می‌دهد.


در همین حال برخورد بین بلورهای یخ و قطرات آب در داخل ابر باعث خارج شدن الکترون‌ها را از آب و انتقال آنها به ذرات بزرگ‌تر یخ می‌شود. بدین‌ترتیب ذرات سنگین‌تر با بار منفی به قسمت پایینی ابر رفته و ذرات سبک‌تر با بار مثبت نیز به قسمت بالایی ابر می‌روند. در این حالت قسمت بالایی و پایینی ابر بارهای مخالف دارند که این امر منجر به ایجاد ولتاژ (اختلاف پتانسیل) می‌شود. اگر این ولتاژ به اندازه کافی بالا باشد پدیده رعد و برق درون ابر اتفاق می‌افتد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر