صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۱۸ مرداد ۱۴۰۰
پایش آزاد در عمل/۱۶ در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

شکوفایی اقتصاد مرزها در دست دانشگاهیان | هزار و ۳۰۰ زمینه پژوهشی در برنامه علمی «اقتصاد مرزی» تدوین شد

رئیس دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی از تدوین یک هزار و ۳۰۰ زمینه پژوهشی در برنامه علمی «اقتصاد مرزی» این دانشگاه در قالب طرح پایش خبر داد.
کد خبر : 596094

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ مراسم رونمایی از طرح پایش آزاد (پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی) با هدف توسعه پایدار تحقیق و توسعه به‌منظور شناسایی و رفع چالش‌های کشور، اوایل آذر ۹۷ با حضور مسئولان عالی دانشگاه و جمعی از معاونان و مدیران در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.


طرح پایش آزاد ابتدا، کار خود را با ۹ برنامه علمی آغاز کرد و در ادامه تعداد برنامه‌های علمی این طرح به ۵۴ برنامه ارتقا یافت. در مدت اجرای فاز اول این طرح، ۱۱۲ استاد، ۱۵۵ دانشجو و ۱۷۴ پژوهشگر به سامانه پژوهشیار مراجعه و موضوعات خود را انتخاب کردند. این در حالی است که صنعتگران و متخصصان در حوزه‌های مختلف کاری می‌توانند در قالب مشاور مهارتی طبق مفاد بخشنامه تشویقی پایش، در کنار استادان دانشگاه به‌ عنوان استاد مشاور به دانشجویان و پژوهشگران کمک کنند. دانشجویان و پژوهشگران هم می‌توانند با مراجعه به این سامانه از بین هزاران عنوان موضوع تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف که در قالب چندهزار برنامه پژوهشی ارائه می‌شود، موضوع پایان‌نامه خود را انتخاب کنند.




بیشتر بخوانید:


استخراج و تدوین‌ ۵ چالش در «برنامه علمی پسته»


۷۳ پروژه از نظام موضوعات برنامه علمی ذوب آهن اخذ شد


پیاده‌سازی زندگی هوشمند در دانشگاه‌ها؛ ایده‌ای به نفع دولت در پروژه‌های شهری و صنعتی


میزبانی «سامانه پژوهشیار» از سردار دل‌ها




واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی هر استان در ادامه اجرای این طرح با همکاری دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه موضوعات محوری خود را برای طرح پایش آزاد مشخص کردند به‌عنوان مثال یزد در منسوجات، تبریز در کفش و چرم، مدیریت محیط زیست دریاچه ارومیه، گیلان در گردشگری، کرج در فلزات کمیاب و گران‌بها و ... به عنوان واحدهای پیشرو مطرح شدند؛ اما دانشگاه آزاد اسلامی استان‌های سراسر کشور در طرح پایش ملزم هستند برنامه علمی خود را براساس مزیت‌محوری، تعداد هیئت علمی و سایر ظرفیت‌های موجود در هر استان آماده کرده و با تشکیل شورای راهبری در شناسایی و رفع چالش‌های کشور کمک کنند.


اقتصاد مرزی مسئله مهم بومی و ملی تلقی می‌شود که دانشگاهیان می‌توانند در قالب پژوهش‌ تحصیلات تکمیلی به بررسی و ارائه راهکار برای شکوفایی و تقویت این حوزه بپردازند.در طرح پایش آزاد که اکنون دو سال و نیم از رونمایی آن می‌گذرد برای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی و با محور اجرا توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه دو برنامه علمی «احیای دریاچه ارومیه» و «اقصاد مرزی» تصویب شده و چالش‌ها و نظام موضوعات آنها در دست تدوین و بررسی است.


خبرنگار خبرگزاری آنا به‌ همین منظور و در تشریح فعالیت‌ها و اهداف اجرای طرح پایش و چالش‌ها و نظام موضوعات تدوین‌شده در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی با مهدی زواری رئیس دبیرخانه برنامه علمی این استان گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: ابتدا تعریفی از «طرح پایش» دانشگاه آزاد اسلامی داشته باشید؟


زواری: طرح پایش یا پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای به‌طور رسمی سال ۹۷ در دانشگاه آزاد اسلامی رونمایی شد و با رویکرد تدوین نظام تحقیقاتی جامع در مجموعه این دانشگاه که فقدان آن در همه آموزش عالی کشور احساس می‌شد، آغاز به‌کار کرد. هدف عمده این طرح جهت‌دهی تحقیقات در سطوح تحصیلات تکمیلی در دانشگاه آزاد اسلامی بود؛ چراکه این طرح می‌تواند در این راستا راهگشا باشد.


آنا: پایش چگونه می‌تواند به کاربردی شدن پایان‌نامه‌ها برای حل مسائل کشور کمک کند؟


زواری: با توجه به اینکه تا زمان اجرای طرح پایش، روند مشخصی تعریف نشده بود، اکنون با طرح پایش، این امکان وجود دارد که پایان‌نامه‌ها در دانشگاه با هزینه و سرمایه فکری، انسانی و مادی انجام شده و بررسی، مطالعه و ایده‌پردازی، صرف موضوعاتی شود که لزوماً انطباق با چالش‌های ملی، منطقه‌ای، نیازهای صنعت و جامعه نباشد و بیشتر در راستای حل مسائل علمی بین‌المللی باشد.


هرچند این امر به خودی خود دارای اشکال نیست؛ اما با ظرفیت عظیمی که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد و سرمایه‌ای که صرف این امور می‌شود به نظر می‌رسد اختصاص بخشی از این امر به حل مسائل ملی و منطقه‌ای بتواند در کنار پیشبرد اهداف علمی آکادمیک و نقش‌آفرینی علمی کشور در جهان با نگاه به درون؛ این دانشگاه را به مجموعه حل مسئله در کشورمان تبدیل کند.




بیشتر بخوانید:


«پایش آزاد» پنجه در پنجه «حاشیه‌نشینی»


شناسایی ۳‌ هزار چالش در برنامه علمی «مدیریت حوزه آبخیز دریاچه ارومیه»


سردار دل‌ها از طرح «پایش آزاد» چقدر سهم دارد؟


شناسایی و تدوین ۴ چالش در برنامه علمی «سیل و بازسازی پس از آن»





آنا: تاکنون چه چالش‌هایی را مطابق با نیاز، اسناد بالادستی کشور و صنایع احصا و چه نظام موضوعاتی را تدوین کرده‌اید؟


زواری: در طرح «پایش» نیازها و چالش‌های هر استان می‌تواند بسته به ظرفیت دانشگاه و مسائل سرزمینی مطرح و به شکل جامع در قالب شوراهای دانشی و با استفاده از اعضای هیئت علمی و صاحب‌نظران متخصص غیردانشگاهی به‌صورت زمینه‌های پژوهشی و متناسب با رشته‌های علمی متنوع تدوین شود. در ادامه اطلاعات تدوین‌شده در اختیار محققان قرار می‌گیرد و زمان و سرمایه‌ای که اختصاص به انجام پروژه تحصیلات تکمیلی داده شده از این طریق صرف حل زمینه پژوهشی در راستای طرح پایش می‌شود.


طرح احیای دریاچه ارومیه در مسیر تدوین موضوعات علمی


در جلسات متعدد با اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی و همکاران دبیرخانه برنامه علمی سازمان مرکزی(طرح پایش) و همفکری با بخش‌های مختلف استانی به دلیل همجواری دانشگاه با چهار کشور و وابستگی اقتصاد استان به مراودات مالی و اقتصادی با کشورهای همسایه و طولانی بودن مرزهای مشترک از طرفی و کم برخوردار بودن مناطق مرزی، موضوع «اقتصاد مرزی» به‌عنوان یکی از چالش‌های مهم و یکی از برنامه‌های علمی استان شناسایی و تعیین شد که این موضوع می‌تواند مسئله مهم بومی و ملی تلقی شود تا دانشگاهیان در قالب پژوهش‌ تحصیلات تکمیلی به بررسی و ارائه راهکار برای شکوفایی و تقویت این امر مهم بپردازند.


در حوزه «اقتصاد مرزی» چالش‌ها و اهداف مرتبط احصا و با تدوین بالغ‌بر یک هزار و ۳۰۰ زمینه پژوهشی در این باره، جلسات متعدد کارشناسی با دبیرخانه پایش آزاد سازمان مرکزی برگزار و نتایج در حال نهایی‌شدن است.


آنا: آیا تفاهم‌نامه‌هایی با صنایع، سازمان‌ها و نهادها در راستای برنامه علمی استان گیلان امضا کرده‌اید؟


زواری: با مرزبانی استان آذربایجان غربی تفاهم‌نامه همکاری مشترک منعقد کردیم تا از تجربیات این نهاد در مسائل مرتبط با مرز و نه لزوماً در زمینه‌های نظامی در تدوین موضوعات پایش استفاده کنیم.


طرح پژوهشی با عنوان اقتصاد مرزی شهرستان سردشت نیز توسط استانداری پیشنهاد شده بود که توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه عضو شورای دانشی انجام شد.




بیشتر بخوانید:


تدوین بیش از ۸۳۰ زمینه پژوهشی در برنامه علمی «فلزات کمیاب و گرانبها»


ورود «پایش آزاد» به مسئله آب و انرژی دامنه سبلان


۶ چالش نظام موضوعات برنامه علمی توسعه گردشگری چیست؟


شناسایی ۶ چالش در برنامه علمی «مدیریت بحران سیل در بخش کشاورزی»




آنا: درباره برنامه علمی « احیای دریاچه ارومیه» چه فعالیتی صورت گرفته است؟


زواری: برنامه علمی دیگری به‌صورت مشترک با استان آذربایجان شرقی درباره احیای دریاچه ارومیه و با عناوین متفاوت دنبال می‌شود که در ذیل آن مسائل مرتبط با کشاورزی، منابع آبی، مسائل فرهنگی و اجتماعی مرتبط با آن مورد مطالعه قرار می‌گیرد.


در برنامه احیای دریاچه ارومیه چند جلسه مشترک با دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی برگزار کردیم و با ابلاغ مأموریت هر کدام از استان‌ها توسط سازمان مرکزی، موضوعات از طرف سازمان در حال پیگیری و نهایی‌شدن هستند. در این راستا جلسات و تفاهم‌نامه‌ای با مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان منعقد شده تا بتوانیم از همکاری متخصصان این مرکز در راستای تدوین موضوعات برنامه‌های علمی استفاده کنیم.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر