جرائم آلسعود در صورت احیای روابط با تهران از حافظه ملت ایران پاک نمیشود
گروه جهان خبرگزاری آنا، منبع آگاهی بهتازگی از احتمال حضور نمایندهای از پادشاهی عربستان در مراسم تحلیف سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور آینده کشورمان خبر داد و گفت، با توجه به حلوفصل تمامی اختلافات دوجانبه هر لحظه امکان اعلام بهبود روابط تهران و ریاض و بازگشایی سفارتخانهها وجود دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مذاکرات در پایتختهای برخی از کشورهای عربی در جریان است و بیشتر نقاط مورد اختلاف نه در زمینه مناسبات ایران و عربستان، بلکه درباره وضعیت کشورهای یمن، لبنان و عراق است، احتمال داد در مراسم تحلیف آیتالله رئیسی اتفاقی رخ دهد، حرکت نمادینی انجام و پس از آن روابط آغاز شود.
طبق شنیدهها گفتوگوهای تهران و ریاض وارد فضای سیاسی نشده است، در رویه قابل قبولی پیش میرود و امکان ازسرگیری مجدد مناسبات وجود دارد. مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق به واشنگتن سفر کرد و بهبود روابط ایران و عربستان یکی از مواردی است که احتمال دارد درباره آن با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفتوگو کند.
تنش در روابط ایران و عربستان
پس از آنکه روابط میان ایران و عربستان بهدلیل حوادثی همچون فاجعه منا و آتشسوزی کنسولگری عربستان در مشهد و حادثهای که برای سفارت عربستان در تهران رخ داد، رو به تنش و سردی گرایید، بارها کشورهای منطقه ازجمله عمان، عراق و دیگر کشورها برای ازسرگیری روابط میان دو کشور و کاهش تنش در روابط دیپلماتیک میان تهران و ریاض تلاش کردند. حتی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان بارها در اظهارات و پیامهای خود اعلام کرده بود ایران دست دوستی به سمت ریاض دراز میکند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز اواسط تیرماه گذشته در واکنش به موضع اعلام شده از سوی فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان مبنی بر استقبال این کشور از گفتوگو با ایران، گفت: مقامهای عربستان باید بدانند جمهوری اسلامی ایران طبق مواضع اصولی خود، همواره خواهان حفظ صلح و امنیت منطقه خلیجفارس بهوسیله کشورهای منطقه بوده است. ما همواره از گفتوگو برای دستیابی به نتایج ایجابی استقبال میکنیم و نگاهمان به مذاکره با عربستان مثبت است.
اظهارات خطیبزاده واکنشی به موضعگیری وزیر امور خارجه عربستان بود که در گفتوگو با روزنامه ایتالیایی لارپابلیکا اعلام کرد «باب گفتوگوی عربستان با ایران باز است و ریاض از آن استقبال میکند.» بن فرحان ابراز امیدواری کرد که گفتوگوها با ایران به بسته شدن صفحه اختلافات قبلی منجر شود.
با وجود این، هر بار تلاشهای مقامهای ارشد کشورمان با سد مخالفت مقامهای آل سعود ازجمله محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور مواجه میشد. پس از آنکه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روی کار آمد، تحولات منطقهای به سمت افزایش نفوذ ایران در منطقه و گسترش جایگاه مقاومت در غرب آسیا و منطقه گرایید و فضای سیاسی حاکم بر منطقه به سود ایران تغییر کرد، کشورهای منطقه ازجمله قطر و بحرین پیامهایی برای ازسرگیری روابط با ایران و گسترش همکاریها ارسال کردند.
قریب دو ماه پیش زمزمههایی مبنی بر میانجیگری عراق در زمینه ازسرگیری روابط میان ایران و عربستان به وجود آمد و گزارشهایی در زمینه برگزاری جلسات هماهنگی و میانجیگری میان ایران و عربستان در بغداد منتشر شد. در هر صورت، چند وقتی است عادیسازی روابط میان تهران و ریاض به محور محافل رسانهای منطقه تبدیل شده. روابطی که نشستهای متعددی از سوی نمایندگان دو طرف در عراق برگزار شد و حتی مقامهای دولت بغداد در زمینه ازسرگیری روابط و مناسبات میان دو کشور ابراز امیدواری کردند.
عربستان همزمان با جلب اعتماد، باید پاسخگوی جرائمش باشد
گفته میشود بهزودی قرار است سفارتخانه عربستان در ایران با حضور نماینده دولت سعودی پس از مراسم تحلیف ریاست جمهوری دولت سیزدهم، آیتالله سیدابراهیم رئیسی افتتاح شود که این مورد میتواند نشانه مثبتی در زمینه بهبود روابط میان ایران و عربستان تلقی شود. ایران و عربستان علاوه بر این میتوانند در زمینه تسهیل روند سفر حجاج به مکه و مدینه همکاریهای نزدیکی انجام دهند و عربستان با اصلاح ساختار حج که در گذشته به حوادثی منجر شد، میتواند اعتماد ایران و کشورهای منطقه را به خود جلب کند.
هر بار تلاشهای مقامهای ارشد کشورمان با سد مخالفت مقامهای آل سعود ازجمله محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان مواجه میشد
در هر صورت پرونده هیچ کشوری به اندازه ریاض درباره ایران سنگین نیست و کمک علنی آل سعود به منافقین، گروهکهای تجزیهطلب، بمباران سفارت ایران در یمن، فاجعه منا و از همه مهمتر همکاری با دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا در اعمال فشار حداکثری علیه کشورمان خسارتها و هزینههایی را بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل کرده است که انتظار میرود آل سعود نسبت به این موارد پاسخگو باشد.
بیشتر بخوانید:
عربستان خواستار تغییر ملموس در سیاست منطقهای ایران شد
مصطفی الکاظمی هفته گذشته مصاحبهای انجام داد و درباره آخرین تحولات منطقه و جهان به موضوع روابط ایران و عربستان پرداخت و نوید گفتوگوهای مؤثری را میان تهران و ریاض داد. وی تصریح کرد، ایران و عربستان تاکنون چندین دور مذاکره مستقیم به میزبانی بغداد انجام دادهاند و قرار است دور جدید این گفتوگوها در دولت سیزدهم ازسر گرفته شود.
میانجیگری عراق
۶ سال پس از قطع روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان که در دی ماه ۱۳۹۴ رخ داد، مذاکرات مستقیم میان نمایندگان ایران و عربستان در بغداد انجام شد. فایننشال تایمز در گزارشی بهنقل از سه مقام آگاه از مذاکره مقامهای ارشد عربستان و ایران در راستای تلاش برای بهبود روابط میان دو کشور خبر داد و ادعا کرد مقامهای سعودی، عراقی و ایرانی این موضوع را تأیید کردهاند.
خبرگزاری فرانسه نیز ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین سال جاری) علاوه بر تأیید خبر مذکور بهنقل از یک مقام عراقی و یک دیپلمات غربی نوشت که هیئتهای دو کشور به ریاست سعید ایروانی، نماینده علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و خالد العلی الحمیدان، رئیس وزارت اطلاعات عربستان در بغداد دیدار و گفتوگو کردند و قرار است دور دوم گفتوگوها که با محور بحران یمن برگزار میشود، ازسر گرفته شود.
رویترز نیز هفتم می (۱۷ اردیبهشت سال جاری) بهنقل از رائد بن خالد قرملی، یکی از مقامهای وزارت امور خارجه عربستان گزارشها درباره گفتوگو میان تهران و ریاض را تأیید کرد و هدف از آن را کاستن از تنشها در منطقه خواند.
بازتابها ادامه داشت تا اینکه محمد بن سلمان بهطور رسمی چهارشنبه ۲۸ آوریل (هشتم اردیبهشت سال جاری) در گفتوگو با شبکه العربیه در چرخشی آشکار نسبت به مواضع گذشته دولت سعودی، از احتمال برقراری روابط میان ریاض و تهران خبر داد و گفت: ایران کشور همسایه ماست و امیدواریم رابطه خوب و متمایزی با تهران برقرار کنیم. خواهان آن نیستیم که وضعیت ایران سخت باشد و خواهان کامیابی ایرانیان هستیم.
وی افزود: دو کشور منافع مشترک و متقابلی برای پیشرفت و بهبود منطقه و جهان دارند. عربستان بهدنبال خصومت دائمی با ایران نیست اما هرگونه بهبود در روابط میان دو کشور به تغییر رفتار ایران مشروط خواهد بود.
در این زمینه برخی منابع عراقی گزارش کردند نخستوزیر عراق قرار است پس از مراسم تحلیف ریاست جمهوری جدید به ایران سفر کند، زیرا پروندهها و موارد مشترک زیادی همانند ازسرگیری روابط تهران و ریاض میان دو طرف وجود دارد که نیازمند گفتوگو و بررسی بیشتر است.
بازگشایی سفارت ریاض میتواند به این معنی باشد که سفرهای حج عمره برقرار شود ولی نمیتوان آن را به معنی ازسرگیری روابط دو کشور تلقی کرد
در هر صورت نباید از نظر دور داشت که عربستان در سالهای اخیر رویکرد اشتباهی را در زمینه مواجهه با ایران اتخاذ کرد و پرونده هیچ کشوری به اندازه ریاض درباره ایران سنگین نیست. طبعاً با خروج ترامپ از کاخ سفید و افزایش قدرت ایران در منطقه، سعودیها ناچار به عقبنشینی در زمینه سیاستهای قهرآمیز خود شدهاند.
بازگشایی سفارت ریاض میتواند به این معنی باشد که دو طرف تمایل دارند سفرهای حج عمره برقرار شود و عربستان از تعطیلی این موضوع خسارتهای زیادی دیده است، ولی نمیتوان آن را به معنی ازسرگیری روابط دو کشور و توسعه روابط میان ایران و عربستان تلقی کرد. حافظه تاریخی ملت ایران فجایع سعودیها را در قبال مردم هرگز فراموش نخواهد کرد، بهویژه اهمال کاری آلسعود در زمینه فاجعه منا و حوادث پس از آن را نمیتوان فراموش کرد.
عربستان در موضعی است که باید به جرائم خود نسبت به ایرانیان پاسخگو باشد و عادیسازی روابط میان ایران و عربستان نباید به معنای گذشتن از خون حجاجی باشد که در فاجعه منا جان خود را بر اثر اهمال و کوتاهیهای دولت عربستان از دست دادند.
آل سعود سیاستهای اشتباه خود را علاوه بر ایران در زمینه یمن دنبال کرد و اکنون در باتلاق یمن افتاده است. سعودیها ناگزیر هستند به صورت خفتباری از یمن خارج شوند و اینگونه میخواهند تلقی کنند که دشمنیشان با یمنیها بهخاطر ایران بوده است تا بخواهند سرپوشی بر این شکست خفتبار بگذارند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/