ارمغان گرم نانو برای زندگی/ جوهر نانویی چاپ الکترونیک را متحول میکند
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، الکترونیک چاپی فناوری نوظهوری که امکان ساخت قطعات الکترونیکی مثل ترانزیستورها را روی سطوح مختلف و در اندازههای متفاوت فراهم میکند. این فناوری که یکی از دستاوردهای تکنولوژیکی مهم بشر به شمار میرود، در حوزههای مختلف از خودروسازی و حمل و نقل گرفته تا انرژی و الکترونیک مصرفی کاربرد دارد. انعطافپذیری بالا، مصرف انرژی پایین، تکثیر در تیراژ بالا و وزن و حجم کم از قابلیتهای منحصربهفرد این فناوری به شمار میرود.
بیشتر بخوانید:
کاهش آلایندههای خودرو با نانوکاتالیست/ مجال نفس کشیدن هوا با نانوی ایرانی
حال یک شرکت دانشبنیان ایرانی با استفاده از فناوری نانو، جوهرهایی تولید کرده که قابلیت لایهنشانی روی سطوح مختلف را دارند. با استفاده از این نانوجوهرها میتوان روی هر سطحی مدارهای منعطف ساخت. برُدهای معمولی که در دستگاههای مختلف استفاده میشوند، سفت و سخت هستند اما با استفاده از فناوری چاپ الکترونیک میتوان روی هر سطحی یک مدار ایجاد کرد.
از گرمکن صندلی تا آینه بیبخار
به گفته ایثار علاقبند راد، عضو هیئت مدیره این شرکت دانشبنیان؛ «با استفاده از نانوجوهرها میتوان محصولات مختلفی توسعه داد که سادهترین آن گرمکنهای منعطف است که کاربردهای مختلفی دارد. این گرمکنها بسته به نوع کاربری، پنج، ۱۲ و ۲۲۰ ولت هستند. طراحی، نوع جوهر و روش اجرا روی سطوح در هر یک از این مدلها متفاوت است. شرکت کمربندهایی برای دوران قاعدگی بانوان طراحی کرده که بسیار نازک، منعطف و قابلحمل هستند، در این کمربندها از گرمکن پنج ولت استفاده شده که با پاوربانک تغذیه میشود و گرما تولید میکند.»
بیشتر بخوانید:
بومیسازی دستگاه طیفسنج تحرک یونی/ دانشبنیانها تحریم را دور زدند
گرمکن ۱۲ ولت این شرکت برای صندلی خودرو طراحی شده که به برق ماشین متصل میشود. گرمکن ۲۲۰ ولت نیز زیر تشک قرار میگیرد و با اتصال به برق شهری، گرما تولید میکند. یکی دیگر از محصولات حوزه چاپ الکترونیک این شرکت گرمکن آینه است که جایگزین مناسبی برای آینه هوشمند در دکوراسیون داخلی است که قیمت بسیار بالایی دارد. آینههای هوشمند که در حمام و سرویس بهداشتی استفاده میشوند، بخار نمیگیرند و شفاف باقی میمانند.
گرمکن آینه این شرکت مانند یک برچسب بوده که به پشت آینه معمولی میچسبد و با اتصال به برق شهری مانع از نشستن بخار روی آینه میشود. درواقع این محصول ساده آینه معمولی را به آینه هوشمند تبدیل میکند. گرمکن کمربند و آینه تجاریسازی شده و در مرحله تولید انبوه قرار دارند. این شرکت همچنین با همکاری تولیدیهای پوشاک، گرمکن داخل لباس را توسعه داده که در فصل آینده عرضه میشوند. این گرمکن در داخل انواع لباسهای زمستانی و پاییزه قرار میگیرند و گرما تولید میکنند.
در حال حاضر از فناوری چاپ الکترونیک تنها برای تولید گرما استفاده میشود. فناوری تولید سرما کاملاً با استفاده شده در گرمکنها متفاوت است. با این حال تیم توسعه و تحقیق این شرکت دانشبنیان در این حوزه مطالعاتی انجام داده البته هنوز محصولی در این حوزه توسعه نیافته است.
تفاوت نانوجوهر با جوهر معمولی در چیست؟
ذرات استفاده شده در نانوجوهر در ابعاد نانویی هستند، این در حالی است که مواد تشکیلدهنده جوهرهای معمولی در این مقیاس ریز نیستند. ذرات نانویی اتصال میان مولکولهای را به طور قابلتوجهی افزایش میدهد و باعث یکپارچگی میشود، به همین دلیل نانوجوهر خاصیت رسانایی دارد. اعمال این قابلیت در جوهرهای معمولی ممکن نیست. یک پرینتر مخصوص ابتدا نانوجوهر را روی سطح مورد نظر لایهنشانی میکند، سپس مرحله سنتز را آغاز میکند تا اتصال مولکولی در جوهر اتفاق بیفتد. مرحله سنتز بسیار مهم است چراکه بدون آن رسانایی در نانوجوهر انجام نمیشود.
از تولید روبات تا پارچههای محافظ
به گفته علاقبند راد؛ «حوزه اولیه فعالیت شرکت روباتیک است و در این حوزه محصولاتی چون بازوی روباتیک و روبات دستیار کادر درمان توسعه یافته است. بازوی روباتیک در انواع و اندازههای مختلف از یک تا سه متر تولید میشود و طراحی و پیادهسازی آن به طور کامل به دست محققان ایرانی انجام شده است. روبات دستیار کادر درمان نیز روباتی سیار در حوزه بهداشت و سلامت است که مانند دستیار پزشک کار میکند و در محیطهای بیمارستانی کاربرد دارد. این روبات تردد کادر درمان به بخشهای عفونی را کاهش میدهد و قابلیت برقراری ارتباط زنده میان پزشک و پرستار با بیمار است.»
بیشتر بخوانید:
کنترل کیفی داروهای زیستی با کیتهای ایرانی/ کیت تشخیص سریع کرونا ساخته شد
این شرکت دانشبنیان مرکز تحقیقاتی در حوزه الکترونیک چاپی راهاندازی کرده که دستاوردهای مهمی مانند دانش فنی ساخت پرینتر لایهنشان نانوجوهرها داشته است. الکترونیک چاپی حوزه بسیار وسیعی به شمار میرود و این شرکت علاوهبر تولیدانواع گرمکن، در حوزه شیلدینگ(محافظ) و الکترونیک نیز فعالیت میکند. لباس بارداری و پتوی نوزادی از جمله محصولات حوزه شیلدینگ است که از کاربر در برابر امواجی مانند امواج وایفای محافظت میکند، در حوزه الکترونیک نیز میتوان به ساخت محصولات روشنایی انعطافپذیر اشاره کرد. در توسعه و ساخت تمامی این محصولات از فناوری نانوجوهر استفاده میشود.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/