صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۲۰ - ۰۴ مرداد ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

گلایه رهبر انقلاب از سهل‌انگاری دولتمردان پیرامون مشکلات خوزستان/ کم‌کاری مسئولان تمامی ندارد

از ابتدا خط مشی امامین انقلاب اسلامی عدم دخالت در امور اجرایی و جزئیات اداره کشور بوده، گاهی اوقات کم‌کاری برخی از مسئولان موجب رنجش ایشان شده است.
کد خبر : 596810

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا؛ علیرضا مزینانی، از ابتدای انقلاب اسلامی ایران، خط مشی امامین انقلاب اسلامی عدم دخالت در امور اجرایی و جزئیات اداره کشور بوده است ولی در برخی موارد به دلیل کم‌کاری برخی از مسئولان، ایشان علی‌رغم میل باطنی به این قضایا ورود پیدا کرده‌اند. رهبر انقلاب همواره در چارچوب مشخص‌شده توسط قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سعی در نظارت بر اداره کشور، حل اختلافات و تعیین سیاست‌های کلی نظام داشته‌اند.


در اصل ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در تشریح وظایف و اختیارات رهبر آمده است:


«۱-تعیین سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام.


۲- نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام.


۳- فرمان همه‌پرسی.


۴- فرماندهی کل نیروهای مسلح.


۵- اعلام جنگ و صلح و بسیج نیروها.


۶- نصب و عزل و قبول استعفای:


الف) فقه‌های شورای نگهبان.


ب) عالی‌ترین مقام قوه قضائیه.


ج) رئیس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران.


د) رئیس ستاد مشترک.


ه) فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.


و) فرماندهان عالی نیروهای نظامی و انتظامی.


۷- حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه.


۸- حل معضلات نظام که از طرق عادی قابل حل نیست، از طریق مجمع تشخیص مصلحت نظام.


۹- امضاء حکم ریاست‌جمهوری پس از انتخاب مردم صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری از جهت دارا بودن شرایطی که در این قانون می‌آید، باید قبل از انتخابات به تأیید شورای نگهبان و در دوره اول به تأیید رهبری برسد.


۱۰- عزل رئیس‌جمهور با درنظرگرفتن مصالح کشور پس از حکم دیوان عالی کشور به تخلف وی از وظایف قانونی، یا رأی مجلس شورای اسلامی به عدم کفایت وی بر اساس اصل هشتاد و نهم.


۱۱- عفو یا تخفیف مجازات محکومیت در حدود موازین اسلامی پس از پیشنهاد رئیس قوه قضائیه.


رهبر می‌تواند بعضی از وظایف و اختیارات خود را به شخص دیگری تفویض کند.»


رهبری همانطور که در قانون اساسی آمده است، همواره سعی بر جهت‌دهی و مشخص‌نمودن خط مشی کلی کشور در امور مختلف داشته‌اند و به صورت مستقیم وارد مسائل اجرایی نمی‌شوند؛ به طور مثال در ماجرای اخیر خوزستان، ایشان از سال‌ها پیش توصیه‌هایی در مورد این استان داشته‌اند ولی با بی‌توجهی برخی از مسئولان مربوطه به این موارد، هم‌اکنون اوضاع این استان نابه‌سامان است.


اگر به توصیه‌های قبلی توجه می‌شد، هم‌اکنون اوضاع خوزستان بهتر بود


آیت‌الله العظمی سید علی خامنه‌ای در دیدارشان با مردم خوزستان (۵ فروردین ۱۳۸۵)، با یادآوری تأکیدات سال ۱۳۷۵ خود در سفر به خوزستان برای رفع مشکلات این استان گفته بودند: «من در سال ۷۵ که به خوزستان آمدم، در تمام این منطقه‌ی وسیع حرکت کردم؛ خیلی جاها را خودم از نزدیک دیدم، خیلی جاها هم هیئت‌هایی فرستادیم، دیدند ... دولتی که امروز سر کار است، دولت کار و خدمت است. اگر آن برنامه‌هایی که در ۹ سال قبل برای خوزستان طراحی شد، خوب اجرا می‌شد، حالا ما خیلی جلوتر بودیم. حالا هم دیر نشده است. باید برای خوزستان و همه‌ی استان‌های کشور، تلاش‌های مجدانه، دلسوزانه و مدبرانه انجام بگیرد.»


ایشان همچنین در سال ۹۸ با درخواست دولت برای برداشت ۴ هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی برای حل مشکل فاضلاب اهواز و حومه موافقت کرده بودند.


به دلیل عدم توجه برخی مسئولان به توصیه‌های ایشان پیرامون شرایط حساس استان خوزستان که از سال ۱۳۷۵ تا امروز تکرار شده، هم‌اکنون این استان در وضعیت بحرانی قرار دارد. رهبر انقلاب در این خصوص، روز جمعه (۱ مردادماه) پس از تزریق دُز دوم واکسن کرونا فرمودند: «در روزهای اخیر یکی از نگرانی‌های واقعاً دردآور، مسئله آب خوزستان و مشکلات مردم بود.»


ایشان با گلایه از رعایت نشدن توصیه‌های متعدد قبلی درباره آب خوزستان و فاضلاب اهواز افزودند: «اگر آن توصیه‌ها مورد توجه قرار می‌گرفت مسلماً این وضع ایجاد نمی‌شد که مردم وفادار خوزستان را با وجود این‌همه امکانات و استعدادهای طبیعی و کارخانجات در استان، ناراضی و ناراحت کند.»


آیت‌الله العظمی خامنه‌ای خاطرنشان کردند: «مردم ناراحتی خود را بروز دادند اما هیچ گله‌ای از آن‌ها نمی‌توان داشت چرا که مسئله آب آن‌هم در آن آب‌وهوای گرم خوزستان مسئله کوچکی نیست.»



بیانات رهبری در خصوص اعتراضات خوزستان، نشأت گرفته از سیره ائمه است


در مورد این سخنان رهبر انقلاب، محمدرضا خباز فعال سیاسی اصلاح‌طلب و استاندار پیشین سمنان و خراسان شمالی در گفت‌وگو با گروه سیاست خبرگزاری آنا اظهار کرد: «در صدر اسلام هم عده‌ای اعتراضات خودشان را به ائمه اعلام می‌کردند و این بزرگواران نیز با روی باز سخنان منتقدین را می‌شنیدند؛ از این موارد فراوان در صدر اسلام وجود دارد بنابراین رفتار پسندیده رهبری که فرمودند اعتراض حق مردم خوزستان است، نشأت گرفته از همین سیره بوده و باعث می‌شود این رفتار تا سطوح پایین حکومت، جای خودش را باز کند؛ در نتیجه بیانات اخیر رهبر انقلاب، از این پس مسئولان کشوری، نظامی و انتظامی، اطلاعاتی، قضایی و تمام مسئولان سیاسی این استان و سراسر کشور، به خودشان اجازه نمی‌دهند با کسانی که اعتراض مسالمت‌آمیز نسبت به کمبود آب داشته‌اند، برخورد غیرمنطقی و غیرانسانی داشته باشند.»



بر همین اساس لاله افتخاری نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، با بیان اینکه همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، مردم خوزستان حق گلایه از شرایط استانشان را دارند، گفت: «در بحث خاموشی‌های اخیر برق مشاهده کردیم به محض اینکه مسئولان تذکراتی دریافت کردند، مشکلات مرتفع شد. این موضوع در بحث مشکلات آب، اینترنت و موارد دیگر هم صدق می‌کند؛ مجموع این موارد نشان می‌دهد که مشکلات ناشی از سوءتدبیر است.»


وی افزود: «بروز چنین مسائلی جای بخشش ندارد؛ چطور می‌شود به محض اینکه تمام مسئولان پیگیر موضوع آب خوزستان می‌شوند، آب وارد کرخه شده و اوضاع تاحدودی بهبود می‌یابد؟ دولت فعلی باید در فرصت اندک باقی‌مانده دقت کند که بهانه دست دشمنان ندهد و کاری نکند که صبر مردم تمام شود.»



عده‌ای به جای عمل به توصیه‌های رهبری، فقط به ذکر نام و خرج‌کردن از ایشان بسنده می‌کنند


در ماجرای اخیر خوزستان رهبر انقلاب فرمودند که مردم با توجه به شرایط سخت این استان، حق دارند که نسبت به اوضاع معترض باشند؛ به باور کارشناسان دلیل اصلی مشکلات این استان، عدم فعالیت مفید مسئولان مربوطه و عدم توجه آن‌ها به توصیه‌های رهبری بوده است. عده‌ای از مسئولان با وجود کم‌کاری‌هایی که داشته‌اند، سعی دارند صرفاً با استفاده از نام رهبر انقلاب برای خود حاشیه امنی درست کنند و به اصطلاح از اعتبار رهبری برای خود هزینه کنند.


این موضوع در ماجرای اخیر امامه جمعه اردبیل و یکی از فرمانداران این استان نمود پیدا کرد. در مراسم افتتاحیه یکی از پروژه‌های مهم در مشکین‌شهر، فرماندار این شهر ولادت رهبری را به نماینده ولی فقیه آیت‌الله سید حسن عاملی، تبریک گفت که این امر واکنش جالب وی را به همراه داشت. آیت‌الله عاملی در پاسخ وی گفت: «آقای فرماندار بجای اینکه ولادت رهبری را به من تبریک بگویید وظیفه‌تان را انجام دهید. یکسال است بلای کربلا را بر سر سرمایه‌گذاران مشکین شهر در آوردید تا این پروژه را افتتاح کنید. وظیفه شما حل مسائل سرمایه‌گذاران است.»


در خصوص همین موضوع آیت‌الله سید محمد واعظ موسوی نماینده پیشین مجلس خبرگان در گفت‌وگو با گروه سیاست خبرگزاری آنا تصریح کرد: «انصاف مطلب این است که مردم ایران به عنوان وفادارترین مردم کره خاکی شناخته می‌شوند و این مطلب از حساسیت‌های اعتقادی و مذهبی که به وفور در آحاد ملت بزرگ ایران وجود دارد و حساسیت‌های جغرافیایی و ملی که مردم ما به سرزمین آبا و اجدادی خودشان یعنی ایران بزرگ دارند، نشأت گرفته است.»


وی با تأکید بر اهمیت توجه به توصیه‌های رهبر انقلاب اذعان کرد: «من به عنوان یک شهروند ایرانی بارها به تمام عزیزان خصوصاً دست‌اندرکاران نظام اسلامی عرض کرده‌ام که راه نجات از این بن‌بست‌ها و قرارگرفتن در جایگاه عالی در منطقه و سطح بین‌المللی، عمل به توصیه‌های رهبری است.»


آیت‌الله واعظ موسوی ادامه داد: «بسیاری از کسانی که جایگاهی در این نظام دارند، به جای تبعیت و عمل به توصیه‌های رهبری، فقط به ذکر نام و خرج‌کردن از ایشان بسنده می‌کنند و در مقام عمل، آن‌ گونه که توقع رهبری برآورده شود، کار نمی‌کنند.»



طبیعتاً رهبر انقلاب با توجه به وسعت دید و تجربه‌ای که در امور مختلف دارند، بهتر از هرکسی می‌توانند کلیات و مسائل کلان کشور را برنامه‌ریزی و مشخص کنند. اگر تمام مسئولان کشور از توصیه‌های رهبری استفاده می‌کردند و در چارچوب مشخص‌شده توسط ایشان قدم بر می‌داشتند، قطعاً شرایط حال حاضر ایران بهتر بود؛ البته هیچ وقت برای شروع فرآیند بهبود اوضاع کشور دیر نیست و این مهم می‌تواند در ایام پیش‌رو عملی شود.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر