مرگ یاشار کمال، نویسنده مشهور ترکیه
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا به نقل از رویترز، یاشار کمال یکی از بزرگترین نویسندگان ترکیه که آثارش به بیش از چهل زبان زنده دنیا ترجمه شده بود، شنبه شب در سن 91 سالگی از دنیا رفت. یاشار کمال در استانبول ترکیه چشم از جهان فروبست اما در گزارشهای خبری تاکنون به علت مرگ او اشارهای نشده است.
این نویسنده کُرد که در آثارش به محرومان توجه ویژهای نشان میداد، در سال 1923 با نام اصلی کمال صادق گوکچلی در روستای همیته در استان عثمانیه در جنوب ترکیه به دنیا آمد. پدرش یک ملاک کرد بود که پس از گریز به آناتولی به تنگدستی افتاده بود. دوران کودکی سختی را پشت سر گذاشت. در تصادفی چشم راستش را از دست داد و تراژدی زندگی او در پنج سالگی اتفاق افتاد که قتل پدرش را به دست یتیمی که فرزندخواندهاش بود، به چشم دید. (اتفاقی که مبنای رمان سال 1980 او با عنوان «سلمان تنها» قرار گرفت.) از مدرسه اخراج شد و به کارگری پرداخت و در نهایت روزنامهنگار شد. تحت تأثیر تولستوی، چخوف و استاندال به خلق آثار ادبی پرداخت و از لحاظ فکری، در طیف چپگرا قرار گرفت و این موضوع منشاء درگیریهای او با دولت ترکیه قرار گرفت که تا دوران کهنسالی او ادامه داشت و حتی در سال 1995 به حکم پنج سال زندان تعلیقی برای وی به اتهام تبلیغ علیه دولت و «تحریک مردم» منجر شد.
یاشار کمال آثار متعددی در حوزههای رمان، کتاب کودکان، گزارش نویسی و آثار تجربی خلق کرد و مهمترین و شناخته شدهترین اثر او، «اینجه ممد» از اولین آثارش بود که در سال 1955 منتشر شد و در سال 1973 او را به عنوان نامزدی جدی برای دریافت جایزه ادبی نوبل مطرح کرد.
از دیگر رمانهای یاشار کمال میتوان به «زمین آهن است و آسمان مس»، «پرندگان همه رفتند»، «درخت انار روی تپه»، «چکامه مرغ دریایی» و «خروسهای سپیدهدم» اشاره کرد.
یاشار کمال در اکتبر ۱۹۹۷ بابت دفاع از صلح و حقوق بشر، برنده جایزه صلح ناشران آلمانی شد و در سال ۲۰۰۸ جایزه بزرگ ادبیات ریاست جمهوری ترکیه را که یکی از مهمترین جوایز ملی در ترکیه است، دریافت کرد.
گزارش از: ساسان گلفر
انتهای پیام/