صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۲۶ مرداد ۱۴۰۰
در کابل چه می‌گذرد؟

حال و هوای پایتخت افغانستان در نخستین روزهای حاکمیت طالبان/ امنیت و معیشت ۲ مطالبه کلیدی افغان‌ها

فرودگاه بین‌المللی کابل هنوز در اشغال آمریکایی‌هاستدوشنبه اولین روزی بود که کابل پس از حدود ۲۰ سال دوباره خود را در کنترل تقریباً کامل طالبان می‌دید و مردم خسته از دهه‌ها هراس به‌تدریج و با احتیاط به خیابان‌ها ‌آمدند تا با چشمان خود گزارش‌ها در خصوص تغییر رویکرد طالبان را مشاهده کنند.
کد خبر : 601476

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روز گذشته که اولین روز تسلط دوباره طالبان بر کابل و کل افغانستان به غیر از پنجشیر و پروان بود تفاوت زیادی با یک روز عادی داشت. بیشتر مغازه‌ها و نهادهای خدمت‌رسان دولتی و غیردولتی تعطیل بودند و اکثریت مردم ترجیح دادند در خانه بمانند اما برخی از پایتخت‌نشینان سوار بر موتور یا دوچرخه به‌آرامی و با احتیاط در شهر تردد داشتند.


درست است که مردم افغانستان دوره خوبی را تجربه نمی‌کنند اما از این موضوع که کشورشان به یک جنگ دیگر کشیده نشده است خشنود هستند و انتظار دارند که سازمان‌ها، مراکز تجاری و آموزشی به‌سرعت بازگشایی شوند تا زندگی در پایتخت شکل عادی به خود بگیرد.


نگاه مردم کابل به طالبان امروز مانند نگاه به یک اشغالگر نیست


طالبان در همان روز اول فتح کابل دست به پخش اعلامیه‌های زیادی زد و به مردم اطمینان داد که مسئول تأمین امنیت مردم است. به همین دلیل در همه جای شهر افراد مسلح طالبان دیده می‌شوند که به گشت‌زنی شبانه‌روزی و منظم مشغول هستند.


اما امنیت تنها نگرانی مردم کابل نیست. نهادهای خدمت‌رسان تعطیل هستند و اقلام مصرفی و ضروری خانواده‌ها کمیاب و گران شده‌اند. بسیاری از شهروندان کابل به‌صورت مستقیم از طالبان خواسته‌اند که رفع این دو مشکل را در اولویت کار خود قرار دهند. خیلی از مردم ساکن دیگر ولایات افغانستان که به علت جنگ به کابل پناه آورده بودند، هم‌اکنون خواستار بازگشت به منطقه خود هستند؛ اما از ترس ناامنی راه‌ها و نیز هزینه بالای بازگشت در کابل گرفتار شده‌اند. می‌توان گفت که عمده نگرانی مردم کابل در این روزهای اول روی کار آمدن طالبان سوءاستفاده برخی از افراد شرور و فرصت‌طلب است.



استقرار امنیت در کابل توسط طالبان در کنار مردم


طالبان اما اذعان دارد که در حال رای‌زنی درباره چگونگی ایجاد ساختار سیاسی و حکومتی آینده افغانستان است. سران اصلی طالبان هنوز در دوحه مرکز قطر هستند و از آنجا با جامعه بین‌الملل و نیز احزاب و جریان‌های سیاسی داخل افغانستان در تماس هستند تا به وحدت نظر برای استقرار هر چه زودتر آرامش در سراسر کشور برسند. طالبان که با فتح کابل پایان ۲۰ سال جنگ علیه اشغالگران غربی را اعلام کرد خود را مکلف به تأمین امنیت کشور می‌داند به همین دلیل ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی طالبان در یک پیام ویدیویی تأکید کرده است: «حالا وقت آزمایش و امتحان ما آمده است چراکه ما حالا چگونگی تأمین امنیت مردم را بر عهده داریم.»


سرعت فتح ولایات و حتی کابل نشان داده است که مردم با به حکومت رسیدن طالبان و برکناری ساختار حکومتی قبل مخصوصاً مقامات فاسدی که در رأس امور بودند چندان مشکلی ندارند.



طالبان درصدد زدودن خشونت از چهره خود در اذهان مردم رنج دیده افغانستان است و به همین دلیل به گزارش منابع محلی در کابل تابه‌حال گزارش خشونت گسترده از اعضای این گروه نسبت به مردم گزارش نشده است



طالبان به‌تدریج و با آرامش در حال تحویل گرفتن امنیت نهادهای مهم در سطح شهر است و تابه‌حال به‌ویژه روز دوشنبه رفتار خشونت‌آمیزی در هنگام تحویل و تحول امنیتی گزارش نشده است.




بیشتر بخوانید:


واکنش مردم کابل به حضور طالبان در این شهر + ویدئو


هشدار شورای امنیت؛ درگیری‌ها در افغانستان فوراً متوقف شود




همین موضوع به مردم دلگرمی داده است تا بدون هراس از خواسته‌های خود برای داشتن آینده بهتر صحبت کنند. به‌عنوان نمونه احمد فرید، که یک شهروند کابلی است در خصوص نوع حکومت آینده در افغانستان به طلوع نیوز گفت: «حکومتی باشد که همه مردم در آن سهم داشته باشند و آرامش برقرار باشد.»


فضل ربی، شهروند دیگر کابلی نیز به طلوع نیوز گفته است: «از طالبان انتظار دارد که امنیت پایدار را در سراسر کشور حکم‌فرما کند زیرا مردم دیگر از جنگ و ناامنی خسته شده‌اند.»


در این میان فعالان سیاسی افغانستان از طالبان خواسته‌اند که به روی کار آمدن نظامی کمک کند که دستاوردهای مثبت ۲۰ سال گذشته را فقط به خاطر اینکه در دوره حضور اشغالگران محقق شده بودند نابود نکند.


در این میان سید اسحاق گیلانی، رهبر نهضت همبستگی ملی افغانستان و گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلام افغانستان از طالبان خواسته‌اند که سریعاً به اوضاع سروسامان دهد زیرا که مردم این کشور به دلیل بی‌کفایتی محمد اشرف غنی رئیس‌جمهور فراری بسیار لطمه دیده‌اند.


در همین راستا، امیر خان متقی، رئیس کمیسیون ارشاد و دعوت طالبان گفت نظام آینده به کسانی پیوند دارد که اکنون در افغانستان حاکم هستند به این مفهوم که طالبان قصد دارد از مدیران باتجربه و مردمی که در نظام سابق این کشور مشغول خدمت بودند در ساختن آینده کشور استفاده کند.



عمده نگرانی مردم کابل در این روزهای اول روی کار آمدن طالبان سوءاستفاده برخی از افراد شرور و فرصت‌طلب است



اما همه ماجرا به داخل افغانستان و شهر کابل ختم نمی‌شود. منظور این است که افغانستان به‌عنوان عضوی از جامعه بین‌الملل هم بر دیگر کشورها تأثیر می‌گذارد هم از سیاست‌های دیگر کشورها تأثیر می‌گیرد.


از این بابت، ایران به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای همیشه به دنبال استقرار آرامش و به سرانجام رسیدن خواست عمومی مردم افغانستان بوده است.


به‌عنوان نفر اول دستگاه دیپلماسی کشور، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در پیام توییتری خود نوشت: «ایران از اعلامیه حامد کرزی رئیس‌جمهور سابق افغانستان در خصوص تشکیل شورای هماهنگی توسط رهبران افغان استقبال می‌کند. ظریف در این پیام تأکید کرده است که خشونت و جنگ، همانند اشغالگری، هرگز حلال مسائل نیستند. امیدواریم که این ابتکار بتواند به گفت‌وگو و یک انتقال مسالمت‌آمیز در افغانستان منجر شود. ایران آماده است تا به تلاش‌های خود در جهت ایجاد صلح ادامه دهد.»


از سوی دیگر چین به‌عنوان ابرقدرت اقتصادی در سطح جهان اعلام کرده است که به ادامه همکاری با دولت جدید در کابل و تلاش برای استقرار ثبات در این کشور ادامه خواهد داد.



جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص اوضاع افغانستان


احتمال استقرار سریع امنیت در افغانستان در صورت عدم دخالت آمریکا


روسیه هم به‌عنوان یک ابرقدرت نظامی اگرچه اعلام کرده است که برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان عجله نخواهد کرد اما در مقابل تسلط طالبان بر افغانستان هم جبهه مخالف نگرفت و حتی خواستار محاکمه اشرف غنی به اتهام خیانت به ملت خود شد.



طالبان به یک سطح مناسب از بلوغ رسیده و به خواست دیگر ملل ازجمله همسایگان و مخصوصاً کشورهای غیرهمسو با اشغالگران غربی احترام خواهد گذاشت



اما اوضاع در غرب به گونه دیگری است. آمریکا قصد این را ندارد که به این زودی‌ها از خواب بیدار شود یا شاید هم به صورتی در یک بحران خودساخته گیر افتاده است. آمریکایی‌ها هنوز کنترل فرودگاه کابل بین‌المللی کابل را در اختیار دارند تا از آنجا شهروندان غربی و افغان‌هایی را که با غرب همکاری داشته‌اند را از کشور خارج کنند.


در این راستا، «هانک تیلور»، متخصص امور لجستیک در ستاد مشترک ارتش آمریکا بامداد سه‌شنبه گفت فرودگاه کابل که به دلیل مسائل امنیتی توسط نیروهای آمریکایی بسته شده بود ساعت ۱۹:۳۵ به‌وقت گرینویچ بازگشایی شد.




بیشتر بخوانید:


عدم دسترسی طالبان به ۹.۴ میلیارد دلار دارایی افغانستان در آمریکا


خطوط قرمز ایران درباره نقض حقوق افغان‌ها و تأمین امنیت مرزها/ شروط ۳ گانه برای به رسمیت شناختن طالبان کدام‌اند؟


احتمال به رسمیت شناختن طالبان از سوی کانادا و آمریکا




جان کربی سخنگوی پنتاگون ساعاتی قبل‌تر از سخنان تیلور از اعزام یک هزار نظامی تازه‌نفس به کابل خبر داد و گفت وزارت دفاع آمریکا در تلاش است تا شمار نیروهای آمریکا در کابل را تا سه‌شنبه به سه هزار نفر برساند. وی از تهدید طالبان دست بر نداشت و افزود که هرگونه تهدید و حمله با پاسخ مناسب نیروهای آمریکا مواجه می‌شود.


در خصوص اوضاع وخیم فرودگاه کابل گزارش بسیار است. روزنامه وال‌استریت‌ ژورنال به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت که نظامیان آمریکایی به دو فرد مسلح در فرودگاه بین‌المللی کابل شلیک کرده و آن‌ها را کشتند. مقام آمریکایی مدعی شده این دو مرد مسلح در حال نزدیک شدن به نظامیان آمریکایی بوده‌اند که به‌منظور تأمین امنیت فرودگاه هنگام خروج آمریکایی‌ها از آن در این منطقه مستقرشده بودند.


به نظر می‌رسد که طالبان درصدد زدودن خشونت از چهره خود در اذهان مردم رنج دیده افغانستان است و به همین دلیل به گزارش منابع محلی در کابل تابه‌حال گزارش خشونت گسترده از اعضای این گروه نسبت به مردم گزارش نشده است که این موضوع جای امیدواری دارد. از سوی دیگر در جنبه بین‌المللی به نظر می‌رسد که طالبان به یک سطح مناسب از بلوغ رسیده است و به خواست دیگر ملل ازجمله همسایگان و مخصوصاً کشورهای ناهمسو با اشغالگران غربی احترام خواهد گذاشت که این مورد مهم هم جای امیدواری دارد.


حال اگر دلسوزان مردم افغانستان دست در دست هم دهند، خیلی سریع خواهند توانست توطئه‌های دشمنان این کشور را خنثی کرده و با فراهم کردن زمینه روی کار آمدن دولتی منطبق بر خواست مردم افغانستان ثبات، آزادی، امنیت و رفاه را پس از چند دهه ناامنی، هراس، اشغال و ناامیدی به این کشور و مردمش هدیه کنند.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر